Succes til Bora: Kämna sejrer på første alpeetape
15. september 2020 17:35
af Mathias Blohm

Langt om længe kom der noget succes til Bora-hansgrohe, der endnu engang var med til at animere en etape i årets Tour de France. I sidste ende revancherede Lennard Kämna sin andeplads på 13. etape ved at sejre foran Ineos Grenadiers Richard Carapaz.

Uhyre stærk Kämna vinder dagens etape!

se mere cykling på

16. gang er lykkens gang.

 

Bora-hansgrohe har aldrig ventet så længe på en etapesejr i Tour de France, som det har været tilfældet i år. Siden det tyske mandskab i 2017 rykkede op på WorldTouren, har de altid fået deres første etapesejr indenfor løbets første fem dage.

 

Selvom den har ladet vente på sig, sørgede Lennard Kämna i dag for, at tyskerne også i år kan tage en etapesejr med hjem.

 

Den 24-årige tysker kørte fra sin udbrudskollegaer med godt 20 kilometer til mål, og selvom specielt Richard Carapaz (Ineos) gjorde hvad han kunne for at lukke, lykkedes det aldrig.

 

I favoritgruppen slap Egan Bernal allerede med over 30 kilometer til mål. På det tidspunkt havde feltet for længst ladet udbruddet køre.

 

Mere end et kvarter efter Kämna kom favoritterne til mål, og selvom Miguel Angel Lopez satte et angreb ind på de sidste 300 meter, skete der ingen markante forskydninger i klassementet.

 

Etapereferat:

Med nul positive covid-19-prøver blandt de 22 mandskaber, var der 156 ryttere til start, da tredje uge i Tour de France tirsdag begyndte. Rytterne havde langt om længe nået Alperne, og selvom dagens etape ’kun’ bød på en enkelt kategori-1-stigning, var der næsten 4000 højdemeter på programmet.

 

Med temperaturer i nærheden af 30 grader bød La Tour-du-Pin cirka midt imellem Lyon og Grenoble rytterne velkommen i strålende vejr, og samtidig kunne løbet også byde løbsdirektør Christian Prudhomme velkommen tilbage, efter han havde overstået sin syv dage lange corona-karantæne.

 

 

Straks fra start viste Ineos Grenadiers initiativ, da Dylan Van Baarle angreb lige som Christian Prudhomme flagede etapen i gang. Også Quentin Pacher (B&B Hotels) fik kortvarigt et hul, men da de første fem kilometer var tilbagelagt, var der atter samling.

 

Kort efter slap en gruppe på hele 14 ryttere dog afsted, og mens de fik tilslutning af yderligere ryttere bagfra, satte Bora-hansgrohe sig frem i feltet. Også Michael Valgren (NTT) og Greg Van Avermaet (CCC) ville med, og sammen med yderligere fem-seks ryttere gik de efter det store udbrud.

 

På dagens første kategoriserede stigning - kategori-4-stginingen Côte de Virieu efter 13 kilometer - havde Valgren-gruppen fået tilslutning, og et udbrud på hele 35 ryttere lå således med 10-20 sekunder ned til feltet. Det varede dog ikke længe, inden feltet på foranledning af Cofidis fik skabt samling.

 

Stort udbrud

I stedet fik Nicholas Roche (Sunweb) og Richard Carapaz (Ineos) et hul, og den duo så åbenbart så lovende ud, at Julian Alaphilippe (Deceuninck), Chris Juul-Jensen (Mitchelton), Matteo Trentin (CCC), Andrey Amador (Ineos) og ni andre ryttere satte efter og kort efter fik tilslutning.

 

 

Kortvarigt faldt der ro på i feltet, efter Edvald Boasson Hagen (NTT), Geoffrey Soupe (Total) og Jack Bauer (Mitchelton) satte efter udbruddet. Kort efter ville også Marc Hirschi på endnu en mission, men det fik feltet til at sætte farten op , og derfor var der efter 40 kilometers kørsel stadig kun et minut imellem udbruddet og feltet.

 

Dermed var udbruddet endnu ikke kørt, og det udnyttede først Pierre Rolland (B&B Hotels) og siden også Casper Pedersen og Tiejs Benoot (Sunweb) til at køre op, og så lod roen langt om længe til at falde i feltet.

 

I dagens indlagte spurt var der ikke megen konkurrence for Matteo Trentin, der sikkert snuppede de 20 point foran Daniel Oss (Bora), og dermed nærmer CCC-rytteren sig efterhånden Sam Bennett og Peter Sagan i toppen af konkurrencen om den grønne trøje.

 

I feltet udnyttede Romain Sicard (Total), Mikel Nieve (Mitchelton), Neilson Powless (EF), Simon Geschke (CCC) og Pavel Sivakov (Ineos) stilstanden, og de fem ryttere angreb kort før Col de Porte-stigningen, der havde top efter 66,5 kilometer.

 

Rolland på pointjagt

Med 1,4 kilometer til toppen angreb Pierre Rolland med tydelig tanke på bjergtrøjen, og da kun Nicholas Roche gik med, ventede der fem point på toppen til Rolland. Frontduoen fortsatte sammen over toppen, og da det Jumbo-Visma-ledede felt ti minutter senere rundede toppen, var det tydeligt, at etapevinderen sad i en af forreste grupper.

 

 

Efter den lange nedkørsel fra Col de Porte ventede et kort dalstykke, og her lykkedes det langt om længe den fem mand store forfølgergruppe af skabe kontakt, og da også Rolland og Roche lod sig opsluge, var det nu en gruppe på ikke mindre end 23 mand, der med 75 kilometer til mål tog hul på Côte de Revel-stigningen.

 

Med Daniel Oss i spidsen holdt den store udbrydergruppe sig samlet på den første del af den 7,2 kilometer lange stigning, og først med to kilometer til toppen stak Pierre Rolland uden modsvar af. I sikker stil tog franskmanden yderligere fem point, og dermed udlignede han Benoit Cosnefroys føring i bjergkonkurrencen.

 

Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte

Med små 37 kilometer tilbage af dagens etape startede den korte Seyssins-stigning, der fungerede som en slags opvarmning til Kategori-1-stigningen med det korte og mundrette navn Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte.

 

Quentin Pacher (B&B Hotels) angreb solo, og mens han fik lov at slippe afsted, slap Daniel Oss (Bora) efter flere ganske markante føringer for holdkammeraten Lennard Kämna. I stedet overtog Casper Pedersen føringen.

 

I feltet herskede der stadig fred og fordragelighed, og mens Mads Pedersen (Trek) sad forrest i feltet, sad Egan Bernal allerbagerst side om side med Sam Bennett og Michael Valgren. Afstanden var på dette tidspunkt vokset til over 13 minutter.

 

 

I den store forfølgergruppe satte Andrey Amador (Ineos) pres på, og nærmest øjeblikkeligt blev den 22 mand store gruppe halveret. Pacher havde dog stadig et forspring på et lille halvt minut, da de forreste gik ind på de sidste seks kilometer af stigningen.

 

Her angreb den schweiziske mester Sébastian Reichenbach, og med sig fik han Lennard Kämna, Julian Alaphilippe, og Richard Carapaz, og de fire fik hurtigt hentet Pacher. I feltet fik Nicholas Edet og Guillaume Martin (Cofidis) uden videre lov at stikke af fra feltet, hvor Jumbo-Visma ikke lod sig mærke af angrebet.

 

Bag de fem forreste havde en gruppe bestående af Warren Barguil (Arkea), Simon Geschke (CCC), Tiesj Benoot og Nicolas Roche (Sunweb) samt Pavel Sivakov (Ineos) samlet sig, men de tabte tid til de forreste.

 

Her var Pacher i tydelige problemer, og det blev bestemt ikke bedre, da Richard Carapaz med to kilometer til toppen angreb. Alaphilippe kunne straks gå med, mens Reichenbach og Kämna fik slidt sig tilbage. Alaphilippe så dog ud til at have gået over sin grænse, for franskmanden måtte ud af det blå slippe, og da Carapaz endnu engang forcerede, kneb det også for Reichenbach at følge med.

 

 

Lennard Kämna skar tænder, men hang på, og kort før toppen var det i stedet hans tur til at angribe. Hen over toppen fik tyskeren et pænt hul til Carapaz, og på nedkørslen fortsatte han med at øge.

 

Med ti kilometer igen kørte den 24-årige tysker ind i etapefinalen med et forspring på cirka et halvt minut, og mens Reichenbach fulgte yderligere et minut bag, var Julian Alaphilippe faldet tilbage til forfølgergruppen.

Tyskeren ønskede formentlig at gå ind på målstigningen med så stort et forspring til den forsvarende Giro-vinder som muligt, og med 2,2 kilometer til mål startede Bora-rytteren stigningen med et forspring på over et minut.

 

Kämna havde allerede været tæt på en etapesejr på 13. etape, men dengang blev han slået af colombianske Daniel Martinez, men denne gang ville den tidligere Sunweb-rytter ikke lade sig snyde af en sydamerikaner.

 

Selv på de stjele stigningsprocenter formåede Kämna at øge, og da han efter 164 kilometer kunne strække armene over hovedet til sejr, var det med et forspring på næsten halvandet minut ned til Carapaz.  

 

Foto: Eurosport

 

Da favoritterne nåede målstigningen havde Jumbo-Visma reduceret feltet ganske betragteligt. Også UAE gik frem, men selvom Tadej Pogacar med 400 meter til mål accelererede, var det i stedet Miguel Angel Lopez, der kørte kontra. Colombianeren fik sig kun et lille hul, og side om side kunne de to slovenske favoritter køre i mål efter lidt mere end fire timer i sadlen.

 

DEL
DELTAG I DEBATTEN

FREDAG

Tobias Lund slog eliterytterne til drive in cykelløb

Amalie Dideriksen sejrede i Herning

Video i artiklenOptakt: 20. etape af Tour de France

Video i artiklenTour de France-analyse: Underdogs made in Denmark

Følg Tourens afgørende enkeltstart

Førertrøjen ser frem mod tt etapen i morgen

Udlandet roser Søren Kragh og Sunweb - Sammenlignes med søuhyre

Vind lækre Garmin produkter

Lige bag Søren Kragh for anden gang

Få Tour de France stemning hjemme i stuen med 20% rabat

Video i artiklenUlissi tager førertrøje og etapesejr i Luxembourg på dramatisk etape

Video i artiklenElisa Longo vinder i Giro Rosa

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Video i artiklenSe alle højdepunkterne fra 19. etape, hvor Søren Kragh vandt endnu en tour-sejr!

Video i artiklenSøren Kragh Andersen efter anden etapesejr: Jeg kunne ikke tro det

Video i artiklenMatteo Trentin: Jeg ville gerne have gået efter etapesejren

Video i artiklenKragh efter historisk sejr: Jeg skreg efter tiden, for jeg troede ikke på det

Video i artiklenEndnu en etapesejr til Søren Kragh i Tour de France!

Video i artiklenEndnu en etapesejr til Søren Kragh i Tour de France

Video i artiklenStærkt! Kragh angriber og skaber hul

Ulissi efter sejr i Luxembourg: Vi kæmpede med sidevinden

Video i artiklenNej, nej, nej! Sivakov styrter igen, igen!

Annemiek van Vleuten efter bristede VM-drømme: Ruten passede mig godt

Elisa Longo vinder i Giro Rosa – Uttrup firer

Ulissi tager førertrøje og etapesejr i Luxembourg på dramatisk etape

Uno-X vil skabe WorldTour-kvindehold med danske og norske ryttere

Produktnyt: Opgraderet overgangs- og vinterkollektion fra hollandske Futurum

Campenaerts ser van Aert som favorit til VM i enkeltstart

Medie: Giro Rosa-etapvinder på vej til CCC-Liv

Schleck: Pogacar minder mig om mig selv

Jumbo-Visma-sportsdirektør smidt ud af Tour de France

Mitchelton-Scott svækket yderligere - Spratt også ude af Giro Rosa

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Video i artiklenBliv guidet med cykelsøgemaskinen - Få rabatkoder og gode tilbud

Efter 18. etape i Touren: Sådan er klassementet på point

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

Roglics taktik til tidskørsel endnu ikke fastlagt

Degenkolb: Betyder jeg var i god form til Touren

Video i artiklenOptakt: 19. etape af Tour de France

Van Vleuten ude af Giro Rosa og VM

Video i artiklenTour de France-analyse: Klasse fornægter sig ikke

Denz bedst på kongeetapen i Slovakiet

Hirschi: Kwiatkowski var virkelig stærk

Pogacar: Jeg ser frem til tidskørslen

Landa - Vi prøvede alt

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Video i artiklenKwiatkowski: Jeg havde gåsehud de sidste kilometer

Video i artiklenEt kig frem mod ruten på 19. etape af Tour de France

Video i artiklenHøjdepunkter fra 18. etape af Tour de France

Video i artiklenKwiatkowski efter etapesejr: Jeg havde gåsehud de sidste mange kilometer

Video i artiklenKwiatkowski og Carapaz ruller over stregen side om side – Kwiatkowski vinder etapen

Video i artiklenDobbelt Ineos-triumf på 18. etape

Video i artiklenLotte Kopecky vinder 7. etape af Giro Rosa - van Vleuten fortsat i pink trods styrt

Verdensmesteren involveret i styrt - formodet brækket hånd

Video i artiklenUran i problemer! Bliver sat fra fontgruppen

Video i artiklenLanda angriber i bunden af dagens sidste stigning!

Video i artiklenFrontgruppen kører ind på dagens hårdeste stigning

Video i artiklenTo Ineos-ryttere i forreste gruppe over Col des Aravis

Video i artiklenDegenkolb vinder i Luxembourg

Video i artiklenHirschi styrter på nedkørsel!

Video i artiklenKopecky vinder syvende etape af Giro Rosa

Mads Würtz femmer i new zelandsk sejr i Coppa Sabatini

Bike Blowout 2020 og Copenhagen Bike Show 2021 aflyses

Video i artiklenDegenkolb vinder i Luxembourg – Hindsgaul i udbrud

Video i artiklenHirschi først over dagens første bjerg

Video i artiklenInterview med Pogacar før dagens etape

Video i artiklenInterview med Richie Porte før dagens etape

Video i artiklenSøren Kragh og Michael Valgren sammen i udbrud

Video i artiklenRolland og Alaphilippe angriber fra feltet

Video i artiklenSam Bennett hurtigst i pointspurten.

Groupama-FDJ forlænger med fem ryttere

Bora-Hansgrohe sikrer sig sprintertalent

Modkørende trafik endte i rytterstrejke

Bilbao: Vi vil prøve igen

Kruijswijk leder Jumbo-Visma an i Giro d’Italia

Danskerne gjorde rent bord - se samtlige resultater fra første e-løb

Efter 17. etape i Touren: Sådan er klassementet på point

ONSDAG

Video i artiklenOptakt: 18. etape af Tour de France

Video i artiklenTour de France-analyse: Højt at flyve, Superman!

Glad Roglic applauderer Lopez

Video i artiklenSepp Kuss angriber med under tre kilometer til mål