Ulissi tager førertrøje og etapesejr i Luxembourg på dramatisk etape
18. september 2020 14:40
af Lukas Bennike Lewerissa

UAE-rytteren Diego Ulissi vandt en sindssyg hård etape i Skoda-Tour de Luxembourg, hvor sidevinden og hårde bakker skabte forskelle hele dagen. Etapen skulle afgøres i en spurt mellem fire mand, hvor Ulissi tog sin anden etapesejr og førertrøjen. Circus Wanty-rytteren Aimé De Gendt spurtede sig til en andenplads, mens Markus Hoelgaard fra Uno-x tog sig af tredjepladsen.

Et kig frem mod ruten på 19. etape af Tour de France

Livestream Giroen på Dplay uden reklamer – Få 7 dage gratis!

En benhård etape Skoda-Tour de Luxembourg blev vundet af Diego Ulissi (UAE), som skulle spurte mod Aime de Gendt(Circus - Wanty), Tim Wellens (Lotto Soudal) og Markus Hoelgaard (Uno-x).

 

Sidevind og hårde bakker skabte drama hele dagen, da feltet blev sprunget i stykker ved flere lejligheder.

 

Den førenede rytter Eduard-Michael Grosu (NIPPO DELKO One Provence) faldt igennem og blev kørt fuldstændig ud af klassementet. Ulissi overtager førertrøjen.

 

Andreas Kron (Riwal Securitas) var aktiv med flere angreb, og sad længe med de forreste. Kron kom i mål 15 sekunder efter etapevinderen i en mindre gruppe. Han kører sig derfor op på en samlet tiendeplads

 

Løbsreferat:

Rytterne skulle ud på en kuperet rute, da de i dag skulle ud på over 200 kilometer. Ruten bød på  flere hårde bakker, hvor især dagens tre sidste stigninger kunne skabe store forskelle. Dagens etape sluttede omkring området og byen Differdange, hvor rytterne skulle køre to omgange, inden etapen sluttede med en målstreg ved byen.

 

Efter 29 kilometer var der etableret et udbrud på bestående af Alfred Wright (Bahrain - McLaren) og Arnaud Démare (Groupama - FDJ), de fik hurgtigt følgeskab af en større gruppe bestående af Etienne van Empel (Vini Zabù - KTM), Grega Bole (Bahrain - McLaren), Matthew Gibson (Burgos - BH), Sergio Roman Martín Galan (Caja Rural - Seguros RGA) Mirco Maestri (Bardiani-CSF-Faizanè) og Johannes Schinnagel (Team Vorarlberg Santic).

 

Sidevindsdrama

Med over 70 kilometer splittede feltet i flere grupper, da sidevind og det kuperede terræn fik skabt store huller. I forreste gruppe var den vigtigste rytter Diego Ulissi, som blev støttet af brødrene Ivo og Rui Olivera (Alle UAE). Italieneren lå på en samlet andenplads, hvor han kun var fem sekunder bag den førende rytter Eduard-Michael Grosu (NIPPO DELKO One Provence). Philippe Gilbert, Tim Wellens og John Degenkolb (alle Lotto Soudal) var også i frontgruppen. Wellens var kun 16 sekunder efter Grosu i klassementet. Gruppen talte omkring 20 mand.

 

Grosu og den samlede treer Amaury Capiot (Sport Vlaanderen - Baloise) missede begge frontgruppen, hvilket puttede Diego Ulissi (UAE) i den virtuelle førertrøje. Den forreste gruppe fik hurtigt opbygget et forspring på næsten to minutter, og var tæt på at hente udbruddet ude foran.

 

Med 60 kilometer igen havde den forreste felt hentet udbruddet, men anden gruppe kørte faktisk hurtigere, og forspringet til de forreste var nede på et minut og ni sekunder. Grosu virkede dog mærket, og sad langt nede i feltet.

 

Ulissi forsøgte at organisere gruppen til at arbejde sammen. Lotto Soudal hjalp dog til med føringsarbejdet, og forspringet stabiliserede sig omkring et minut og syv sekunder.

 

Nippo Delko kæmpede hårdt for at forsvare førertrøjen i anden gruppe, men de havde kun få hjælpere med. De fik dog hjælp i føringsarbejdet af Riwal Securitas Cycling Team, der ikke var repræsenteret i den forreste gruppe. Det virkede, da der var under et minut mellem de to grupper med 50 kilometer igen.

 

Med 46 kilometer igen var forspringet barberet helt ned på 27 sekunder, og frontgruppen virkede dødsdømt, da samarbejdet ikke rigtig fungerede, og hvor Oliveira brødrende på skift angreb i frontgruppen, dog uden at få slået hullet.

 

Samling og splittelse på ny

Med 39 kilometer igen var der 12 sekunder mellem grupperne, hvor det primært var Gilbert og UAE der arbejde forrest. Med 35,5 kilometer var der et øjebliks kontakt mellem de to grupper, men så splittede løbet igen på en bakke.

 

Det betød at den forreste gruppe nu var blevet endnu større, da omkring ti mand fra feltet nu var en del af den oppustede frontgruppe, der nu talte omkring 30 mand. Det varede dog ikke længe, før feltet var samlet med 31 kilometer igen. Det var dog et meget decimeret felt, da adskillige rytter havde sluppet i løbet af dagen. Rytterne manglede tre stigninger på dette tidspunkt.

 

Med 26 kilometer igen kørte Baptiste Planckaert (Bingoal - Wallonie Bruxelles) og fik et lille hul. Han blev lukket ned, men angreb med det samme igen og tog maksimumpoint på den tredjesidste stigning. Planckart kæmpede altså for bjergpoint.

Planckaert valgt dog ikke at slappe af, men forsøgte i stedet at udbygge sit hul til det decimerede felt. Jan Bakelants (Circus - Wanty Gobert) angreb fra feltet, og de to ryttere begyndte at arbejde sammen oppe foran.

 

Med 20 kilometer igen havde frontduoen 11 sekunder. Bakelants kæmpede for det samlede klassement, mens Plackaert havde øjnene rettet mod bjergtrøjen, så disse to ryttere arbejdede godt sammen. Rytterne kørte ind til omgangene i byen, hvor rytterne skulle forbi målstregen for første gang, med den dertilhørende tidsbonus og point. Efter en kort samtale fik Bakelants lov til at tage de ti bonussekunder foran Plackaert. Japser Philipsen (UAE) vandt feltets spurt, og snuppede det sidste bonussekund.

 

De blev hentet kort efter, hvor Plankaert blev plantet fuldstændig, da rytterne kørte ud på den svære bakke i byen, som rytterne skulle over to gange. Grosu blev sat fra feltet, mens Ulissi sad i fronten af feltet og var de facto den førende rytter.

 

Kron i front

Med 16 kilometer igen splittede feltet igen, hvor en gruppe på omkring 20 ryttere sad i fronten. Ulissi og Bakelants var der begge. Andreas Kron (Riwal) sad også med i gruppen. Bakelants forsøgte flere gange at skabe en splittelse i gruppen, hvor også Andreas Kron var med i adskillige ryk.

 

Med 9 kilometer til mål rykkede en mindre gruppe med Bakelants og Kron væk fra gruppen.

 

 

Aimé de Gendt (Circus - Wanty) hurtigt kørte op til frontgruppen. De fem ryttere kørte ind på dagens sidste kategoriserede stigning med et par meter til gruppen bagved, hvor de hurtigt fik følgeskab af Wellens og Ulissi.

 

Finalen

Wellens forsøgte sig med et angreb, som blev fulgt af Andreas Kron. Da de seks ryttere blev var samlet igen, satte Ulissi et stærkt angreb ind, som kun Markus Hoelgaard (Uno-x) og Wellens kunne følge. Kron var meget aktiv i gruppen bagved,  hvor han først var tæt på at slippe, men derefter lukkede hullet og angreb. Danskeren kunne dog ikke komme væk fra forfølgergruppen.

 

Aimé de Gendt havde tydeligvis fundet gode ben, og han kørte op til frontrioen. Der var ikke flere bakker, så rytterne kunne ikke gøre en forskel, og de fire ryttere skulle derfor afgøre etapen imellem sig i en spurt.

 

Hoelgaard åbnede spurten, men Ulissi smuttede i hans slipstrøm og vandt spurten. I venstre side kørte de Gendt sig ind på andenpladsen foran Hoelgaard.

 

Kron kom ind femten sekunder efter i forfølgergruppen, og danskeren ligger nu i top 10

 

INFO
UAE Team Emirates
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Tour de Luxembourg
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Video i artiklenHighlights: 9. etape

Video i artiklenInterview med Sam Bennett

Video i artiklenTim Wellens efter 9. etape

Video i artiklenSam Bennett vinder 9. etape

Video i artiklenBennett deklasseret - Ackermann ny vinder

Video i artiklenDefekt til Roglic

Juniorverdensmester tørner ud for Sunweb

Tour de France-ruten lækket

Video i artiklenAckermann på lægebesøg

Video i artiklenSaez i asfalten

Guillén om den grønne trøje: Vi laver ikke reglerne om

LIVE nu: Tager Cort sin chance i Vueltaens anden massespurt?

Video i artiklenVuelta a Espana-analyse: Hvem sagde svaghedstegn?

Video i artiklenOptakt: 9. etape af Vuelta a Espana

Vegni om monument: Vi træffer ikke beslutning endnu

Transferlisten 2020-2021 – ProTour

Protour-holdene har gang i transfermarkedet

Contadors udviklingshold opruster kraftigt

Medie: Australske Worldtour-løb aflyst

Følg Feltet.dk på de sociale medier

EF forlænger med uortodoks profil

Contador: Store cykelnationer er blevet overhalet indenom

Eksklusivt interviewUno-X Cup-vinder vender 'hjem': Rosenlund skifter til BHS-PL Beton Bornholm

Eksklusivt interviewAlexander Salby fortsætter gennembrudsjagt hos ColoQuick: 2021 er nok min sidste chance

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

Clément Champoussin tror på etapesejr

Vlasov: Jeg lavede et hul, mens favoritterne så hinanden an

Mas efter Moncalvillo: Jeg har tabt tid, men er stadig motiveret

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Carapaz nyder 'fede' dueller mod duellanten Roglic

Chaves: Movistar-hammeren kostede mig i finalen

Roglic kendte ikke finalestigningen: Kan bare godt lide at vinde

Kuss: Roglic er sulten efter sejren

Video i artiklenDramatisk bjergdrama med slovensk vinder: Se highlights fra 8. etape

Roglic-sejr efter vanvittig favoritdyst på Moncalvillo

Video i artiklenRoglic tager dramatisk etapesejr på vild bjergetape! Se den sidste km her

Video i artiklenSå går det løs! Carapaz angriber med Roglic på hjul

Giro-ruten for 2021 kommer til januar - Udenlandske etaper ikke udelukket

Video i artiklenMovistar trykker igennem! Feltet lider imens

Mitchelton-Scott skriver med rytter fra Trinidad og Tobago

Storsind: EF tilbyder kontrakter for 2021 til alle holdets ryttere

Video i artiklenGruppeangreb fra Caja Rujal!

Medie: Izagirre-brødrene har styr på fremtiden

Video i artiklenHvilke Vuelta-historier trender på Twitter? Se her

Video i artiklenOptakt: 8. etape af Vuelta a Espana

Yderligere to ryttere ude af Vueltaen

Video i artiklenVuelta a Espana-analyse: Nekrologskrivning på pause

Test: Pronghorn Aero Disc

ASO dropper traditionel Tour-præsentation

Træt Dumoulin ude af Vueltaen

Oversigt: Så meget tjente Fuglsang i præmiepenge i Giroen

Alpecin-Fenix står foran invitationer til Grand Tours

Giro-direktør langer ud efter to storhold

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Video i artiklenFind cykeludstyr og priser på tværs af shops

Eksklusivt interviewHolm om talenterne: Den første førertrøje betyder alt

Bora-rytter uden brækkede knogler efter mærkværdigt styrt

TIRSDAG

Træt Fraile led nederlag på hjemmebane

Dumoulin efter etape: Det går ikke så godt

Valverde ærgrer sig: Jeg skulle ikke have ladet ham køre

Video i artiklenMystisk styrt under Vueltaen - Jay McCarthy ligger pludselig ude på marken

NTT-rytter skifter til norsk danskerhold

Vindende Woods: Skulle have siddet ved Hugh Carthy

Video i artiklenSe højdepunkter fra 7. etape af Vueltaen

Cort efter dagens etape: Alle var på grænsen

Video i artiklenMagnus Cort: Da jeg kom tilbage til feltet, indså jeg, hvor hård etapen havde været

Video i artiklenLykkelig Woods: Det var en helt speciel dag

Video i artiklenSe frem mod morgendagens 8. etape her

Video i artiklenMichael Woods får revanche fra søndag og vinder 7. etape af Vueltaen

Woods vinder syvende etape af Vueltaen – Valverde i storstilet angreb

Mitchelton-Scott opruster på trænerfronten

Video i artiklenRoglic før dagens etape: Jeg brugte meget energi på at komme tilbage i søndags

Schweizisk tempomaskine skifter til Alé BTC Ljubljana

Tour Down Under i fare - Alternativ overvejes

Video i artiklenOptakt: 7. etape af Vuelta a Espana

Martin glæder sig til at køre sammen med Froome

Godt nyt: Ingen positive Covid-19 prøver i Vueltaen

Stortalent skifter til BHS-PL Beton Bornholm: Hele tiden mit førstevalg

Eksklusivt interviewVuelta-debutanten Vingegaard: Håber at fortsætte den gode stil

CCC-rytter skifter til Total Direct Energie

Thomas efter Giro-exit: Var i bedre form end ved min Tour-triumf