EKSKLUSIVT INTERVIEW

Bjergtalent rykker til ColoQuick med Vingegaard og Skjelmose i tankerne
07. november 2022 16:30Foto: Team NPV - Carl Ras Roskilde Junior
af Hans Emil Højgod

Feltet.dk har fanget ColoQuicks nyeste signing til en snak om hans stærke 2022-sæson, hvorfor valget er faldet på netop ColoQuick, og hvad drømmene byder på for den kun 18-årige rytter.

Annonce

”Bjerge. Så meget opad som muligt. Så lange bjerge som muligt.”

 

Sådan svarer Tobias Svarre, når han skal beskrive sin spidskompetence. En spidskompetence, der i denne sæson har bragt ham langt på juniorscenen, og som nu har været medvirkende til, at han i 2023 skifter til ColoQuick Cycling på sin første seniorkontrakt i karrieren.

 

Det gør den 18-årige dansker på trods af, at der var efterspørgsel efter ham flere steder fra. Sågar også fra det store udland, som lokkede med en fremtidig WorldTour-kontrakt.

Se afslutningen på Tour de France Saitama Criterium

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

”Altså når man hører om danske hold, så hører man altid ColoQuick. Man går altid og drømmer om at komme på Colo(Quick) som dansk rytter.”

 

”Jeg fik også forslag fra udlandet om at komme til udlandet og så videre, men det her med at blive i Danmark og tage det stille og roligt (betyder meget, red.). Så følte jeg jo bare, Colo(Quick) var det helt rigtige sted for mig, fordi den udvikling, de kan tilbyde unge ryttere, det løbsprogram, de kan tilbyde os U23-ryttere og den lange erfaring de har (er vigtig, red.),” fortæller Svarre.

 

Kontakten mellem hold og rytter begyndte allerede tilbage i marts måned i år, hvor Svarres juniorhold, NPV-Carl Ras Roskilde Junior, og fremtidige arbejdsgiver, ColoQuick Cycling, var på træningslejr samme sted.

Annonce

 

Calpe i det sydøstlige Spanien var destinationen, som den så ofte er for de danske hold, og her begyndte der at opstå sød musik mellem de to parter. Så sød musik at kontrakten seks måneder senere blev underskrevet i Italien, da Svarre kørte to endagsløb i støvlelandet, hvoraf et af dem blev vundet.

 

”Da jeg var til møde, hvor de fortalte, hvad de kunne tilbyde mig som rytter. Der lagde jeg mig rimeligt fast på, at det var der, jeg skulle over,” fortæller en overbevist Svarre, der lægger stor vægt på ColoQuicks erfaring med at udvikle unge talenter som ham selv.

 

Alene inden for de sidste tre-fire sæsoner har tidligere ColoQuick-ryttere som Johan Price-Pejtersen, Frederik Wandahl, Jonas Vingegaard, Julius Johansen og Frederik Rodenberg taget skridtet op til det højeste niveau, og det har unge Svarre også lagt mærke til.

 

”Man må sige, de har erfaring med at udvikle unge ryttere. Hvis man kigger på WorldTouren. Hvor mange ryttere er det ikke lige, der kommer fra ColoQuick af?”

 

”Det de kan tilbyde mig som rytter, det synes jeg lyder rigtig godt. De kan ligesom lægge en plan, for hvordan man kan blive udviklet på den bedst mulige måde. Uden at det går for hurtigt. Man skal komme videre på et tidspunkt. Det er ligesom det, de kan tilbyde mig.”

 

Rytteren fra Faxe er ikke den eneste, der fra næste sæson tager skridtet fra Roskildes juniorhold og op til ColoQuicks mandskab. Svarres holdkammerat Henrik Breiner Pedersen foretager det samme skifte, og selvom det ikke har været udslagsgivende for Svarre, er danskeren glad for at skulle fortsætte sit samarbejde med Breiner Pedersen.
 

”Jeg er rigtig glad for, at jeg skal køre med specielt Henrik igen. Det kan man også se i år, vi har et godt samarbejde mig og Henrik. Både på og uden for cyklen. Det er helt klart et plus, men det var ikke det, der fik mig til at tage den endelig beslutning.”

 

Artiklen fortsætter under billedet

Tobias Svarre i NPV-Carl Ras Roskilde Junior-trikoten.

 

Skjelmose og Vingegaard blandt forbillederne
I denne sæson vandt Svarre det belgiske etapeløb Ster van Zuid-Limburg, som tidligere har haft blandt andet Mattias Skjelmose på toppen af podiet.

 

Det faktum er bestemt ikke gået den unge danskers næse forbi, og som landsmand til Skjelmose glæder Svarre sig over at følge i den fire år ældre rytters fodspor.

 

”Det er altid sjovt at vinde et løb, som nogen af de store har vundet i forvejen. Det betyder et eller andet, også fordi Roskilde har vundet det i flere år. Det er da sjovt at se. Når Skjelmose kan, så kan det også være en selv på et tidspunkt, hvis man bliver ved,” fortæller Svarre og fortsætter:

Annonce

 

”Så det er helt sikkert noget, der betyder noget, at de store har vundet, og at man ligesom skriver sig ind i den løbshistorie, når man selv vinder det. Det giver helt klart nogen sjove drømme, når man går og tænker over det selv. At det måske kan blive en selv en dag.”

 

Det er dog ikke kun Trek-Segafredo-rytteren, som Svarre ser op til. Også en vis Jumbo-Visma-stjerne er blandt forbillederne for det unge talent.

 

”Man ser vel altid op til de der. Jeg synes Skjelmose er en pissefed rytter. Specielt de sidste par år, den måde han er kommet tilbage på, efter den øv start han fik med doping som junior. Så det er en fed måde at kæmpe sig tilbage. Nu minder jeg nok også lidt om ham som ryttertype. Ham og Vingegaard.”

 

”(Det er, red.) Altid sjovt at tænke på, at hvis de kan bo i lille Danmark og kan køre med i de høje bjerge i udlandet, så kan man også selv. Så det er helt klart nogen, man ser op til. Man drømmer om selv en dag at kunne lave en Jonas Vingegaard eller en Skjelmose,” lyder det håbefuldt fra Svarre.

 

Artiklen fortsætter under billedet

Jonas Vingegaard er en af de ryttere, som Tobias Svarre af naturlige årsager ser op til. Foto: A.S.O. / Charly Lopez

Annonce

 

”Sindssygt glad for den her sæson”

2022 har generelt været et stærkt år for den kommende ColoQuick-rytter. Hvis man kigger på ProCyclingStats’ liste over de bedste danske juniorryttere, ligger Svarre nummer to efter førnævnte Breiner Pedersen.

 

Den plads har han fået efter at have skrabet adskillige store resultater sammen, som han selv følte manglede i sin førsteårssæson som junior i 2021.

 

”Alt i alt er jeg sindssygt glad for den her sæson. Førsteårsjunior, det var virkelig en lortesæson, følte jeg. For mig personligt i hvert fald. Det var ikke det, jeg havde håbet på som junior, men jeg føler, at jeg har fået rigtig godt gang i den som andetårs,” lyder det.

 

Allerede i årets første løb viste Svarre, at andet år som junior nok skulle blive bedre end det første. Trods at være styret under masterstarten ud i et vandløb, kom Svarre stærkt tilbage i juniorernes Gent-Wevelgem, hvor det endte med en andenplads. 

 

”Det der med at have en lortesæson som førsteårs og så starte sæsonen ud med Gent - Wevelgem. Det der med at starte det første løb og komme som nummer to i det største løb, jeg har kørt nogensinde. Det var virkelig specielt i hvert fald, og noget jeg ikke lige sådan glemmer foreløbigt.”

Annonce

 

Derfra gik turen som bekendt til blandt andet etapeløbet Ster van Zuid-Limburg, hvor Svarre brillerede med flere etapesejre og den samlede triumf.

 

Over sommeren ”dykkede formen” ifølge Svarre selv, men talentet tog revanche til efteråret. I det kuperede italienske endagsløb Trofeo Emilio Paganessi kørte han solo med 32 kilometer tilbage, og derfra så han aldrig sine konkurrenter igen.

 

”Jeg sagde til mit team: Jeg har gode ben. I skal bare levere mig forrest på den der bakke hver gang, så skal jeg nok klare den.”

 

”Så kører jeg faktisk på et tidspunkt, men det var ikke meningen, at jeg ville køre afsted. Jeg ville bare prøve at sætte lidt fart på, fordi jeg følte, jeg havde så gode ben. Så fik jeg et hul og så tænkte jeg, ved du nu hvad, så kan jeg sgu lige så godt bare prøve. Så må det briste eller bære.”

 

”Så tror jeg, der gik lidt taktik i den nede bagi i starten. Så var det egentlig kun Auto Eder, som ville lave noget. De kunne så heldigvis ikke lukke hullet,” lyder det fra det 18-årige talent, der har sejren i Italien som sæsonens højdepunkt.

Annonce

 

Sidst på sæsonen var Svarre også tæt på at sejre i det store junioretapeløb Grand Prix Rüebliland, inden førertrøjen blev vekslet til en samlet sjetteplads på sidste etape.

 

Her var toppen af poppen blandt den internationale juniorklasse med, og det betød derfor noget særligt for Svarre at kunne præstere i det selskab.

 

”(Vi, red.) Kører mod Jan Christen, Emil Herzog (henholdsvis europamester og verdensmester blandt juniorerne, red.). Alle de der man kender, som er toppen af alle. Herzog, som ender med at vinde til sidst. Det at man ligesom kunne følge med dem. Det var helt klart også noget, der giver hår på brystet.”

 

Artiklen fortsætter under billedet

Den unge dansker på toppen af podiet til Trofeo Emilio Paganessi. Foto: Team NPV Roskilde Junior

 

Næste år venter A-klassen

Næste år står der så ColoQuick og A-klassen på menuen for Svarre i stedet for juniorløbene. En omstilling, som den bjergglade dansker er klar på, og som skal være med til at udvikle ham som cykelrytter.

Annonce

 

”Mit største mål næste år, er det der med at komme ind på teamet. Lære at være en del af et større team. Selvfølgelig har man været en del af team som junior, men nu bliver det bare endnu mere. Man går fra at være otte-ni ryttere til at være fjorten ryttere.”

 

”Det er er mere mit mål at komme godt ind i A-klassen og få et godt år, få en masse hår på brystet og en masse læring. Og så selvfølgelig se om jeg kan holde gang i min udvikling. Nogen klarer det rigtig godt, når de rykker op til A. Andre skal lige have nogen år eller to, hvor de får nogen tæsk, og så begynder de stille og roligt.”

 

I år var der som bekendt også bud efter Svarre fra udlandet. En mulighed som blandt andet Anders Foldager og Asbjørn Hellemose de senere år har brugt til at få kontakt til WorldTour-verdenen.

 

Adspurgt til emnet om et udlandsophold i en ung alder, er danskeren bestemt ikke afvisende, men af flere årsager har det ikke været et naturligt skridt på nuværende tidspunkt.

 

”Det vil ikke være udelukket (med et udlandsophold, red.). Det kommer an på, hvor man står henne til den tid. Lige nu er det for tidligt at komme til udlandet for mig i hvert fald. Jeg har stadig en gymnasial uddannelse og så videre.”

Annonce

 

”Man håber altid, at det næste skridt man tager efter Colo(Quick), at det er Pro-konti eller det helt store. Man kan sige Foldager har nydt rigtig godt af at have fået sådan en udlandsoplevelse,” lyder det fra Svarre, der dog også lægger vægt på, at han har set flere unge ryttere tage samme spring som Foldager uden den store succes.

 

For nu står det på vindblæste veje i det danske land med ColoQuick, men hvis Svarre skal drømme om fremtiden, står et løb øverst på ønskelisten.

 

”Man har altid en drøm. Man skal altid have en drøm, har jeg fået at vide. Alt i alt er drømmen at få lov til at køre Tour de France og så videre. Det er nok drømmen.”

INFO
Team NPV-Carl Ras Roskilde
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 01. juni 2023

Holdkammerat beretter om timerne før Remco-exit
Landevej
Video i artiklenRadio Tour om danske Giro-sejre: Vanvittigt spektakulære
Video
Lotto udtager trup til Dauphiné
Landevej
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Landevej
Spansk klatrer meldes på vej til Bora-Hansgrohe
Landevej
Hjelmskift og gelé-ben: Thomas deler detaljer om fatal enkeltstart
Landevej
Udtaget til udviklingsholdet: Dansk sprinter klar til fransk etapeløb
Landevej
Produktnyt: Gravelier - Ny sadel fra WTB
Udstyr og test
Belgier lagt i kunstig koma - nu kommer holdet med en opdatering
Landevej
Oversigt: Disse trupper er udtaget til Critérium du Dauphiné
Landevej
DSM med pivungt hold til Dauphiné
Landevej
Starter i dag: Sådan stiller de danske hold op i polsk UCI-løb
Landevej

Onsdag den 31. maj 2023

Landsmand gjorde stort indtryk på Lotto-profil forud for comeback
Landevej
Flere Ineos-profiler gør comeback i stort optaktsløb
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Motion
Dauphiné-treer vender tilbage
Landevej
Irsk talent på vej tilbage efter ødelagt forår
Landevej
Belgisk rytter i koma efter træningsulykke
Landevej
Alaphilippe vender tilbage i Dauphine
Landevej
Russer krydser stregen først i Andalusien
Landevej
Vingegaard får vigtig hjælper med til Dauphine
Landevej
Video i artiklenGaviria flytter fokus mod OL
Bane
Stjerne bekræfter: Kører Tour de France
Landevej
Store stjerner bekræftet til Tour de Suisse
Landevej
Quick-Steps vanvittige Giro: Du hørte det alle steder
Landevej
Video i artiklenBays Giro-højdepunkt: Altid en snert af vanvid, når han vinder
Video

Annonce

Eksklusivt interviewColoQuick beskriver planerne for østrigsk UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Med helt i toppen: Så meget har danskerne vundet i 2023
Landevej
Ung chilener bliver professionel på Giro-hold
Landevej
WorldTour-hold mister to navnesponsorer
Landevej
Eksklusivt interviewTalentfuld dansker tog pointsejr – skulle slet ikke have deltaget
INTERVIEW Landevej
Storhold får ny trøje til Touren
Landevej
Medie: Roglic går efter historisk præstation
Landevej
Medie: Kontroversielt stortalent finder nyt WorldTour-hold
Landevej
Tour-pres på chefen: Publikum afgør det ikke
Landevej
Stor profil i spil til Tour de France
Landevej

Tirsdag den 30. maj 2023

Roglic om Touren: Nej. Måske. Jeg ved det ikke. Hvem ved?
Landevej
Eksklusivt interviewFrederik Irgens fejrer dansk succes: Det er fedt
INTERVIEW Landevej
Giro-manager: Vinderne er fundet
Landevej
Elisa Balsamo er blevet opereret efter slemt styrt
Landevej
Østriger i gang med flot sæson: Overrasket over mit niveau i dag
Landevej
Efter første sejr i mesterskabstrøjen: Et selvtillidsboost
Landevej
Tre år senere lider tidligere verdensmester stadig af benbrud
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på MercanTour
Video
Video i artiklenIntet titelforsvar til Fuglsang - Carapaz viser Tour-form i fransk bjergslag
Landevej
Video i artiklenFuglsang sat med 10km til mål ved MercanTour
Video
Stornation bløder: U23-program står til at stoppe efter sæsonen
Landevej
Officielt: Trek-Segafredo skifter navn op til Touren
Landevej
Tidligere olympisk mester skriver med nyt hold - vil prøve sig af på landevejen
Landevej
Krons hold droppede Giroen: Den rigtige beslutning
Landevej
Pogačars løjtnant har genoptaget træningen, men er tvivlsom til Touren
Landevej
Minut for minut: Sådan forløb Carapaz' sejr i Mercan'Tour Classic
Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Trods lang pause: Fuglsang tror på topform til Tour de France
Landevej
Så meget vandt Cort, Mads P., Roglič, og INEOS i Giro d’Italia
Landevej
Uheldig supersprinter tilfreds trods endnu en andenplads
Landevej
Søn af belgisk ikon imponerer: Det er et stort skridt i min karriere
Landevej
Topsprinter skuffede i Giroen: Mine nerver løb af med mig
Landevej
Britisk stortalent ovenpå norsk-triumf: Jeg er i bund og grund en klassementsrytter
Landevej
Fransk stjerne presser på for at få sin svanesang i Tour de France
Landevej
Drama i Danmark: Førende rytter styrter voldsomt i sidste sving
Landevej
Eksklusivt interviewU23-landsholdets kaptajn ærgrer sig efter førertrøjetab til allersidst
INTERVIEW Landevej
Fuglsang før dagens titelforsvar: Ikke i topform
Landevej
Roglic overhaler Vingegaard
Landevej

Mandag den 29. maj 2023

Jumbo-Visma-løjtnant ovenpå Giro-sejren: Det giver den samme tilfredsstillelse som at vinde selv
Landevej
Evenepoel er ikke klar til at give op: Vi kommer tilbage
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Stor triumf til ung dansker i Pinse Cuppen – Bornholmerne gjorde arbejdet færdigt
Landevej
Ung belgier slog til på hjemmebane
Landevej
Dansk stortalent slået af norsk legende: Det var vanvittigt
Landevej
ColoQuick misser akkurat podiet i fransk dobbeltsejr
Landevej
Rørt Thijssen sejrer på hjemstavnen: Jeg har altid drømt om dette løb
Landevej
Giro d'Italia-analyse: The Comeback King
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Ronde van Limburg
Video
Hjemmebane-darling sejrer i Limburg
Landevej
Geraint Thomas forlænger karrieren: Det skal løse sig i de næste par uger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Norge Rundt
Video
Kristoff har taget første Uno-X-sejr i hjemmebaneløbet: Vi har brudt en barriere
Landevej
VIS FLERE

Annonce