Prøv vores nye app
Succes til Bora: Kämna sejrer på første alpeetape
15. september 2020 17:35
af Mathias Blohm

Langt om længe kom der noget succes til Bora-hansgrohe, der endnu engang var med til at animere en etape i årets Tour de France. I sidste ende revancherede Lennard Kämna sin andeplads på 13. etape ved at sejre foran Ineos Grenadiers Richard Carapaz.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

16. gang er lykkens gang.

 

Bora-hansgrohe har aldrig ventet så længe på en etapesejr i Tour de France, som det har været tilfældet i år. Siden det tyske mandskab i 2017 rykkede op på WorldTouren, har de altid fået deres første etapesejr indenfor løbets første fem dage.

 

Selvom den har ladet vente på sig, sørgede Lennard Kämna i dag for, at tyskerne også i år kan tage en etapesejr med hjem.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Den 24-årige tysker kørte fra sin udbrudskollegaer med godt 20 kilometer til mål, og selvom specielt Richard Carapaz (Ineos) gjorde hvad han kunne for at lukke, lykkedes det aldrig.

 

I favoritgruppen slap Egan Bernal allerede med over 30 kilometer til mål. På det tidspunkt havde feltet for længst ladet udbruddet køre.

 

Mere end et kvarter efter Kämna kom favoritterne til mål, og selvom Miguel Angel Lopez satte et angreb ind på de sidste 300 meter, skete der ingen markante forskydninger i klassementet.

Annonce

 

Etapereferat:

Med nul positive covid-19-prøver blandt de 22 mandskaber, var der 156 ryttere til start, da tredje uge i Tour de France tirsdag begyndte. Rytterne havde langt om længe nået Alperne, og selvom dagens etape ’kun’ bød på en enkelt kategori-1-stigning, var der næsten 4000 højdemeter på programmet.

 

Med temperaturer i nærheden af 30 grader bød La Tour-du-Pin cirka midt imellem Lyon og Grenoble rytterne velkommen i strålende vejr, og samtidig kunne løbet også byde løbsdirektør Christian Prudhomme velkommen tilbage, efter han havde overstået sin syv dage lange corona-karantæne.

 

 

Straks fra start viste Ineos Grenadiers initiativ, da Dylan Van Baarle angreb lige som Christian Prudhomme flagede etapen i gang. Også Quentin Pacher (B&B Hotels) fik kortvarigt et hul, men da de første fem kilometer var tilbagelagt, var der atter samling.

 

Kort efter slap en gruppe på hele 14 ryttere dog afsted, og mens de fik tilslutning af yderligere ryttere bagfra, satte Bora-hansgrohe sig frem i feltet. Også Michael Valgren (NTT) og Greg Van Avermaet (CCC) ville med, og sammen med yderligere fem-seks ryttere gik de efter det store udbrud.

 

På dagens første kategoriserede stigning - kategori-4-stginingen Côte de Virieu efter 13 kilometer - havde Valgren-gruppen fået tilslutning, og et udbrud på hele 35 ryttere lå således med 10-20 sekunder ned til feltet. Det varede dog ikke længe, inden feltet på foranledning af Cofidis fik skabt samling.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Stort udbrud

I stedet fik Nicholas Roche (Sunweb) og Richard Carapaz (Ineos) et hul, og den duo så åbenbart så lovende ud, at Julian Alaphilippe (Deceuninck), Chris Juul-Jensen (Mitchelton), Matteo Trentin (CCC), Andrey Amador (Ineos) og ni andre ryttere satte efter og kort efter fik tilslutning.

 

 

Kortvarigt faldt der ro på i feltet, efter Edvald Boasson Hagen (NTT), Geoffrey Soupe (Total) og Jack Bauer (Mitchelton) satte efter udbruddet. Kort efter ville også Marc Hirschi på endnu en mission, men det fik feltet til at sætte farten op , og derfor var der efter 40 kilometers kørsel stadig kun et minut imellem udbruddet og feltet.

 

Dermed var udbruddet endnu ikke kørt, og det udnyttede først Pierre Rolland (B&B Hotels) og siden også Casper Pedersen og Tiejs Benoot (Sunweb) til at køre op, og så lod roen langt om længe til at falde i feltet.

Annonce

 

I dagens indlagte spurt var der ikke megen konkurrence for Matteo Trentin, der sikkert snuppede de 20 point foran Daniel Oss (Bora), og dermed nærmer CCC-rytteren sig efterhånden Sam Bennett og Peter Sagan i toppen af konkurrencen om den grønne trøje.

 

I feltet udnyttede Romain Sicard (Total), Mikel Nieve (Mitchelton), Neilson Powless (EF), Simon Geschke (CCC) og Pavel Sivakov (Ineos) stilstanden, og de fem ryttere angreb kort før Col de Porte-stigningen, der havde top efter 66,5 kilometer.

 

Rolland på pointjagt

Med 1,4 kilometer til toppen angreb Pierre Rolland med tydelig tanke på bjergtrøjen, og da kun Nicholas Roche gik med, ventede der fem point på toppen til Rolland. Frontduoen fortsatte sammen over toppen, og da det Jumbo-Visma-ledede felt ti minutter senere rundede toppen, var det tydeligt, at etapevinderen sad i en af forreste grupper.

 

 

Efter den lange nedkørsel fra Col de Porte ventede et kort dalstykke, og her lykkedes det langt om længe den fem mand store forfølgergruppe af skabe kontakt, og da også Rolland og Roche lod sig opsluge, var det nu en gruppe på ikke mindre end 23 mand, der med 75 kilometer til mål tog hul på Côte de Revel-stigningen.

Annonce

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Med Daniel Oss i spidsen holdt den store udbrydergruppe sig samlet på den første del af den 7,2 kilometer lange stigning, og først med to kilometer til toppen stak Pierre Rolland uden modsvar af. I sikker stil tog franskmanden yderligere fem point, og dermed udlignede han Benoit Cosnefroys føring i bjergkonkurrencen.

 

Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte

Med små 37 kilometer tilbage af dagens etape startede den korte Seyssins-stigning, der fungerede som en slags opvarmning til Kategori-1-stigningen med det korte og mundrette navn Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte.

 

Quentin Pacher (B&B Hotels) angreb solo, og mens han fik lov at slippe afsted, slap Daniel Oss (Bora) efter flere ganske markante føringer for holdkammeraten Lennard Kämna. I stedet overtog Casper Pedersen føringen.

 

I feltet herskede der stadig fred og fordragelighed, og mens Mads Pedersen (Trek) sad forrest i feltet, sad Egan Bernal allerbagerst side om side med Sam Bennett og Michael Valgren. Afstanden var på dette tidspunkt vokset til over 13 minutter.

 

Annonce

 

I den store forfølgergruppe satte Andrey Amador (Ineos) pres på, og nærmest øjeblikkeligt blev den 22 mand store gruppe halveret. Pacher havde dog stadig et forspring på et lille halvt minut, da de forreste gik ind på de sidste seks kilometer af stigningen.

 

Her angreb den schweiziske mester Sébastian Reichenbach, og med sig fik han Lennard Kämna, Julian Alaphilippe, og Richard Carapaz, og de fire fik hurtigt hentet Pacher. I feltet fik Nicholas Edet og Guillaume Martin (Cofidis) uden videre lov at stikke af fra feltet, hvor Jumbo-Visma ikke lod sig mærke af angrebet.

 

Bag de fem forreste havde en gruppe bestående af Warren Barguil (Arkea), Simon Geschke (CCC), Tiesj Benoot og Nicolas Roche (Sunweb) samt Pavel Sivakov (Ineos) samlet sig, men de tabte tid til de forreste.

 

Her var Pacher i tydelige problemer, og det blev bestemt ikke bedre, da Richard Carapaz med to kilometer til toppen angreb. Alaphilippe kunne straks gå med, mens Reichenbach og Kämna fik slidt sig tilbage. Alaphilippe så dog ud til at have gået over sin grænse, for franskmanden måtte ud af det blå slippe, og da Carapaz endnu engang forcerede, kneb det også for Reichenbach at følge med.

 

Læs også
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Annonce

 

Lennard Kämna skar tænder, men hang på, og kort før toppen var det i stedet hans tur til at angribe. Hen over toppen fik tyskeren et pænt hul til Carapaz, og på nedkørslen fortsatte han med at øge.

 

Med ti kilometer igen kørte den 24-årige tysker ind i etapefinalen med et forspring på cirka et halvt minut, og mens Reichenbach fulgte yderligere et minut bag, var Julian Alaphilippe faldet tilbage til forfølgergruppen.

Tyskeren ønskede formentlig at gå ind på målstigningen med så stort et forspring til den forsvarende Giro-vinder som muligt, og med 2,2 kilometer til mål startede Bora-rytteren stigningen med et forspring på over et minut.

 

Kämna havde allerede været tæt på en etapesejr på 13. etape, men dengang blev han slået af colombianske Daniel Martinez, men denne gang ville den tidligere Sunweb-rytter ikke lade sig snyde af en sydamerikaner.

 

Selv på de stjele stigningsprocenter formåede Kämna at øge, og da han efter 164 kilometer kunne strække armene over hovedet til sejr, var det med et forspring på næsten halvandet minut ned til Carapaz.  

 

Foto: Eurosport

Annonce

 

Da favoritterne nåede målstigningen havde Jumbo-Visma reduceret feltet ganske betragteligt. Også UAE gik frem, men selvom Tadej Pogacar med 400 meter til mål accelererede, var det i stedet Miguel Angel Lopez, der kørte kontra. Colombianeren fik sig kun et lille hul, og side om side kunne de to slovenske favoritter køre i mål efter lidt mere end fire timer i sadlen.

 

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Følg enkeltstarten i Romandiet og kongeetapen i Tyrkiet
Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!

Annonce

Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
VIS FLERE

Annonce