Fuglsang vinder Vueltaens 16. etape
09. september 2019 17:34Foto: Unipublic / PhotoGomezSport
af Rasmus Brandt

Jakob Fuglsang ramte dagens udbrud, og var uimodståelig op af den sidste stigning. Fuglsang tog dermed sin første individuelle etapesejr i en Grand Tour.

Fantastiske Fuglsang vinder 16. etape af Vuelta a Espau00f1a

se mere cykling på

Jakob Fuglsang (Astana) var stærkeste mand i dagens udbrud, da 16. etape i Vuelta a España skulle afgøres.

 

Danskeren ramte dagens udbruddet og kørte uimodståeligt væk på etapens sidste lange stigning. Han tog etapen foran Tao Geoghegan Hart (INEOS).

 

Af klassementsrytterne tabte Nairo Quintana (Movistar) meget tid, da han tidligt på stigningen blev sat fra favoritgruppen, hvor Miguel Angel Lopez (Astana) var meget aktiv, og i finalen kørte colombianeren væk sammen med Tadej Pogacar (UAE) og Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

 

De tre tog tid på Alejandro Valverde (Movistar), der tabte 22 sekunder til dem.


Quintana endte med at tabe over to minutter til de andre favoritter, og colombianeren mistede dermed femtepladsen til Rafal Majka (Bora-Hansgrohe).

 

 

Etapereferat:
Dagens etape i Vuelta a España bød på 144 kilometer rundt i de asturiske bjerge i den nordlige del af Spanien. Etapen fik en hæsblæsende start henimod dagens første stigning, første kategori stigningen Puerto de San Lorenzo.

 

Mange ryttere forsøgte at stikke helt fra starten, hvor blandet andet danske Casper Pedersen (Team Sunweb), Mark Padun (Bahrain-Merida) og Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step) prøvede lykken.

 

Der skulle dog gå næsten en time, før de angrebslystne ryttere formåede at manifestere et udbrud med et egentligt forspring til feltet.

 

Stor gruppe samlet i bunden
Da det endelig lykkedes for en lille gruppe ryttere at komme væk, var der tale om et par kendte ansigter, der har vist særdeles stor angrebslyst i årets Vuelta. Fire ryttere formåede således at slide sig væk, hvor de to af dem, Rémi Cavagna og James Knox, var fra Deceuninck-Quick Step.

 

Dertil slap også Mark Padun (Bahrain-Merida), der flere gange havde forsøgt sig i starten af etapen, og Romain Seigle (Groupama-FDJ) væk.

 

Der blev dog reageret hurtigt, da Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) og Thomas De Gendt (Lotto Soudal) satte efter de fire forreste. De fik hurtigt følgeskab af 13 andre ryttere, hvor blandt andet Niklas Eg (Trek-Segafredo), Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step), Luis León Sánchez (Astana Pro Team) og Tao Geoghegan Hart (Team INEOS) sad.

 

EF Education First sætter pres på
Længere nede i feltet satte EF Education First pres på og satte tempoet i vejret, muligvis fordi holdet ikke selv havde en rytter med blandt udbryderne.

 

Løbets førende rytter, Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma), så ud til at mangle fra den lille gruppe af ryttere, der førte an i feltet, men der gik ikke længe, før slovenerne blev guidet op til fronten af sine holdkammerater.

 

Samtidig lykkedes det for den store gruppe, med blandt andet Fuglsang og Eg, at få kontakt med de fire forreste. Det lykkedes ligeledes for Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) og Ángel Madrazo (Burgos-BH) at komme op til den store udbrydergruppe. De to ryttere var før dagens etape kun adskilt af to point i kampen om bjergtrøjen, hvorfor begge var særdeles interesserede i at ramme dagens udbrud.

 

Kamp om bjergpointene
Netop Bouchard og Madrazo kørte væk fra de andre udbrydere med knap en kilometer til toppen, for at kæmpe om de ti bjergpoint, der var at hente på toppen af Puerto de San Lorenzo.

 

Den kamp vandt Bouchard efter Madrazo fik åbnet sin spurt en anelse for tidligt. Dermed overtog Bouchard virtuelt bjergtrøjen allerede på dagens første kategoriserede stigning.

 

Stilstand i feltet og åbning for udbruddet

Efter den første stigning begyndte feltet at slippe tøjler, og gav udbruddet et lidt større forspring.

 

Det blev øget yderligere op ad dagens næste stigning, og halvvejs oppe var forspringet vokset til fem minutter. Det begyndte at lysne for Fuglsang og Co.

 

De to bjerg-duellanter Bouchard og Madrazo fortsatte deres kamp om bjergtrøjen, og kørte væk fra de andre med to kilometer op til toppen.

 

De to blev dog indhentet igen med 500 meter igen, men fik alligevel lov til at spurte om pointene. Denne gang var Bouchard igen stærkest, og franskmanden førte nu konkurrencen med seks point ned til Madrazo.

 

Udskilning inden sidste stigning

Unge James Knox gav den gas på nedkørslen og nede på det flade, havde han slået et hul på ti sekunder ned til forfølgerne.

 

Englænderen blev dog indhentet igen, men hurtigt kørte tre mand kontra. Det var Gilbert, De Gendt og Bouchard som slog hullet ned til de andre, mens Fuglsang og Seigle kørte efter.

 

Gilbert og De Gendt kørte dog som motorcykler, og det kostede for Bouchard, som blev læsset. Alligevel lykkedes det Fuglsang og Seigle at lukke op til de to belgiere. Dermed var fire mand nu samlet i front.

 

De blev dog indhentet igen af den nu reducerede udbrydergruppe. Hvor blandt andre Brambilla og Eg manglede. Straks var der dog kontraangreb fra blandt andre Luis Leon Sanchez, men gruppen blev holdt samlet frem imod bunden af den sidste lange stigning, hvor de fik tilslutning af blandt andre Brambilla og Eg.

 

Sidste stigning

Her var frontgruppens forspring til det sovende felt helt oppe på ni minutter, hvilket bragte gruppens bedst placerede rytter James Knox i spil til top-ti i det samlede klassement.

 

Nede bagved kom Wilco Kelderman (Sunweb) i problemer, da en defekt satte ham tilbage. En enkelt mand kom tilbage til ham, men samtidig begyndte Jumbo-Visma at skrue bissen på i feltet.

 

Med præcis ti kilometer til mål kom Kelderman tilbage til feltet, som nu havde reduceret forspringet til udbruddet til otte minutter.

Deroppe var blandt andre De Gendt blevet sat af.

 

Luis Leon Sanchez skabte massiv udskilning i front, da han lavede et hårdt angreb med 9.5 kilometer til mål.

 

Spanieren fik Knox, Geoghegan Hart, Fuglsang og Brambilla med på slæb, men resten af udbryderne var væk.

 

Fuglsang kører væk

Med lidt over syv kilometer igen satte Fuglsang kniven ind, og han kørte elegant væk fra de andre, men fik dog den lille italienske Brambilla med på hjul, men Knox, Hart og Sanchez blev sat af.

 

Der stod Astana på det hele i Spanien, for mens Fuglsang fløj foran, gik resten af holdet i front nede i feltet i et forsøg på at lancere Miguel Angel Lopez.

 

Det kostede livet for Nairo Quintana. Colombianeren satte sig hurtigt ned bagerst i favoritgruppen, og blev smidt af mens alle andre fra top-ti stadig sad med i gruppen.

 

Med lidt over seks kilometer igen kørte Fuglsang alene væk, og den eneste der forsøgte at køre op til ham var Geoghegan Hart, som lignede en mand der led.

 

Danskeren holdt et højt tempo, og gav ikke englænderen en chance for at komme tilbage. Fuglsang kunne dermed tage sin første etapesejr i en Grand Tour, og kroner dermed en i forvejen utrolig sæson.

 

Nede bagved angreb Lopez fra favoritterne, og han fik en velkørende Pogacar og Roglic med på slæb.

 

Alejandro Valverde kunne dog ikke svare igen på angrebet, og det tegnede derfor til, at blive en stor nedtur for Movistar på dagens etape

 

Pogacar, Lopez og Roglic fulgtes ad til stregen. De blev fulgt af en gruppe med Valverde, Majka og Pernsteiner, der kom ind 22 sekunder efter. Hvorimod Quintana var helt væk, og tabte sin femteplads i det samlede klassement til Majka.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Viviani: Jeg skulle bare sætte prikken over i’et

Henvist til andenpladsen: Startede spurten for sent

ColoQuick runder skarp milepæl

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Nyt managerspil til VM og efterårsløbene

Startlisten til VM i holdstafet

UCI overvejer holdstafet til OL i 2024

Test: AGU Bibshort og Jersey

Optakt: Trofeo Matteotti

Lutsenko efter sejren: Jeg havde ikke planlagt at gøre noget i finalen

Sejrherren Theuns: Vidste ikke, hvad vi skulle gøre

Optakt: Gooikse Pijl

Optakt: GP d’Isbergues

Lampaert vinder Slovakiet Rundt - Viviani tager etapen

Følg VM-løbene på Feltet.dk

Theuns tager flot sejr i Belgien

Lutsenko snyder udbryderne i Pantani-mindeløb

Spilak forlader Katusha efter otte år

Efter ny operation: Dumoulin føler sig som en atlet igen

LIVE nu: Følg Van der Poel, Sagan og Van Avermaet teste VM-formen

Bennett kan tvinges til at blive på Bora

Stor Quick-Step-dag i Slovakiet

Loyal Astana-rytter forlænger sin kontrakt

Optakt: Primus Classic

Optakt: Memorial Marco Pantani

Evenepoel: Nyder sejrene mere i år end sidste år

Thomas trækker sig fra VM-enkeltstarten

Lillebror-Viviani skriver med Cofidis

Medie: Vervaeke skifter til Corendon-Circus

Indonesisk cykelløb aflyst på grund af skovbrande

Alé Cipollini får ny navnesponsor - Sigter efter WorldTouren

Brøchner vil prøve igen i dag

Cykelrejse til Kroatien i uge 43 - Slå til nu!

FREDAG

Sådan stiller landene op til VM

Démare og holdet glad for sejr i Slovakiet

Jumbo-Visma to og tre i Kampioenschap van Vlaanderen

Ung hviderusser toer i Slovakiet Rundt: Finalen passede mig godt

Optakt med etapevinderbud: Okola Slovenska/Tour de Slovaquie

Stagiairen Steimle: Jeg har kørt fire løb for Quick Step og vundet de to

Demare stærkest i Slovakiet Rundt - Brøchner lige udenfor top 10

Quick Step-stagiaire vinder Kampioenschap van Vlaanderen efter sidevindsdrama

Holm om Sagan: Rytterne hader ham

Sunweb overvejer at sagsøge østrigsk dopingsynder

Motion: Min MTB-sæson - Jeg kører på cykel for sjov

Optakt: Kampioenschap van Vlaanderen

Cavagna forlænger med Deceuninck-Quick Step

Bennett, Impey eller Colbrelli? – Disse ryttere er stadig uden kontrakt

Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet

Seks arresteret i spansk antidoping-operation

Lefevere: Vi burde boykotte holdstafetten

Franskmand vender hjem til Marseille

Specialized Days - en unik mulighed for at se og prøve 2020-nyhederne

Bendixen slutter sæsonen af i Belgien

Fransk rytter testet positiv for EPO - Deler træner med Alaphilippe

Quaade skriver to år med Riwal-Readynez

Hindsgaul hasteindkaldt til VM

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Transferlisten 2019-2020 WorldTour

TORSDAG

Lutsenko-sejr vigtig for moralen inden VM

Kritik af cross-åbning i USA

Grosu vinder kongeetapen i Slovakiet Rundt

Bernal efter løbspause: Jeg troede ikke, at jeg ville være så god

Dumoulin rystet efter nye beskyldninger: Fik måske ulovlig hjælp i Giro-sejr

Medie: 24-årig nordmand skifter til Riwal næste år

Lutenkso vinder Coppa Sabatini efter vildt soloridt

Ambivalent Blaudzun: Stokbro fortjener det

Optakt: Coppa Sabatini

Landa: Bahrain-Merida giver mig chancen som leder

Ny mountainbike teknikbane ved Brandbjerg

Valverde motiveret inden VM efter flot Vuelta

Lefevre mener: Evenepoel kan vinde VM i enkeltstart

Valverde taler ud om sin depression

Cofidis skriver kontrakt med to ryttere

Sivakov melder sig klar til Touren

ColoQuick-rytter må melde afbud til VM

ONSDAG

Thomas og Yates med England til VM

EF Education First skriver med norsk sprinter

Küng tog anden sejr på fire dage i Slovakiet

Jetlagpræget-Neilands overrasket over stor solosejr

Neilands sejrer i Wallonien