EKSKLUSIVT INTERVIEW

Konti-dansker var groet fast: Har brug for ”luftforandring”
09. november 2022 18:26Foto: BHS PL Beton Bornholm
af Gustav Volstrup Sønderlund

Emil Toudal har i otte år været en del af kernen på BHS - PL Beton Bornholm, men nu er det tid til at prøve noget nyt, inden det er for sent, fortæller han til Feltet.dk.

Annonce

”Luftforandring, hvis man skal indkapsle det i ét ord.”

 

Sådan ser Emil Toudal på sit kommende skifte til ColoQuick fra BHS - PL Beton Bornholm, som blev offentliggjort tidligere i dag.

 

Den 26-årige har i otte sæsoner været en fasttømret del af det bornholmske mandskab, hvorfor skiftet til den Skive-baserede rival var en anelse uventet.

Bastian Emil talte med Vingegaard: Han fortalte om, hvordan de skulle slå Pogačar

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Men hovedpersonen selv ser mange gode grunde til, at han skal prøve noget nyt på den danske konti-scene.

 

”Det er sådan set, fordi nu har jeg været på det samme hold seks sæsoner i streg. Så helt grundlæggende handler det om at få nogle nye øjne på og få set, om det at gøre tingene på en lidt anden måde kan hjælpe mig til at præstere lidt bedre,” forklarer bornholmeren om skiftet i et interview med Feltet.dk.

 

Udover perspektiverne i hvad ColoQuick kan tilbyde Toudal under hans ophold på det sort-hvid-stribede hold, er der også visse push-faktorer i spil, som har hjulpet skiftet på vej.

Annonce

 

”Jeg var måske også groet lidt fast i en rolle, hvor jeg ofte har skullet ofre mig for en hurtig mand. Så jeg håber lidt at få lidt mere frihed til at være tiltænkt rollen, som skulle levere et resultat fra starten af løbet,” uddyber den rutinerede BHS-rytter.

 

Det er dog ikke ens betydende med, at 26-årige Toudal har været utilfreds med sit ophold på bornholmerholdet, for det har budt på mange store oplevelser.

 

Tilmed har det været altafgørende for den udvikling, han har gennemgået som cykelrytter, og som i sidste ende resulterede i karrierens første UCI-sejr tidligere på året på sidste etape af Tour of Hellas.

 

”Jeg har været glad for at køre godt, og jeg har ligesom steppet op sammen med holdet og lært meget af dem, der har være inde over. Og til sidst de seneste år har det været mig, som blandt andet også har leveret resultater,” synes Toudal er vigtigt at pointere og fortsætter:

 

” Men sådan en karriere i dansk konti-cykling varer jo ikke evigt, så hvis jeg skulle nå at prøve noget andet, så synes jeg, at nu var det rigtige tidspunkt.”

 

Samtidig bekræfter rytteren fra Rønne, at hverken økonomiske problemer eller uoverensstemmelser med ledelsen har været skyld i afskeden med holdet, men blot de føromtalte luftforandringer var udslagsgivende for skiftet til konti-rivalerne.

 

​Artiklen fortsætter under billedet.


En af årets store sejre på den hjemlige scene var sjællandsmesterskabet, som Toudal vandt efter en dag i udbrud. Foto: BHS - PL Beton Bornholm.

 

Viger sin plads i A-kæden

Da Toudal kom til det daværende Almeborg-Bornholm i 2015 som et kun 19-årigt talent, var det måske ikke planen, at han med årene skulle blive en af holdets mest rutinerede ryttere.

 

Ikke desto mindre står han her otte sæsoner senere, og blandt andet fem Danmark Rundt-starter rigere, som en central del af det bornholmske mandskab.

 

Det bar væsentlige fordele med sig at have den position på holdet, men nu føler den 26-årige, at det er på tide at give den plads videre til andre unge ryttere, som kommer til.

Annonce

 

”Jeg føler, at på et hold som Bornholm, der har nogle gode løb, men måske knap så mange som nogle af de andre hold, hvis man er på A-kæden, så får man også lov at køre gode løb. Det har jeg været i en del år nu. Så derfor synes jeg også, at det måske var på rette tid at give min plads i A-kæden videre.”

 

En af de ryttere, Toudal potentielt giver pladsen videre til er den 19-årige bornholmer Asger Røjbek Sørensen, der tidligere i dag blev præsenteret som ny rytter på holdet.

 

Røjbek er en af kun syv ryttere, BHS aktuelt har på kontrakt til næste år, hvorfor Toudals afsked på papiret ser ud til at gøre ondt på holdet.

 

Men selv forsikrer han om, at holdet nok skal klare sig uden en af deres ankermænd, særligt fordi der fortsat er flere spændende talenter på holdkortet. Blandt andet forlængede holdet kontrakten med et af deres mest lysende talenter Adam Holm tidligere på året.

 

Så selvom han ikke lægger skjul på, at ledelsen godt ville have beholdt holdets rutinerede rytter, er der positive perspektiver i afskeden for holdets side.

Annonce

 

”De ville jo gerne holde på mig selvfølgelig, men de har også vist respekt for, jeg gerne vil prøve noget andet,” afslører han om ledelsens holdning til rival-skiftet.

 

Dertil pointerer han, at selvom han kender det bornholmske hold ud og ind, er det ikke noget, han vil udnytte i cykelløb, hvilket han også mener bliver svært qua dét, at der kommer så mange nye ryttere til holdet i 2023.

 

”Men det er ikke, fordi jeg har én ting, hvor jeg ved: hvis bare vi klarer dén, så har vi skovlen under dem. Det kan man ikke sige i et cykelløb. Så jeg vil ikke sige, at jeg sidder med nøglen til holdets succes, som gør, at jeg kan sætte en kæp i hjulet i hvert løb,” forsikrer han om.

 

​Artiklen fortsætter under billedet.


Hele fem gange har Emil Toudal vist bornholmertrikoten frem i Danmarks største cykelløb. Her ses han med resten af holdet inden starten på 5. etape af årets udgave. Foto: BHS - PL Beton Bornholm.

 

Hvorfor ColoQuick?

Med drømmen om luftforandringer i hovedet var jagten sat ind på et nyt hold for den 26-årige fra Rønne.

Annonce

 

Og her var der ikke meget tvivl om, hvem en potentiel ny arbejdsgiver kunne være.

 

”Det er nok i bund og grund, fordi det er dem, der har udvist størst interesse. Også sidste år faktisk, hvor jeg stod lidt i samme situation, hvor jeg så valgte at fortsætte på Bornholm et år endnu,” beretter Toudal om, hvorfor ColoQuick kom ind i billedet og afslører samtidig, at skiftet til Skive-holdet allerede var på tegnebrættet året før.

 

Så interessen for Tour of Hellas-etapevinderen var eksisterende fra ColoQuicks side forud for 2022. En stærk sæson har blot forsikret holdet i den stribede trikot om, at Toudal er den rette mand til holdet.

 

Netop etapesejren i det græske etapeløb er også en afgørende brik i en forstærket interesse.

 

”Man har jo løbende samtaler hen over sommeren, og i starten er der jo mange døre, der står åbne, og specielt efter min sejr i Grækenland. Men efterhånden som dørene lukker flere forskellige steder, taler man jo nærmere sammen,” fortæller han.

Annonce

 

I disse samtaler var det som sædvanlig det velkendte ColoQuick-ansigt Christian Moberg, der var i tæt kontakt med holdets nye signing. Deres tidligere bekendtskab fra Aarhus hjalp også samtalerne lidt på vej, afslører Toudal.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Emil Toudal på podiet efter etapesejren på 5. etape af Tour of Hellas. Foto: BHS - PL Beton Bornholm.

 

Samme rutinerede ræv, men i nye rammer

Til trods for at skiftet til rivalerne fra Skive for i store træk drejer som om luftforandringer, kommer dele af Toudals rolle til at ligne den fra BHS.

 

”Udover at kunne levere på cyklen tror jeg også bare, at jeg er stille og rolig af. Jeg tror også, at de kan bruge noget stabilitet på den front, som kan hjælpe. At jeg også har noget at byde ind med både på og af cyklen,” pointerer han og slår dermed fast, at han fortsat skal være en sikker skanse centralt på holdet.

 

Denne rolle er han tiltænkt sammen med to øvrige rutinerede konti-danskere, der kender til gamet på den danske konti-scene:

Annonce

 

”Faktisk så har både (Frederik, red.) Muff og Nicklas Amdi også lige gjort det, og vi tre kommer til at være den stabile kerne på holdet. Og dem kender jeg i forvejen og har kørt på hold med dem tidligere. Så da jeg hørte, at de også skal køre der, det gav en stor ro.”

 

Tidligere på sæsonen annoncerede ColoQuick nemlig, at de forlænger med Frederik Muff og henter Nicklas Amdi til holdet, som begge er tidligere bornholmer-ryttere.

 

Dog er der rent sportsligt tiltænkt Toudal en anden rolle end den, han faldt ind i på BHS, hvilket han selv ser frem til med stor spænding.

 

”Lidt mere ansvar for at skaffe resultater kunne jeg godt se mig selv i,” rammer han sin rolle på ColoQuick ind.

 

”Jeg har ikke udpræget snakket med ledelsen om det, men det tror jeg, de er klar over. Og så skal vi selvfølgelig snakke nærmere om løbsprogram, når vi nærmer os.”

Annonce

 

Selvom løbsprogrammet langt fra er fastlagt endnu, så går Toudal og pønser på et løb, som han drømmer om at køre som kaptajn.

 

”Det er kun for egen regning, jeg kan sige det, men hvis holdet igen kører et løb som Tour de Bretagne, som strækker sig over syv dage, kunne det være særligt spændende for mig, fordi jeg føler, at jeg har styrken til at blive bedre,” røber han om et eventuelt mål for 2023-sæsonen.

 

Inden han og holdet når så langt, skal løbsprogremmet lige planlægges inden, hvorfor rytteren fra Rønne ikke kan røbe noget endeligt.

 

Med tilføjelsen af Toudal er holdets 2023-trup foreløbigt oppe på ni ryttere, hvorfor det må forventes, at der de kommende uger vil blive annonceret flere ryttere til at repræsentere den sort-hvid-stribede trikot.

INFO
Emil Toudal
Nyheder
BHS - PL Beton Bornholm
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 01. juni 2023

Dansk talent til start i Giro dell'Appennino
Landevej
Holdkammerat beretter om timerne før Remco-exit
Landevej
Video i artiklenRadio Tour om danske Giro-sejre: Vanvittigt spektakulære
Video
Lotto udtager trup til Dauphiné
Landevej
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Landevej
Brød sammen: Valgren fortæller om frygten for karrierestop
Landevej
Spansk klatrer meldes på vej til Bora-Hansgrohe
Landevej
Hjelmskift og gelé-ben: Thomas deler detaljer om fatal enkeltstart
Landevej
Udtaget til udviklingsholdet: Dansk sprinter klar til fransk etapeløb
Landevej
Produktnyt: Gravelier - Ny sadel fra WTB
Udstyr og test
Belgier lagt i kunstig koma - nu kommer holdet med en opdatering
Landevej
Oversigt: Disse trupper er udtaget til Critérium du Dauphiné
Landevej
DSM med pivungt hold til Dauphiné
Landevej
Starter i dag: Sådan stiller de danske hold op i polsk UCI-løb
Landevej

Onsdag den 31. maj 2023

Landsmand gjorde stort indtryk på Lotto-profil forud for comeback
Landevej
Flere Ineos-profiler gør comeback i stort optaktsløb
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Motion
Dauphiné-treer vender tilbage
Landevej
Irsk talent på vej tilbage efter ødelagt forår
Landevej
Belgisk rytter i koma efter træningsulykke
Landevej
Alaphilippe vender tilbage i Dauphine
Landevej
Russer krydser stregen først i Andalusien
Landevej
Vingegaard får vigtig hjælper med til Dauphine
Landevej
Video i artiklenGaviria flytter fokus mod OL
Bane
Stjerne bekræfter: Kører Tour de France
Landevej
Store stjerner bekræftet til Tour de Suisse
Landevej

Annonce

Quick-Steps vanvittige Giro: Du hørte det alle steder
Landevej
Video i artiklenBays Giro-højdepunkt: Altid en snert af vanvid, når han vinder
Video
Eksklusivt interviewColoQuick beskriver planerne for østrigsk UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Med helt i toppen: Så meget har danskerne vundet i 2023
Landevej
Ung chilener bliver professionel på Giro-hold
Landevej
WorldTour-hold mister to navnesponsorer
Landevej
Eksklusivt interviewTalentfuld dansker tog pointsejr – skulle slet ikke have deltaget
INTERVIEW Landevej
Storhold får ny trøje til Touren
Landevej
Medie: Roglic går efter historisk præstation
Landevej
Medie: Kontroversielt stortalent finder nyt WorldTour-hold
Landevej
Tour-pres på chefen: Publikum afgør det ikke
Landevej
Stor profil i spil til Tour de France
Landevej

Tirsdag den 30. maj 2023

Roglic om Touren: Nej. Måske. Jeg ved det ikke. Hvem ved?
Landevej
Eksklusivt interviewFrederik Irgens fejrer dansk succes: Det er fedt
INTERVIEW Landevej
Giro-manager: Vinderne er fundet
Landevej
Elisa Balsamo er blevet opereret efter slemt styrt
Landevej
Østriger i gang med flot sæson: Overrasket over mit niveau i dag
Landevej
Efter første sejr i mesterskabstrøjen: Et selvtillidsboost
Landevej
Tre år senere lider tidligere verdensmester stadig af benbrud
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på MercanTour
Video
Video i artiklenIntet titelforsvar til Fuglsang - Carapaz viser Tour-form i fransk bjergslag
Landevej
Video i artiklenFuglsang sat med 10km til mål ved MercanTour
Video
Stornation bløder: U23-program står til at stoppe efter sæsonen
Landevej
Officielt: Trek-Segafredo skifter navn op til Touren
Landevej
Tidligere olympisk mester skriver med nyt hold - vil prøve sig af på landevejen
Landevej
Krons hold droppede Giroen: Den rigtige beslutning
Landevej
Pogačars løjtnant har genoptaget træningen, men er tvivlsom til Touren
Landevej
Minut for minut: Sådan forløb Carapaz' sejr i Mercan'Tour Classic
Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Trods lang pause: Fuglsang tror på topform til Tour de France
Landevej
Så meget vandt Cort, Mads P., Roglič, og INEOS i Giro d’Italia
Landevej
Uheldig supersprinter tilfreds trods endnu en andenplads
Landevej
Søn af belgisk ikon imponerer: Det er et stort skridt i min karriere
Landevej
Topsprinter skuffede i Giroen: Mine nerver løb af med mig
Landevej
Britisk stortalent ovenpå norsk-triumf: Jeg er i bund og grund en klassementsrytter
Landevej
Fransk stjerne presser på for at få sin svanesang i Tour de France
Landevej
Drama i Danmark: Førende rytter styrter voldsomt i sidste sving
Landevej
Eksklusivt interviewU23-landsholdets kaptajn ærgrer sig efter førertrøjetab til allersidst
INTERVIEW Landevej
Fuglsang før dagens titelforsvar: Ikke i topform
Landevej
Roglic overhaler Vingegaard
Landevej

Mandag den 29. maj 2023

Jumbo-Visma-løjtnant ovenpå Giro-sejren: Det giver den samme tilfredsstillelse som at vinde selv
Landevej
Evenepoel er ikke klar til at give op: Vi kommer tilbage
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Stor triumf til ung dansker i Pinse Cuppen – Bornholmerne gjorde arbejdet færdigt
Landevej
Ung belgier slog til på hjemmebane
Landevej
Dansk stortalent slået af norsk legende: Det var vanvittigt
Landevej
ColoQuick misser akkurat podiet i fransk dobbeltsejr
Landevej
Rørt Thijssen sejrer på hjemstavnen: Jeg har altid drømt om dette løb
Landevej
Giro d'Italia-analyse: The Comeback King
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Ronde van Limburg
Video
Hjemmebane-darling sejrer i Limburg
Landevej
Geraint Thomas forlænger karrieren: Det skal løse sig i de næste par uger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Norge Rundt
Video
VIS FLERE

Annonce