FUGLSANGS KÆMPE TRIUMF - VANDT LIEGE-BASTOGNE-LIEGE
28. april 2019 17:00Foto: Sirotti
af Jesper Johannesen

Præcis et år efter sejren i Romandet Rundt vandt Jakob Fuglsang monumentet Liège-Bastogne-Liège! Fantastisk triumf for den danske cykelrytter.

Annonce

Den 105. udgave af Liège-Bastogne-Liège blev afviklet i dag, og det blev en kæmpe triumf for dansk cykelsport og ikke mindst for Jakob Fuglsang selv, da han kørte alene væk og vandt løbet. 
 

Det hele blev afgjort på løbets sidste store og nye stigning, Cote de la Roche-aux-Faucons, hvor Jakob Fuglsang angreb og fik følgeskab af Michael Woods (EF Education) samt Davide Formolo (Bora-Hansgrohe). De to udbrudskollegaer blev dog smidt fra hjul ind imod Liège, hvorefter den danske rytter kørte med alt, hvad pedaler og cykel kunne holde til mod mål. Selv en halsbrækkende udskridning formåede ikke at forhindre en sejr til Astana-rytteren.

Dermed fortsætter Jakob Fuglsangs vilde forår, som har givet sejre i Vuelta a Andalucia og etapesejr i Tirreno-Adriatico samt en andenplads i Strade Bianche. I Ardenner-ugen er det blevet til en tredjeplads i Amstel Gold Race og en andensplads i Flèche Wallonne.


Det er den første monumentsejr til en dansk rytter siden 1997, hvor Rolf Sørensen vandt Flandern Rundt. Fuglsang skriver sig ind i historiebøgerne som den kun anden dansker til at vinde Liége. Rolf Sørensen var den første, i 1993. 

Løbsreferat:
Rytterne var pakket ind som mumier, da de som frygtet samledes til en iskold og drivvåd start i Liège. Alle 175 mand var med, da den reelle start blev givet, men det dårlige vejr lagde tilsyneladende en dæmper på kørelysten hos de fleste. Det varede ikke længe, inden der kom et udbrud afsted.

Allerede med det samme slap først to og siden tre mand afsted, og de samledes hurtigt, så der blev dannet en kvintet med Julien Bernard (Trek), Tobias Ludvigsson (FDJ), Andrea Pasqualon (Wanty), Dries Van Gestel (Sport Vlaanderen) og Jeremy Maison (Arkea).

Manuele Mori (UAE) og Baptiste Planckaert (Wallonie) satte efter, men blev hurtigt kørt ind igen, mens udbruddet længe kæmpede for at holde et forspring på beskedne 20 sekunder. Det fik Kevin Deltombe (Sport Vlaanderen) og Mathijs Paasschens (Wallonie) til at forsøge at køre op, og de hentede hurtigt Van Gestel, der var blevet sat. Selvom feltet nu var 40 sekunder efter, angreb også Jerome Baugnies (Wanty) og Kenny Molly (Wallonie), mens Van Gestel faldt helt sammen og blev hentet af feltet. Det samme gjorde Baugnies og Molly kort efter.

 

Efter 12 km var de fire forreste henholdsvis 30 og 50 sekunder foran forfølgerne og feltet, inden Molly atter angreb. Lilian Calmejane (Direct Energie) gik med ham, hvorefter feltet tog den med ro. Kort efter fik Deltombe og Paaschens kontakt med de forreste, mens Fabio Felline (Trek) som første man forlod løbet.

 

Efter 20 km var afstandene henholdsvis 50 sekunder og tre minutter, og da afstanden til feltet voksede, tog udbruddet det mere med ro. Det gjorde det muligt for Calmejane og Molly at komme op, så der var etableret en oktet.

Udbruddets forspring nåede op på mere end 10 minutter, før Deceuninck-Quick Step gik frem og satte tempoet op.

Verdensmesteren sagde farvel - morgenudbruddet kørt ind
Med godt 100 kilometer tl mål stod verdensmesteren Alejandro Valverde (Movistar) overraskende af. Det har ikke været et godt klassikerår for verdensmesteren.

Fremme i front splittede udbruddet op, hvor Julien Bernard forsagde alene i front, men den 27-årige franskmand måtte se sig hentet med 69 kilometer til mål. Dermed var feltet samlet.

Kort efter samlingen kom der nye angreb, og denne gang var det Tanel Kangert (EF Education), Damiano Caruso (Bahrain-Merida), Carlos Verona og Winner Anacona (Movistar), Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (CCC), Michael Albasini (Mitchelton-Scott), Omar Fraile (Astana), Björn Lambrecht (Lotto Soudal) og David De La Cruz (Team Sky), det lykkedes at komme fri.

De havde med 45 kilometer til mål oparbejdet et minuts forspring til feltet, hvilket igen tvang Deceuninck-Quick Step frem for at arbejde i hovedfeltet.

Eksplosionen udeblev på La Redoute
Med små 40 kilometer til mål, i bunden af den berygtede stigning La Redoute, havde udbruddet 50 sekunder ned til favoritfeltet, som var reduceret til cirka 50 ryttere.

Deceuninck-Quick Step fortsatte forceringen op ad La Redoute, mens Tanel Kangert kørte solo fra frontgruppen, men ingen af favoritterne åbnede op på stigningen.

Med 28 kilometer til mål blev forfølgerne til Tanel Kangert hentet, og straks tog Astana fat nede i hovedfeltet for deres danske kaptajn, Jakob Fuglsang.


På mellemstykket angreb Patrik Konrad (Bora-Hansgrohe), Tim Wellens (Lotto Soudal) og Daryl Imprey (Mitchelton Scott) og kom frem til Tanel Kangert.

Fuglsang kom med sit angreb

På vej hen til Cote de la Roche-aux-Faucons knoklede Astana indædt for deres kaptajn, og i bunden af stigningen satte Jakob Fuglsang sig så frem, mens det hurtigt stod klart, at Julian Alaphilippe ikke havde en god dag. Franskmanden måtte opgive at følge med sin danske konkurrent. 

Jakob Fuglsang fortsatte ufortrødent sit angreb, og der var kun to ryttere, som kunne følge danskeren i skikkelse af Michael Woods (EF Education) samt Davide Formolo (Bora-Hansgrohe). De to udbrudskollegaer blev dog forholdsvis hurtigt smidt fra hjul. 

Fire kilometer fra mål så sejren ud til at være i hus, da Formolo var 30 sekunder efter, men pludselig fik alle et chok, da Fuglsang var ved at styrte. Danskeren viste helt ekseptionelle køreegenskaber, fik cyklen rettet op og fortsatte ind imod målstregen, hvor han i ensom triumf og med hilsner til hustruen i form af et kys på vielsesringen kunne juble over sin flotte sejr. 

Davide Formolo tog andenpladsen, mens en reduceret gruppe fik hentet Michael Woods, hvilket betød at Maximilian Schachmann kunne tage trejdepladsen. Bora-Hansgrohe fik dermed to ryttere på podiet. 

INFO
Astana - Premier Tech
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Liège - Bastogne - Liège
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Video i artiklenFavoritvurdering: Fredagens løb i Ungarn og Spanien

Landevej

Video i artiklenOptakt: 7. etape af Giro d’Italia

Landevej

Giro d'Italia-analyse: Fri for slovenske monstre

Landevej

Video i artiklenFølg fredagens tricky adriaterhavsetape i Giroen

Landevej

Video i artiklenPåkørt Giro-rytter: En lortefølelse

Landevej

Video i artiklenEfter rytterpåkørsel: Sportsdirektør smidt ud af Giroen

Landevej

Video i artiklenDansk Uno-X-rytter kolliderer med vagt

Landevej

Annonce