Feltet Femme: Det nye kuld er på vej
04. februar 2023 08:00Foto: A.S.O. / Thomas Maheux
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet Femme er tilbage til den nye sæson 2023. I denne artikelserie sætter vores skribent Benjamin Blirup Cilleborg lys på de største ryttere på hvert af de 15 hold, og denne gang kigges der på Team DSM, som trods afskeden til Lorena Wiebes har en ganske lovende fremtid.

Annonce

Holdranglisten i 2022: Nr. 3

Sejre i 2022: 28

Bedste af nuværende ryttere på ranglisten i 2022: Juliette Labous (12.), Pfeiffer Georgi (33.) & Charlotte Kool (93.)

 

Tilgange:

Becky Storrie

Daniek Hengeveld

Eglantine Rayer

Maeve Plouffe

Anna van der Meiden

Nienke Vinke

 

Afgange:

Lorena Wiebes

Leah Kirchmann 

Liane Lippert

Floortje M​ackaij

 

Den unge klassementsleder

Et generationsskifte er i gang hos Team DSM, der siger farvel til de rutinerede kræfter på holdet. Med afskeden til sejrsmaskinen Lorena Wiebes og kompagni bliver det vanskeligt for holdet at fastholde en topplacering på verdensranglisten.

 

Heldigvis skal holdet ikke starte fra bunden. Juliette Labous bliver øjensynligt holdets klassementsrytter. Den 24-årige, som næsten er alderspræsident på holdet, er habil på enkeltstarter og kan klatre, og allerede som 19-årig fik hun sin første top 10-placering i et WorldTour-etapeløb. I 2021 blev hun nummer to i Women’s Tour, nummer syv i Giro Donne og nummer seks i Flèche Wallonne, Brabantse Pijl samt VM i enkeltstart.

 

Sidste år fik Labous sit helt store gennembrud, ikke mindst med sin samlede fjerdeplads i Tour de France, hvor hun leverede top fem-placeringer på de to store bjergetaper. Få uger før havde franskmanden taget en stor etapesejr i Giro Donne, hvor hun ramte det rigtige udbrud og kørte fra bunden af målbjerget. To top 10-placeringer mere banede vejen for en samlet niendeplads.

Se Juliette Labous vinde 7. etape af Giro Donne

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Endnu bedre gik det i foråret i WorldTour-etapeløbet Burgos Rundt, som Labous vandt samlet foran (halvsyge) Demi Vollering, Cecilie Uttrup, Kasia Niewiadoma med flere. Efter at have markeret sig på tredjedagen leverede hun en stærk præstation på kongeetapen og kunne dermed tage sit første etapeløb på WorldTour-niveau. 

 

Foto: A.S.O. / Thomas Maheux​.

 

Labous er endnu ikke der, hvor hun kan følge med de absolut bedste i bjergene, men pilen peger kun én vej for franskmanden, og det er op. Tidskørslerne er ikke nogen fjende for hende, og trods sin unge alder har hun allerede nu erfaringen i at holde sig til dag efter dag.

 

Ligesom de største aktører i feltet var Labous også toneangivende i forårsklassikerne, så det kan lige så vel være på brostenene som i bjergene, at franskmanden boltrer sig i igen i år. Til gengæld kommer hun ikke at sidde i overtal med sit hold, som skal bruge nogle sæsoner på at udklække sine grimpeurs.

 

Tronfølgeren til Wiebes

Anderledes forholder det sig i spurterne. Da Wiebes sidste år spurtede sig til intet mindre end 23 sejre, var det ofte Charlotte Kool, der leverede hende i en drømmeposition. De to byttede dog rollerne om i GP Eco-Struct sidste år, og det med succes, for Kool kunne tage en overbevisende sejr. I WorldTour-etapeløbet Simac Ladies Tour kunne Wiebes gå efter hattricket på 3. etape, men forærede den i stedet til Kool, da de to lavede et decideret hul i spurten.

Annonce

 

Den 23-årige behøver dog ikke at få tingene foræret. I Giro Donne var Kool uden sin faste makker, og her leverede hun tre fabelagtige spurter, hvor hun kørte lige op med Elisa Balsamo og Marianne Vos, og særligt tredje gang var Kool tæt på sejren. Året før vandt hollænderen en etape i Baloise Ladies Tour foran netop Balsamo, og det samme var tilfældet i GP d’Isbergues. 

 

Kool har altså adskillige gange vist sin hurtighed og sin næse for at køre spurterne. Hun kan nu se frem til en sæson, hvor hun for alvor får lov til at køre efter sejrene selv. Eftersom Wiebes er den eneste til at forlade sit eget sprintertog, kommer Kool altså til at have næsten det samme mandskab til rådighed.

 

Bliver 2023 året, hvor Team DSM´s kvinder slutter udenfor top fem?

 

Pfeiffer Georgi har ligesom Kool skulle føre Wiebes frem til sejr, men har umiddelbart ikke helt den samme fart som Kool. Til gengæld har hun næse for at sidde de rette steder, og det gælder ikke kun i fasen op til spurten. Briten var således med i det udbrud, der holdt hjem i Vårgårda-linjeløbet, og er noteret for en andenplads efter Marianne Vos’ diskvalifikation. I Paris-Roubaix var hun flere gange i offensiven, inden hun måtte strække gevær - og vel at mærke stadig blev nummer ni. 

 

Georgi var den næstbedste U23-rytter til VM, hvor trøjen dog druknede i kampen om elitetrøjen. Til de britiske mesterskaber var det en anden U23-rytter Alice Towers, der løb med elitetrøjen efter et soloudbrud - var jagten blevet organiseret bedre, havde Georgi ellers i dag sandsynligivs stået som britisk mester efter et vådt, hårdt og aggressivt løb. I stedet må hun for nu nøjes med sølvet.

 

I tidligere nævnte GP Eco-Struct indkasserede hun en sjetteplads i spurten, og bedre gik det i et hårdere kørt Dwars door Vlaanderen, hvor hun blev nummer fire i en tæt spurt. I Omloop van Het Hageland sad hun med det vindende udbrud hjem, hvor hun angreb flere gange i finalen fremfor at satse på spurten. Om det er spurt eller angreb, der skal satses på, så har holdet altså her en lovende klassikerrytter, som også kan assistere i lead-out.

 

Foto: Sirotti.

 

De lysende talenter

En anden, der indgik i Wiebes’ tog, er Megan Jastrab. På den danske etape i Tour of Scandinavia viste den 20-årige for første gang sine spurtevner, siden hun blev juniorverdensmester i 2019. Her blev hun nummer to bag Marianne Vos, og dagen efter blandede hun sig igen i spurten. Et par uger efter blev hun toer i det nye sprintløb MerXem Classic, inden hun igen viste sig på Madrid-etapen i Challenge by La Vuelta. Det ligger altså i kortene, at Jastrab skal få endnu flere chancer i den kommende sæson.

 

Franziska Koch er trods sine 22 år en af de rutinerede kræfter på holdet. Hun har været oppasser for Wiebes, men også siddet med i farlige udbrud, såsom i Women’s Tour og det vindblæste Drentse Acht van Westerveld. Hendes ene sejr indtil nu er i WorldTour-regi i Simac Ladies Tour fra 2019, hvor et udbrud holdt hjem. Hvis mønsteret fortsætter, kommer Koch igen i år til at se sin chance i diverse udbrud.

 

Holdet har hentet en håndfuld ryttere fra junior-rækkerne, hvoraf særligt Eglantine Rayer har vist potentiale. Det er ikke kun grundet sin EM-titel eller sit VM-sølv i junior-regi, for i det nye bjergløb Alpes Grevaudin Classic kørte hun lige op med FDJ’s Evita Muzic, der i forvejen havde taget et skridt op sidste år. At være et cykelkast fra sejren i sit første elite-løb er ikke altså hverdagskost, og slet ikke mens man stadig kører i juniorkategorien.

 

Francesca Barale blev hevet op fra junior sidste år, og i efteråret gjorde hun sig bemærket i blandt andet Binche-Chimay-Binche, hvor hun sad med i et farligt udbrud, der først blev hentet under kilometerbanneret. Den 19-årige rakte ud efter sin første sejr på Tour de Romandies slemt kuperede åbningsetape, hvor hun igen sad i det rigtige udbrud. Italieneren er altså hverken bange for brosten eller højdemeter og har ligesom holdkammeraterne alderen med sig.

 

Så nok er det et farvel til feltets absolut bedste sprinter, men Team DSM har stadig toget intakt og kan føre de næste sprintere frem. Det nye kuld er på vej fra juniorrækkerne, og så kan de sætte deres lid til Labous i klassementskampene - også i de allerstørste etapeløb.

 

Annonce

INFO
Feltet Femme
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 30. marts 2023

Video i artiklenPogacars chef fortæller unik historie
Video
Sagan udtaget til Flandern for sidste gang
Landevej
Eksklusivt interviewGiant søger ryttere til talentprogram
INTERVIEW Landevej
Tilskuer fik brud efter motorcykelstyrt: I bakspejlet var det et hit and run
Landevej
Lotto-profils comeback har lange udsigter
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewDansker har fået tro på tingene efter succesfuld start på 2023
INTERVIEW Landevej
Her er Mads Pedersens hjælpere til Flandern Rundt
Landevej
Video i artiklenFlandern Rundt lige om hjørnet: Alt tegner til at blive godt
Video
Boonen forklarer: Derfor er Laporte fortid på Jumbo-Visma
Landevej

Annonce

Ny verdensrekord: Cyklede 3619 kilometer på én uge
Landevej
Kragh ramt af forkølelse - har særlig forventning til Pogacar
Landevej
Første dansker udtaget til næste uges WorldTour-brag
Landevej
Flandern-favorit måtte droppe optakt - bestod stor eksamen
Landevej

Annonce

Sprinterstjerne debuterer i Flandern Rundt
Landevej
Jumbo-stjerne misser Flandern Rundt
Landevej
Succesfuldt danskertrup skal prøve kræfter mod WorldTour-hold
Landevej
Ny dansker udtaget til Flandern Rundt - tidligere vinder gør comeback
Landevej
Vejvrede: Van Aert tæt på alvorlig træningsulykke
Landevej
Forårsudsalg på bøger, cykeltøj og Tour-merchandise - Bliv klar til sæsonen
Udstyr og test
Jumbo-Visma spottet med justerbare dæktryk-system
Landevej
AG2R har Flandern-truppen klar
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewMistede adskillige profiler: Dansk talentfabrik vil tilbage til toppen
INTERVIEW Landevej
Sæt holdet til Baskerlandet Rundt - Satser du på Vingegaard?
Landevej
Specialtilbud: Få Discovery+ til 99 kr. om måneden
Landevej

Annonce

Surt schweizisk show: EF-profil misser begge monumenter
Landevej
Trods monstersucces i Belgien: Roubaix passer mig bedre end Flandern Rundt
Landevej
Lefevere er optimistisk forud for Flandern Rundt
Landevej

Annonce

Lopez’ hold går i Jumbos fodspor: Massakrerer al modstand
Landevej
Trods uheld: Bernal har stadig Tour de France i sigtekornet
Landevej
Highend brand tilbyder 25% rabat på cykelsko
Udstyr og test
Stort medie: Jumbo har besluttet sig
Landevej
Uheldsramte Alaphilippe erkender: Kunne ikke følge med
Landevej

Onsdag den 29. marts 2023

Hjalp Laporte til sejr: Den rigtige beslutning
Landevej
Philipsen skuffet efter hårdt løb: Det var ikke nok til sejren
Landevej
Supertalent efter sjetteplads: Jeg var rigtig god, men ikke god nok
Landevej
Video i artiklenAsgreen med klar udmelding: Sådan vil han køre Flandern Rundt
Video
Hentet lige før mål: Virkelig bittert
Landevej
Video i artiklenBrian Holm jubler, men det er et mareridt for rytterne
Video
Dagens store overraskelse: Det er virkelig smukt
Landevej
Kryber til korset: Jeg var virkelig irriterende i dag
Landevej
Uttrup var i udbrud, da flot teamwork sikrede Vollering sejren
Landevej
Kristoff trodsede sportsdirektørens ordre
Landevej
Tredjeplads fremhæver særligt Honoré-samarbejde
Landevej
Video i artiklenPunktering koster Uttrups deltagelse forrest i løbet
Video
Held i uheld? Laporte forklarer sine to suveræne sejre
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Dwars door Vlaanderen
Video
Honoré greb ud efter sejren i ny Jumbo-triumf
Landevej
Video i artiklenMikkel Honore angriber med 10 km igen
Video
Video i artiklenSensationelt udbrud undgår styrt
Video
Video i artiklenMikkel Honoré er tæt på at styrte
Video
Flere profiler udgået efter styrt - Bettiol ude med knæproblemer
Landevej
Video i artiklenMads P. forcerer hårdt
Video
Minut for minut: Vildt brostensræs i Flandern
Landevej
Philipsen før klassiker: Vi har flere kort
Landevej
Video i artiklenPidcock før comeback-løb
Video
Optakt: Dwars door Vlaanderen
Landevej
Nu får Valgren comeback
Landevej
Gilbert mener at Alaphilippe skal overveje holdskifte
Landevej
Van der Poel: Okay med at blive slået når jeg ikke er stærkest
Landevej
Manager: Flere managervindere er fundet
Landevej
Pidcock er tilbage: Det er nok ikke jordens undergang
Landevej
Matthews styrtede i weekenden: Ikke en god periode
Landevej
Rodenberg skiftes ud: Skal ikke med til Dwars
Landevej
Ganna ser frem mod Roubaix: Jeg har trænet uden problemer
Landevej
Van Avermaet stopper måske snart: Jeg plejede at ville fortsætte indtil jeg var 40
Landevej
I Mojn-land med flot udsigt til Fyn, Jylland og Tyskland
Motion
Sportsdirektør forsvarer Van Aert-beslutning: Bedre at lære af deres succes
Landevej
Roubaix-vinder trækkes fra Flandern Rundt-optakt
Landevej
Medier: Jumbo overvejer sit sponsorat
Landevej
Oversigt: Onsdagens 13 danskere
Landevej
Eksklusivt interviewOptimistisk Casper P. tror på finale trods sygdom
INTERVIEW Landevej

Tirsdag den 28. marts 2023

Video i artiklen"Vingegaard bruger det ikke" - er nyt produkt hokus-pokus?
Video
Pogacar er klar til nyt drama i Flandern
Landevej
Eksklusivt interviewJulius Johansen håber på Roubaix: Jeg står et godt sted
INTERVIEW Landevej
Pidcock er tilbage
Landevej
Volta a Catalunya-analyse: På kurs mod Giro-sejr?
Landevej
Polsk EF-rytter går glip af resterende klassikersæson
Landevej
VIS FLERE

Annonce