Prøv vores nye app
Sæsonens overraskelser: Vidunderbarnets vidunderlige debutsæson
30. november 2021 18:00Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

2021-sæsonen repræsenterede en tilbagevenden til nogenlunde normalitet efter det yderst usædvanlige 2020, der også var præget af en endeløs serie af overraskelse. Helt så mange sensationer var der ikke i den forløbne sæson, men der var dog alligevel flere gange, hvor der var grund til at hæve øjenbrynene lidt mere end normalt. Vores ekspert, Emil Axelgaard, kaster i en serie på 10 artikler et blik på 10 ryttere, der i løbet af sæsonen leverede præstationer, de færreste havde forventet d. 1. januar.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Vidunderbørnenes tidsalder gjorde sit indtog i 2019, hvor juniorverdensmesteren vandt Clasica San Sebastian, en nyprofessionel vandt tre bjergetaper og tog en samlet tredjeplads i Vueltaen, en crossrytter leverede et af de vildeste comebacks i nyere tid, og Tour de France blev vundet af en historisk set uhørt ung rytter, men den accelererede i 2020. Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Marc Hirschi, Filippo Ganna, Tao Geoghegan Hart, Jai Hindley og Wout van Aert bidrog alle til at sætte veteranerne så godt og grundigt til vægs, at man nu om dage næsten må anses som ”over the hill”, når man har nået den anden halvdel af 20erne.

 

De unge kometer imponerede igen i 2021, men denne gang var det i mindre omfang end sidste år de unge folk, der skabte sensationerne. Måske har vi allerede vænnet os så meget til en ny normalitet, hvor unge ryttere slår igennem dagen efter, at de har forladt kravlegården. I hvert fald var der i den forløbne sæson i særlig grad mange veteraner, der leverede resultater, de færreste havde forventet - også selvom en stribe unge ryttere naturligvis fortsatte med at tage os på sengen med helt uventet flotte præstationer.

 

Derfor er det kun passende at runde sæsonen af med en analyse af 10 af de mærkeligste og mest overraskende resultater. De opregnes i helt tilfældig rækkefølge og tæller både store, etablerede navne og ryttere, der ved sæsonens start mest af alt kunne regnes som opkomlinge. Kriteriet for at komme på listen er således ikke, at en lille rytter slog de store. I langt de fleste tilfælde er der i stedet tale om større navne, der overraskede i uvant terræn, ældre ryttere, der pludselig fandt et niveau, der syntes tabt for evigt, eller lovende ryttere, der leverede endnu bedre resultater, end man kunne have drømt om, da vi sidst pakkede julegaver ud og spiste risalamande.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Vidunderbarnets vidunderlige debutsæson

I denne vidunderbørnenes tidsalder har vi vænnet os til, at der hvert år er en ung komet, der allerede inden den nye sæson har skabt så megen hype, at han næsten kun kan skuffe. I de senere år har forventningerne til blandt andre Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel, Wout van Aert og Egan Bernal været enorme, allerede inden de første gang gjorde deres entre på den helt store scene, og allerede nu kan man i pipelinen se ryttere, der meget vel kan opnå samme enorme opmærksomhed allerede inden sæsonstarten. Ganske vist tyvstartede han lidt med en lidt begrænset kalender for UAE i sidste halvdel af den netop afsluttede sæson, men i 2022 er der ingen tvivl om, at alle øjne vil være rettet mod Juan Ayuso, når der skal spejdes efter det næste vidunderbarn i rækken.

 

Også 2021-sæsonen havde sit eget vidunderbarn. Allerede inden sæsonstarten var der så megen snak om Tom Pidcock, at det næsten lignede en umulighed for ham at leve op til forventningerne. Det var imidlertid ikke uden grund, for efter at have taget crossscenen med storm havde blandt andet et juniorverdensmesterskab i enkeltstart og ikke mindst en knusende magtdemonstration i sidste sæsons Baby-Giro skilt ham ud som det klart mest spændende navn blandt 2020-sæsonens U23-ryttere. At han samtidig i sidste vinters crosssæson viste sig at være den eneste, der kunne yde Van der Poel og Van Aert reel modstand - og endda gav Van der Poel en sjælden lektion i klatreløbet i Gavere - var det umuligt ikke at drage paralleller mellem den unge brite og de to lidt ældre crosskometer. Og i det selskab kan man jo næsten kun komme til kort.

 

Det gjorde Pidcock bare ikke. Forud for sæsonen var der ellers al mulig grund til at klappe hesten. ” Skal vi så regne med, at han markerer sig allerede i 2021? Udfordringer er der i hvert fald nok af. Hos Ineos er det ikke let at tilkæmpe sig mange personlige chancer, og når en stor del af sæsonen har fokus på OL i mountainbike, bliver der lagt begrænsninger på landevejsudfoldelserne. Alligevel er han ubetinget den mest spændende neopro,” skrev jeg blandt andet, da jeg forud for sæsonen gav en analyse af 21 talenter, der var værd at holde øje med. Og i de ord lå implicit den vurdering, at top 10-placeringer i de store klassikere nok ville være det maksimalt opnåelige i hans første sæson på højeste niveau.

Annonce

 

Sådan så det også ud til at gå i første omgang. Pidcock bragede ganske vist ind på scenen med fynd og klem og et uhyre overbevisende indtryk i åbningsweekenden, hvor han imponerede på stigningerne i Omloop og viste, at han også er semisprinter, da han endte på podiet i massespurten, der afgjorde Kuurne-Bruxelles-Kuurne. Senere blev det til en fornem 5. plads i Strade Bianche og en 15. plads i Milano-Sanremo, inden lidt sygdom betød, at hans brostenssæson ikke helt blev som ønsket. På det tidspunkt var Pidcock stadig talentet, der manglede de sidste procent, inden han kunne være Van der Poels og Van Aerts ligemand - præcis som det var tilfældet på crosscyklen.

 

Sådan var det i hvert fald, indtil onsdag d. 14. april. I løbet af de næste fem dage ændrede Pidcock status fra at være lovende talent til med ét at være én af verdens allerbedste klassikerryttere. I både Brabantse Pijl og Amstel Gold Race var han nemlig i stand til at matche en vis Van Aert pedaltråd for pedaltråd, og minsandten om ikke også han atter viste sin enorme hurtighed ved at slå belgieren i den knivskarpe afgørelse i den belgiske semiklassiker - altså den rytter, der få måneder senere vandt massespurten i Paris under Tour de France. Mange vil endda mene, at udfaldet gentog sig fem dage senere i Amstel Gold Race, selvom det i de officielle bøger er Van Aert, der står som vinder efter målfoto.

 

Resten af sæsonen blev ikke helt samme succes - i hvert fald ikke på landevejen. Hans ardennerkampagne blev afbrudt før tid af et ærgerligt styrt i Fleche Wallonne - som dog ikke forhindrede ham i at nå toppen af Mur de Huy som nr. 6 trods skader, der var så slemme, at han måtte skippe Liege - og siden blev blikket rettet mod mountainbiken, hvor han trods et brækket kraveben i juni endte med at løbe med guldet for næsen af en vis Van der Poel, der havde glemt at lytte efter sin træner, da denne forud for løbet nøje berettede om, at en planke ville blive fjernet inden selve løbet. Siden vendte han tilbage til landevejen i en anonym Vuelta, som han faktisk helst var fri for at køre, da han var kommet til at give sig lidt for meget plads til at fejre det ædle metal, han havde med hjem fra Japan.

 

Alligevel nåede han at minde os om, hvorfor hans navn står skrevet med fed på den stadig længere liste over cykelsportens vidunderbørn. Trods den svage form, han fremviste i Vueltaen, nåede han at finde så gode ben, at han endte VM-løbet som nr. 6 - endda med ben, der ifølge ham selv var så gode, at det kunne være blevet til mere, hvis han ikke for længe havde fokuseret på en Van Aert, der ikke havde benene. Dermed kunne han tage på ferie med en bevidsthed om, at det var klassikerne og ikke den halvtamme Vuelta, der er udtryk for hans reelle niveau og dermed få genstartet al den hype, han havde skabt forud for sæsonen.

 

Den hype viste sig i den grad at være berettiget. Ikke så meget på grund af 6. pladsen til VM, 6. pladsen i Fleche Wallonne eller 5. pladsen i Strade Bianche. Den slags resultater kunne man nemlig sagtens have ventet på baggrund af det forrygende niveau, han havde haft i 2020. Nej, når Pidcock har sin plads på en liste over overraskelser, skyldes det ene og alene, at han over de fem dage i april var den eneste, der var Van Aerts ligemand og gav stort set hele den øvrige klassikerelite baghjul. Det var der trods alt næppe mange, der havde ventet - vidunderbarn eller ej.

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Landevej
Følg lørdagens tyrkiske sprinterbrag og schweiziske kongeetape
Landevej
Ayuso er stadig mærket af kuldechok
Landevej
Lunds holdkammerat om dominans: Det er fantastisk
Landevej
Efter flere dages nedtur havde McNulty overraskende gode ben
Landevej
UAE-komet vinder efter fænomenal nedkørsel

Annonce

Landevej
UAE-dominans på regnfuld Romandiet-enkeltstart - dansker med topresultat
Landevej
Danskere holder sig til i klassementet - Franskmand vinder på hjemmebanen
Landevej
Sådan vil Pogacar lave Giro-Tour-double
Landevej
Video i artiklenHollænder vinder kongeetape - Tobias Lund mister førertrøjen

Annonce

Landevej
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt
Landevej
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser

Annonce

Udstyr og test
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Landevej
Spansk mester står foran stor beslutning
Landevej
Overraskende prologvinder udgår med slemt brud
Landevej
Belgisk stjerne usikker til Touren
Cross
Trek trækker sig fra sponsorat
Landevej
Tysker sejrer på åbningsetapen – rutineret dansker med fremme
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Uheldig hollandsk profil udgår

Annonce

Landevej
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte
Landevej
Lefevere om muligt Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet
Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!

Annonce

Landevej
Giro-spillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen

Annonce

Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
VIS FLERE

Annonce