Feltet Femme: Hun knækkede Van Vleuten, men kører ikke på WorldTouren
23. februar 2023 09:02Foto: Getty
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet Femme er tilbage til den nye sæson 2023. I denne artikelserie har vores skribent Benjamin Blirup Cilleborg sat lys på de største ryttere på hvert af de 15 WorldTour-hold. Som afslutning bliver der kigget på fem profiler udenfor WorldTouren, der kommer til at gøre sig gældende i år.

Annonce

Du finder her en oversigt over de tidligere afsnit.

 

Gående ind mod denne sæson var der tre hold i duel om den sidste tilgængelige WorldTour-licens, idet UCI har valgt at sætte et maksimum på 15 hold på WorldTouren - men der er også profiler under det øverste niveau, der kan tage sejre i de helt store løb.

 

Det gælder først og fremmest Ashleigh Moolman, der skifter til AG Insurance - Soudal Quick-Step. Sydafrikaneren er en exceptionel klatrer, der tidligere er blevet nummer to i Flèche Wallonne, Women’s Tour, Norge Rundt og Giro Donne - sidstnævnte to gange. I 2018 var det kun en urørlig Annemiek van Vleuten, der holdt hende fra sejren i det italienske løb, og i 2021 var det så Anna van der Breggen. Holdkammeraten kunne med ro i sindet lade Moolman vinde næstsidste etape, da hun kørte solo på den sidste stigning.

 

Sidste år var endnu et fremragende år for den 37-årige, der lagde ud med et podie i Strade Bianche. Her var hun i offensiven i grussektionerne, og i Sienna var hun den sidste til at slippe hjulet på Van Vleuten og Lotte Kopecky. Hun blev 10´er i Trofeo Binda efter flere angreb i finalen. Amstel Gold Race og Brabantse Pijl gav også topplaceringer, på trods af Moolman var mere i en løjtnant-rolle for Demi Vollering. Moolman blev firer bag kaptajnen i både Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège efter selv at sætte gang i angrebene og senere igen skulle indhente farlige profiler for Vollering, omend hun også søgte heldet i Liège med halvanden kilometer til mål.

 

Ashleigh Moolman formåede at knække Annemiek van Vleuten i Tour de Romandie. Foto: Getty Images​.

Se afslutningen på 2. etape af Tour of Romandie

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

I Baskerlandet var Moolman igen i offensiven på alle etaper, hvor det blev til yderligere to top 10-placeringer. Det samme var hun i Durango-Durango på trods af et tidligt styrt, og hun sluttede dagen på fjerdepladsen. I Women’s Tour sad hun med i alle de rigtige grupper og blev samlet nummer fem, omend hun manglede det sidste mod konkurrenterne. Hun kunne ikke matche Cecilie Uttrup på 3. etape af Tour de France, men Moolman var ellers i spil til etapen i den selektive gruppe, inden Dannebrog strøg til tops. 

 

Også til Commonwealth Games var sydafrikaneren farlig med et angreb i den tidlige finale, mens et styrt sendte hende ud af Simac Ladies Tour. Moolman var en del af den gruppe til VM, der blev hentet til allersidst. Det tydede dermed på, at Moolman igen gik en sæson igennem uden den store fortjente sejr - men den kom i Romandiet Rundt. Moolman formåede som den eneste i 2022 at knække Van Vleuten på et regulært bjerg, og dermed kunne hun tage både kongeetape og samlet sejr. Det må selvsagt være den bedste måde at gå til vinterpause på, og det lover enormt godt for bjergslagene i denne sæson.

 

Gennembrud på årets sidste løbsdag

Løbet var også en gave til Marta Lach, der vandt den kuperede sidste etape i en millimetertæt spurt. Den 25-årige tørner igen i år ud for Ceratizit-WNT efter sin vellykkede sæson sidste år. Polakken viste sin gode spurt efter et bjergrigt løb flere gange, og for eksempel blev hun nummer to i spurten i det kuperede Trofeo Oro i foråret. Herefter var hun i offensiven i Gent-Wevelgem, men var ellers overmatchet i klassikerne. 

Annonce

 

Det var hun til gengæld ikke i Bretagne Tour. Godt nok blev hendes angreb i finalen på 1. etape hentet, men det Lach fik revancheret, da hun gik med i et udbrud på sidste etape, som holdt hjem. Hun var i den grad en stor årsag til, at feltet ikke kunne hente dem med sine forceringer særligt på sidste omgang. Mod målstregen åbnede hun en lang, lang spurt, hvor konkurrenterne ikke fik et ben til jorden. 

 

Også Marta Lach fik en stor sejr i Romandiet. Foto: A.S.O. / Gautier Demouveaux​.

 

Det var et fornemt udgangspunkt til Thüringen Rundfahrt, hvor Lach fik en samlet andenplads efter at kredse om sejren på næsten alle etaperne i spurterne på de stigende opløb, også selvom hendes angrebsforsøg på 4. etapes sidste kilometer mislykkedes. Så snart de helt rene sprintere er sivet fra, er det altså profiler som Lach, man skal frygte i den hurtige finale mod stregen.

 

Audrey Cordon-Ragot havde sidste år sin måske bedste sæson nogensinde, men også sit livs chok, da hun lige op til VM fik en blodprop i hjernen. Den franske mester er nu tilbage på cyklen og tørner ud for det nye Zaaf Cycling Team. Hun står som vinder af Vårgårda-linjeløbet, efter at Marianne Vos blev diskvalificeret for et splitsekunds ulovlig position undervejs i det udbrud, som endte med at holde hjem. Dermed gik sejren til franskmanden, som blev nummer to efter Vos. 

 

Den 33-årige var ligeledes med i vinderudbruddet i GP Plouay og viste sig frem på 6. etape af Tour de France. Inden da havde hun vist sig frem i Baloise Ladies Tour med en samlet tredjeplads. Her skabte hun også det afgørende udbrud på 2. etape, som hun angreb flere gange i finalen med Ellen van Dijk, og både på prologen og den længere enkeltstart leverede hun topplaceringer bag holdkammeraten.

 

De to var en stor årsag til Trek-Segafredos sejr på holdtidskørslen i Vårgårda trods Lauretta Hansons punktering. Selv opnåede Cordon-Ragot sejr på enkeltstarten i Simac Ladies Tour, hvilket cementerede den samlede andenplads, ikke mange sekunder bag Lorena Wiebes, hvilket også blev til grundet sidevindsetapen, hvor Cordon-Ragot igen sad rigtigt og blev treer i spurten.

 

Audrey Cordon-Ragot fik en blodprop op til VM, men er tilbage på cyklen. Foto: A.S.O. / Thomas Maheux​.

 

De har prøvet at være alene mod hold-sandwiches

Blandt de knap så etablerede navne finder man ryttere som Nicole Steigenga, der viste lovende takter mange gange sidste år. Hollænderen var med i det udbrud, som Lach knuste i spurten i Bretagne - og hun var også i udbrud tidligere på etapen. På 4. etape holdt Steigenga sig foran Lach i spurten, hvor kun Marta Bastianelli var hurtigere. Inden da var hun blevet nummer to i Ronde de Mouscron trods skønne spildte kræfter i udbrud.

 

I Leiedal Koerse var Steigenga alene med tre ParkHotel Valkenburg-ryttere i finalen, men blev alligevel toer efter sit 80 kilometer lange togt. Den hæderlige spurt gav en fjerdeplads i Dwars door de Westhoek, mens angrebsviljen viste hende frem til de hollandske mesterskaber. Den 24-årige bør blive en gevinst for Team AG Insurance - Soudal Quick-Step.

 

Det samme gælder Ally Wollaston. Newzealænderen havde sin første fulde sæson sidste år, hvor hun for alvor viste sig frem i særligt GP Morbihan. Her kørte hun med en gruppe op til udbruddet, hvor hun endte i en FDJ-sandwich mellem Grace Brown og Vittoria Guazzini. Wollaston formåede dog at hale det ene efter det andet kontraangreb ind - for til sidst at vinde spurten foran en resignerende Guazzini. 

 

Det kom i kølvandet på en uge i Bretagne Tour, hvor Wollaston blev treer i klassementet, i to af fire spurter samt på enkeltstarten. Det gjorde hun også på prologen og samlet i Lotto Belgium Tour, men bedst gik det på 1. etape. Her vandt hun etapen på cykelkastet i spurten mod Shari Bossuyt. Krydret med den håndfuld gange i sæsonen, hvor Wollaston vandt feltets spurt, når et udbrud var kørt hjem, tegner der sig her et billede af en talentfuld sprinter.

 

Ovenstående er blot et udpluk af navne, der kan vælte eliten i løbet af sæsonen, som efterhånden er gået i gang. Naturligvis kommer der i løbet af året til at være flere talenter og profiler, der dukker op, og som kan ende med at volde problemer for eliten på WorldTouren.

 

Annonce

INFO
Feltet Femme
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 01. juni 2023

Dansk talent til start i Giro dell'Appennino
Landevej
Holdkammerat beretter om timerne før Remco-exit
Landevej
Video i artiklenRadio Tour om danske Giro-sejre: Vanvittigt spektakulære
Video
Lotto udtager trup til Dauphiné
Landevej
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Landevej

Annonce

Brød sammen: Valgren fortæller om frygten for karrierestop
Landevej
Spansk klatrer meldes på vej til Bora-Hansgrohe
Landevej
Hjelmskift og gelé-ben: Thomas deler detaljer om fatal enkeltstart
Landevej
Udtaget til udviklingsholdet: Dansk sprinter klar til fransk etapeløb
Landevej

Annonce

Produktnyt: Gravelier - Ny sadel fra WTB
Udstyr og test
Belgier lagt i kunstig koma - nu kommer holdet med en opdatering
Landevej
Oversigt: Disse trupper er udtaget til Critérium du Dauphiné
Landevej
DSM med pivungt hold til Dauphiné
Landevej

Annonce

Starter i dag: Sådan stiller de danske hold op i polsk UCI-løb
Landevej

Onsdag den 31. maj 2023

Landsmand gjorde stort indtryk på Lotto-profil forud for comeback
Landevej
Flere Ineos-profiler gør comeback i stort optaktsløb
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Motion
Dauphiné-treer vender tilbage
Landevej
Irsk talent på vej tilbage efter ødelagt forår
Landevej
Belgisk rytter i koma efter træningsulykke
Landevej

Annonce

Alaphilippe vender tilbage i Dauphine
Landevej
Russer krydser stregen først i Andalusien
Landevej
Vingegaard får vigtig hjælper med til Dauphine
Landevej

Annonce

Video i artiklenGaviria flytter fokus mod OL
Bane
Stjerne bekræfter: Kører Tour de France
Landevej
Store stjerner bekræftet til Tour de Suisse
Landevej

Annonce

Quick-Steps vanvittige Giro: Du hørte det alle steder
Landevej
Video i artiklenBays Giro-højdepunkt: Altid en snert af vanvid, når han vinder
Video
Eksklusivt interviewColoQuick beskriver planerne for østrigsk UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Med helt i toppen: Så meget har danskerne vundet i 2023
Landevej
Ung chilener bliver professionel på Giro-hold
Landevej
WorldTour-hold mister to navnesponsorer
Landevej
Eksklusivt interviewTalentfuld dansker tog pointsejr – skulle slet ikke have deltaget
INTERVIEW Landevej
Storhold får ny trøje til Touren
Landevej
Medie: Roglic går efter historisk præstation
Landevej
Medie: Kontroversielt stortalent finder nyt WorldTour-hold
Landevej
Tour-pres på chefen: Publikum afgør det ikke
Landevej
Stor profil i spil til Tour de France
Landevej

Tirsdag den 30. maj 2023

Roglic om Touren: Nej. Måske. Jeg ved det ikke. Hvem ved?
Landevej
Eksklusivt interviewFrederik Irgens fejrer dansk succes: Det er fedt
INTERVIEW Landevej
Giro-manager: Vinderne er fundet
Landevej
Elisa Balsamo er blevet opereret efter slemt styrt
Landevej
Østriger i gang med flot sæson: Overrasket over mit niveau i dag
Landevej
Efter første sejr i mesterskabstrøjen: Et selvtillidsboost
Landevej
Tre år senere lider tidligere verdensmester stadig af benbrud
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på MercanTour
Video
Video i artiklenIntet titelforsvar til Fuglsang - Carapaz viser Tour-form i fransk bjergslag
Landevej
Video i artiklenFuglsang sat med 10km til mål ved MercanTour
Video
Stornation bløder: U23-program står til at stoppe efter sæsonen
Landevej
Officielt: Trek-Segafredo skifter navn op til Touren
Landevej
Tidligere olympisk mester skriver med nyt hold - vil prøve sig af på landevejen
Landevej
Krons hold droppede Giroen: Den rigtige beslutning
Landevej
Pogačars løjtnant har genoptaget træningen, men er tvivlsom til Touren
Landevej
Minut for minut: Sådan forløb Carapaz' sejr i Mercan'Tour Classic
Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Trods lang pause: Fuglsang tror på topform til Tour de France
Landevej
Så meget vandt Cort, Mads P., Roglič, og INEOS i Giro d’Italia
Landevej
Uheldig supersprinter tilfreds trods endnu en andenplads
Landevej
Søn af belgisk ikon imponerer: Det er et stort skridt i min karriere
Landevej
Topsprinter skuffede i Giroen: Mine nerver løb af med mig
Landevej
Britisk stortalent ovenpå norsk-triumf: Jeg er i bund og grund en klassementsrytter
Landevej
Fransk stjerne presser på for at få sin svanesang i Tour de France
Landevej
Drama i Danmark: Førende rytter styrter voldsomt i sidste sving
Landevej
Eksklusivt interviewU23-landsholdets kaptajn ærgrer sig efter førertrøjetab til allersidst
INTERVIEW Landevej
Fuglsang før dagens titelforsvar: Ikke i topform
Landevej
Roglic overhaler Vingegaard
Landevej

Mandag den 29. maj 2023

Jumbo-Visma-løjtnant ovenpå Giro-sejren: Det giver den samme tilfredsstillelse som at vinde selv
Landevej
Evenepoel er ikke klar til at give op: Vi kommer tilbage
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Stor triumf til ung dansker i Pinse Cuppen – Bornholmerne gjorde arbejdet færdigt
Landevej
Ung belgier slog til på hjemmebane
Landevej
Dansk stortalent slået af norsk legende: Det var vanvittigt
Landevej
ColoQuick misser akkurat podiet i fransk dobbeltsejr
Landevej
Rørt Thijssen sejrer på hjemstavnen: Jeg har altid drømt om dette løb
Landevej
Giro d'Italia-analyse: The Comeback King
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Ronde van Limburg
Video
Hjemmebane-darling sejrer i Limburg
Landevej
Geraint Thomas forlænger karrieren: Det skal løse sig i de næste par uger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Norge Rundt
Video
VIS FLERE

Annonce