Prøv vores nye app
Vuelta a Espana-analyse: Frygten for Angliru
01. november 2020 13:01Foto: Unipublic / Photogomez Sport
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Vuelta a Espana, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 11. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det er blot en god uge siden, at jeg indledte min analyse af Giroens 17. etape med spørgsmålet, om en grand tour kan være for hård. Det var den dag, hvor en samlet favoritgruppe var rullet op ad den lette stigning til Madonna di Campiglio, fordi alle frygtede det, der ventede på Stelvio dagen efter, og hvor der derfor lynhurtigt blev erklæret våbenhvile.

 

I dag er får man lyst til at stille samme spørgsmål. Dagens 11. etape var med sine stejle asturiske bjerge ellers så løfterig, men den endte med en fuser, der ikke var meget mere underholdende end sidste uges italienske våbenhvile. Et stort set samlet favoritfelt ankom til målet i flok, og havde Dan Martin ikke forceret til sidst, var der næppe heller opstået de få forskelle, der i sidste ende kostede et par mand nogle i det store billede næppe afgørende sekunder.

 

Der var ellers store forskelle på denne spanske og sidste uges italienske fuser. I Giroen var etapen nemlig bare dårligt designet med to lette stigninger til sidst, men dengang havde etapen masser af terræn med de 5000 højdemeter over bare 170 km. Nuvel, de vanskeligste stigninger kom ganske vist midtvejs, og der var da heller ikke lagt op til favoritopgør, før man ramte de sidste 5,5 km, men de var til gengæld også så stejle, at Chris Froome og Alberto Contador for seks år siden udkæmpede en minderig duel, hvor de distancerede deres nærmeste rivaler med næsten et minut, alene i kraft af Froomes talrige angreb på den førende spanier.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

På den baggrund var det med god grund, at alle forventede noget stort i dag. Situationen i klassementet tilsagde nemlig også, at der måtte ske noget. Efter at Primoz Roglic i går ved skrivebordet fik sine 3 sekunder tilbage og således nu er i samme tid som Richard Carapaz, er udsigterne endnu mere dystre for sidste års Giro-konge. Selvom han hidtil har kørt i rødt, har han nemlig reelt været langt efter sloveneren, der har enkeltstarten i baghånden og således hele tiden har været at regne som løbets førstemand.

 

Sammenligner man de to kamphaners evner i kampen mod uret i sidste års Giro, tog Roglic over knap 60 km hele 3.28 til sin rival. Det gjorde han endda, selvom alle tre enkeltstarter var voldsomt kuperede, og han endda var syg og underpræsterede kraftigt på de sidste 17 km. Over de 34,8 km på den lange enkeltstart tabte Carapaz hele 1.55, og der var endda tale om en halv bjergenkeltstart. Selvom det er rimeligt at antage, at ecuadorianeren har forbedret sig efter skiftet til Ineos, vil det således på de flade galiciske veje tirsdag være rimeligt at forvente, at han taber mindst to minutter til den slovenske førstemand.

 

I det lys virker det helt uforståeligt, at Carapaz lod dagens mulighed gå til spilde. Tredje uge er let, og han kan ikke regne med at vinde alverden på La Covatilla næste lørdag. Med andre ord er det nu morgendagens gigantiske slag på Angliru, der mere eller mindre egenhændigt skal afgøre, om Carapaz kan vinde Vueltaen.

Annonce

 

Og så er vi tilbage ved spørgsmålet, om en grand tour kan være for hård. Ifølge Ineos selv var det nemlig netop frygten for den brutale tinde, der afholdt Carapaz fra at gøre et forsøg, og tilsyneladende tænkte alle andre det samme. Ineos-mandskabet viste nok engang sin svaghed, da Carapaz hurtigt blev isoleret, og uden et hold til at lægge presset blev det ifølge ham selv for let til at gøre et forsøg. Samtidig vidste alle, at det var op til Carapaz at komme med det angreb, alle forventede, og det er en ganske plausibel forklaring på, at alle holdt igen, når nu det aggressive Movistar-hold med Marc Soler i front ikke skulle nogen steder. Mens Carapaz ventede på, at andre ville gøre løbet hårdere med deres angreb, og de andre ventede på Carapaz, gik kilometerne stille og roligt Roglics vej, mens han trygt sad flankeret af hele fire holdkammerater anført af en dybt imponerende Jonas Vingegaard, mens en ensom Carapaz desperat spejdede efter Ivan Ramiro Sosa, der nok engang skuffede fælt.

 

Det gode ved den afventende kørsel er naturligvis, at der så er lagt i kakkelovnen til noget stort søndag. Den italienske våbenhvile blev som bekendt erstattet af et af årets bedste cykelløb på Stelvio, og når de i morgen rammer Spaniens og ifølge mange Europas næstværste cykelbjerg, er våbenhvilen erstattet af en krigserklæring. Det giver heldigvis sig selv, for på Angliru ender det altid mand mod mand i et nærmest helt rent opgør i watt pr. kg uden mange taktiske overvejelser, og når man dertil lægger, at det nærmest kun er Roglic og måske Dan Martin, der ikke har det store at miste, var dagens skuffelse heldigvis blot opvarmning til det mest afgørende opgør i kampen om den samlede sejr.

 

Helt begivenhedsløst var det dog ikke. Movistar gjorde helt som forventet, da det spanske storhold naturligvis ikke kan være tilfredse med tre mand på sekundære top 10-placeringer. Det stod skrevet i alle drejebøger, at Marc Soler eller Alejandro Valverde skulle spilles tidligt ud, og derfor var Solers angreb på Cobertoria noget af det mest forudsigelige på en etape, hvis finale udviklede sig mindre forudsigeligt.

 

Jumbo håndterede imidlertid det hele klogt. Det var egentlig lidt overraskende, at spanieren rejste sig så flot, for han har vist store svaghedstegn på det sidste. Først mistede han tid i går, og i dag var han endda sat tidligt på etapen. I det lys var han næppe en mand, der tændte mange alarmklokker hos det hollandske mandskab, og de lod ham da også uden videre køre op til de forreste uden at løfte mange øjenbryn.

 

På den måde blev situationen faktisk helt glimrende for Roglic og co. Med Soler hængende ude foran var Movistars aggression lagt på hylden, og så skulle de blot holde ham i en snor, hvor han ikke kom for tæt på den slovenske førertrøje. Undervejs på etapen fejltolkede jeg nok Jumbos lidt aggressive føringsarbejde fra start som udtryk for, at Roglic ville vinde etapen, men det var næppe nogensinde på dagsordenen. David Gaudu udgjorde en ganske svag trussel mod trøjen, og derfor skulle udbruddet holdes i rimelig snor. I den sammenhæng var det klogt at maksimere udbyttet af Paul Martens i den indledende fase i stedet for at lade forspringet med det samme nærme sig den kritiske grænse.

 

Dermed blev situationen aldrig så farlig, at Jumbo blev tvunget til at køre rigtigt stærkt, heller ikke da Soler senere spillede ud, og med det fornemme arbejde fra Vingegaard, der for første gang i år stillede det store potential, vi så i Polen, til skue, lykkedes det hollænderen at kontrollere løbets samlet set vanskeligste etape stort set ved kun at bruge tre mand, før Robert Gesink og George Bennett måtte træde lidt i karakter til sidst.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Faktisk endte Movistar med at få meget lidt ud af anstrengelserne. Fantastisk arbejde af Nelson Oliveira havde ellers givet ham 2.30 og dermed bragt ham et godt stykke nærmere podiet, men til sidst endte Soler med at sætte sig mellem to stole. I sprintermatchen mod Gaudu på den sidste kilometer gik det nemlig så meget i stå, at Martin med sin afsluttende forcering kostede et minut af Solers hårdt tilkæmpede forspring. I lyset af at Gaudu var storfavorit i en eksplosiv spurt på den sidste kilometer, havde det nok været klogt at sælge etapen til fordel for mere tid i klassementet. Men det er som bekendt let at være bagklog…

 

I stedet gik sejren så til Gaudu, og den faldt på et lige så tørt sted, som hvis den var gået til det nødlidende Movistar. Nok har FDJ vundet masser af cykelløb - det er som bekendt Arnaud Demare, der topper sejrslisten ganske suverænt - men Gaudu selv har haft en katastrofesæson, der har fået i hvert fald mig til kraftigt at betvivle, om han nogensinde bliver så god, som han i perioder har antydet. Senest faldt han igennem på Moncalvillo, men i dag fik han noget tiltrængt oprejsning. Hvor meget det rækker til i det store billede, er dog nok tvivlsomt, for at slå en Soler, der har virkede mærket på det sidste, og en Guillaume Martin, der åbenlyst alligevel blev træt, da han for fjerde gang på en uge skulle køre om en etapesejr fra et udbrud, siger meget lidt om, hvor den franske guldfugl lige nu står i forhold til de store navne.

 

Det hierarki er stadig det samme, som det var efter Moncalvillo, for i dag blev vi ikke spor klogere. Aleksandr Vlasov fik med sit angreb bevist, at han vitterligt har kommet helt igen efter sin rustne start, men ellers gik alt, som man kunne forvente. At Martin kan spurte på den sidste kilometer, vidste alle, ligesom det ikke er et chok, at Hugh Carthy mister nogle sekunder, når det reducerede til en ren spurt, præcis som Mikel Nieve og David De La Cruz altid vil gøre det. At Felix Grossschartner har det svært efter 5000 højdemeter, kan heller ikke chokere, og at Alejandro Valverde ikke er helt sig selv, vidste vi også godt. Den eneste positive indikation var, at Enric Mas efter en uge 1 med klar pil nedad, synes at have en uge 2 med klar pil opad. Og så ender det såmænd nok, som det plejer, nemlig at spanieren nok engang er allerbedst sidst i en grand tour.

 

Helt omvendt er det med Esteban Chaves. Man kan ikke undgå at have så ondt af den stakkels colombianer, der har fået sin karriere ødelagt af kyssesyge og nu er reduceret til et sekundær rytter i feltet. At uheldene samtidig skal regne ned over ham, så han i dag havde sin anden kritiske punktering på et afgørende tidspunkt - præcis som han sidste år havde masser af uheld i dette løb - er på ingen måde rimeligt. Til gengæld er det nok tvivlsomt, om dagens kollaps skyldtes de brugte kræfter, for Chaves’ historik efter sygdommen er nemlig helt entydig. En god start efterfølges altid af et sammenbrud, og det eneste nye er denne gang, at han har holdt i næsten to uger. Heldigvis for Mitchelton var det så den delvist genfødte Nieve, der arvede hans plads i top 10, men om den holder hele vejen i kamp mod formstærke Vlasov er nok tvivlsomt, hvis han ikke får skovlen under Grossschartner, Valverde og Soler, der alle kunne ligne usikre kort i den aktuelle top 10.

Annonce

 

Den usikkerhed burde vi jo have fået fjernet meget af i dag, men sådan gik det ikke. Angliru er så skræmmende, at tilbuddet om våbenhvile blev accepteret, præcis på samme måde som udsigten til Stelvio fik alle til at skrive under på en italiensk våbenhvile for en uge siden. Heldigvis har Carapaz ligesom Tao Geoghegan Hart sørget for at få indføjet et ”31. oktober kl. 23.59” under punktet ”Udløbsdato”, og han har formentlig allerede gjort krigserklæringen klar. Den udvalgte slagmark til søndagens opgør kunne nemlig ikke være meget mere frygtindgydende.

INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a España
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser
Landevej
Følg enkeltstarten i Romandiet og kongeetapen i Tyrkiet
Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen

Annonce

Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024

Annonce

Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr

Annonce

Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia

Annonce

Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app

Annonce

Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
VIS FLERE

Annonce