Prøv vores nye app
Transferanalyse: Hvordan gik det for Ag2r Citroën Team?
23. december 2021 19:00Foto: Team DSM/Vincent Riemersma
af Emil Axelgaard

Som sædvanlig vil vi i januar måned bringe store analyser af WorldTour-holdene frem mod den kommende sæson, men da transfersæsonen stort set er overstået, vil vi denne gang tyvstarte og over 18 dage bringe en analyse af transferudbyttet for hvert af den kommende sæsons 18 WorldTour-hold.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Vanligvis har vores holdoptakter bestået af en indledende transferanalyse, inden vi har analyseret holdets muligheder i den kommende sæson. Sådan vil det også være i år, når vi i januar indleder serien, men denne gang bringer vi altså transferdelen endnu tidligere som en appetizer til det, der venter senere.

 

Over 18 dage bringer vi en vurdering af transfersæsonen for hvert af de 18 hold, der i 2022 vil udgøre WorldTouren. Analyserne bringes i den omvendte rækkefølge af UCI-ranglisten. I dag fortsætter vi med Ag2r Citroën Team, der endte som nr. 8 blandt WorldTour-holdene i 2021.

 

Du kan finde holdoptakten til deres 2021-sæson her.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Ryttere, der bliver på holdet

Clement Berthet, Geoffrey Bouchard, Lilian Calmejane, Clement Champoussin, Mikael Cherel, Benoit Cosnefroy, Stan Dewulf, Dorian Godon, Jaakko Hänninen, Anthony Jullien, Bob Jungels, Lawrence Naesen, Oliver Naesen, Ben O’Connor, Aurelien Paret-Peintre, Nans Peters, Nicolas Prodhomme, Marc Sarreau, Michael Schär, Damien Touzé, Greg van Avermaet, Gijs van Hoecke, Andrea Vendrame, Clement Venturini, Larry Warbasse

 

Nye ryttere

Felix Gall (Team DSM), Paul Lapeira (AG2R Citroën U23 Team), Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën U23 Team), Antoine Raugel (Equipe continentale Groupama-FDJ)

 

Ryttere, der forlader holdet

Tony Gallopin (Trek-Segafredo), Mathias Frank (stopper karrieren), Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM), Ben Gastauer (stopper karrieren), Julien Duval (stopper karrieren), Francois Bidard (Cofidis)

Annonce

 

Hvordan gik transfersæsonen?

Som hjemmehørende i Alperne har Ag2r som en afgørende identitet haft, at det er et hold med fokus på bjerge og klassementer. Ganske vist har man i holdets unge dage haft en supersprinter i Jaan Kirsipuu, ligesom også Jean-Patrick Nazon vandt flere store cykelløb for holdet, men i de senere år er det kun sekundære sprinter, der har optrådt i det franske hold farver. I stedet har hovedvægten været lagt på klatrere, og det er hele tre gange i 10erne lykkedes at få en mand på podiet i Tour de France, først Jean-Christophe Peraud og Romain Bardet to gange.

 

På den baggrund var det lidt af en revolution, der skete på det franske hold forud for 2021-sæsonen. Ganske vist var det en del af ambitionen om at give holdet en bredere profil, at man for et par år siden indledte processen med at opbygge en brostenstrup om Oliver Naesen med henblik på tilstedeværelse i løb, hvor man tidligere havde været usynlige, men klassikersatsningen var stadig på andenprioritet i forhold til det væsentlige, nemlig at køre særligt Tour de France. Sådan skulle det imidlertid ikke længere være, da mandskabet pludselig i stedet forvandledes til et rigtigt klassikerhold.

 

Det skyldes ikke, at det er den langsigtede ambition at fortsætte i det spor. Holdet har selv erkendt, at de befinder sig i en overgangsfase, hvor man satser anderledes, mens man genopbygger en trup af klatrere, nu hvor holdets store klassementsnavne alle sagde farvel. Sportsdirektør Julien Jurdie har tidligere talt om, at man regnede med, at Aurelien Paret-Peintre, Clement Champoussin og Jaakko Hänninen måske kan løfte arven videre, men at det vil tage nogen tid. I første omgang skulle altså være i klassikerne, at resultaterne skulle opnås, og med det formål hentede man store stjerner i form af Greg van Avermaet og Bob Jungels via et lukrativt sponsorat med Citroën, der pludselig gjorde Vincent Lavenus hold til et af de bedst polstrede.

 

Paradoksalt nok gik 2021 slet ikke som forventet. Klassikersatsningen fejlede nemlig eklatant - også selvom Van Avermaet var på podiet i Flandern Rundt - da hverken ingen af de to belgiske kaptajner havde gode år, mens Jungels tilbragte endnu et år i total anonymitet, dog med det lyspunkt, at han nu endelig har fundet årsagen og er blevet opereret. Alligevel gik det storartet, og holdet lykkedes endda med at ende som nr. 8 på verdensranglisten - en placering, man kun meget sjældent er kommet i nærheden.

 

Paradokset er, at det var de tre grand tours, der gjorde det hele til en succes, selvom det jo egentlig var her, de regnede med at få problemer. Det blev til etapesejre i alle tre grand tours, Geoffrey Bouchard vandt bjergtrøjen i Giroen, og bedst af det hele var, at Ben O’Connor endte som nr. 4 i Touren - et resultat, som man i de sidste år med Bardet var meget langt fra at opnå. Lavenu må have knebet sig selv lidt i armen over de resultater, en relativt begrænset etapeløbstrup opnåede, og han kan kun ærgre sig over, at klassikersatsningen fejlede så stort, for ellers havde det været en sand drømmesæson.

 

Noget tyder også på, at Lavenu var svært tilfreds med det, han opnåede i den forgangne sæson. Han har altid været kendt som en af de mest konservative på transfermarkederne, og i mange år synes han at have en næsten fast strategi om at skifte ud på præcis fire pladser. Undtagelserne var, da han startede sin brostenssatsning med Naesen og hentede en hel stribe klassikertyper til holdet og altså igen, da han sidste år forvandlede holdet fra etapeløbs- til klassikermandskab - i hvert på papiret.

 

Læs også
Ayuso er stadig mærket af kuldechok

 

Den slags store omvæltninger hører til undtagelserne, og derfor kan det ikke undre, at Lavenu er blevet sit konservative selv igen, særligt nu hvor 2021 gik så fint. Man kan stadig undre sig lidt over, at der ikke er kommet mere ud af de mange Citroën-millioner, men hvis der stadig ligger lidt på kistebunden, bliver de gemt til senere. I år henter han nemlig atter sine faste fire nye ryttere ind, og det er modsat sidste år alene unge talenter, som udgør et område, der altid har været vigtigt for Lavenu. Samtidig benytter han lejligheden til at trimme truppen, idet der siges farvel til seks navne.

 

Blandt disse er der egentlig nogle markante personligheder, men alligevel synes holdet ikke svækket. For nogle år siden havde det været et stor ting, at Tony Gallopin skifter hold, men sådan er det slet ikke længere. Ganske vist er skader en stor del af forklaringen, men selv i sine skadesfri perioder har den erfarne franskmand slet ikke været konkurrencedygtig i de seneste sæsoner. Det er da også i et forsøg på at genstarte karrieren, at han søger tilbage til Trek, og det tab lever Lavenu nok også med.

 

På samme måde er det med Mathias Frank. Dengang han kørte i top 10 i Touren, havde hans farvel været markant, men der er næppe mange, der opdagede, at han kørte cyklen i garagen efter de schweiziske mesterskaber i juni. Heller ikke han har nemlig været sig selv i karrierens efterår, og også det tab kan Lavenu utvivlsomt leve med.

 

Man kan fortsætte i samme rille, når man ser på Alexis Gougeard. Da han bragede ind på scenen med Vuelta-etapesejr og en hel serie af sejre i franske endagsløb lignede han et spændende talent, men i de seneste år har han mest af alt været kendt som indianerudbryder. Det havde måske tidligere været attraktivt for Ag2r, men nu om dage har man så meget større ambitioner, at det er helt naturligt, at Gougeard blev vejet og fundet for let.

Annonce

 

Det gjorde Julien Duval også, og derfor blev han tvunget til at indstille sin karriere. Det kan virke en anelse brutalt for en mand, der altid har ageret loyal hjælper, men ud fra en kynisk betragtning er det et tab, der er uvæsentligt. Det samme gælder for Ben Gastauer, der jo ellers i sine bedste år klatrede så godt, at han endte på kanten af top 20 i Touren, men som i de senere år har været en helt anonym hjælper, og som nu var så skadesramt, at han havde svært ved at bidrage med meget. Francois Bidard rejser også videre efter nogle temmelig anonyme år som hjælper, hvor han aldrig byggede videre på det potentiale, han ellers gav antydninger af tidligt i karrieren.

 

Med andre ord tæller tabslisten alene ældre rytter, hvis storhedstid for længst er ovre, og hjælpere, der sagtens kan erstattes. Tabskontoen er derfor begrænset, men vi skal heller ikke forvente, at de nye ryttere ændrer væsentligt på billedet i 2022. Der er nemlig alene tale om unge ryttere, der slet ikke kan forventes at levere resultater allerede nu.

 

Den eneste undtagelse er Felix Gall. Den tidligere juniorverdensmester har nu et par år hos DSM i bagagen, men han lignede længe et af de talenter, der nok ville få svært ved at bygge videre på sit potentiale. Inden han ragede så uklar med holdet, at han endte med at bryde sin kontrakt før tid, nåede han dog i Dauphiné at vise nogle takter, som der kan bygges videre på. Der er lang vej til toppen, men en 20. plads på kongeetapen i det franske løb har da i hvert fald nogle perspektiver, og på et hold, hvor O’Connor er den eneste reelle etapeløbsstjerne, kan han vel regnes som en lille forstærkning.

 

De øvrige tre ryttere er til gengæld spritnye. To kommer fra udviklingsholdet, der har leveret en stor del af holdets bedste navne, men det er stadig uklart, om Paul Lapeira og Valentin Paret-Peintre vil føje sig til række. Lapeira fik ganske vist en fornem skalp dette efterår, da han vandt U23-udgaven af Lombardiet, men derudover har han kun leveret meget få resultater, både som junior og U23. Han beskriver sig selv som puncheur, og fremtiden må vise, om Lombardiet-sejren var udtryk for et større potentiale, end man i første omgang fornemmer.

 

Paret-Peintre får i første omgang mest opmærksom for sit navn. Som Aureliens lillebror har han i hvert fald en mentor på holdet, og som type minder han også om sin storebror, da han regnes som ren klatrer. Resultaterne er dog stærkt begrænsede med en samlet 6. plads i klatreløbet Ronde de l’Isard og en lidt atypisk 4. plads i U23-udgaven af Paris-Tours som højdepunkterne, og han kommer ikke til holdet med samme umiddelbare potentiale som brormand.

Annonce

 

Læs også
Sådan vil Pogacar lave Giro-Tour-double

 

Den mest interessante af de tre nyprofessionelle er da også Antoine Raugel, som det er lykkedes at ”stjæle” fra konkurrenterne fra FDJ og disses udviklingshold. Han er en klassikertype med en fornuftig spurt, som han blandt andet viste med tre top 10-placeringer i Tour de l’Avenir, men heller ikke for ham gælder, at han fremstår som sin generations mest oplagte supertalent.

 

Man kan måske heller ikke bebrejde Lavenu, at han ikke fik fat på sportens supertalenter. I disse tider sørger de største hold nemlig for at fange dem, nu ofte allerede direkte fra juniorklassen, og derfor må et knap så profileret hold som Ag2r klare sig med det, der er tilovers. Udbyttet af denne transfersæson kan i hvert fald først vurderes om nogle år, når vi ser, hvor langt Gall, Raugel, Lapeira og Paret-Peintre kommer. Det er kun Gall, der måske kan styrke truppen lidt til den kommende sæson, men da tabskontoen også er yderst begrænset, kan Lavenu også tillade sig at tålmodighed. Denne transferkampagne handlede i hvert fald udelukkende om fremtiden, og så må han i 2022 krydse fingre for, at holdets nuværende navne kan gøre det mindst lige så godt, som de gjorde i 2021.

INFO
Optakter
Nyheder
AG2R Citroen Team
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Landevej
Lunds holdkammerat om dominans: Det er fantastisk
Landevej
UAE-komet vinder efter fænomenal nedkørsel
Landevej
UAE-dominans på regnfuld Romandiet-enkeltstart - dansker med topresultat
Landevej
Danskere holder sig til i klassementet - Franskmand vinder på hjemmebanen
Landevej
Sådan vil Pogacar lave Giro-Tour-double
Landevej
Minut for minut: Sådan sikrede Johan Price sig et stort enkeltstartsresultat
Landevej
Video i artiklenHollænder vinder kongeetape - Tobias Lund mister førertrøjen
Landevej
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt
Landevej
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye

Annonce

Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Vuelta Asturias
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser
Udstyr og test
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024

Annonce

Landevej
Spansk mester står foran stor beslutning
Landevej
Overraskende prologvinder udgår med slemt brud
Landevej
Belgisk stjerne usikker til Touren
Cross
Trek trækker sig fra sponsorat
Landevej
Tysker sejrer på åbningsetapen – rutineret dansker med fremme
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Uheldig hollandsk profil udgår
Landevej
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte

Annonce

Landevej
Lefevere om muligt Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet
Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Landevej
Giro-spillet åbnet for tilmelding

Annonce

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode

Annonce

Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
VIS FLERE

Annonce