EKSKLUSIVT

Glad Norsgaard efter Romandiet: Det var det næste niveau i min udvikling
03. maj 2021 19:00Foto: Sirotti
af Af Joachim Farshøj - Interview: Christian Sønder Frese

Mathias Norsgaard færdiggjorde i søndags for første gang et etapeløb på WorldTouren, og det var en ganske speciel oplevelse, der undervejs bød på opfyldelsen af en lille drøm og benhårdt arbejde. Det fortæller han til Feltet.dk.

Annonce

Mathias Norsgaard tog det næste skridt i sin udvikling under et knaldhårdt Romandiet Rundt. Det fortæller han i et interview med Feltet.dk.

 

Den danske to-meter-mand gennemførte i sit andet forsøg for første gang et etapeløb på cykelsportens øverste hylde i søndags, da Tour de Romandie sluttede, og sikke et løb det var: De seks dage i de schweiziske Alper bød nemlig på alt fra førertrøje og etapesejr til holdet, til monsterstigninger og møgvejr af den grummeste slags.

 

Alt sammen var dog udelukkende med til at gøre Movistar-rytteren stærkere, og dagen efter løbet kan han se tilbage på oplevelsen med stor tilfredshed:

Se afslutningen på 4. etape af Tour de Romandie

SE ALLE GIRO-ETAPER I FULD LÆNGDE UDEN REKLAMER

 

”Det var en hård oplevelse, men det var fedt, fordi Marc Soler (holdkammerat på Movistar, red.) kom i førertrøjen. Det var specielt at skulle føre et WorldTour-felt rundt og holde styr på det. Det var det næste niveau i min udvikling. Det er et kæmpe ansvar at have den gule trøje på kongeetapen af Romandiet Rundt, så det var en stor dag på mange punkter. Forhåbentlig var det den første af mange af den slags dage,” fortæller Mathias Norsgaard til Feltet.dk.

 

LIVESTREAM ALLE GIRO-ETAPER FRA START TIL SLUT - UDEN REKLAMER

 

Marc Soler kørte alene over stregen på tredje etape af Romandiet Rundt, hvor et veltimet angreb i den silende regn var nok til at bringe spanieren i førertrøjen forud for lørdagens brutale kongeetape med mål på den hidtil ganske ukendte Thyon 2000. Dette betød naturligvis, at Norsgaard måtte trække i arbejdstøjet over de godt 160 kilometer, på ny i ført neopren og regnjakke, men hvor andre måske ville frygte en sådan dag, nød Norsgaard opfyldelsen af en drøm.

Annonce

 

”Det var en af de hårdeste etaper, jeg har kørt. Én ting er at skulle kontrollere et felt, en anden ting er så at komme i mål bagefter. Jeg tror, at mange undervurderer, hvad det er for et ubarmhjertigt job.”

 

”For at være helt ærligt så synes jeg, at det var mega fedt. Det er egentlig det, som jeg har drømt om i lang tid. At være en del af et mandskab på samme måde som Tim Declerq (hjælperytter hos Deceuninck - Quick-Step, red.) og de gutter, som bare sidder og fører feltet an. Det er også det, som jeg håber på at kunne i fremtiden. Men det kræver, at min kaptajn bliver ved med at levere gode resultater. Nu er der kommet hul på bylden, og så kan jeg jo håbe på, at det bliver ved.”

 

Ren nydelse var det dog trods alt ikke for Norsgaard, der måtte kæmpe sig op ad en knap 20 kilometer lang stigning i temperaturer under frysepunktet efter det afsluttede job - i øvrigt cirka samtidig med, at søsteren Emma Norsgaard tørrede gulv med de andre sprintere i Festival Elsy Jacobs - og han indrømmer da også, at det til sidst var en yderst kold fornøjelse, selv målt efter danske standarder.

 

”Det fede (ved at skulle kæmpe sig op ad en stigning, selvom man er smadret, red.)  er, at jeg ville have siddet i gruppettoen lige meget hvad, men nu har jeg gjort noget (for holdet, red.), og det er der jo ikke ret mange i feltet, der har. De har jo bare siddet på hjul af mig. Men det var satanedme koldt (griner). Det tiltaler mig bare rigtig meget at få til opgave at kontrollere et felt indtil den sidste stigning.”

 

SÆT DIT GIRO D’ITALIA MANAGERHOLD HER

Annonce

 

Intet at skyde med på afsluttende enkeltstart

Traditionelt set har Mathias Norsgaards helt store force været kampen mod uret, blandt andet demonstreret af en bronzemedalje fra U23-VM i enkeltstart, så man skulle umiddelbart tro, at den afsluttende enkeltstart havde været guf for den tidligere Roskilde-rytter. Her var der dog, som Norsgaard på godt dansk fortæller, ”ikke en skid at skyde med”.

 

”Jeg havde ingen ambitioner (på enkeltstarten, red.). Jeg var smadret fra i går (lørdagens kongeetape, red.). Det handlede om at komme igennem. Det er fint, at jeg engang er blevet nummer tre til U23-VM, men du skal fuldstændig ramme dagen for overhovedet at kunne blive noget i et felt som Romandiet. Jeg prøvede de første tre-fire kilometer for at se, hvad jeg kunne, men der var ikke en skid at skyde med,” lyder den tørre konstatering, inden Norsgaard afsluttende funderer lidt over, hvad det kræver for, som Magnus Cort gjorde det på kongeetapen, at sidde i udbrud en hel dag og stadig blive nummer 20 på en brutal stigning.

 

”Han (Magnus Cort, red.) har næsten ti års WorldTour-erfaring. Det er også derfor, at det er vigtigt at køre et løb som Romandiet Rundt, fordi man får noget base, som gør, at jeg en dag kan køre godt i en Grand Tour. Det handler ikke altid bare om at vinde cykelløbene. Det er en proces på vej derhen, og der er det lige meget, om man skal blive en god hjælperytter, sprinter eller noget andet. Det kræver nogle hårde oplevelser for at komme op på et anstændigt niveau,” var ordene var Mathias Norsgaard.

 

Næste gang Mathias Norsgaard bliver at finde med nummer på ryggen er den 13. maj, hvor det udskudte Mallorca Challenge løber af stablen. Her kører Norsgaard alle fire løb, inden flybilletten på ny siger Schweiz, da han er blevet udtaget til det klassiske Tour de France-forberedelsesløb, Schweiz Rundt.

 

Inden da står den dog på en uges træning, der formentlig kommer til at bestå af en del rolige dage, da Romandiet Rundt nok kommer til at tage lang tid at restituere fra, som Norsgaard siger.

Annonce

 

SÆT DIT GIRO D’ITALIA MANAGERHOLD HER

INFO
Mathias Norsgaard Jørgensen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Tour de Romandie
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Anacona efter sejr: Jeg har arbejdet hårdt for denne succes

Landevej

Veteran tæt på sejr: Den slags muligheder kommer ikke ofte

Landevej

Se alle Giro-etaper uden reklamer

Landevej

Video i artiklenFavoritvurdering: Søndagens løb i Frankrig, Ungarn og Spanien

Landevej

Video i artiklenOptakt: 9. etape af Giro d’Italia

Landevej

Video i artiklenGiro d'Italia-analyse: Varsel om brud på 13 års tørke?

Landevej

Video i artiklenFølg søndagens store bjergetape i Appenninerne

Landevej

Annonce