Flyvende Fuglsang gik forrest: Gense alle årets danske WorldTour-sejre
26. december 2019 13:00Foto: Sirotti
af Andreas Würtz Adamsen

De danske WorldTour ryttere har i sæsonens løb stået for intet mindre end syv sejre. Få her overblikket over, hvem af danskerne der vandt hvad i årets løb.

Kæmpe triumf: Fuglsang kører fra alle og vinder Liege Bastogne Liege

se mere cykling på

Med 6. etape af årets Tour of Guangxi blev der ikke blot sat punktum i det kinesiske etapeløb, men samtidig også i årets WorldTour, der blev skudt i gang med Tour Down Under i Australien den 15. januar.

 

Sidste år havde de danske ryttere en særdeles succesfuld sæson, der bød på hele syv sejre. I år er det lykkedes de danske ryttere at matche sidste års antal sejre. Igen er det nemlig blevet til syv individuelle sejre på cykelscenens højeste niveau.

 

Hvis du i løbet af året er gået glip af en sejr eller to, giver vi dig her det fulde overblik over de danske sejre i WorldTouren, fra årets første til årets sidste.

 

Cort satte gang i festen
13. marts - Magnus Cort, etapesejr på 4. etape af Paris-Nice
Der skulle kun køres fem WorldTour-løb, inden årets første danske sejr kom i hus, selvom Jakob Fuglsang var snublende tæt på at sejre allerede i årets Strade Bianche, hvor kun Julian Alaphilippe var bedre end Fuglsang.

 

På fjerde etape af Paris-Nice kom der dog gang i den danske sejrsmaskine. Her var Magnus Cort i dagens udbrud sammen med stærke navne som Alessandro De Marchi, Thomas De Gendt og Giulio Ciccone, og selvom danskeren på et tidspunkt så ud til at have problemer med at følge med, så var han den suverænt stærkeste af de fire, der til sidst sad tilbage i finalen. Cort stak nemlig med en kilometers penge til mål og satte konkurrenterne til vægs.

 

Sejren var Corts 14. professionelle sejr og den anden på fransk jord, efter den 26-årige hurtige Astana-rytter i sidste sæson også vandt en flot sejr i Tour de France.

 

 

Fuglsang fik vinger ved Adriaterhavet
17. marts - Jakob Fuglsang, etapesejr på 5. etape af Tirreno-Adriatico
Efter Corts flotte sejr i Paris-Nice skulle der ikke gå mange dage, før Danmark fik endnu en sejr at juble over. Denne gang var det Corts holdkammerat på Astana Jakob Fuglsang, der kunne række armene i vejret og lade sig fejre som etapevinder.

 

På femte etape af Tirreno-Adriatico tog Fuglsang nemlig favoritterne på sengen, da han stak af med 25 kilometer til mål. Her åbnede Fuglsang et stort og flot hul ned til de øvrige favoritter, og selvom både Adam Yates og Primož Roglič satte tempo på henimod målet i den italienske by Recanati, så kom ingen af de to stjerner i nærheden af at hente Fuglsang.

 

Dagen inden Fuglsangs sejr, havde danskerens kasakhiske holdkammerat Alexey Lutsenko ligeledes vundet en etapesejr i det italienske, mens Fuglsang selv var blevet nummer fire. Selvom det var årets første WorldTour-sejr for Fuglsang, så var det dog ikke årets første sejr, for allerede i februar var Fuglsang øverst på podiet, da han tog den samlede sejr i årets Ruta del Sol.

 

 

Første danske monument siden 1997
28. april - Jakob Fuglsang, sejr i Liège-Bastogne-Liège
Ardenner-klassikerne blev et særdeles godt bekendtskab for Jakob Fuglsang i denne sæson. Allerede i Amstel Gold Race viste Fuglsang tænder, da han var eneste mand, der kunne følge Julian Alaphilippe til opløbet. Både Fuglsang og Alaphilippe måtte dog se sig slået på af Mathieu van der Poel og Simon Clarke, der på de sidste hundrede meter kom galopperende forbi.

 

Efterfølgende var Fuglsang ligeledes den eneste, der kunne matche Alaphilippe, da Mur de Huy skulle tackles i årets La Flèche Wallone. Med en tredjeplads i Amstel Gold Race og en andenplads i La Flèche Wallone, gik Fuglsang altså ind til årets Liège-Bastogne-Liège med fuld tro på egne evner.

 

Det viste sig da også tydeligt, da Fuglsang på Côte de la Roche-aux-Faucons satte et angreb ind, som kunne Michael Woods og Davide Formolo kunne følge. Fuglsangs største rival, Julian Alaphilippe, var knækket. Herefter fulgte et par kilometer med udskilningsløb, hvor Fuglsang formåede at sætte både Woods og Formolo fra hjul.

 

Derfor kunne Fuglsang køre alene over målstregen i Liège, selvom det på en nedkørsel var lige ved at gå galt for den danske stjerne, da baghjulet gled på en hurtig nedkørsel. Med sin gode teknik fik Fuglsang dog reddet situationen, og kunne derfor lade sig kåre som vinder af Liège-Bastogne-Liège. Det var den første danske sejr i et af cykelsportens fem monumenter siden Rolf Sørensens sejr i Flandern Rundt i 1997.

 

 

Neopro med højt niveau
13. maj - Kasper Asgreen, etapesejr på 2. etape af Tour of California
I maj blev den 14. udgave af Tour of California afviklet. Her var adskillige danskere til start, blandt andet Cofidis’ Jesper Hansen, Astanas Jonas Gregaard, Treks Niklas Eg og sidst men ikke mindst Deceuninck-Quick Steps Kasper Asgreen.

 

Netop Asgreen fik i sæsonens løb vist sig som en fantastisk stærk rytter. Allerede i årets Flandern Rundt viste Asgreen sit enorme talent, da han kørte fra favoritterne tæt på mål og snuppede andenplads bag italienske Alberto Bettiol. I Californien viste Asgreen igen det tårnhøje niveau, da han på anden etape overvandt de mange højdemeter på en udmattende etape, før han slog Tejay van Garderen i spurten om etapesejren.

 

Sejren var Asgreens allerførste som professionel, men det var langt fra Deceuninck-Quick Steps første eller sidste sejr i årets løb. Det belgiske mandskab skovlede i årets løb sejre til sig, og det var blandt andet takket være Kasper Asgreens fantastiske arbejde.

 

 

Fuglsang gjorde det igen
16. juni - Jakob Fuglsang, samlet sejr i Critérium du Dauphiné
I 2017 kom det bag på mange, da Jakob Fuglsang satte navne som Chris Froome, Richie Porte og Daniel Martin på plads i det prestigefyldte og traditionsrige Critérium du Dauphiné med to etapesejre og den samlede sejr.

 

Mindre overraskende var det måske denne gang, hvor Fuglsang dog måtte nøjes med det samlede sejr og ingen etapesejre. Den samlede sejr blev grundlagt på en flot enkeltstart, hvor Fuglsang minimerede tidstabet til tempomaskiner som Tom Dumoulin og Tejay van Garderen, før han på 7. etape til Pipay viste sig som den stærkeste af de absolutte favoritter.

 

Her var det nemlig kun Wout Poels og Emanuel Buchmann, der kunne følge med danskeren, der blev toer på etapen. Fuglsangs nærmeste konkurrent i kampen om førertrøjen Adam Yates blev derimod hægtet af, og Yates måtte overgive førertrøjen til Fuglsang, der altså formåede at holde fast i trøjen på sidste etape, hvor Yates udgik. Fuglsang kunne derfor melde sig ind i en eksklusiv gruppe af særdeles store navne, der har prøvet at vinde Critérium du Dauphiné mere end én gang. Gruppen tæller blandt andet legendariske navne som Bernard Hinault, Raymond Poulidor, Luis Ocaña, Miguel Indurain, Jacques Anquetil og nu altså også danske Jakob Fuglsang.

 

 

Vingegaard var hurtigst i Polen
8. august - Jonas Vingegaard, etapesejr på 6. etape af Tour de Pologne
Efter sejren i Critérium du Dauphiné måtte danskerne vente næsten en hel måned mere, før de kunne tilføje en ordentlig bunke UCI-point til den danske sparegris som konsekvens af en sejr. I årets Tour de France blev det nemlig ikke til nogle sejre, selvom Kasper Asgreen på 17. etape gjorde et flot forsøg, hvor kun Matteo Trentin kunne slå ham.

 

Sejr nummer seks kom dog ikke desto mindre, selvom den måske kom fra en lidt overraskende side. Jonas Vingegaard har, ligesom Kasper Asgreen, kørt sin første sæson som WorldTour-rytter, og Vingegaard skulle ikke bruge længe på at hente sin første sejr på det højeste niveau.

 

På 6. etape af årets Tour de Pologne sad Vingegaard nemlig med helt til finalen, der kom efter en hård rundstrækning med mange højdemeter. Selvom Vingegaard måske ikke er kendt som verdens allerhurtigste sprinter, så var den 22-årige dansker dog ikke til at slå på stregen, hvor russiske Pavel Sivakov blev toer. Vingegaard tog med sejren også løbets førertrøje, men på den efterfølgende etape, der var løbets sidste, viste Vingegaard dog også, at tanken var ved at være tom.

 

 

Fuglsang med første sejr i Grand Tour
9. september - Jakob Fuglsang, etapesejr på 16. etape af Vuelta a España
Selvom klassementsforhåbninger ikke blev som håbet eller forventet for Fuglsang, så fik han alligevel rundet en ekstremt flot sæson af med endnu en sejr, da han deltog i Vuelta a España.

 

På den 18 kilometer lange Puerto de la Cubilla satte han nemlig sine udbryderkonkurrenter til vægs, da han kørte fra alt og alle og satte de to briter Tao Geoghegan Hart og James Knox, såvel som holdkammerat Luis León Sánchez, der tog sig af tredjepladsen efter Fuglsang og Hart.

 

Utroligt nok var det faktisk Fuglsangs allerførste etapesejr i en Grand Tour, selvom det var deltagelse nummer 14 for Fuglsang. Når regnestykket gøres op, må man sige at Fuglsang har haft en ekstremt imponerende sæson med mange topplaceringer og et par store sejre. I sidste ende bliver Fuglsang da også nummer tre på WorldTour listens individuelle rangering kun overgået af Primož Roglič og Julian Alaphilippe.

 

INFO
WorldTour
Nyheder
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Lister
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Hjemvendte Battaglin håber på at være konsistent i 2021

Landevej

Eolo-Kometa Cycling Team har holdet klar til 2021

Landevej

Italiensk ProTeam henter olympisk langrendsløber

Landevej

Tårnhøj polak skifter WorldTouren ud med Vini Zabú – KTM

Landevej

Peter Sagan: Giroen er sjovere end Touren

Landevej

Eksklusivt interviewBane-verdensmester vil lære at vinde på nyt Konti-hold

Landevej

Eksklusivt interviewEgholm: Jan Bech er et godt match for os

Landevej

Eksklusivt interviewMathias Larsen: Holm og Mads P matcher Contador og Basso

Landevej

Eksklusivt interviewHoldejer-Holm vil udvikle danske talenter

Landevej

Danmark får et nyt kontinentalhold - Mads P og Holm iblandt ejerne

Landevej

Video i artiklenStil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Landevej

Valgren: Jeg glæder mig til at vinde løb igen

Landevej

Langvad testede VM-formen - Brandt bedst samlet

E-cykling

Tilbud på vintertøj i webshoppen

Motion

Spanier og sydafrikaner forlænger med Qhubeka-Assos

Landevej

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Vilde Black Friday / Black Week tilbud

Udstyr og test

Eksklusivt interviewStortalent forlænger med ColoQuick efter stærk debutsæson

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - Dansk

Landevej

2021-udstyret på plads hos RYTGER p/b Cykeltøj-Online.dk

Landevej

Michael Knudsen vinder DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Erfaren hjælper forlænger med Euskaltel – Euskadi

Landevej

Groupama-FDJ har holdet klar til næste sæson

Landevej

Rutineret italiener forlænger med Vini Zabù – KTM

Landevej

Gense canadier give danskerne ny spurtlektion

E-cykling

Pensioneret belgier bliver i sporten

Landevej

Eksklusivt interviewØsterby har lagt spansk mareridt bag sig

Landevej

EF Pro Cycling henter Vuelta-åbenbaring

Landevej

Lorents Nielsen forlænger med Mascot Workwear

Landevej

Nyt WorldTour-hold vil hente flere ryttere

Landevej

Stortalent træner bedre end forventet efter mareridtsstyrt

Landevej

Eksklusivt interviewColoQuick-rytter rejser til Belgien

Landevej

Eksklusivt interviewOverlegen Wang går efter godt World Cup-resultat

Cross

Tilbud i webshoppen: Over alle bjerge - De bedste cykelruter i verden

Motion

Transferlisten 2020-2021 – ProTeams

Landevej

Fuglsang: En dag vil jeg gerne køre Paris-Roubaix

Landevej

Gravel Ride: Vendsyssel turen

Gravel

Astana-stjerne forlænger

Landevej

Test: Giro Manifest Spherical hjelm

Udstyr og test

Veteranen Gilbert: Sulten er der stadig

Landevej

Hundeluftning giver flere knoglebrud til AG2R-rytter

Landevej

Riwal reserverer plads til kontraktløs dansker

Landevej

Fuglsang nomineret til årets Velo d'Or

Landevej

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Motion

Stor underskrift sikret: Europamesteren bliver på Qhubeka-ASSOS

Landevej

Bruyneel om Armstrong: Han var den bedste - også uden doping

Landevej

Opdateret: Stillinger i DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Eksklusivt interviewWinther Olsen vil bejle til Uno-X efter britisk skifte

Landevej

Optakt: 4. afdeling af DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Fabio Jakobsen er tilbage på cyklen

Landevej

Stærk trio hentet af Qhubeka ASSOS

Landevej

Astana-kaptajn skifter til Movistar

Landevej

Video i artiklenFra cykelcross til landevejen: De største stjerner

Video

Boganmeldelse: Over alle bjerge

Motion

Overblik: Disse profiler mangler kontrakt for 2021

Landevej

Test: Rapha Roll Top Backpack

Udstyr og test

Jens Sørensen er død

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Landevej

Lars Michaelsen: Vi har mange ryttere at vælge imellem

Landevej

Vred Houle: Landevejscykling eksisterer ikke i det canadiske cykelforbund

Landevej

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 30: Cykelcross-special med Sebastian Fini

Video

Evenepoel: Grand Tour-debut kan ikke komme hurtigt nok

Landevej

Video i artiklenDanskernes cykelfremtid på World Touren – vi ser frem mod 2021

Video

Van Aert ser frem til at udfordre Van der Poel i mudderet

Cross

Eksklusivt interviewGustav Wang dominerer på polsk grund, Simon Bak sekser i U23

Cross

28-årig dansker får kontrakt med spansk UCI-mandskab

Landevej

Eksklusivt interviewValgren og Langvad får wildcard til VM

E-cykling

Video i artiklenHar du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!

Udstyr og test

Belgier designer et bud på ny dansk landsholdstrøje

Landevej

Garvet belgier indstiller karrieren

Landevej

Klatrer-åbenbaring snød Sevilla i Vuelta a Colombia

Landevej

2020-ranglisten: Fik eksperten ret?

Landevej

Gregaard får forlænget sin kontrakt

Landevej

Uno X-chef undrer sig over UCI: Hvorfor skal vi vente?

Landevej

Eksklusivt interviewMads Østergaard forlænger med ColoQuick – Drømmer om at blive professionel

Landevej

Michaelsen trådte to skridt tilbage da Riis kom til

Landevej

Jumbo-newzealænder fanget i Europa grundet Covid-19

Landevej

Movistar-manager: Ingen grund til panik over Valverdes præstationer i år

Landevej

Bernal uddyber sin Tour-ødelæggende skade

Landevej

Afstemning: Hvilke løb var årets bedste?

Landevej

Afrikansk etapeløb udskudt på ubestemt tid

Landevej