Fuglsang vinder Vueltaens 16. etape
09. september 2019 17:34Foto: Unipublic / PhotoGomezSport
af Rasmus Brandt

Jakob Fuglsang ramte dagens udbrud, og var uimodståelig op af den sidste stigning. Fuglsang tog dermed sin første individuelle etapesejr i en Grand Tour.

Fantastiske Fuglsang vinder 16. etape af Vuelta a Espau00f1a

se mere cykling på

Jakob Fuglsang (Astana) var stærkeste mand i dagens udbrud, da 16. etape i Vuelta a España skulle afgøres.

 

Danskeren ramte dagens udbruddet og kørte uimodståeligt væk på etapens sidste lange stigning. Han tog etapen foran Tao Geoghegan Hart (INEOS).

 

Af klassementsrytterne tabte Nairo Quintana (Movistar) meget tid, da han tidligt på stigningen blev sat fra favoritgruppen, hvor Miguel Angel Lopez (Astana) var meget aktiv, og i finalen kørte colombianeren væk sammen med Tadej Pogacar (UAE) og Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

 

De tre tog tid på Alejandro Valverde (Movistar), der tabte 22 sekunder til dem.


Quintana endte med at tabe over to minutter til de andre favoritter, og colombianeren mistede dermed femtepladsen til Rafal Majka (Bora-Hansgrohe).

 

 

Etapereferat:
Dagens etape i Vuelta a España bød på 144 kilometer rundt i de asturiske bjerge i den nordlige del af Spanien. Etapen fik en hæsblæsende start henimod dagens første stigning, første kategori stigningen Puerto de San Lorenzo.

 

Mange ryttere forsøgte at stikke helt fra starten, hvor blandet andet danske Casper Pedersen (Team Sunweb), Mark Padun (Bahrain-Merida) og Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step) prøvede lykken.

 

Der skulle dog gå næsten en time, før de angrebslystne ryttere formåede at manifestere et udbrud med et egentligt forspring til feltet.

 

Stor gruppe samlet i bunden
Da det endelig lykkedes for en lille gruppe ryttere at komme væk, var der tale om et par kendte ansigter, der har vist særdeles stor angrebslyst i årets Vuelta. Fire ryttere formåede således at slide sig væk, hvor de to af dem, Rémi Cavagna og James Knox, var fra Deceuninck-Quick Step.

 

Dertil slap også Mark Padun (Bahrain-Merida), der flere gange havde forsøgt sig i starten af etapen, og Romain Seigle (Groupama-FDJ) væk.

 

Der blev dog reageret hurtigt, da Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) og Thomas De Gendt (Lotto Soudal) satte efter de fire forreste. De fik hurtigt følgeskab af 13 andre ryttere, hvor blandt andet Niklas Eg (Trek-Segafredo), Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step), Luis León Sánchez (Astana Pro Team) og Tao Geoghegan Hart (Team INEOS) sad.

 

EF Education First sætter pres på
Længere nede i feltet satte EF Education First pres på og satte tempoet i vejret, muligvis fordi holdet ikke selv havde en rytter med blandt udbryderne.

 

Løbets førende rytter, Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma), så ud til at mangle fra den lille gruppe af ryttere, der førte an i feltet, men der gik ikke længe, før slovenerne blev guidet op til fronten af sine holdkammerater.

 

Samtidig lykkedes det for den store gruppe, med blandt andet Fuglsang og Eg, at få kontakt med de fire forreste. Det lykkedes ligeledes for Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) og Ángel Madrazo (Burgos-BH) at komme op til den store udbrydergruppe. De to ryttere var før dagens etape kun adskilt af to point i kampen om bjergtrøjen, hvorfor begge var særdeles interesserede i at ramme dagens udbrud.

 

Kamp om bjergpointene
Netop Bouchard og Madrazo kørte væk fra de andre udbrydere med knap en kilometer til toppen, for at kæmpe om de ti bjergpoint, der var at hente på toppen af Puerto de San Lorenzo.

 

Den kamp vandt Bouchard efter Madrazo fik åbnet sin spurt en anelse for tidligt. Dermed overtog Bouchard virtuelt bjergtrøjen allerede på dagens første kategoriserede stigning.

 

Stilstand i feltet og åbning for udbruddet

Efter den første stigning begyndte feltet at slippe tøjler, og gav udbruddet et lidt større forspring.

 

Det blev øget yderligere op ad dagens næste stigning, og halvvejs oppe var forspringet vokset til fem minutter. Det begyndte at lysne for Fuglsang og Co.

 

De to bjerg-duellanter Bouchard og Madrazo fortsatte deres kamp om bjergtrøjen, og kørte væk fra de andre med to kilometer op til toppen.

 

De to blev dog indhentet igen med 500 meter igen, men fik alligevel lov til at spurte om pointene. Denne gang var Bouchard igen stærkest, og franskmanden førte nu konkurrencen med seks point ned til Madrazo.

 

Udskilning inden sidste stigning

Unge James Knox gav den gas på nedkørslen og nede på det flade, havde han slået et hul på ti sekunder ned til forfølgerne.

 

Englænderen blev dog indhentet igen, men hurtigt kørte tre mand kontra. Det var Gilbert, De Gendt og Bouchard som slog hullet ned til de andre, mens Fuglsang og Seigle kørte efter.

 

Gilbert og De Gendt kørte dog som motorcykler, og det kostede for Bouchard, som blev læsset. Alligevel lykkedes det Fuglsang og Seigle at lukke op til de to belgiere. Dermed var fire mand nu samlet i front.

 

De blev dog indhentet igen af den nu reducerede udbrydergruppe. Hvor blandt andre Brambilla og Eg manglede. Straks var der dog kontraangreb fra blandt andre Luis Leon Sanchez, men gruppen blev holdt samlet frem imod bunden af den sidste lange stigning, hvor de fik tilslutning af blandt andre Brambilla og Eg.

 

Sidste stigning

Her var frontgruppens forspring til det sovende felt helt oppe på ni minutter, hvilket bragte gruppens bedst placerede rytter James Knox i spil til top-ti i det samlede klassement.

 

Nede bagved kom Wilco Kelderman (Sunweb) i problemer, da en defekt satte ham tilbage. En enkelt mand kom tilbage til ham, men samtidig begyndte Jumbo-Visma at skrue bissen på i feltet.

 

Med præcis ti kilometer til mål kom Kelderman tilbage til feltet, som nu havde reduceret forspringet til udbruddet til otte minutter.

Deroppe var blandt andre De Gendt blevet sat af.

 

Luis Leon Sanchez skabte massiv udskilning i front, da han lavede et hårdt angreb med 9.5 kilometer til mål.

 

Spanieren fik Knox, Geoghegan Hart, Fuglsang og Brambilla med på slæb, men resten af udbryderne var væk.

 

Fuglsang kører væk

Med lidt over syv kilometer igen satte Fuglsang kniven ind, og han kørte elegant væk fra de andre, men fik dog den lille italienske Brambilla med på hjul, men Knox, Hart og Sanchez blev sat af.

 

Der stod Astana på det hele i Spanien, for mens Fuglsang fløj foran, gik resten af holdet i front nede i feltet i et forsøg på at lancere Miguel Angel Lopez.

 

Det kostede livet for Nairo Quintana. Colombianeren satte sig hurtigt ned bagerst i favoritgruppen, og blev smidt af mens alle andre fra top-ti stadig sad med i gruppen.

 

Med lidt over seks kilometer igen kørte Fuglsang alene væk, og den eneste der forsøgte at køre op til ham var Geoghegan Hart, som lignede en mand der led.

 

Danskeren holdt et højt tempo, og gav ikke englænderen en chance for at komme tilbage. Fuglsang kunne dermed tage sin første etapesejr i en Grand Tour, og kroner dermed en i forvejen utrolig sæson.

 

Nede bagved angreb Lopez fra favoritterne, og han fik en velkørende Pogacar og Roglic med på slæb.

 

Alejandro Valverde kunne dog ikke svare igen på angrebet, og det tegnede derfor til, at blive en stor nedtur for Movistar på dagens etape

 

Pogacar, Lopez og Roglic fulgtes ad til stregen. De blev fulgt af en gruppe med Valverde, Majka og Pernsteiner, der kom ind 22 sekunder efter. Hvorimod Quintana var helt væk, og tabte sin femteplads i det samlede klassement til Majka.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Hjemvendte Battaglin håber på at være konsistent i 2021

Landevej

Eolo-Kometa Cycling Team har holdet klar til 2021

Landevej

Italiensk ProTeam henter olympisk langrendsløber

Landevej

Tårnhøj polak skifter WorldTouren ud med Vini Zabú – KTM

Landevej

Peter Sagan: Giroen er sjovere end Touren

Landevej

Eksklusivt interviewBane-verdensmester vil lære at vinde på nyt Konti-hold

Landevej

Eksklusivt interviewEgholm: Jan Bech er et godt match for os

Landevej

Eksklusivt interviewMathias Larsen: Holm og Mads P matcher Contador og Basso

Landevej

Eksklusivt interviewHoldejer-Holm vil udvikle danske talenter

Landevej

Danmark får et nyt kontinentalhold - Mads P og Holm iblandt ejerne

Landevej

Video i artiklenStil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Landevej

Valgren: Jeg glæder mig til at vinde løb igen

Landevej

Langvad testede VM-formen - Brandt bedst samlet

E-cykling

Tilbud på vintertøj i webshoppen

Motion

Spanier og sydafrikaner forlænger med Qhubeka-Assos

Landevej

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Vilde Black Friday / Black Week tilbud

Udstyr og test

Eksklusivt interviewStortalent forlænger med ColoQuick efter stærk debutsæson

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - Dansk

Landevej

2021-udstyret på plads hos RYTGER p/b Cykeltøj-Online.dk

Landevej

Michael Knudsen vinder DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Erfaren hjælper forlænger med Euskaltel – Euskadi

Landevej

Groupama-FDJ har holdet klar til næste sæson

Landevej

Rutineret italiener forlænger med Vini Zabù – KTM

Landevej

Gense canadier give danskerne ny spurtlektion

E-cykling

Pensioneret belgier bliver i sporten

Landevej

Eksklusivt interviewØsterby har lagt spansk mareridt bag sig

Landevej

EF Pro Cycling henter Vuelta-åbenbaring

Landevej

Lorents Nielsen forlænger med Mascot Workwear

Landevej

Nyt WorldTour-hold vil hente flere ryttere

Landevej

Stortalent træner bedre end forventet efter mareridtsstyrt

Landevej

Eksklusivt interviewColoQuick-rytter rejser til Belgien

Landevej

Eksklusivt interviewOverlegen Wang går efter godt World Cup-resultat

Cross

Tilbud i webshoppen: Over alle bjerge - De bedste cykelruter i verden

Motion

Transferlisten 2020-2021 – ProTeams

Landevej

Fuglsang: En dag vil jeg gerne køre Paris-Roubaix

Landevej

Gravel Ride: Vendsyssel turen

Gravel

Astana-stjerne forlænger

Landevej

Test: Giro Manifest Spherical hjelm

Udstyr og test

Veteranen Gilbert: Sulten er der stadig

Landevej

Hundeluftning giver flere knoglebrud til AG2R-rytter

Landevej

Riwal reserverer plads til kontraktløs dansker

Landevej

Fuglsang nomineret til årets Velo d'Or

Landevej

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Motion

Stor underskrift sikret: Europamesteren bliver på Qhubeka-ASSOS

Landevej

Bruyneel om Armstrong: Han var den bedste - også uden doping

Landevej

Opdateret: Stillinger i DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Eksklusivt interviewWinther Olsen vil bejle til Uno-X efter britisk skifte

Landevej

Optakt: 4. afdeling af DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Fabio Jakobsen er tilbage på cyklen

Landevej

Stærk trio hentet af Qhubeka ASSOS

Landevej

Astana-kaptajn skifter til Movistar

Landevej

Video i artiklenFra cykelcross til landevejen: De største stjerner

Video

Boganmeldelse: Over alle bjerge

Motion

Overblik: Disse profiler mangler kontrakt for 2021

Landevej

Test: Rapha Roll Top Backpack

Udstyr og test

Jens Sørensen er død

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Landevej

Lars Michaelsen: Vi har mange ryttere at vælge imellem

Landevej

Vred Houle: Landevejscykling eksisterer ikke i det canadiske cykelforbund

Landevej

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 30: Cykelcross-special med Sebastian Fini

Video

Evenepoel: Grand Tour-debut kan ikke komme hurtigt nok

Landevej

Video i artiklenDanskernes cykelfremtid på World Touren – vi ser frem mod 2021

Video

Van Aert ser frem til at udfordre Van der Poel i mudderet

Cross

Eksklusivt interviewGustav Wang dominerer på polsk grund, Simon Bak sekser i U23

Cross

28-årig dansker får kontrakt med spansk UCI-mandskab

Landevej

Eksklusivt interviewValgren og Langvad får wildcard til VM

E-cykling

Video i artiklenHar du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!

Udstyr og test

Belgier designer et bud på ny dansk landsholdstrøje

Landevej

Garvet belgier indstiller karrieren

Landevej

Klatrer-åbenbaring snød Sevilla i Vuelta a Colombia

Landevej

2020-ranglisten: Fik eksperten ret?

Landevej

Gregaard får forlænget sin kontrakt

Landevej

Uno X-chef undrer sig over UCI: Hvorfor skal vi vente?

Landevej

Eksklusivt interviewMads Østergaard forlænger med ColoQuick – Drømmer om at blive professionel

Landevej

Michaelsen trådte to skridt tilbage da Riis kom til

Landevej

Jumbo-newzealænder fanget i Europa grundet Covid-19

Landevej

Movistar-manager: Ingen grund til panik over Valverdes præstationer i år

Landevej

Bernal uddyber sin Tour-ødelæggende skade

Landevej

Afstemning: Hvilke løb var årets bedste?

Landevej

Afrikansk etapeløb udskudt på ubestemt tid

Landevej