Annonce

EKSKLUSIVT

Jakob Fuglsang - Hvad kan vi forvente i 2021?
20. januar 2021 14:00Foto: Sirotti
af Andy Joachim Pedersen

2021-sæsonen starter lige om lidt, og det bliver med rekordmange danskere på WorldTouren. Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard har vurderet alle danskerne én for én, og denne gang sættes der fokus på Jakob Fuglsang.

Formidable Fuglsang sætter al modstand til vægs og vinder Lombardiet Rundt!

se mere cykling på

Jakob Fuglsang starter i 2021 sin 12. sæson på WorldTouren, og det bliver endnu engang for Astana-Premier Tech, for hvem han har kun er blevet bedre gennem en årrække.

 

Sidste år bød på endnu et højdepunkt i karrieren med sejren i Lombardiet Rundt, en femteplads ved VM og en sjetteplads i Giro d’Italia blandt mange andre højdepunkter.

 

Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard er da også imponeret over danskeren, som efterhånden har rundet en alder af 35 år, og som stadig er i den absolutte top af cykelsporten.

 

Det er svært ikke at blive imponeret over Jakob Fuglsang. I en tid, hvor de unge ryttere synes at overtage verdensscenen i en stadig yngre alder, har den erfarne dansker nu to år i træk været at finde i top-5 på verdensranglisten,” siger Emil Axelgaard og uddyber:

 

”Det er i alt væsentligt sket ved at score et hav af point i klassikere og ugelange etapeløb, hvor han i sin karrieres efterår har udviklet sig til at være en af verdens allerbedste,” siger han.

 

Grand Tours bliver nedprioriteret
Det har i mange år været en prioritet for Fuglsang og hans hold, at han kørte de tre uger lange etapeløb, hvilket Emil Axelgaard tidligere har været lunken omkring.

Annonce

 

Derfor glæder det også eksperten, at danskeren ser ud til at satse endnu mere på det, som han er blandt verdens absolut bedste til.

 

”Til gengæld står det også stadig mere klart, at det kniber lidt med holdbarheden over tre uger, og efter en Giro, der slet ikke levede op til hans egne ambitioner, er han nu også selv nået til den erkendelse, at det er klogest at satse på de to områder, hvor kun få kan matche ham,” siger han.

 

”Derfor har det været hans eget ønske, at det hele kommer til at handle om OL, klassikere og kortere etapeløb samt en rolle som etapejæger i Grand Tours,” siger han.

 

Video: Jakob Fuglsang kørte i 2019 fra alt og alle, da han vandt Liege-Bastogne-Liege.

 

At danskeren nu virker til at sadle om, kunne til gengæld udvikle sig til at blive et problem for Astana-Premier Tech, som skilte sig af med Miguel Angel Lopez før sæsonen. Han kører nu for Movistar.

Annonce

 

”Problemet har været, at Astana siger farvel til Miguel Angel Lopez, og derfor nu kun har Aleksandr Vlasov og Fuglsang som Grand Tour-kaptajner,” siger han og spørger:

 

”Kan et hold, for hvem det at køre klassement i grand tours er selve deres DNA, leve med at kun at have én rytter, der kan køre efter den samlede stilling i de store etapeløb?,” og svarer følger:

 

”Det var langt fra sikkert,” siger han om den sag.

 

Fuglsang fik sin vilje
Dog er det nu sikkert, at Jakob Fuglsang skal folde sig ud på den scene, hvor Fuglens vinger tidligere har basket samtlige konkurrenter.

 

”Heldigvis fik Fuglsang sin vilje, og han har fået et program, der synes at leve op til alle hans ønsker,” siger han.

Annonce

 

”Der er således al mulig grund til at tro, at han vil kunne køre med om sejren i forårets etapeløb Ruta del Sol, Tirreno-Adriatico, Baskerlandet Rundt og Tour de Suisse og igen være med i kampen om de sjove placeringer i Strade Bianche og Ardennerklassikerne uden at skulle koncentrere sig om at forberede sig 100% på en Grand Tour,” uddyber han yderligere.

 

Foto: Jakob Fuglsang vinder Lombardiet Rundt 2020 | Foto: Sirotti.

 

Blandt overraskelserne på løbsprogrammet var også et dansk gensyn med brostensklassikeren Flandern Rundt, og mon ikke Jakob Fuglsang måske kan se frem til en lille stjerne i Emil Axelgaards favoritvurdering op til det løb?

 

”Dertil kommer, at han endda har fået lov at vende tilbage til Flandern Rundt for første gang siden 2016, og selvom han er på udebane, kan han måske, hvis alt flasker sig, køre i top-10 i det løb også,” siger han.

 

Medaljekandidat til OL
En anden ting, som ville have lidt kraftigt under, at Jakob Fuglsang skulle bære en decideret Grand Tour-kaptajnrolle, var tanken om et stort dansk OL-resultat.

Annonce

 

”Holdet har meldt ud, at de går efter at få Vlasov på et Giro-podiet i 2021, og frygten var, at holdet ville tvinge ham ind i en Tour-klassementsrolle, han ikke ønskede. Sådan synes det heldigvis ikke at blive,” siger han.

 

I stedet skal danskeren jagte etapesejre, og det kan lede til både store ting i Frankrig og i Tokyo, hvis alt flasker sig for danskeren.

 

”Fuglsang kan køre Touren med fokus på etapesejre, samtidig med at han forbereder sig til årets altoverskyggende mål, nemlig et OL, hvor han bestemt ikke er topfavorit, men bestemt medaljekandidat,” siger han.

 

Video: Jakob Fuglsang skal i 2021 køre Ruta del Sol, som han tidligere har vundet. Se her højdepunkter fra en tidligere sejr.

 

Og muligvis er etapesejre i Tour de France ikke det eneste, som Fuglsang kan få med fra det løb, vurderer Axelgaard.

Annonce

 

”En Fuglsang i storform vil utvivlsomt være i stand til at tage en etapesejr i stil med den, han tidligere har taget i Vueltaen, og man kan heller ikke helt udelukke, at han kunne komme i spil til bjergtrøjen, hvis ikke den daglige jagt på point kolliderer med ønsket om at spare sig lidt frem mod OL,” fortæller han.

 

Ser ham igen i toppen af ranglisten til oktober
Med den sæson in mente er der stadig plads i efteråret, og her kan der være mulighed for, at Jakob Fuglsang tager hele to Grand Tours på én sæson.

 

”Efteråret kan måske bruges på muligvis mere etapejagt i Vueltaen, hvor han allerede vandt en etape i 2018, hvis han er frisk på to Grand Tours, og under alle omstændigheder et forsvar af sejren Il Lombardia, som er den klassiker, der passer ham allerbedst, ligesom de fleste af løbene i den italienske efterårsserie passer fremragende til en rytter som Fuglsang,” vurderer Axelgaard.

 

Og skulle løbsprogrammet, som der er lagt op til, føre til gode resultater for Fuglsang, er der naturligvis ingen grund til ikke at tro, at han igen, når 2021 er slut, er at finde i toppen af UCIs rangliste.

 

”Naturligvis skal man altid passe på med ryttere i Fuglsangs alder, for før eller siden vil det gå tilbage,” siger han.

Annonce

 

”Men fastholder han niveauet fra 2020, og får han lov at designe kalenderen efter sit hoved, er der al mulig grund til at tro, at han igen vil være i eller tæt på top 10 på verdensranglisten ved årets slutning,” fortæller han til slut.

 

Foto: Jakob Fuglsang ses her iklædt den trikot, han forhåbentlig samler masser af succes med i 2021 | Foto: Astana-Premier Tech.

INFO
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Video i artiklenOptakt: 7. etape af UAE Tour

Landevej

Video i artiklenOptakt: Faun-Ardeche Classic

Landevej

Video i artiklenOptakt: Omloop Het Nieuwsblad

Landevej

Eksklusivt interviewAsgreen er klar til krig i Flandern

Landevej

Video i artiklenUAE Tour-analyse: Nogle ting forandrer sig aldrig

Landevej

Følg årets første brostensklassikere

Landevej

Følg den store finale i UAE Tour

Landevej

Annonce