Cavagna trodsede sprinterholdene i Vueltaen
13. september 2019 17:30Foto: Unipublic / PhotoGomezSport
af Mathias Blohm

19. etape i Vuelta a España blev voldsomt præget af et stort styrt med 66 kilometer til mål, men selvom flere klassementsryttere var nede, kom de alle tilbage på cyklerne, og herfra kunne de se franske Rémi Cavagna snyde både udbrudskollegaer og sprinterhold og tage karrierens første grand tour-etapesejr.

Highlights: Favoritter styrtede og Movistar skabte kaos i fransk Vuelta-truimf

se mere cykling på

De får det stort set altid, som de vil have det, men i dag måtte sprinterholdene se sig slået.

 

Franske Rémi Cavagna var en del af det 11 mand store udbrud, der tidligt på dagens etape i Vuelta a España kom afsted, men Deceuninck-Quick Step-rytteren var ikke tilfreds med sine chancer i den gruppe, og derfor stak han alene afsted.

 

På en etape, hvor Movistar igen viste tvivlsomme taktikker, kunne sprinterholdene ikke enes om at hente Cavagna, og derfor tog den unge franskmand sin blot tredje professionelle sejr.

 

Etapereferat:

En skyet og blæsende dag mødte feltet i det uvejrsramte Spanien, da de 156 tilbageværende ryttere tog starten på 19. etape. Med en stigning straks fra begyndelsen blev der kørt stærkt med mange angreb. Først måtte en kvintet dog sande, at det ikke blev til noget.

 

Efter fire kilometer kom en gruppe med Silvan Dillier (AG2R), Domen Novak (Bahrain-Merida), Shane Archbold (Bora), Remi Cavagna (Deceuninck), Lawson Craddock (EF), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), Ben O’Connor (Dimension Data), David De La Cruz (Ineos), Nikias Arndt (Sunweb) og Peter Stetina (Trek) fri.

 

De fik hurtigt et forspring på 25 sekunder, mens feltet sad op. Det fik blot yderligere fem mand til at angribe, og det satte feltet i gang igen, og mens forfølgerne blev hentet, måtte Archbold slippe frontgruppen og lade sig hente af feltet, der nu var 40 sekunder efter.

 

Lotto Soudal havde misset udbruddet, og det fik Thomas de Gendt til at sætte efter, men uden held, og derefter faldt feltet til ro. Da Armirail vandt bjergspurten foran Cavagna og Grmay, rundede feltet 1.04 senere, og udbryderne fortsatte under en truende mørk sky med at øge til 3.15 efter 30 kilometer.

 

Det fik CCC til at tage kontrol, men alligevel nåede afstanden 3.40, inden også Katusha satte sig frem. Det fik afstanden til at stabilisere sig, og da nu også Bora og Caja Rural begyndte at jagte, tippede balancen. Efter en time, hvor 41,8 kilometer var tilbagelagt, var forspringet nede på 3.15, og end ikke en regnbyge kunne stoppe feltet.

 

Styrt i ustadigt vejr

Forspringet fortsatte med at falde på denne regnvåde dag i det centrale Spanien, og med halvdelen af etapen kørt, var der kun to minutter imellem udbruddet og feltet. Samtidig blev der virkelig lukket op for sluserne ovenfra, og rytterne fik en del vådere veje, end de formentlig havde håbet.

 

Over de næste ti kilometer stoppede regnen, og med 70 kilometer til mål var forspringet næsten under et minut. Mens vejene så mere og mere tørre ud, var der pludselig sket et stort styrt i feltet, og hurtigt stod det klart, at både Primoz Rogliic og Miguel Ángel López havde været nede, mens specielt Tony Martin og Maximilian Richeze så ud til at have slået sig. Argentineren fik i sidste ende kæmpet sig i mål, mens Tony Martin for tredje grand tour i træk måtte udgå.

 

Se styrtet her.

 

Både den røde førertrøje og den hvide ungdomstrøje stod omgivet af deres holdkammerater, og samtidig lagde Movistar pres på. Begge ryttere kom tilbage på deres cykler, og i en lille gruppe jagtede Lopez og hans holdkammerater, mens Roglic som ene Jumbo-Visma-rytter lagde sig på hjul.

 

Med 57 kilometer til mål havde Lopez’ gruppe hentet en anden mindre gruppe, mens Roglic havde fået to ryttere op bagfra, men feltet var blevet splittet i stumper og stykker af Movistars forcering.

 

Om det var dårlig samvittighed eller mangel på kræfter, ved de formentlig kun hos Movistar selv, men i hvert fald stoppede spanierne kort efter deres forcering, og ikke længe efter var alarmen afblæst, og med 50 kilometer igen var der samling på feltet.

 

Udbruddet udbygger

Undervejs havde udbruddet været helt nede på under et minuts forspring, men da der faldt ro på i feltet, udbyggede de hurtigt til to minutter. Med Remi Cavagna i front havde Deceunincck-Quick Step ikke vist sig meget på etapen, men med små 40 kilometer til mål satte de sig frem.

 

Specielt ’Traktoren’ Tim Declercq trak læsset, og det skabte igen uro i feltet, det knækkede i to. Med 33 kilometer igen var et dog Bora-hansgrohe, der satte sig frem, men det var ikke bare for at trække men derimod et decideret angreb.

 

Det lykkedes tyskerne at rive en mindre gruppe fri, men Jumbo-Visma reagerede og efter fem kilometers panisk jagten, var der igen kontakt. Herefter satte Katusha sig frem, og de fik reduceret forspringet, så det med 25 kilometer igen kun lød på ét minut.

 

Cavagna angriber

I fronten var samarbejdet godt, men Remi Cavagna havde formentlig luret, at han ville have  endog meget dårlige chancer i en direkte duel med sine udbrudskollegaer, og derfor angreb Deceuninck-franskmanden ed 24 kilometer til mål.

 

Den formstærke franskmand fik et ganske pænt hul til sine otte udbrudskollegaer, og det kunne de ikke lukke igen. Samtidig nærmede feltet sig hastigt bagfra, men med 10 kilometer til mål havde Cavagna stadig et minut til feltet.

 

I udbrydergruppen, der nu var blevet en forfølgergruppe, lå de længe i et limbo, for mens de formåede at holde feltet stangen, kunne de stille og roligt se Cavagna trække fra.

 

Med fem kilometer igen angreb Nikias Arndt fra forfølgergruppen, og han fik hurtigt følgeskab af Bruno Armirail og Lawson Craddock. De tre ryttere kunne ikke hente ind på Cavagna, og bagved blev dagens øvrige udbrydere hentet af feltet.

 

Med to kilometer til mål var det samme tilfældet for forfølgertrioen, og selvom Bora-hansgrohe satte sig frem for Sam Bennett, havde Cavagna stadig et lille halvt minuts forspring.

 

På den afsluttende brostensbelagte stigning var det tydeligt, at den 24-årige franskmand led, men da han rullede igennem det sidste sving med godt 100 meter til mål, kunne han hovedrystende konstatere, at feltets sprinterhold for en gangs skyld ikke fik timet deres jagt rigtigt, og derfor kunne han med bare få sekunder snuppe karrierens tredje professionelle sejr.

 

Bag ham var Sam Bennett stærkest, mens Deceuninck-Quick Step med både Zdenek Stybar og Philippe Gilbert tog sig af de efterfølgende placeringer. Alejandro Valverde sluttede lige bag de fire forreste som bedste klassementsrytter.

INFO
Vuelta a España
Nyheder Profil Resultater
Deceuninck - Quick-Step
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Optakt: 2. etape af Vuelta a San Juan

Tilskuer skyld i stort San Juan-styrt

Efter cykelrytters død: Bilist slap med bøde på 1500 kroner

Riwal Readynez inviteret til Ardennerklassiker

Cykelløb udskudt efter farlig virus

Video i artiklenBarbier efter overraskende sejr: En sand holdindsats

Prøv banecykling - Spar 30% ved hurtig tilmelding

Anmeldelse: Den hemmelige cykelrytter

Gaviria: Der var forvirring

Amerikansk hold retter fokus mod Europa

Video i artiklenRudy Barbier udnytter forvirringen og vinder første etape af Vuelta a San Juan

Caroline Bohé i front af spansk mountainbikeløb

Video i artiklenServicebilen blev knust af en brosten - hør vanvittig historie fra Holms tur til Argentina

19 kvinderyttere til start ved DBCs 3-dagesløb

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Video i artiklenSprinterne åbnede festen i San Juan

LIVE nu: Kommer Gaviria igen flyvende fra start?

Tour Down Under-analyse: Den omvendte verden

Optakt: 1. etape af Vuelta a San Juan

Optakt: Vuelta a San Juan

Landa klar med løbsprogrammet frem til Touren

Wulff og Hester kun ni point fra førstepladsen

Van Aert manglede overskuddet i finalen

Aerts: Havde ret gode ben i dag

Van der Poel: Er på rette sted inden VM

Alpecin-Fenix sikrer sig Alvarado frem til 2024

Medie: Betsema fravalgt til VM

Uheldig Alvarado: Følte jeg var den stærkeste

Geschke lykkelig over bedste klassementsplacering nogensinde

Wulff/Hester med i toppen - Dansk U23-sejr i Berlin

Dobbelt fransk succes i Tropicale Amissa Bongo

Van der Poel vandt i World Cuppen, men ikke samlet

Brand vinder Hoogerheide - Worst vinder World Cuppen

Vinder af kongeetapen: I går sagde jeg, at cykelrytter måske ikke var det rette job for mig

EF-rytter: Der er allerede et Gravel-VM

Tidligere Riis-rytter skifter NTTs udvikingshold

Impey: Porte beviste, at han er løbets bedste klatrer

Porte efter Down Under-sejr: Drengene kørte fantastisk hele ugen

Kæmpe overraskelse på Willunga Hill - Porte vinder samlet

LØRDAG

Cancellara: Giv os flere som Evenepoel

De Vlaeminck: Van der Poel kan slå min rekord

Tjekkiet nærmer sig Grand Depart

Optakt med etapevinderbud: La Tropicale Amissa Bongo

Van der Poel: Følte mig god fra start

Tilfreds Van Aert: Bedre følelse end forventet

Optakt: 6. etape af Tour Down Under

Tour Down Under-analyse: Et vendepunkt - igen?

Teenager tager ny sejr i Gabon

Van Aert kæmpede men van der Poel vandt igen

Kontroversiel hollænder bliver toer i sit comeback

Riis: Nizzolos sejr er vigtig for mig personligt

Italiensk talent drømmer om Giroen

Calmejane vil genrejse sig i Touren og Vueltaen

Hermans tror stadig på sine OL-chancer

Paris-Roubaix bliver 500 meter længere i år

Video i artiklenSe highlights fra seksdagesløbet i Berlin: 7,5 km pointløb

Lappartient åbner for gravel-VM

Riis: NTT er en fantastisk udfordring for mig

Impey tør ikke erklære sig som vinder endnu

Britiske løb mister hovedsponsor

Bennett: Vi skal stadig fintunes

Nizzolo: En kæmpe tak til holdet

Unge Schelling glad for udbrudsoplevelse

Danskerne fortsat med helt fremme i Berlin

Nizzolo sikrer Riis og NTT første sejr

FREDAG

UCI-præsident: Riis har ret til at komme tilbage

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Prudhomme roser stortalenter: Bryder med mønstrene

Degenkolb får Roubaix-pavé opkaldt efter sig

Riwal offentliggør løbsprogram - udtager hold til Saudi Arabien

Optakt: 5. etape af Tour Down Under

Tour Down Under-analyse: Nye tider

Movistar sender stjernerne til Mallorca

Riis: Hvis jeg fejler, sæt mig i fængsel

Impey: Det bliver en svær kamp

Dansk Metal bliver landesponsor for Tour de France-start i Danmark

Algerisk sprinter vandt dagens etape i Amissa Bongo

Philipsen ovenpå tredjeplads: Svært at vinde i denne uge

Evenepoel har gode minder fra Argentina

Professionelle ryttere hjælper med at teste udstyr

Bevort og Holm nuppede sejren i U19 DM i parløb