Wattene bag Verdensklassen - Sidevindsdrama i Paris-Nice
15. marts 2019 08:00 af Christian Frese Foto: A.S.O.

Vi fortsætter vores nye serie af artikler, der sætter fokus på, hvor stærke verdens bedste cykelryttere egentlig er. Denne gang handler det om mandagens sidevindsetape i Paris-Nice, hvor Oliver Naesen kom på hårdt arbejde for Romain Bardet på en dag stort set uden rolige øjeblikke for den stærke belgier. 

Efter en særdeles vindblæst 1. etape af årets Paris-Nice mødte rytterne op til endnu en blæsende dag, da det i mandags var blevet tid til 2. etape med start i Breviaires. Ruten var flad og på bare 163 kilometer, men vejret skulle gøre det til utrolig hurtig og hård dag i sadlen for feltet.

 

For Oliver Naesen var målet for etapen meget simpelt: at holde Romain Bardet ude af problemer, og netop denne opgave startede allerede fra kilometer tre, da et nervøst felt, efter at have ladet tre mand slippe afsted, satte tempoet op efter blot få kilometers ro (230 watt for Naesen).

 

Henover de næste 21 kilometer holdt feltet udbruddets forspring på blot et enkelt minut (324 watt for Naesen), indtil rytterne for første gang ramte et reelt sidevindsstykke.

 

Her valgte Team Sky og derefter Deceuninck - Quick-Step at teste konkurrenterne, og desværre for Naesen og AG2R havnede Bardet i det tredje af i alt tre felter. Dette på trods af, at franskmandens hjælper Naesen ramte 420 watt i sidevindens første 5,5 minutter.

 

Det forreste felt kunne dog ikke helt holde farten, og med 286 watt i de næste 17 minutter var Naesen derfor medvirkende til, at der efter næsten en times hård kørsel var samling på feltet.

 

Den hårde start på løbet illustreres i Naesens data, som afslører, at belgieren i de første 57 minutter tilbagelagde 44 kilometer og havde en gennemsnitlig power på 308 watt.


Flere splittelser og 55 km/t

Samlingen betød dog, at der endelig faldt lidt ro over tingene, men stilstanden i løbet varede blot få kilometer, før rytterne efter 48 kilometer ramte det næste længerevarende stykke med sidevind.

 

Her blev feltet atter splittet til atomer, men denne gang var Bardet og Naesen mere vågne, og franskmanden sad velplaceret i den lille frontgruppe, som dog frem mod pointspurten efter 85 kilometer voksede en smule.

 

På det flade 24,2 kilometer lange sidevindsstykke fra kilometer 48 til 72 kørte de forreste ryttere med fænomenale 54,7 km/t i gennemsnit, hvilket krævede 372 watt af Naesen i belgierens arbejde for at holde Bardet fremme og ude af vinden.

 

Herefter ventede godt otte kilometer i medvind, men den manglede sidevind fik ikke rytterne til at sænke poweren, og Naesen fortsatte her det hårde arbejde med 360 watt og over 57 km/t for denne periode.

 

En kort nedkørsel gav rytterne et lille hvil, før en tilsvarende bakke op til pointspurten var næste udfordring. Denne bakke forcerede Naesen med 458 watt over 1:40, hvilket blev efterfulgt af tre minutter på flad vej med ”blot” 298 watt.

 

Det korte tidsrum under 300 watt var dog en stakkel frist for de udmattede ryttere i frontgruppen, da tempoet nok engang blev løftet. Det næste medvindsstykke på godt 18 kilometer blev således kørt med næsten 60 km/t, og Naesen fortsatte med 345 watt.

 

Efter at have været uopmærksom ved den første omgang af viftekørsel var Naesen, Bardet og flere andre fra AG2R herefter godt repræsenteret helt i front ved hver eneste af utallige splittelser, hvilket dog krævede et enormt stykke arbejde.

 

På etapens anden time kørte Naesen nemlig vanvittige 55 kilometer og smadrede 347 watt ned i pedalerne undervejs. Ikke desto mindre manglede der på dette tidspunkt stadig over 55 kilometer af etapen.

 

De konstante splittelser og regrupperinger fortsatte, og da rytterne ramte de næste strækninger med sidevind måtte Naesen med kort mellemrum øge wattene til 386 i 5:13, 341 i 6:04 og 341 i 9:14.

 

På de sidste 5,5 kilometer ind mod finalerundstrækningen i Bellegarde gik farten endelig lidt af frontgruppen (299 watt for Naesen), hvilket tillod en forfølgergruppe med blandt andre Michal Kwiatkowski at nærme sig bagfra.


Sky-angreb på finalerundstrækningen

Der blev dog ikke sparet på kræfterne, da rytterne så ramte rundstrækningen med 32 kilometer igen. De første 16 af disse blev nemlig kørt med 330 watt fra Naesens side, men da frontgruppen herefter ramte medvinden faldt intensiteten (238 watt for Naesen).

 

Forfølgergruppen fik derfor kontakt med omkring ti kilometer til mål, og dermed skulle 45 ryttere afgøre etapesejren. Her ventede godt syv flade kilometer i sidevind, og Sky ventede ikke længe med at skabe udskilning, da Luke Rowe trak en lille gruppe fri med 5,5 kilometer tilbage.

 

Naesen og Bardet missede gruppen, og derfor måtte belgieren trække i arbejdstøjet med hårde føringer for sin kaptajn, men selvom en lille del af den nye frontgruppe kom tilbage til forfølgerne, lykkedes det ikke for Naesen og AG2R at lukke hullet.

 

I stedet kørte syv mand om sejren med Dylan Groenewegen som vinder, mens Naesen på 14. pladsen som en del af forfølgergruppen krydsede stregen blot fem sekunder senere. 

 

395 watt på de afsluttende syv kilometer, inklusiv 442 watt på de sidste tre af disse, var facit for Naesen som enden på en medrivende og lynhurtig etape. De sidste fem kvarter af denne kørt med 330 watt og 51,4 km/t af Naesen.

 

Stats:
Gennemsnitspower for hele løbet: 326 W (4,6 W/kg) i 3:14 timer.
1. time: 302 W. 2. time: 347 W. Sidste 1:15 timer: 330 W.

Gennemsnitsfart for hele løbet: 50,9 km/t.

1 time: 46,3 kilometer. 2 time: 55,0 kilometer. Sidste 1:15 timer: 51,4 km/t.
 

Løbsdistance: 164,7 kilometer med 828 højdemeter og et samlet fald på 75 meter (rytterne startede i 170 meter og sluttede i 95 meter over havet).

 

*Rytterens power- og hastighedsdata er hentet fra Strava.com og vægten fra Procyclingstats.com. I sidstnævnte står Naesen listet til at veje 71 kilo.

Tidligere artikler i serien:
Lutsenkos medrivende Omloop
Ackermann slår Kittel, og Sosa dyster med Lopez
Ryan Gibbons´ flotte fjerdeplads på hjemmebanen
Sutterlins udbrud, Van Poppels spurt og Chris Hamiltons klassementsjagt i Tour Down Under

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SØNDAG

Matthews på vej tilbage efter godkendt Milano - Sanremo

Vos tager rekordsejr i Trofeo Binda

Få 26% rabat på alt Feltet.dks webshop i dag

Lefevere om Alaphilippe: Han kan vinde stort set alt

Langvad og Van der Breggen lukker og slukker med sejr

Fini og makker på podiet i sidste Cape Epic-afdeling

Optakt: 1. etape af Volta a Catalunya

Optakt: Volta a Catalunya

Optakt: Settimana Internazionale Coppi e Bartali

Optakt: E3 BinckBank Classic

Cecilie Uttrup tager flot tredjeplads i Trofeo Binda

Van der Poel løber med sejren efter Lasse Norman-udbrud

LIVE nu: Norman i udbrud i Roubaix-generalprøve

Greipel ville fortsætte hos Lotto-Soudal

Valverde: Jeg kunne ikke ende højere

Quick-Steps arbejde dræbte Van Avermaet

Van Aert irriteret: Jeg begik en fejl

Følg stjernernes kamp i de catalanske bjerge

Vital Concept: ASO ville gerne have Barguil i stedet for os

Louis Bendixen sæsondebuterer i Tour de Normandie

Optakt: GP de Denain

Fabio Aru skal opereres - ude af Giro d'Italia

Australsk føring cementeret i Manchester

Van der Poel træner igen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Dårlig positionering kostede for Cort

Trentin: Jeg havde kun det ene skud

Kwiatkowski begik en fejl på Poggio

Sagan: Det var en mærkelig spurt

Stolt to'er: Alaphilippe var urørlig

Alaphilippe: 600 meter-mærket var afgørende

Lars Bak vil gøre status på cykelkarrieren i juni

Alaphilippe vinder et hæsblæsende Milano-Sanremo

Yates inden Catalonien: Vallter 2000-stigning kan blive afgørende

LIVE nu: Hvem vinder årets første monument?

Gilbert om stærkt Quick-Step-hold: Selvfølgelig har hver rytter egne ambitioner

Optakt: Milano-Sanremo

Van Aert drømmer om at angribe i mytisk Milano-Sanremo

Før Milano-Sanremo: Degenkolb føler sig tilbage på sit topniveau

Uheldige Riwal ramt af stort styrt i belgisk finale

Ackermann øjner ny WorldTour-triumf efter belgisk revanche