EKSKLUSIVT INTERVIEW

Dansker VM-favorit efter "vanvittig" udvikling: Ved der ikke forventes andet af mig
24. februar 2022 08:00Foto: Privatfoto
af Christian Frese

Over de seneste dage har vi bragt interview med de danskere, som på lørdag skal køre VM i e-cykling. I dag er vi nået til det tredje og sidste medlem af herrernes trup, den 25-årige jyde Oskar Hvid, som er blandt forhåndsfavoritterne til regnbuetrøjen.

Annonce

Du finder her vores øvrige VM-interview med henholdsvis Louise Houbak, Caroline Bohé, Fie Østerby , Daniel Guld og Aleksej Calmann.

 

Han har forberedt sig specifikt til denne ene løbsdag i 10 uger. Ingen ryttere scorede flere end ham i den seneste sæson af Zwifts stærkeste liga. Og begge af hans to holdkammerater har nævnt ham som en oplagt guldkandidat.

 

Alligevel føler Oskar Hvid ikke det store pres, før en lang vintersæson på lørdag kulminerer med VM.

Cavendish banker konkurrenterne i Abu Dhabi

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

”Jeg er virkelig afslappet og spændt. Jeg glæder mig bare helt sindssygt meget. Jeg forholder mig meget stille og roligt til det. Jeg har gjort hele forarbejdet, så jeg venter bare på, at det bliver lørdag, så jeg kan vise, hvor langt det rækker,” siger Hvid til Feltet.dk.

 

Hvids afslappede tilgang tager sit udspring i det faktum, at han har fulgt sin forberedelsesplan til punkt og prikke, hvilken allerede under Premier Division-sæsonen gav udbytte i form af tre podiepladser (og to pointsejre) ud af fem mulige.

 

”Jeg har brugt Premier Division-løbene som min primære forberedelse. Jeg har tilrettelagt dagen til dem og studeret ruterne. Det er gået over alt forventning. Jeg har fundet nogle rutiner og metoder, der virker rigtig godt. Jeg er afslappet om at skulle køre samme protokol op mod VM.”

Annonce

 

25-årige Hvid, som har kørt de seneste tre landevejssæsoner i den danske A-klasse, startede på Zwift for to vintre siden, men det var først i oktober 2021, at han debuterede i Premier Division.

 

Hvids debutsæson forløb uden de store personlige resultater. Til gengæld satte den gang i en fysisk udvikling, som landsholdskammeraten og Premier Division-konkurrenten Aleksej Calmann har betegnet som ”vanvittig”.

 

”Jeg vil næsten sige, at det er ret lige til. Det niveau, som jeg havde for tre-fire måneder siden, var et godt standardniveau, men det var et niveau, jeg havde på baggrund af, at jeg ikke trænede så meget og ikke var så seriøs. Jeg gik og vejede mere, end jeg kunne. Så snart jeg fandt ud af, at VM lå godt til mig, begyndte jeg at være mere professionel om Zwift,” begrunder Hvid sin udvikling og fortsætter:

 

”Jeg tror egentlig, at Zwift-løbene er der, hvor jeg har rykket mig. Det er ikke så meget på grund af min træning. Det er bare at køre en helvedes masse Zwift-løb.”

 

”Jeg har kørt to sæsoner i Premier Division, og i den første sæson pressede jeg mig selv fuldstændig til det yderste, og jeg kunne stadig ikke følge de bedste. Og det er, ligesom om at min krop har suget alle de tæsk til sig og så produceret en ny styrke. Den trak jeg med ind til den forgangne sæson, hvor jeg begyndte at have overskud i løbene.”

 

Wattrekorder og verdensklasse

I vintrene 2019-2020 og 2020-2021 var Zwift mest af alt et træningsværktøj for VM-danskeren. Men denne vinter har e-cykling og VM været en selvstændig prioritet.

 

Hvorfor blev Zwift noget, som du går op i at være god til?

 

”Det er svært at sige. Jeg tror egentlig bare, at jeg har fundet ud af, at hvis vi sammenligner med landevejen - der er jeg en ret god cykelrytter, men på Zwift er jeg en verdensklasserytter. Når man kan blive en del af så store ting som landsholdet og VM. Så er det klart, at man finder passion for det og får lyst til at snuse til det univers. Det har jeg så gjort.”

 

Prioriteringen af VM har blandt andet betydet, at Hvid denne vinter har rykket meget af sin træning fra landevejene og ind på de virtuelle af slagsen. Og i denne forbindelse har danskeren opdaget en af grundene til, at det lige er ham, som har etableret sig som en af Danmarks og verdens absolut bedste Zwiftere.

 

”Jeg tror egentlig bare, at jeg har en fysiologi, der kan producere rigtig gode watt indendørs på en stationær cykel. Jeg har sat nye wattrekorder i stort set alle tidsintervaller indendørs. Og det har været store wattrekorder.”

Annonce

 

”Udenfor har jeg slet ikke præsteret i nærheden af, hvad jeg har præsteret indenfor. Det er så sket i takt med, at jeg har tabt mig ret mange kilo i de seneste to-tre måneder.”

 

Erkender medaljepotentiale efter omhyggelig forberedelse

Kombinationen af wattrekorder, vægttab og topplaceringer blandt verdenseliten har fået både Daniel Guld og Calmann til at omtale Hvid blandt forhåndsfavoritterne til regnbuetrøjen. Calmann har sågar Hvid som den allerstørste favorit.

 

Hovedpersonens egen selvopfattelse er da også, at han er en af verdens bedste. Og at han kører VM for at vinde det.

 

”Da jeg kæmpede for at blive en del af landsholdet tilbage i november-december, der havde jeg et håb om, at jeg kunne køre en top 10 ved VM, hvis jeg var virkelig dygtig.”

 

”Men med den succes, jeg har haft i Premier Division, og den udvikling, jeg har haft på det seneste, så er jeg også klar over, at billedet nu er, at jeg skal have en medalje,” siger Hvid, der har det fint med at blive betragtet som en kandidat til guldet.

Annonce

 

”Jeg ved godt, at med det, jeg har leveret i det seneste stykke tid, så forventes der ikke andet af mig. Jeg ved også, at hvis jeg har bare nogenlunde den samme form, som jeg plejer, og jeg regner sådan set med at have en lidt bedre form, så er jeg sikker på, at jeg har psyken til at grave så dybt, som det kræver at køre den finale. Jeg har virkelig gjort mit forarbejde.”

 


Oskar Hvid var stærkt medvirkende til, at Team POAuto-CeramicSpeed sluttede som nummer fire i Premier Division. Foto: Privatfoto.

 

Det forarbejde har alt sammen taget udgangspunkt i én ting: Den 55 kilometer lange VM-rute og dens målbakke på 1,4 km á 5,8 %.

 

”Jeg har kørt ruten mange gange, og jeg kender enhver højdemeter og et ethvert sving. Jeg ville kunne køre den med lukkede øjne. Jeg har også skiftet den store klinge på min cykel ned til en 50-T for at have en bedre gearing til finalen,” udtaler Hvid og tilføjer:

 

”Så har jeg også trænet specifikt frem mod at have en god tre-fem minutters power. Det er også i det interval, at jeg er allerbedst. Da vi kørte ræs nummer fem i Premier Division, trådte jeg lige knap otte watt per kilo i fire minutter. Jeg ved, at hvis jeg kan det på lørdag, så skal jeg nok køre med om de sjove placeringer.”

Annonce

 

Opskriften på VM-succes?

Hvid nævner Matthias Deroose og Freddy Ovett som to af sine største konkurrenter, men påpeger samtidig, at startlisten inkluderer adskillige navne, heriblandt den forsvarende verdensmester Jason Osborne og Alpecin-Fenix-profilen Jay Vine, hvis Zwift-styrke han ikke har stiftet bekendtskab med.

 

Uanset finalemodstanderne har Hvid opskriften klar, hvis han skal lykkes med at overgå Anders Foldagers sølvmedalje fra VM i december 2020.

 

”Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Der skal helst ikke køre et femmandsudbrud hjem uden danskere. For mig skal det gerne komme mere eller mindre samlet ind til finalebakken. Der har jeg jo Daniel og Aleksej til at hjælpe mig. Eventuelt lukke nogle huller eller gå med i nogle ryk.”

 

”Jeg skal egentligt holde mig til min plan om ikke at lave det store i løbet indtil selve afslutningen. Så regner jeg med at gøre mig gældende der.”

 

Hvad ville det betyde for dig at blive verdensmester i e-cykling?

Annonce

 

”Det ville være en drøm, der gik i opfyldelse. Jeg tør næsten sige, at der ikke er nogen, som har arbejdet hårdere for det, end jeg har. Det ville virkelig være det største, der nogensinde er sket for mig.”

 

Herrernes VM-felt består af i alt 92 ryttere. Løbet køres umiddelbart efter kvindernes klokken 19.15.

INFO
E-cykling
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 18. august 2022

Følg den sidste sprinteretape i Danmark Rundt samt åbningen på Vueltaen
Landevej
Danmark indledte ikke som håbet i l’Avenir
Landevej
Eksklusivt interviewEndnu en misset chance for dansk sprinter efter kaotisk etape
INTERVIEW Landevej
Cykelduellen: Stem på din Vuelta a Espana-vinder
Landevej
Eksklusivt interviewSlut med dobbelte dagsordener: Nu er det all in for kontirytter
INTERVIEW Landevej
Animerende lykkeridder: Vi var de stærkeste i dag
Landevej
Eksklusivt interviewUheldig dansker kastede cyklen: Det var dårlig stil
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDSM-dansker efter tur på grusveje: Det var sgu meget sjovt
INTERVIEW Landevej
Cort efter spurtnederlag: Vi vidste godt, de ville komme bagfra
Landevej
Hører grus til i landevejsløb? – Dobbelt etapevinder Kooij føler sig ikke overbevist
Landevej
Eksklusivt interviewSkjelmose efter grusetape: Vi skal i offensiven
INTERVIEW Landevej
Flyvende hollænder triumferer på monsteretape i Danmark
Landevej
Vuelta a Espana: Holdanalyse
Landevej
Vuelta a Espana: Outsiderne (*)
Landevej
Vuelta a Espana: Podiekandidaterne (**)
Landevej
Vuelta a Espana: Vinderkandidaterne (***)
Landevej
Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne (****)
Landevej
Vuelta a Espana: Favoritten (*****)
Landevej
Vuelta a Espana: Ruten, etaper og etapeprofiler
Landevej
Valverde hyldes med særlig trøje
Landevej
Transferlisten 2022-2023 – ProTeams
Landevej

Annonce

Landsholdsstjerne ude af PostNord Danmark Rundt
Landevej
Mads P. overvejer Vueltaens pointtrøje
Landevej
Optakt: 3. etape af PostNord Danmark Rundt
Landevej

Annonce

Quintana trækker sig fra Vuelta a España
Landevej
Sådan starter holdene på holdtidskørsel i Vueltaen
Landevej
Quick-Step ramt af COVID-19 før Vuelta a España
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewFavorithold før gruset: Det er ikke op til os i dag
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMads Würtz skal vinde tid i klassementet: Målet er en placering i top fem
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng dansker måtte køre på knækket cykel efter kæmpe styrt
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewBregnhøj udpeger Riwals kort til maratonetape
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk WorldTour-talent i bedring efter styrt
INTERVIEW Landevej
Tour-treer er ikke fan af tredje etapes lange distance
Landevej
Eksklusivt interviewSkjelmose forklarer sin målsætning for dagens etape
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewJumbo-komet glæder sig til dagens gruskamp
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewTrek-stjerne indikerer: Enkeltstart har ikke gjort Skjelmose til enekaptajn
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMørkøv afviser ikke personlig mulighed: Vi kører holdets bedste chance
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDSM-dansker forklarer dagens grustaktik: Lidt som et endagsløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewCort: Håber at jeg kommer hel igennem
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansker: Regnen kan gøre det mindre hårdt
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewLasse Norman frygter Hernings grusveje
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewSuri-es beskriver holdets planer for grusetapen
INTERVIEW Landevej
Schweizer lykkelig for EM-sejren efter grufuld Tour-start i Danmark
Landevej
Eksklusivt interviewDansk profil forventer kaos: Folk ved ikke, hvad der kommer
INTERVIEW Landevej
WorldTour-hold skriver med tre nye ryttere
Landevej
Stærk leadout-man forlænger sin kontrakt
Landevej
Quintana med kontant udmelding ovenpå diskvalifikation
Landevej
Moberg om Muff: En af de bedste enkeltstarter nogensinde
Landevej
Eksklusivt interviewDanmarks kaptajn har ambitioner om topplacering i stort etapeløb
INTERVIEW Landevej

Onsdag den 17. august 2022

Eksklusivt interviewBernal kørte fra døden: Ulykken har ændret min mentalitet
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewForslået dansker frygter for klassementet: Det var ikke min bedste dag på cyklen
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewEnkeltstarten passede dansk tempospecialist dårligt
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewPrice tilfreds med smalt nederlag til Thomas: Det kan jeg hente på bedre udstyr
INTERVIEW Landevej
Etapevinder bruger gammel sportsgren som hjælp til enkeltstart
Landevej
Eksklusivt interviewDSM’s sportsdirektør vil spille på flere danske heste
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenSe den schweiziske triumf på EM-enkeltstarten
Video
Video i artiklenSe Mikkel Bjerg køre i mål på EM-enkeltstarten
Video
Eksklusivt interviewBreschel efter Corts tidstab: Vi skal måske køre mere offensivt
INTERVIEW Landevej
Bjerg tæt på medaljerne ved EM i enkeltstart
Landevej
Eksklusivt interviewSkjelmose efter endnu en andenplads: Det skal nok komme
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenFlot dansk præstation ved EM i München
Video
Eksklusivt interviewFransk stjerne forklarer, hvorfor han akkurat missede sejren
INTERVIEW Landevej
Sublime Skjelmose leverer stor enkeltstart i Assens
Landevej
Optakt: EM – enkeltstart
Landevej
Nedrykningstruede Movistar henter vigtig sejr i Frankrig
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af 2. etape af Tour du Limousin
Video
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Landevej
Sidste Vuelta-hold udtaget
Landevej
Optakt: 2. etape af PostNord Danmark Rundt
Landevej
Schweizer genvinder EM-titlen - ingen dansker i top 10
Landevej
Officiel startliste til Vuelta a España 2022
Landevej
Chok: Quintana streget fra årets Tour de France
Landevej
Eksklusivt interviewCasper P. om Søren Kragh: Han ser rigtig skarp ud
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewKim A. udpeger dansker som favorit
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview19-årig dansker sætter ord på Jumbo-skifte
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewCort håbede på længere rute: Havde ikke gjort mig noget
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUno-X kommer godt forberedte: Drømmer om top fem
INTERVIEW Landevej
VIS FLERE

Annonce