Dansk talent imponerer i spansk magtdemonstration
07. juni 2021 14:15
af Mathias Høj

Det spanske stortalent Juan Ayuso satte alle sine konkurrenter på plads med en overlegen sejr på 5. etape af årets Baby Giro, hvor danske Asbjørn Hellemose blandede sig i finalen.

Annonce

Efter sommer skal Juan Ayuso køre på WorldTouren hos UAE Team Emirates, men allerede nu viser han lovende takter i Baby Giroen.


Mandag eftermiddag vandt den 18-årige spanier den bjergrige 5. etape i U23-udgaven af Giro d'Italia foran norske Tobias Halland Johannesen (Uno-X Dare Development Team) og irske Ben Healy (Trinity Racing). Med etapesejren overtog han også løbets førertrøje fra britiske Ben Turner (Trinity Racing).

Bedst placeret dansker på etapen blev Asbjørn Hellemose (VC Mendrisio), som kørte ind på en syvendeplads - ét minut og 21 sekunder efter Ayuso.

Hellemose ligger nu på en samlet niendeplads i løbet med 25 sekunder op til Henri Vandenabeele (Development Team DSM) på tredjepladsen.
 

 

Etapereferat

142 kilometer fra Fanano til Sestola var på programmet på mandagens 5. etape af Baby Giroen. Rytterne skulle tilbagelægge tre kategoriserede stigninger og mere end 2500 højdemeter på de italienske landeveje, før de kunne krydse målstregen.

 

Klokken 10.50 gik starten i byen Fanano, og det var en rigtig hurtig start på etapen. Terrænet var let faldende, og det gjorde det svært for ryttere at etablere et udbrud i etapens indledning.

Padun gør det for anden dag i streg i Dauphine - Vingegaard toer

SE ALLE GIRO-ETAPER I FULD LÆNGDE UDEN REKLAMER

 

Der skulle gå knap 50 kilometer, før otte ryttere rev sig fri af feltet. Nicolo Buratti og Gabrielle Petreli (CT Friuli), Federico Guzzo (Zalf Euromobil Fior), Harrison Wood (SEG Racing Academy), Nikita Martynov (Gazprom-Rusvelo), Davide Bauce (Gallina Ecotek Colosio), Nicholas Agostini (General Store) og Samuele Zambelli (Iseo Rime Carnovali) var de otte lykkeriddere.

 

De otte ryttere i front tog hul på etapens første kategoriserede stigning Sant’Antonio di Pavullo (13,5 km, 3,8 % i snit) med et forspring på 20 sekunder ned til feltet. Derefter kom der flere ryttere op til udbruddet, der nu bestod af hele 26 ryttere.

 

Klassementsrytter i udbrud

I det store udbrud var Simone Raccani (Zalf Euromobil Fior) den bedst placeret rytter i klassementet. Italieneren var blot ét minut og fem sekunder efter den førende rytter Ben Turner (Trinity Racing), og da forspringet langsomt blev øget, var han virtuelt i førertrøjen.

Annonce

 

Feltet anført af Development Team DSM holdt det store udbrud i kort snor. Med 55 kilometer lød forspringet på halvandet minut, hvorfor alt var under kontrol inden den svære finale. Her skulle rytterne først op over Poggioraso-stigningen (12,2 km, 4,2 % i snit), hvorefter Colle Passeriono (4,3 km, 9,7 % i snit) var sidste stigning inden målet i Sestola.

 

Udskilningen starter

I udbruddet valgte seks ryttere at angribe. Ben Healy (Trinity Racing), Reupen Thompson (Gropama-FDJ Continentale), Anders Halland Johannesen (Uno-X), Federico Guzzo (Zalf Euromobil), Jesus Peña (Colombia Tierra de Atletas) og Harrison Wood (SEG Racing Academy var de seks mand, som fik sig et forspring.

 

De seks frontløbere fik hurtigt et forspring på 25 sekunder til de øvrige udbrydere, mens afstanden til feltet nu lød på to minutter. Healy, Guzzo og Peña kunne ikke længere følge med i front og faldt tilbage. Derfor var det kun Johannesen, Thompson og Wood tilbage helt i front, og trioen tog hul på Poggioraso-stigningen med 20 sekunders forspring til forfølgertrioen og 40 sekunder til resten af udbruddet.

 

Men det skulle ikke vare længe, før udbruddet blev hentet af favoritgruppen med blandt andre danske Anthon Charmig (Uno-X). Derefter forsøgte Henri Vandenabeele (Development Team DSM) sig med en forcering, men belgieren kunne ikke køre væk. I stedet gav Healy den et skud, og ireren fik lov at køre væk.

 

Charmig slipper

Favoritgruppen med Charmig bestod af blot 24 ryttere, og afstanden op til Healy lød på 20 sekunder. Desværre måtte danskeren slipper de øvrige klassementsryttere på stigningen.

Annonce

 

Healy rundede toppen af Poggioraso-stigningen i ensom majestæt med et forspring på 25 sekunder til favoritgruppen, imens regnen begyndte at falde ned over rytterne med ti kilometer til mål.

 

Ved foden af sidste stigning Colle Passerino blev Healy hentet af favoritgruppen, som nu kun bestod af syv ryttere. Udover Healy sad Juan Ayuso, Henri Vandenabeele, Thomas Gloag, Yannis Voisard samt de norske brødre Tobias og Anders Johannesen fra Uno-X i gruppen. Rytteren i førertrøjen Ben Turner sad 15 sekunder længere tilbage.

 

Det udnyttede Ayuso ved at angribe, og det var kun Tobias Johannesen, som kunne følge det spanske stortalent i første omgang. Men nordmanden måtte også give fortabt, og dermed var Ayuso alene i front med fem kilometer til mål.

 

Ny mand i førertrøjen

Alt imens Ayuso kørte væk fra alle, så det værre ud for Turner i den lyserøde førertrøje. Briten var mere end halvanet minut efter Ayuso i front, og spanieren så altså ud til at overtage førertrøjen.

 

Ayuso var første mand på toppen af Colle Passerino, og herfra var der kun lidt over to kilometer til målet i Sestola. Bag ham havde Healy overhalet Tobias Johannesen, men begge ryttere var mere end 45 sekunder efter den førende spanier.

Annonce

 

Det lykkedes hverken Healy eller Johannesen at fange Ayuso, der kunne række armene over hovedet som etapevinder på 5. etape af Baby Giroen. Samtidig overtog han også løbets førertrøje

 

Lidt over ét minut senere kørte Johannesen i mål som nummer to, mens Healy rundede podiet af på en tredjeplads.

INFO
Giro d'Italia U23
Nyheder Profil Resultater
Juan Ayuso
Nyheder
Tobias Halland Johannesen
Nyheder
Anders Halland Johannesen
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Der Panzerwagen er tilbage: vinder for 10. gang

Landevej

Pogacar om Tour-trup: Skuffet over Polanc ikke er med

Landevej

Lefevere: At udtage Cavendish ville gøre Bennett nervøs

Landevej

Pieters hollandsk mester: Sportsdirektør beordrede mig af sted

Landevej

Video i artiklenEksklusivt interviewDM-bronzevinder har døjet med feber

Landevej

Overblik: Nationale linjeløbsmestre 2021

Landevej

Overblik: Nationale enkeltstartsmestre 2021

Landevej

Annonce

ANNONCE