Prøv vores nye app
10 lovende transfers: Kan Van der Poel løfte det danske es til nye højder?
21. november 2022 07:00Foto: A.S.O. / Alex Broadway
af Emil Axelgaard

Det er ikke blot landevejssæsonen, der er gået på hæld. Det samme gælder for årets transfersæson, og selvom der stadig drypper enkelte holdskifter ind i ny og næ, er de væsentligste brikker i det store puslespil frem mod 2023-sæsonen efterhånden faldet på plads. I en artikelserie giver vores ekspert, Emil Axelgaard, sit bud på 10 lovende transfers frem mod det kommende år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Kriterierne for at komme på listen er mange, men fælles for dem alle er, at der skal være tale om et holdskifte, der tilfører væsentlig værdi til holdet. Der behøver ikke at være tale om en rytter, der i sig selv vil bidrage med mange sejre, og der kan lige så vel være tale om en værdifuld hjælper, der kan hjælpe andre med at stryge til tops, og som udfylder et væsentligt hul i truppen. Der er heller ikke nødvendigvis tale om en stor stjerne, og der kan lige så vel være tale om et stort talent, der står foran et gennembrud, som en rytter, der synes at matche sit kommende hold og derfor kan forventes at hæve sit niveau i et omfang, så der for alvor bliver tale om ”value for the money”.

 

Listen består således af et miks af topnavne og mindre profilerede ryttere, selvom det i årets lidt ”kedelige” transfersæson primært er relativt etablerede stjerner, der har fået plads. Først og fremmest skal der være tale om transfers, der tilfører væsentlig værdi til i første omgang holdet og i anden omgang rytteren, selvom der også kan blive plads til skifter, hvor man kan diskutere, om det for rytteren nu også er det rette valg. Det er først og fremmest holdet, der er i centrum. Jeg har dog set bort fra ryttere, der går ind til deres første eller anden sæson på højeste niveau, da disse vil blive analyseret i en separat artikel, ligesom der kun er blevet plads til ryttere, hvis skifte er offentliggjort senest d. 15. november.

 

I en artikelserie bringer jeg de 10 transfers i alfabetisk og således ikke prioriteret rækkefølge. Inden da kan du tjekke første, anden, tredje, fjerde, femte, sjette, syvende, ottende, niende og tiende artikel med de 10 bedste transfers forud for 2022-sæsonen for at se, om investeringerne fra dengang viste sig at give resultat.

 

Læs også
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt

 

Søren Kragh Andersen (fra Team DSM til Alpecin-Deceuninck)

Da Christophe Laporte og Tiesj Benoot skiftede til Jumbo forud for denne sæson, var der mange, der rystede på hovedet. Laporte havde netop haft sin klart bedste sæson for Cofidis og for første gang lignet en mand, der kunne køre med om sejren i de store brostensklassikere, og så valgte han minsandten at skifte til en tilværelse som slave for Wout van Aert på et Jumbo-mandskab, der ikke havde lagt skjul på, at de primært hentede franskmanden til holdet som et led i den markante forstærkning af klassikertruppen omkring den belgiske stjerne, der var så stærkt påkrævet.

 

På samme måde var det med Benoot. Ganske vist kom han fra et par knap så gode sæsoner, hvor han ikke havde været i nærheden af at indfri de enorme forventninger, der blev skabt, da han i sit allerførste Flandern Rundt blev nr. 5 og siden vandt Strade Bianche, men det var da for tidligt at ofre egne ambitioner til fordel for en dedikeret hjælperrolle i en alder af bare 27 år. Udefra kunne det let ligne et tilvalg af bedre økonomi på bekostning af de sportslige ambitioner.

 

Efter et enkelt år er alle kritikerne blevet gjort til skamme. Laportes i forvejen gode udvikling fortsatte med hidtil uset hast i en sæson, hvor han blev nr. 2 i både E3 og Gent-Wevelgem, vandt etaper i Tour de France og Paris-Nice og tog den samlede sejr i Danmark Rundt. Benoot kom i den grad tilbage på sporet i en sæson, hvor han endte på podiet i hele tre WorldTour-klassikere, nemlig Dwars door Vlaanderen, Amstel Gold Race og Clasica San Sebastian, og det endda selvom han missede hele efterårssæsonen grundet et grimt træningsstyrt i Italien.

Annonce

 

Måske er det de eksempler, der har fået Søren Kragh til at tage udfordringen op og blive holdkammerat med Mathieu van der Poel på Alpecin-Deceuninck. Ved første øjekast vil der nok være mange danske cykelfans, der ryster på hovedet og frygter, at det nu er slut for danskeren med at jagte personlig succes, og at han fremover ender som luksusløjtnant for en mand, der i stjernestatus er helt på højde med Van Aert. Sandt er det da også, at det er en reel risiko, at Kragh i den kommende sæson vil opleve, at han i finalen af en af de store klassikere må gå til fronten og sætte sin kaptajn i scene, så han kan føje endnu en stor sejr til hans allerede imponerende generalieblad.

 

Til gengæld viser Laportes og Benoots eksempel, at det slet ikke behøver at gå sådan i alle løb. Slet ikke i en 2023-sæson, hvor Jumbo-mandskabet med investeringen i Roubaix-kongen Dylan van Baarle som supplement til Laporte, Benoot og Van Aert har en næsten skræmmende styrke, er det måske slet ikke dumt for Kragh at være på hold med Van der Poel. I kraft af Jumbos bredde skal Alpecin nemlig forsøge at opnå det samme, og hvis Jumbo begynder at lege med overtallet, vil det for rivalerne handle om aldrig at komme på bagkant. Det kan åbne nogle muligheder for Kragh til at tage sin egen chance, akkurat som Laporte gjorde det, da han i årets Gent-Wevelgem udnyttede tilstedeværelsen af Van Aert til at gå i offensiven og i sidste ende spurte om sejren, eller som Bob Jungels gjorde det, da han for et par år siden udnyttede den store fokus på Julian Alaphilippe til at vinde i Liege.

 

Et skifte til Alpecin kan utvivlsomt ende med at koste Kragh nogle muligheder, hvor han må ofre egne chancer for sin stærkere kaptajn, men hvis ambitionen er at opnå den helt store gevinst og faktisk løbe med sejren, er muligheden formentlig større som holdkammerat med og ikke rival til en af de helt store favoritter. På den baggrund kan Kragh meget vel have styrket sin mulighed for at tage en karrieredefinerende sejr, selvom det ved første øjekast ligner en kompliceret sag at blive holdkammerat med en af sportens allerstørste stjerner i de løb, danskeren er bedst til.

 

Det kræver dog, at Kragh er på toppen, og vi ved af erfaring, at den meget skræmmende dansker, der også synes at være ærgerligt sårbar over for skader, langt fra er noget sikkert kort. Han kommer imidlertid fra sit hidtil bedste forår, hvor han så stærkere ud end tidligere i klassikerne, ikke mindst da han satte det meste af verdenseliten under pres med sin kørsel på Poggio i Milano-Sanremo. Hvordan han har det i et andet miljø end de meget specielle og rigide omgivelser, man finder hos DSM, hvor nogle enkelte trives, men mange mistrives, ved vi ikke, men han kommer i hvert fald til et hold, der har en god historik for at få meget ud af deres ryttere.

 

Det er da også en tillidserklæring til Kragh, at det fremadstormende belgiske mandskab har udset ham som en af de ryttere, der skal styrke klassikertruppen, og han passer da også perfekt ind i ambitionerne på et hold, hvilket gør matchet ganske perfekt. Som sagt opruster Jumbo ganske markant, og vi så tillige i 2022, at Ineos’ uhyre spændende trup af unge brostenstalenter i den grad spillede med de kollektive muskler. Derfor er det altafgørende, at Van der Poel i den kommende sæson ikke bliver Mathieu Alene i Verden omgivet af en hær af Jumbo- og Ineos-ryttere, og det er præcis i det spil, Kragh kommer ind. Her skal han sammen med Gianni Vermeersch, der havde et skidt 2022, men var så fremragende i 2021, hvor han kørt ei top 10 i næsten alle de store flamske løb, udgøre det stærke Alpecin-kollektiv, måske endda i selskab med Stefano Oldani og Oscar Riesebeek, de forbedrede sig så voldsomt i 2022, inden en skade satte ham ud af spillet, samt i visse løb også Jasper Philipsen.

 

Også i andre løb synes matchet mellem Kragh og Alpecin at være godt. Med Jay Vines exit er holdet renset for etapeløbsryttere, og de kommer derfor til at gå til både grand tours og ugelange løb med fokus på etapesejre. Her er det klart, at Philipsen, Kaden Groves og måske Jakub Mareczko vil have et vist fokus på et hold, der satser meget på massespurter, men derudover burde der være frit spil for en mand som Kragh til at jagte etaper. Som Oldani og Dries de Bondt viste i Giroen, er det heller ikke i grand tours en ulempe at være Van der Poel-holdkammerat, hvis man gerne vil vinde etaper.

 

Læs også
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

 

Om det hele ender med, at Kragh bliver 2023-sæsonens Laporte eller Benoot, vil tiden vise. Det er måske også at sætte barren lidt højt at forvente, at han i den kommende sæson matcher deres resultater, men analogien er til at få øje på, måske særligt når man sammenligner med Laporte, der også skiftede hold efter et forår, hvor han så ud til at have været stærkere end nogensinde. Hvis danskeren akkurat som sin franske rival kan bruge holdskiftet til yderligere at accelerere sin udvikling, kan 2023 måske blive året, hvor han endelig konfirmerer det lidt uforløste klassikerpotentiale, han altid synes at have haft. Med skiftet til Alpecin synes han i hvert fald at have givet sig selv forudsætningen for, at det kan lade sig gøre.

INFO
Optakter
Nyheder
Søren Kragh Andersen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Optakt: Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Følg en spændende tirsdag med løb i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb

Annonce

Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det

Annonce

Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb

Annonce

Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb

Annonce

Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock

Annonce

Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
Landevej
Van der Poel vurderer sine chancer mod Pogacar
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang: Dét kan få mig til at stoppe karrieren
Landevej
Danskerduo skal op imod Cavendish og andre stjerner
Landevej
Dumoulin har klar holdning til Van der Poel vs. Pogacar
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
Gravel
Valverde vinder igen
Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges
Landevej
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte
VIS FLERE

Annonce