Volta a Catalunya-analyse: Ustoppelig succes i Remcos besynderlige soloshow
26. marts 2023 12:19Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Volta a Catalunya, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 6. etape.

Annonce

STREAM VOLTA A CATALUNYA OG GENT-WEVELGEM UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

SE FELTET.DK'S SPECIALTILBUD PÅ DISCOVERY+

 

Det er svært ikke at slikke sig om munden hver eneste gang, blikket fanger Remco Evenepoels navn på startlisten til et cykelløb. Når det sker, er underholdningen nemlig garanteret. Den ukuelige belgier stiller aldrig til start i et cykelløb med andre ambitioner end at køre med om sejren og det endda uanset rutens karakter. Bydes han på et fladt løb, må han udnytte det terræn, der er, og det har han en fabelagtig evne til. Eksempelvis er Coppa Bernocchi og Brussels Cycling Classic kendt som helt rendyrkede sprinterløb, men dem har Evenepoel altså begge vundet ved imponerende soloridt.

 

Derfor var det nok ikke kun cykelfans, der slikkede sig om munden, da Primoz Roglic i går trodsede alle - og sine egne - forudsigelser og satte belgieren til vægs på Volta a Catalunyas kongeetape. Det gjorde arrangørerne helt sikkert også. Det betød nemlig, at Evenepoel gik ind til den sidste og knap så svære weekend bagud på point, og dermed var underholdningen garanteret. Det catalanske løb er ellers et af de få, der er designet med de vanskeligste etaper relativt tidligt i løbet, og ser man bort fra Richard Carapaz’ og Sergio Higuitas meget specielle regnvejrskup i sidste års udgave, er det i tiden med det nuværende format, der blev indført i 2013, aldrig lykkedes at rive førertrøjen af den rytter, der har haft den efter bjergetaperne.

Se afslutningen på 6. etape af Catalonien Rundt

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Det er også usandsynligt, at det sker i år. Roglic ligner ikke en mand, der er ved at knække, og det terræn, der ventede i dag og ikke mindst på morgendagens klassiske Barcelona-etape, rimer mere på eksplosiv slovener end på Evenepoel. Ikke desto mindre vidste vi med det samme efter gårsdagens etapeafslutning, at enhver mulighed for at angribe Roglic ville blive grebet.

 

Desværre for Evenepoel blev mulighederne betydeligt vanskelige, da sikkerhedsmæssige årsager førte til en ruteændring på dagens etape. Oprindeligt skulle rytterne nemlig have forceret en stejl mur i fuld finale, og selvom den næppe havde knækket Roglic, havde chancen for succes været betydeligt større for det belgiske vidunderbarn. Nu skulle han forsøge at sætte sloveneren under pres på en stigning, der ikke blot var lettere, men også kom så langt fra mål, at end ikke Evenepoels tempoevner ville have mange chancer for at række, hvis han mod forventning skulle få skovlen under sin slovenske rival.

 

Derfor skulle der gang i taktikbogen. Evenepoels intentioner stod skrevet med flammeskrift, da sammensætningen af de mange udbrud, der etableredes i en vanvittig start på den rasende hurtige etape, blev meldt ud i tiden, inden der kom tv-billeder. Hver eneste gang en ny gruppe slap fri, sad der altid en Soudal-rytter. Det skyldtes næppe, at Evenepoel havde givet hjælperne frihed til at jagte personlig succes dagen inden hans sidste og bedste chance for at vinde løbet. Nej, der var helt åbenlyst tale om forposter, der skulle hjælpe kaptajnen med at fuldende missionen, hvis Roglic skulle komme i uventede vanskeligheder.

Annonce

 

Desværre lykkedes den del af planen ikke. Det fik ruteændringen forpurret. Den havde nemlig fået sprinterne til at lugte blod og give dem en uventet ekstra chance, som aldrig havde været aktuel på den gamle rute. Det betød for Soudal desværre, at man knap nåede at få sat navne på udbryderne, da elastikken langt om længe knækkede efter næsten 100 km i rasende tempo, inden Israel-PT og Cofidis begyndte at jagte for deres sprintere, hhv. Corbin Strong og Bryan Coquard. Derfor voksede afstanden aldrig til mere end et minut, og den forpostrolle, som Fausto Masnada skulle have udfyldt, blev aldrig aktuel.

 

Men så måtte vidunderknægten jo gøre det alene. Der blev slikket om mange munde, da belgieren helt som ventet kom blæsende ud af feltet, da de nærmede sig toppen af den relativt lange stigning, som grundet er stærkt angreb fra altid aggressive og genfødte Marc Soler var blevet kørt i højt tempo af både Israel-PT, der gerne ville af med sprinterne, og Bahrain, der kunne se Mikel Landas 4. plads komme under pres. Helt som ventet var Roglic imidlertid limet til det eneste hjul, han havde i tankerne denne lørdag eftermiddag i Catalonien, og derfor løb Evenepoels spektakulære offensiv ud i sandet.

 

Da toppen var rundet, gik offensiven imidlertid fra at være herlig og - hvis man kan tillade sig at bruge et sådant ord - hovedløs. Roglic havde jo ikke skyggen af interesse i at tage én eneste af de føringer, der kunne gøre ham sårbar over for sin værste rival, og derfor sad han naturligvis lige så fast på Evenepoels baghjul, som Mathieu van der Poel gjorde det på Tadej Pogacars ditto i går. I det øjeblik var der ikke andet at gøre end at afblæse offensiven, for al tanke om at fortsætte kunne kun føre til én ting, nemlig 10 sikre bonussekunder til Roglic, der i en spurt ikke blot ville være den på papiret hurtigste, men også den mest friske. Der lå endda en sen indlagt spurt, som blot ville øge tidsgevinsten yderligere.

 

Alligevel fortsatte Evenepoel i det uendelige, og det var kun lige i tiden inden spurten, at besindelsen indfandt sig, og han fik fundet side 1 i taktikbogen frem. Her stod, at den eneste, der havde interesse i det show, Evenepoel var i gang med at begejstre seerne med, var Roglic, og det fik langt om længe belgieren til at trække i håndbremsen. Det nåede han endda at gøre så tidligt, at han kunne nå at finde benene til at tage en ganske overraskende sejr i den indlagte spurt og dermed ikke blot bekræfte, hvor hurtig han er blevet, men også udligne det forspring på et sekund, Roglic havde sikret sig i den første spurt. Soler fik samtidig belønning for sin flotte kørsel ved at sikre sig det sidste sekund, der sendte ham op på 4. pladsen foran spurtsvage Landa, hvis terræn desværre blev efterladt i går.

 

Det fik imidlertid ikke Evenepoel til at give op. Det gør han nemlig aldrig. Meget har han prøvet i sin tid som professionel cykelrytter, men indtil i dag har han trods alt aldrig blandet sig i en massespurt. Men én gang skal jo være den første, og når nu det rasende tempo havde barberet feltet ganske markant ned, kunne han jo lige så godt få taget sin mødom som sprinter og begive sig ud i et opgør med navne som Kaden Groves og Bryan Coquard. Det fik jo desværre det udfald, man på forhånd kunne regne ud, men det var endnu et bevis på, at Evenepoel aldrig lægger sig ned og bruger de muligheder, der nu engang er til rådighed.

 

Det endte med en flot, men desværre ubrugelig 5. plads, for der er trods alt forskel på ham og Groves. I stedet endte Remcos flotte, men også besynderlige og undervejs lidt hovedløse soloshow med endnu en triumf for det ustoppelige Alpecin-hold, der som nævnt i torsdagens analyse er gået fra at være sæsonens fiasko til nu at være den ubetingede succeshistorie. Da australieren blæste forbi Patrick Konrad, der var i gang med sit lead-out for Ide Schelling, sikrede han nemlig holdet deres sjette sejr siden 8. marts - og de har vel at mærke alle været på WorldTouren.

 

Det var australierens 11. sejr som professionel, men utvivlsomt den flotteste. Nok har han på papiret en større sejr i Vueltaen, men jeg havde ikke givet ham mange chancer for at overleve så svær en stigning. Selvsamme Vuelta viste nemlig, at han måske nok kan regnes som holdbar, men nogen bjergged er han bestemt ikke, og derfor lå det ikke i kortene, at han ville komme med hjem - slet ikke, når etapen blev kørt i et rasende tempo, og Soler og Evenepoel gjorde finalen endnu hårdere.

 

Akkurat som på 6. etape sidste år, hvor han leverede sit livs klatrepræstation, fandt han imidlertid uventede bjergben til lige netop denne etape, og modsat sidste år, hvor Richard Carapaz og Sergio Higuita gjorde det hele til skønne spildte kræfter, fik han denne gang belønning som fortjent. At han var hurtigst, vidste vi godt allerede inden løbet, og det bevidste han med stor autoritet igen i torsdags, men at han endda lykkedes med at vinde på Xandro Meurisses cykel efter et cykelskifte med bare 4 km til mål, gør blot hans sejr decideret smuk, ligesom det sætter en fed streg under, at han er den i særklasse bedste sprinter i dette felt.

 

Det må særligt Bryan Coquard sande. Franskmanden drog til det sprintermæssigt altid svagt besatte løb i Catalonien med det mål at sikre en af de ”billige” WorldTour-sejr, som det catalanske løb altid er leveringsdygtig i for sprinterne, og havde det ikke været for Groves, havde han i dag haft tre og ikke bare den ene WorldTour-sejr, han utroligt nok først fik i januar. Turen til Spanien endte altså med at være spildt, og så trøster det næppe, at han gjorde det fornemt ved at overleve stigningerne. Som vi så i Vueltaen sidste år, er han nemlig slet ikke så holdbar, som han var, da han i sin tid blev nr. 4 i Amstel Gold Race eller nr. 2 på den Barcelona-etape, de kører i morgen, men i dag klarede han stigningerne. Det var mere, end man kunne sige om en anden sprinter, der engang var kendt for sin holdbarhed, men i dag er en skygge af sig selv, nemlig Clement Venturini, samt de tungere drenge Arne Marit, Ivo Oliveira, Jon Aberasturi og Milan Menten, der trods sin fremgang altså stadig har ret klare begrænsninger.

 

Det var også mere, end man kunne sige om Ethan Hayter. Briten havde her ellers sit livs chance for at redde Ineos’ triste løb, der i dag blev endnu mere trist af evigt uheldige Egan Bernals styrt og efterfølgende exit, men han fik forhåbentlig en afgørende lærestreg, der fortæller ham, at der er grænser for, hvor nonchalant man kan være med sin positionering. Briten er kendt for altid at sidde bagerst, og det gjorde han derfor også, da det gik over stok og sten op over stigningen og ikke mindst på nedkørslen. Her knækkede feltet, da Bahrain desperat jagtede Evenepoel, Roglic og Soler, og dermed blev den gyldne mulighed forspildt. Han kan så trøste sig med, at Groves’ uventede deltagelse i spurten alligevel havde gjort det praktisk talt umuligt at vinde.

Annonce

 

Mere synd var det for Corbin Strong. Han havde helt sikkert heller ikke slået Groves og næppe heller Coquard, men modsat Hayter havde han fortjent et resultat. Han sad nemlig helt fremme på stigningen, hvor hans hold endda tog initiativ til at gøre det for hårdt for Groves og Coquard, men desværre betød en sen defekt, at han og holdet ikke fik løn som fortjent. Det kunne ellers sagtens være blevet til endnu en tredjeplads, for selvom vi så flotte spurter af de hurtige puncheurtyper Ide Schelling, der virkelig er genopblomstret i dette løb med hele tre top 4-placeringer, Maxim Van Gils, Andreas Kron og Dorian Godon, burde det nok være folk, han kunne have slået. Det må nu vente til en anden gang, men det var til gengæld virkelig opløftende at se ham klatre så overbevisende, at han sad med helt fremme undervejs, efter at hans kørsel i Australien ud fra et klatremæssigt synspunkt havde været lidt nedslående.

 

Nu endte han i stedet med en birolle på en etape, hvor ingen formentlig vil huske, at han overhovedet var med, når vi engang ser tilbage på det, der udspandt sig i Catalonien denne lørdag eftermiddag. Det var han nu nok endt med næsten uanset hvad, selv hvis han havde vundet etapen. Det endte nemlig alt sammen med mere belgisk succes til det ustoppelige Alpecin-hold, men de fleste vil nok altid huske denne lørdag for Remcos flotte, men lidt besynderlige og undervejs ikke helt gennemtænkte soloshow.

 

STREAM VOLTA A CATALUNYA OG GENT-WEVELGEM UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

SE FELTET.DK'S SPECIALTILBUD PÅ DISCOVERY+

INFO
Optakter
Nyheder
Volta a Catalunya
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 30. maj 2023

Giro-manager: Vinderne er fundet
Landevej
Elisa Balsamo er blevet opereret efter slemt styrt
Landevej
Østriger i gang med flot sæson: Overrasket over mit niveau i dag
Landevej
Efter første sejr i mesterskabstrøjen: Et selvtillidsboost
Landevej
Tre år senere lider tidligere verdensmester stadig af benbrud
Landevej

Annonce

Video i artiklenSe afslutningen på MercanTour
Video
Video i artiklenIntet titelforsvar til Fuglsang - Carapaz viser Tour-form i fransk bjergslag
Landevej
Video i artiklenFuglsang sat med 10km til mål ved MercanTour
Video
Stornation bløder: U23-program står til at stoppe efter sæsonen
Landevej

Annonce

Officielt: Trek-Segafredo skifter navn op til Touren
Landevej
Tidligere olympisk mester skriver med nyt hold - vil prøve sig af på landevejen
Landevej
Krons hold droppede Giroen: Den rigtige beslutning
Landevej
Pogačars løjtnant har genoptaget træningen, men er tvivlsom til Touren
Landevej

Annonce

Minut for minut: Sådan forløb Carapaz' sejr i Mercan'Tour Classic
Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Trods lang pause: Fuglsang tror på topform til Tour de France
Landevej
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Landevej
Så meget vandt Cort, Mads P., Roglič, og INEOS i Giro d’Italia
Landevej
Uheldig supersprinter tilfreds trods endnu en andenplads
Landevej
Søn af belgisk ikon imponerer: Det er et stort skridt i min karriere
Landevej
Topsprinter skuffede i Giroen: Mine nerver løb af med mig
Landevej

Annonce

Britisk stortalent ovenpå norsk-triumf: Jeg er i bund og grund en klassementsrytter
Landevej
Fransk stjerne presser på for at få sin svanesang i Tour de France
Landevej
Drama i Danmark: Førende rytter styrter voldsomt i sidste sving
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewU23-landsholdets kaptajn ærgrer sig efter førertrøjetab til allersidst
INTERVIEW Landevej
Fuglsang før dagens titelforsvar: Ikke i topform
Landevej
Roglic overhaler Vingegaard
Landevej

Annonce

Mandag den 29. maj 2023

Jumbo-Visma-løjtnant ovenpå Giro-sejren: Det giver den samme tilfredsstillelse som at vinde selv
Landevej
Evenepoel er ikke klar til at give op: Vi kommer tilbage
Landevej
Stor triumf til ung dansker i Pinse Cuppen – Bornholmerne gjorde arbejdet færdigt
Landevej
Ung belgier slog til på hjemmebane
Landevej
Dansk stortalent slået af norsk legende: Det var vanvittigt
Landevej
ColoQuick misser akkurat podiet i fransk dobbeltsejr
Landevej
Rørt Thijssen sejrer på hjemstavnen: Jeg har altid drømt om dette løb
Landevej
Giro d'Italia-analyse: The Comeback King
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Ronde van Limburg
Video
Hjemmebane-darling sejrer i Limburg
Landevej
Geraint Thomas forlænger karrieren: Det skal løse sig i de næste par uger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Norge Rundt
Video
Kristoff har taget første Uno-X-sejr i hjemmebaneløbet: Vi har brudt en barriere
Landevej
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Udstyr og test
ABC dominerede Pinse Cuppen
Landevej
Minut for minut: Thijssen var uimodståelig i Limburg
Landevej
Endnu en gang: Dansk stortalent slået med få centimeter
Landevej
Optakt: Ronde van Limburg
Landevej
Giro-åbenbaring fik fornem pris
Landevej
Jury gnider salt i såret: Ackermann får bøde for sit styrt
Landevej
Roglic tvivler på Touren i år - bekræfter vild historie om den tabte kæde
Landevej
Lynoptakt: 3. etape af Tour of Norway
Landevej
Milan fortryder særligt én etape efter karrierens første Giro
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Video i artiklenCort og Healy klæder sig ud og laver fis med journalist
Landevej
Konkurrent ekstatisk over Cavendish: Han er en legende
Landevej
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Udstyr og test
Almeida har planer om endnu en Grand Tour
Landevej
Leadout-mand for Mads P. overraskede: Jeg er meget hurtig
Landevej
Jumbo-chef: Roglic er indbegrebet af vores hold
Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick til start i Frankrig: Vi stiller altid til start med tanke på at vinde
INTERVIEW Landevej
Ung Trek-belgier jubler efter sejr i Norge: Ingen kunne komme tæt på
Landevej
Eksklusivt interviewUno-X-dansker vurderer chancerne inden sprinterløb: Der er ikke langt op til de bedste
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Pinot jubler over "smuk historie": Mit livs bedste løb
Landevej
CO: Play og ABC sejrede ved Herning
Landevej
Roglic indikerer Grand Tour-valg i 2024 - Eksperten afskriver sejr
Landevej

Søndag den 28. maj 2023

Video i artiklenDelte meninger om Geraint Thomas’ leadout for Cavendish
Video
Video i artiklenGiro-vinderen Roglic: Han må være lavet af noget specielt
Video
Ekstatisk Roglic: Den vil jeg huske resten af mit liv
Landevej
Thomas kørte Cavendish frem til sejr: Nu hjælper jeg en bror
Landevej
Cavendish ovenpå Giro-triumf: Jeg er ret følelsesladet for at være ærlig
Landevej
Video i artiklenSkal Cavendish køre Tour de France? Eksperterne er ikke i tvivl
Video
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 21. etape af Giroen
Video
Video i artiklenGeraint Thomas forklarer føring for Cavendish
Video
Video i artiklenSe rørt Cavendish sætte ord på kæmpe triumf
Video
Dideriksen med topplacering i WorldTour-løb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Giroen 2023
Video
Thomas fører Cavendish til sejr i Rom - Roglic sætter kronen på værket
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Tour of Norway
Video
Video i artiklenBelgisk stortalent smadrer konkurrenterne - Lund med nyt topresultat
Landevej
VIS FLERE

Annonce