Vingegaard og Jumbo i brostensmareridt - Veteran vinder i Arenberg
06. juli 2022 17:02Foto: Discovery
af Mathias Høj

Simon Clarke fra Israel - Premier Tech vandt den dramatiske 5. etape af Tour de France, hvor både Jonas Vingegaard og Primoz Roglic kom i problemer.

Annonce

I en alder af 35 år tog Simon Clarke fra Israel - Premier Tech sin første etapesejr i Tour de France på onsdagens dramatiske brostensaffære på 5. etape.


Australieren kom med i morgenudbruddet, der holdt forfølgerne bag sig hele vejen til mål. Og i den afsluttende spurt var han hurtigst blandt de fire lykkeriddere.

Magnus Cort var også en del af morgenudbruddet. Desværre blev danskeren sat med få kilometer til mål, og kørte ind på en femteplads på etapen. Til gengæld fik han tildelt det røde rygnummer som den mest angrebsivrige rytter.

Både Jonas Vingegaard og Primoz Roglic tabte tid til rivalen Tadej Pogacar efter henholdsvis defekt og styrt. Værst gik det ud over sidstnævnte, der tabte mere end to minutter til sin slovenske konkurrent fra UAE Team Emirates.

Wout van Aert forsvarede sin gule førertrøje på den dramatiske etape, efter han tidligt på etapen var ude for uheld.

Cort cruiser i udbrud

Fra etapens start var der forsøg på at ramme udbruddet. Magnus Cort var igen i offensiven, og danskeren fik skabt sig set hul med Taco van der Hoorn (Intermarche - Wanty Gobert) og Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies). Derudover var Max Walscheid (Cofidis) en tur i asfalten i et solouheld.

 

Bag trioen var der heftig aktivitet. Flere ryttere prøvede lykken, men det var kun Simon Clarke (Israel - Premier Tech), Alexis Gougeard (B&B Hotels) og Neilson Powless (EF), der lykkedes med at køre op til Cort-gruppen. Dermed var der etableret et udbrud på seks ryttere, som fik lov at køre væk.

 

I feltet var der en vis nervøsitet at spore, selvom der var langt hen til første pavéstykke. Flere hold holdt sig fremme i feltet for at undgå faremomenter.

Se højdepunkterne fra 5. etape af Tour de France

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Van Aert-drama af to omgange

Første dramatiske epsiode opstod kort før første pavéstykke. Iført den gule førertrøje styrtede Wout van Aert på vej ud af et sving sammen med holdkammeraten Steven Kruijswijk. Superstjernen tog sig til kravebenet, men han satte sig op på cyklen igen og fortsatte.

 

Få kilometer senere var Wout van Aert tæt på at styrte igen. Jumbo-rytteren var uopmærksom i et kort øjeblik bag Team DSMs servicebil, der pludselig bremsede. Heldigvis lykkedes det ham at undvige i sidste øjeblik og blive på cyklen.

 

Wout van Aert og Steven Kruijswijk kom tilbage til feltet før første pavéstykke. Tempoet i feltet blev skruet voldsomt i vejret før den første strækning med brosten, som udbruddet tog hul på med et forspring på tre minutter og 30 sekunder.

Annonce

 

Det var ikke slut med styrt. Kort før indkørslen til det første pavéstykke måtte Peter Sagan (TotalEnergies) også en tur i asfalten, men den slovakiske stjerne kom hurtigt på benene igen.

 

Mads P. i offensiven

Efter pavéstykket angreb Jack Bauer (BikeExchange). Australieren fik hurtigt selskab af Mads Pedersen (Trek-Segafredo), der kom blæsende bagfra, mens Frederik Frison (Lotto Soudal) kæmpede på mellemhånd.

 

Men Mads Pedersen og Jack Bauer blev hentet nogle få kilometer senere. Alpecin-Deceuninck og Quick-Step Alpha Vinyl havde sat sig frem for at hente duoen, og forsøget blev neutraliseret.

 

Den nervøse stemning i feltet resulterede i flere styrt. Anthony Turgis (TotalEnergies) og Guy Niv (Israel - Premier Tech) røg en tur i asfalten, og Mickael Cherel (AG2R) var også tæt på at styrte over et fartbump, da han sad helt fremme i feltet.

 

Asgreen sætter tempo

På andet pavéstykke trykkede Kasper Asgreen (Quick-Step) til den i feltet med holdkammeraten Mikkel Honoré, Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Mathieu van der Poel (Alpecin) og Stefan Bissegger (EF) på hjul. Men den eksklusive gruppe blev hentet igen.

 

Som feltet tog hul på kavalkaden af pavéstykker, blev flere ryttere sat. Ben O’Connor (AG2R) havde defekt og blev sat, mens også Peter Sagan og Jack Haig (Bahrain Victorious) sad i en gruppe ét minut bag feltet med 40 kilometer til mål.

 

Store profiler måtte også strække gevær. Først blev Mathieu van der Poel kørt agterud, og senere var det Wout van Aerts tur til at blive sat. Dermed var der pustet nyt liv i kampen om den gule førertrøje.

 

Mareridt for Jumbo-Visma

Dramaet ville ingen ende tage. Jonas Vingegaard tabte kæden og måtte slippe feltet. Den danske Tour-stjerne fik først Nathan van Hooydoncks cykel, som var alt for stor. Dernæst skiftede han til Steven Kruijswijks cykel, inden han omsider fik sin egen reservecykel fra servicebilen.

 

Vingegaard fik hjælp af både Tiesj Benoot og Wout van Aert i jagten på at komme op tilbage til feltet. Afstanden lød på knap et minut med 30 kilometer til mål, hvor der stadig resterede fem pavéstykker.

 

Nedturen fortsatte for Jumbo-Visma få momenter senere. En halmballe formet som en barriere lå ude på vejen, og Primoz Roglic ramte den og røg direkte i asfalten. Sloveneren kom tilbage på cyklen, men han måtte selv køre sig tilbage til feltet, da Jumbo dedikerede sine hjælperyttere til Jonas Vingegaard.

Annonce

 

I feltet blev der ikke sluppet på gashåndtaget. Tadej Pogacar lagde pres på konkurrenterne i feltet, der var væsentlig reduceret på grund af de mange styrt og defekter. Det opskruede tempo betød også, at udbruddets forspring ned til Pogacar-gruppen var barberet ned til ét minut.

 

Finalen

På tredjesidste pavéstykke forcerede Jasper Stuyven med Tadej Pogacar på hjul. Duoen kørte væk på de ujævne brosten, alt imens Jonas Vingegaard-gruppen og Primoz Roglic-gruppen kæmpede for at komme op bagfra.

 

Oppe i udbruddet åndede alt fred og idyl. Gruppen var reduceret til fem mand, eftersom Alexis Gougeard ikke længere kunne følge med. Forspringet var også reduceret til under ét minut ned til Tadej Pogacar og Jasper Stuyven.

 

Værre så det ud for Primoz Roglic. Den slovenske stjerne sad hele to minutter bag Tadej Pogacar og Jasper Stuyven, hvorfor der var udsigter til et voldsomt tidstab.

 

Vingegaard-gruppen formåede at lukke hullet op til gruppen foran, hvor blandt andre David Gaudu (Groupama-FDJ) sad. Men der var stadig ét minut op til Pogacar-duoen med syv kilometer til mål.

Annonce

 

Udbruddet tog hul på sidste pavéstykke med knap ét minut ned til Pogacar og Stuyven. Derfor tegnede alt til, at etapevinderen skulle findes blandt de fem lykkeriddere i morgenudbruddet.

 

Desværre blev Magnus Cort sat fra udbruddet på pavéstykket. Holdkammeraten Neilson Powless satte et hårdt tempo, og det blev for meget for danskeren med bare få kilometer til målstregen.

 

På den sidste kilometer forsøgte Neilson Powless sig med et angreb. Men amerikaneren havde ikke nok i benene til at krydse målstregen som første mand.

I stedet blev det en spurt mellem Taco van der Hoorn og Simon Clarke. Her lykkedes det australieren at kaste cyklen ind foran Intermarche-rytteren på de sidste meter til sin første etapesejr i den franske grand tour. 

INFO
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. august 2022

Eksklusivt interviewBregnhøj udpeger Riwals kort til maratonetape
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk WorldTour-talent i bedring efter styrt
INTERVIEW Landevej
Tour-treer er ikke fan af tredje etapes lange distance
Landevej
Eksklusivt interviewSkjelmose forklarer sin målsætning for dagens etape
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewJumbo-komet glæder sig til dagens gruskamp
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewTrek-stjerne indikerer: Enkeltstart har ikke gjort Skjelmose til enekaptajn
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMørkøv afviser ikke personlig mulighed: Vi kører holdets bedste chance
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDSM-dansker forklarer dagens grustaktik: Lidt som et endagsløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewCort: Håber at jeg kommer hel igennem
INTERVIEW Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewDansker: Regnen kan gøre det mindre hårdt
INTERVIEW Landevej
Vuelta-spillet starter i morgen - hvem vælger du?
Landevej
Eksklusivt interviewLasse Norman frygter Hernings grusveje
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewSuri-es beskriver holdets planer for grusetapen
INTERVIEW Landevej

Annonce

Schweizer lykkelig for EM-sejren efter grufuld Tour-start i Danmark
Landevej
Eksklusivt interviewDansk profil forventer kaos: Folk ved ikke, hvad der kommer
INTERVIEW Landevej
WorldTour-hold skriver med tre nye ryttere
Landevej
Stærk leadout-man forlænger sin kontrakt
Landevej
Quintana med kontant udmelding ovenpå diskvalifikation
Landevej
Moberg om Muff: En af de bedste enkeltstarter nogensinde
Landevej
Eksklusivt interviewDanmarks kaptajn har ambitioner om topplacering i stort etapeløb
INTERVIEW Landevej

Onsdag den 17. august 2022

Eksklusivt interviewBernal kørte fra døden: Ulykken har ændret min mentalitet
INTERVIEW Landevej

Annonce

Optakt: 3. etape af PostNord Danmark Rundt
Landevej
Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana
Landevej
Vuelta a Espana: Holdanalyse
Landevej

Annonce

Følg det lange grusvejsmaraton i Danmark Rundt
Landevej
Cykelduellen: Stem på din Vuelta a Espana-vinder
Landevej
Eksklusivt interviewForslået dansker frygter for klassementet: Det var ikke min bedste dag på cyklen
INTERVIEW Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewEnkeltstarten passede dansk tempospecialist dårligt
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewPrice tilfreds med smalt nederlag til Thomas: Det kan jeg hente på bedre udstyr
INTERVIEW Landevej
Etapevinder bruger gammel sportsgren som hjælp til enkeltstart
Landevej
Eksklusivt interviewDSM’s sportsdirektør vil spille på flere danske heste
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenSe den schweiziske triumf på EM-enkeltstarten
Video
Video i artiklenSe Mikkel Bjerg køre i mål på EM-enkeltstarten
Video
Eksklusivt interviewBreschel efter Corts tidstab: Vi skal måske køre mere offensivt
INTERVIEW Landevej
Bjerg tæt på medaljerne ved EM i enkeltstart
Landevej
Eksklusivt interviewSkjelmose efter endnu en andenplads: Det skal nok komme
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenFlot dansk præstation ved EM i München
Video
Eksklusivt interviewFransk stjerne forklarer, hvorfor han akkurat missede sejren
INTERVIEW Landevej
Sublime Skjelmose leverer stor enkeltstart i Assens
Landevej
Vuelta a Espana: Outsiderne (*)
Landevej
Optakt: EM – enkeltstart
Landevej
Nedrykningstruede Movistar henter vigtig sejr i Frankrig
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af 2. etape af Tour du Limousin
Video
Vuelta a Espana: Podiekandidaterne (**)
Landevej
Vuelta a Espana: Vinderkandidaterne (***)
Landevej
Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne (****)
Landevej
Vuelta a Espana: Favoritten (*****)
Landevej
Vuelta a Espana: Ruten, etaper og etapeprofiler
Landevej
Sidste Vuelta-hold udtaget
Landevej
Optakt: 2. etape af PostNord Danmark Rundt
Landevej
Schweizer genvinder EM-titlen - ingen dansker i top 10
Landevej
Officiel startliste til Vuelta a España 2022
Landevej
Chok: Quintana streget fra årets Tour de France
Landevej
Eksklusivt interviewCasper P. om Søren Kragh: Han ser rigtig skarp ud
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewKim A. udpeger dansker som favorit
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview19-årig dansker sætter ord på Jumbo-skifte
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewCort håbede på længere rute: Havde ikke gjort mig noget
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUno-X kommer godt forberedte: Drømmer om top fem
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewIneos-komet kommenterer sin favoritværdighed i Assens
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewWürtz har vundet to gange: Det bliver svært
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMartin Toft analyserer hvem enkeltstarten passer til
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewIngen halv hviledag til bakketrøjen: Så meget koster det ikke
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHolm: Operationen lykkedes, men patienten døde
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk etapebejler giver opdatering på kroppen efter styrt
INTERVIEW Landevej
Har været prof i 17 år - nu stopper han
Landevej
Transferlisten 2022-2023 - Dansk
Landevej
Tidligere stjerne skal genrejse karrieren på nyt hold
Landevej
Stjerne får chancen for at fuldende Grand Tour-samling
Landevej
Vuelta-mandskab tvunget til sen ændring
Landevej
Bahrain Victorious offentliggør holdet til Vueltaen
Landevej
Dansk komet har valgt sit første seniorhold
Landevej
Officielt: Julius Johansen til Vueltaen
Landevej
Boganmeldelse: Rolf Sørensen præsenterer Tour de France
Landevej
Oversigt: Disse ryttere indstiller karrieren
Landevej
Dansker til Jumbo-Vismas udviklingshold
Landevej
Video i artiklenSe Julie Leth og Amalie Dideriksen på podiet til EM i banecykling
Video
Eksklusivt interviewBrian Holm fremhæver Van Aerts vanvidscomeback på vegne af Asgreen
INTERVIEW Landevej
VIS FLERE

Annonce