Prøv vores nye app
Feltet Femme: Det nye kuld er på vej
04. februar 2023 08:00Foto: A.S.O. / Thomas Maheux
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet Femme er tilbage til den nye sæson 2023. I denne artikelserie sætter vores skribent Benjamin Blirup Cilleborg lys på de største ryttere på hvert af de 15 hold, og denne gang kigges der på Team DSM, som trods afskeden til Lorena Wiebes har en ganske lovende fremtid.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Holdranglisten i 2022: Nr. 3

Sejre i 2022: 28

Bedste af nuværende ryttere på ranglisten i 2022: Juliette Labous (12.), Pfeiffer Georgi (33.) & Charlotte Kool (93.)

 

Tilgange:

Becky Storrie

Daniek Hengeveld

Eglantine Rayer

Maeve Plouffe

Anna van der Meiden

Nienke Vinke

 

Afgange:

Lorena Wiebes

Leah Kirchmann 

Liane Lippert

Floortje M​ackaij

 

Den unge klassementsleder

Et generationsskifte er i gang hos Team DSM, der siger farvel til de rutinerede kræfter på holdet. Med afskeden til sejrsmaskinen Lorena Wiebes og kompagni bliver det vanskeligt for holdet at fastholde en topplacering på verdensranglisten.

 

Heldigvis skal holdet ikke starte fra bunden. Juliette Labous bliver øjensynligt holdets klassementsrytter. Den 24-årige, som næsten er alderspræsident på holdet, er habil på enkeltstarter og kan klatre, og allerede som 19-årig fik hun sin første top 10-placering i et WorldTour-etapeløb. I 2021 blev hun nummer to i Women’s Tour, nummer syv i Giro Donne og nummer seks i Flèche Wallonne, Brabantse Pijl samt VM i enkeltstart.

 

Sidste år fik Labous sit helt store gennembrud, ikke mindst med sin samlede fjerdeplads i Tour de France, hvor hun leverede top fem-placeringer på de to store bjergetaper. Få uger før havde franskmanden taget en stor etapesejr i Giro Donne, hvor hun ramte det rigtige udbrud og kørte fra bunden af målbjerget. To top 10-placeringer mere banede vejen for en samlet niendeplads.

 

Læs også
Bora nærmer sig Visma-profil

 

Endnu bedre gik det i foråret i WorldTour-etapeløbet Burgos Rundt, som Labous vandt samlet foran (halvsyge) Demi Vollering, Cecilie Uttrup, Kasia Niewiadoma med flere. Efter at have markeret sig på tredjedagen leverede hun en stærk præstation på kongeetapen og kunne dermed tage sit første etapeløb på WorldTour-niveau. 

 

Foto: A.S.O. / Thomas Maheux​.

 

Labous er endnu ikke der, hvor hun kan følge med de absolut bedste i bjergene, men pilen peger kun én vej for franskmanden, og det er op. Tidskørslerne er ikke nogen fjende for hende, og trods sin unge alder har hun allerede nu erfaringen i at holde sig til dag efter dag.

 

Ligesom de største aktører i feltet var Labous også toneangivende i forårsklassikerne, så det kan lige så vel være på brostenene som i bjergene, at franskmanden boltrer sig i igen i år. Til gengæld kommer hun ikke at sidde i overtal med sit hold, som skal bruge nogle sæsoner på at udklække sine grimpeurs.

 

Tronfølgeren til Wiebes

Anderledes forholder det sig i spurterne. Da Wiebes sidste år spurtede sig til intet mindre end 23 sejre, var det ofte Charlotte Kool, der leverede hende i en drømmeposition. De to byttede dog rollerne om i GP Eco-Struct sidste år, og det med succes, for Kool kunne tage en overbevisende sejr. I WorldTour-etapeløbet Simac Ladies Tour kunne Wiebes gå efter hattricket på 3. etape, men forærede den i stedet til Kool, da de to lavede et decideret hul i spurten.

Annonce

 

Den 23-årige behøver dog ikke at få tingene foræret. I Giro Donne var Kool uden sin faste makker, og her leverede hun tre fabelagtige spurter, hvor hun kørte lige op med Elisa Balsamo og Marianne Vos, og særligt tredje gang var Kool tæt på sejren. Året før vandt hollænderen en etape i Baloise Ladies Tour foran netop Balsamo, og det samme var tilfældet i GP d’Isbergues. 

 

Kool har altså adskillige gange vist sin hurtighed og sin næse for at køre spurterne. Hun kan nu se frem til en sæson, hvor hun for alvor får lov til at køre efter sejrene selv. Eftersom Wiebes er den eneste til at forlade sit eget sprintertog, kommer Kool altså til at have næsten det samme mandskab til rådighed.

 

Bliver 2023 året, hvor Team DSM´s kvinder slutter udenfor top fem?

 

Pfeiffer Georgi har ligesom Kool skulle føre Wiebes frem til sejr, men har umiddelbart ikke helt den samme fart som Kool. Til gengæld har hun næse for at sidde de rette steder, og det gælder ikke kun i fasen op til spurten. Briten var således med i det udbrud, der holdt hjem i Vårgårda-linjeløbet, og er noteret for en andenplads efter Marianne Vos’ diskvalifikation. I Paris-Roubaix var hun flere gange i offensiven, inden hun måtte strække gevær - og vel at mærke stadig blev nummer ni. 

 

Georgi var den næstbedste U23-rytter til VM, hvor trøjen dog druknede i kampen om elitetrøjen. Til de britiske mesterskaber var det en anden U23-rytter Alice Towers, der løb med elitetrøjen efter et soloudbrud - var jagten blevet organiseret bedre, havde Georgi ellers i dag sandsynligivs stået som britisk mester efter et vådt, hårdt og aggressivt løb. I stedet må hun for nu nøjes med sølvet.

 

I tidligere nævnte GP Eco-Struct indkasserede hun en sjetteplads i spurten, og bedre gik det i et hårdere kørt Dwars door Vlaanderen, hvor hun blev nummer fire i en tæt spurt. I Omloop van Het Hageland sad hun med det vindende udbrud hjem, hvor hun angreb flere gange i finalen fremfor at satse på spurten. Om det er spurt eller angreb, der skal satses på, så har holdet altså her en lovende klassikerrytter, som også kan assistere i lead-out.

 

Foto: Sirotti.

 

De lysende talenter

En anden, der indgik i Wiebes’ tog, er Megan Jastrab. På den danske etape i Tour of Scandinavia viste den 20-årige for første gang sine spurtevner, siden hun blev juniorverdensmester i 2019. Her blev hun nummer to bag Marianne Vos, og dagen efter blandede hun sig igen i spurten. Et par uger efter blev hun toer i det nye sprintløb MerXem Classic, inden hun igen viste sig på Madrid-etapen i Challenge by La Vuelta. Det ligger altså i kortene, at Jastrab skal få endnu flere chancer i den kommende sæson.

 

Læs også
Stjerner hylder danskere og nordmænd

 

Franziska Koch er trods sine 22 år en af de rutinerede kræfter på holdet. Hun har været oppasser for Wiebes, men også siddet med i farlige udbrud, såsom i Women’s Tour og det vindblæste Drentse Acht van Westerveld. Hendes ene sejr indtil nu er i WorldTour-regi i Simac Ladies Tour fra 2019, hvor et udbrud holdt hjem. Hvis mønsteret fortsætter, kommer Koch igen i år til at se sin chance i diverse udbrud.

 

Holdet har hentet en håndfuld ryttere fra junior-rækkerne, hvoraf særligt Eglantine Rayer har vist potentiale. Det er ikke kun grundet sin EM-titel eller sit VM-sølv i junior-regi, for i det nye bjergløb Alpes Grevaudin Classic kørte hun lige op med FDJ’s Evita Muzic, der i forvejen havde taget et skridt op sidste år. At være et cykelkast fra sejren i sit første elite-løb er ikke altså hverdagskost, og slet ikke mens man stadig kører i juniorkategorien.

 

Francesca Barale blev hevet op fra junior sidste år, og i efteråret gjorde hun sig bemærket i blandt andet Binche-Chimay-Binche, hvor hun sad med i et farligt udbrud, der først blev hentet under kilometerbanneret. Den 19-årige rakte ud efter sin første sejr på Tour de Romandies slemt kuperede åbningsetape, hvor hun igen sad i det rigtige udbrud. Italieneren er altså hverken bange for brosten eller højdemeter og har ligesom holdkammeraterne alderen med sig.

 

Så nok er det et farvel til feltets absolut bedste sprinter, men Team DSM har stadig toget intakt og kan føre de næste sprintere frem. Det nye kuld er på vej fra juniorrækkerne, og så kan de sætte deres lid til Labous i klassementskampene - også i de allerstørste etapeløb.

INFO
Feltet Femme
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Følg den store kongeetape i Tour of the Alps
Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne

Annonce

Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt

Annonce

Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape

Annonce

Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane

Annonce

Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler

Annonce

Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende

Annonce

Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
VIS FLERE

Annonce