Eksperten analyserer Kraghs skifte: Øger hans chancer - men han risikerer at slagtes
24. november 2022 12:25Foto: Team DSM / Patrick Brunt
af Christian Frese

Emil Axelgaard ser både lyspunkter og skyggesider af Søren Kragh Andersens skifte til Alpecin-Deceuninck.

Annonce

Det var noget af en bombe, som Team DSM smed, da de kort inden Tour de France bekræftede til flere medier, at Søren Kragh både var droppet til Touren og fortid på holdet efter 2022.

 

Men selvom der ikke kan siges mange positive danske ord om Tour-fraværet, er Emil Axelgaard umiddelbart positivt indstillet overfor Kraghs beslutning om at prøve noget nyt efter syv år hos DSM.

 

”Jeg tror, at det kan være godt for ham at se, hvordan det går ham i et andet miljø. For det er et meget specielt miljø på DSM. Nogle trives, og nogle trives ikke i det,” siger Feltet.dk´s ekspert og fortsætter:

Se afslutningen på Tour de France Saitama Criterium

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

”I og med at han har forlænget kontrakten så mange gange, må han have sat pris på det, men jeg tror, at det er så specielt et hold, at det er meget godt at se, hvordan det er et andet sted. Han er 28 år nu, så hvis det skulle ske, mens han stadig er på toppen, så var det også ved at være.”

 

Og det andet sted bliver som bekendt Alpecin-Deceuncink, hvilket i første omgang virker som et godt valg ifølge Emil Axelgaard.

 

”Det er jo et succeshold. Et hold, der har en tendens til at få meget ud af deres ryttere. Så det er ikke noget dumt hold på den måde.”

Annonce

 

Kragh i angreb under årets Paris-Nice. Foto: A.S.O. / Alex Broadway.

 

Valget inkluderer dog også en ”åbenlys konflikt”. For på Alepcin-Deceuninck kører Mathieu van der Poel, der ifølge Emil Axelgaard altid vil være belgiernes kaptajn i netop de klassikere, som også Kragh forventes at satse på i 2023.

 

At være holdkammerat med hollænderen kan således i visse scenarier vise sig at dræbe Kraghs håb om topplaceringer til foråret.

 

”Skiftet vil indebære den risiko, at hvis de misser en vigtig gruppe, så kan han ende med at blive slagtet for van der Poel,” siger Emil Axelgaard og udpeger:

 

”Et eksempel er årets Paris-Roubaix. Dylan Van Baarle var foran, og van der Poel var isoleret i forfølgergruppen. Der havde det været oplagt at slagte Kragh for at satse på van der Poel. I det øjeblik, at van der Poel og Alpecin misser en gruppe og har noget, der skal rettes op på, kan Kragh skulle agere hjælperytter og føre.”

 

Emil Axelgaard læste Alpecin-Deceunincks udmelding om Kraghs fremtidige rolle, som at holdet ser danskeren som en kaptajn. Hvor meget frihed, som han og de øvrige holdkammerater så ender med at få i løb ved siden af van der Poel, vil ifølge eksperten afhænge af sæsonens første løb.

 

”Er van der Poel suveræn fra start, vil det svække Kraghs chancer. Er han mere menneskelig, vil ideen om aldrig at skulle på bagkant være mere oplagt.”

 

Bag ”ideen om aldrig at skulle på bagkant” ligger en mere offensiv strategi, hvor Kragh og andre Alpecin-ryttere kan og, for danskerens chancer, formentlig skal spilles ud før den absolutte finale.

 

”For Alpecin og Kragh er det vigtigt aldrig at komme på bagkant. For hvis det først sker, så kan han blive ofret. Der kan man så have det håb, at de ikke bare vil køre den defensivt fra start og satse på, at van der Poel kan gøre forskellen til sidst. Men at de netop vil prøve at undgå at komme på bagkant, eksempelvis ved at give Kragh noget frihed.”

 

Fik du læst: Vores analyse af Caspers Pedersens skifte?

Annonce

 

Lyspunkterne

Samtidig understreger Emil Axelgaard dog, at et tidligt finalehug uden Alpecin-deltagelse ikke nødvendigvis betyder enden på Kraghs chancer.

 

Med Gianni Vermeersch, Oscar Riesebeek, Michael Gögl, Stefano Oldani og måske Rob Stannard er belgiernes klassikertrup nemlig så stærk, at feltet skal barberes ned til ganske få ryttere, før Kragh potentielt er van der Poels sidst overlevende holdkammerat.

 

I kraft af Alpecins erklæring af Kragh som værende en kommende leder ser Emil Axelgaard ikke kun risikoen for at blive låst. Eksperten ser også flere lyspunkter på Kraghs vegne.

 

”Det at være på hold med en stjerne kan åbne nogle muligheder. Det vil måske koste ham nogle skud, fordi han i nogle situationer ender som hjælperytter. Til gengæld tror jeg, at hans chance for at lave det helt store resultat er blevet større med skiftet,” siger Emil Axelgaard, der mener, at Kragh skal finde inspiration hos Jumbo-Visma.

 

”Man rystede på hovedet, da Tiesj Benoot og Christophe Laporte skiftede dertil. For nu skulle de bare være slaver for Van Aert. Så har de så haft en fantastisk sæson med deres bedste resultater. På den måde kan det godt være en fordel at være på hold med van der Poel, som alle kigger på.”

Annonce

 

Kragh ramte det tidlige finalehug, men måtte slippe Jasper Stuyven og Yves Lampaert på de sidste kilometer af Omloop Het Nieuwsblad i 2020. Foto: Sirotti.

 

Endvidere fremhæver Emil Axelgaard Bob Jungels´ sejr i Liege-Bastogne Liege og Stijn Devolders to triumfer i Flandern Rundt. Med henholdsvis Julian Alaphilippe og Tom Boonen som holdkammerat angreb begge langt fra mål, og eftersom rivalerne havde øjnene rettet på den pågældende Quick-Step-kaptajn, kørte den umiddelbare andenviolin alene hjem.

 

Perfekte skabeloner for Kragh.

 

”Skiftet øger hans chancer for den strategi, som skal være hans, hvis han skal lave det helt store i klassikerne: At angribe tidligt. For at tro på, at han kører med, når Van Aert & co. åbner, er måske lidt optimistisk.”

 

”Det åbner nogle muligheder for, at han kan køre tidligt. Van Baarle har været mester i at lave topresultater i brostensløbene ved at komme favoritterne i forkøbet, og det er sådan en strategi, jeg kan se Kragh bruge. Når van der Poel sidder bagved, vil det være sværere at jagte Kragh,” fortæller Emil Axelgaard og konkluderer:

Annonce

 

”Man skal man huske, at han formentlig vil have mindre frihed på Alpecin, fordi de store hold holder øje med hinanden. Så det er at sværere at slå hullet, men når det først er slået, så er mulighederne for at gøre det færdigt større, og mange klassikere er før blevet afgjort af et tidligt angreb, hvor alle de rigtige hold var med.”

 

”Så jeg har lettere ved at se ham køre på podiet i Flandern Rundt end på DSM. Men så risikerer han også at misse et skud på et tidspunkt, fordi han bliver ofret.”

 

Løb at satse på

Emil Axelgaard betragter ikke Kragh som blandt de absolut stærkeste klassikerryttere, men som en rytter, der er god nok til at vinde, hvis det taktiske spil flasker sig for ham. Som det eksempelvis gjorde i Omloop Het Nieuwsblad i 2020, hvor han sluttede treer.

 

Eksperten har dog også en klar holdning til, hvilket spektrum af løb som Kraghs vinderpotentiale (ikke) strækker sig over.

 

”De løb fra Milano-Sanremo og frem til Amstel Gold Race. Så kan man diskutere, om han skal skippe Paris-Roubaix. Det er måske ikke det løb, der ligger bedst til ham. Brabantse Pijl kan ligge bedre til ham,” fortæller Emil Axelgaard og påpeger, at Kragh formentlig vil få et par klassikere uden van der Poel, da hollænderen skal køre MTB-løb for at samle point til en god startposition ved OL i 2024.

Annonce

 

I år besluttede Team DSM, at Kragh skulle satse på Ardennerne fremfor brostensløbene. Men den beslutning kom der hverken ros fra Emil Axelgaard eller mere end en 25. plads ud af.

 

”Jeg har svært ved at se ham gøre det bedre i Liege. Når man kigger på de navne, som sidder i den gruppe, der kommer ind to minutter før, så virker det ambitiøst. Det er folk, der alle kører bedre op ad end Kragh.”

 

”Mohoric er blevet nummer fire, og ham vil jeg også sige som udgangspunkt er for tung, så man skal aldrig sige aldrig. Kragh kunne måske klemme sig ind i top 10 på en superdag, og i Fleche Wallone er Mur de Huy for stejl.”

 

”Så må det være sjovere at gå efter de flamske løb, hvor han kan gå efter den helt store skalp,” forklarer Emil Axelgaard, som altså anbefaler Kragh at droppe LIege og Fleche i 2023.

 

Kragh blev firer i årets PostNord Danmark Rundt efter at have åbnet spurten på Kiddesvej. Foto: Dorte Adelfred.

Annonce

 

Hele snakken om sejrsforhåbninger er naturligvis under den præmis, at Kragh viser en helt anderledes form, end den han gjorde i anden halvdel af 2022.

 

Efter den beskedne sensommer og et efterår med et siddesår skal vi være bekymrede for, hvorvidt Kragh rammer den i foråret?

 

”Jeg synes altid, at man skal være lidt bekymret for, at Kragh rammer den. Han er ikke verdens mest stabile rytter, også fordi han har ret mange helbredsproblemer. Det kan blive både fugl og fisk.”

 

”Der kan være noget risiko i at komme til et nyt hold, hvor han måske skal forberede sig på en ny måde. Nogle gange kan omgivelsesskiftet være lidt svært at vænne sig til, så måske skal bekymringen være en lille smule større i år.”

 

”Men de sidste to år er han startet fremragende, og det giver da en vis fortrøstning om, at han nok skal blive klar. Han sluttede heller ikke særlig godt i 2021. Siddesåret kan selvfølgelig være en bekymring, men det må vi se.”

Annonce

 

Efter klassikerne forventer Emil Axelgaard, at Kragh vil rette fokus mod en Grand Tour, højst sandsynligt Tour de France, hvor mulighederne for at jagte en etapesejr er rigtig gode på et klassementsfrit Alpecin-Deceuninck.

 

Feltet.dk-ekspertens tidlige Tour de France-forudsigelser lyder, at belgierne og Kragh vil køre for van der Poels gule chancer i Baskerlandet og naturligvis arbejde for Jasper Philipsen på sprinteretaperne.

 

På de øvrige dage burde Kragh få frihed til at jagte sin tredje Tour-etape, eksempelvis i et udbrud med van der Poel. I årets Giro d´Italia udnyttede Oldani netop van der Poels tilstedeværelse i udbruddet til at køre væk og spurtbesejre Lorenzo Rota.

 

Efter Tour de France anser Emil Axelgaard VM, Benelux Tour og Paris-Tours som oplagte målsætninger for Kragh i 2023.

 

Fynboens bedste klassikerresultater er tredjepladsen fra Omloop i 2020 samt årets femteplads i Gent-Wevelgem. Han har også to top 10-placeringer i Milano-Sanremo. I samlet 10 forsøg i Paris-Roubaix og Flandern Rundt er det aldrig blevet til mere end en 24. plads.

Annonce

INFO
Søren Kragh Andersen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 01. december 2022

Britisk stjernefrø: Det blev en vane at drikke mig fuld uden for sæson
Landevej
Test: Northwave Rebel 3
Udstyr og test
Vingegaard: Vil forbedre alting
Landevej
2023-ruten for Tirreno-Adriatico er præsenteret
Landevej
Gilbert om Van Aert: Boonen var dobbelt så populær
Landevej
Scarponis bror efter Rebellins død: Et uciviliseret land
Landevej
Officielt: Tour de France slutter i Nice i 2024
Landevej
Van Aert vender tilbage til italienske løb i marts
Landevej
Overblik: Her er alle vinderne i Feltet.dk Awards 2022
Landevej
Danske VM-profiler dominerer
E-cykling
Nye detaljer: Chauffør stoppede efter Rebellin-ulykke og vendte om
Landevej
Vingegaard forbigået - Vinderne af Velo d'or er fundet
Landevej
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Motion
Giroen aflyser præsentation efter Rebellins død
Landevej
Transferanalyse 2023: Hvordan gik det Team Arkea Samsic?
Landevej
Video i artiklen#1 Jul i Feltet: Vi bliver altid uvenner
Landevej

Onsdag den 30. november 2022

Sprinterstjerne påpeger tendens: Den rene sprinter forsvinder
Landevej
Legender reagerer på Rebellins tragiske dødsfald
Landevej
Ekspert vurderer Van Aert og Van der Poel: Han er den bedste
Cross
Uttrups hold beholder stjerne
Landevej
Medie: Carapaz har samme overvejelse som Vingegaard
Landevej
Fransk stjerneskud rygtet til flere storhold
Landevej
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Landevej
Eksklusivt interviewDansk klatrer forlænger italiensk eventyr: Sigter efter stjernerne i Grand Tours
INTERVIEW Landevej
Test: Stages SB20 indoor bike
Udstyr og test
Test: Giordana G-Shield cykeltøj
Udstyr og test
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Udstyr og test
Davide Rebellin er død
Landevej
Lotto-tysker skifter til kontinentalhold
Landevej
Erfaren italiener stopper karrieren
Landevej
Norsk løb skal til det nordligste punkt i Europa
Landevej
Italiensk og colombiansk hold fusionerer
Landevej
Video i artiklen6-dagesløbene i Europa visner: Radio Tour-studiet savner det voldsomme baneløb i Danmark
Video
Officielt: Evenepoel kører denne Grand Tour i 2023
Landevej
Tidligere verdensmester behandlet for hjerterytmeforstyrrelse
Landevej
Quintanas tro væbnere vender hjem til Colombia
Landevej
Astana rykker italiensk talent op fra udviklingshold
Landevej
Lukningstruet fransk hold får længere snor af UCI
Landevej
Transferanalyse 2023: Hvordan gik det for AG2R Citroën Team?
Landevej
Medie: Historisk Tour de France-beslutning offentliggøres torsdag
Landevej
Spil på VM - Få velkomstbonus og bliv klar til cykelsæsonen
Landevej

Tirsdag den 29. november 2022

Får ny sæson: Populær cykel-serie vender tilbage på skærmen
Landevej
Danskerhold tager kampen op: Flere hold bekræftet til rumænsk etapeløb
Landevej
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Udstyr og test
Hollandsk stjerne hæmmet af skade: Du ser det med det samme
Cross
Eksklusivt interviewBreschel beretter om Honorés chok-skifte og lover nye boller på suppen
INTERVIEW Landevej
Oversigt: Sådan fordelte WorldTour-sejrene sig i 2022
Landevej
Dansk udviklingshold på rov i Norge
Landevej
Roglic står ved sine ord: Ellers havde jeg måske slet ikke lyst til at komme tilbage
Landevej
Verdensmesteren påpeger mangel i forhold til Van der Poel og Van Aert
Cross
Kåring: Her er årets danske sejr
Landevej
Eksklusivt interviewStort interview: Sådan har dansk tempokonge forbedret storhold
INTERVIEW Landevej
Efter podieplacering: Iserbyt forklarer skadesproblemer
Cross
Uno-X offentliggjort til endnu et opstartsløb
Landevej
Kørte top ti i Giroen: Italiensk veteran stadig uden kontrakt
Landevej
Kun et mirakel kan forlænge Giro-etapevinders karriere
Landevej
Transferlisten 2022-2023 - Dansk
Landevej
Dansk hold henter tidligere tennisspiller - kvartet får ikke forlænget
Landevej
Uno-X-rytter stopper karrieren
Landevej
Stortalent afslører: Disse WorldTour-giganter jagtede mig
Landevej
Transferanalyse 2023: Hvordan gik det for Team BikeExchange-Jayco?
Landevej

Mandag den 28. november 2022

Uno-X og danskerhold til start i portugisisk etapeløb
Landevej
Efter elendig sæson: Moscon har planen klar for 2023
Landevej
Britisk profil løfter sløret for festlig vinterpause
Landevej
Eksklusivt interviewDansk mester har udsigt til WorldTour-løb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUno-X-talent efter skuffende 2022: Det er det, man bliver stærk af
INTERVIEW Landevej
Roglic om Vingegaard-duel: Jeg har stadig en kontrakt
Landevej
Gilberts sidste løb: Slutter karrieren på toppen af podiet
Landevej
Eksklusivt interviewDansker om polsk skifte: De vinder en hel masse løb
INTERVIEW Landevej
Arrangørerne af kvindernes Vuelta foretager markante ændringer for 2023
Landevej
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Landevej
OPDATERING: Stampe frataget sejr
E-cykling
Transferanalyse 2023: Hvordan gik det for EF Education-EasyPost?
Landevej
Mohoric om Bahrain-udstyr: Vi har en fordel
Landevej
Tobias Foss spekulerer i nyt hold efter 2023
Landevej
Transferlisten 2022-2023 - WorldTour
Landevej
Italiener var strandet hos Gazprom - nu scorer han ny WorldTour-aftale
Landevej
Eksklusivt interviewIngen så dansker VM-brillere: Der har vi en ny contender
INTERVIEW Landevej
VIS FLERE

Annonce