Prøv vores nye app

Breaking!

Simon Yates tager udbrudssejr i Pyrenæerne i Tour de France
18. juli 2019 16:42Foto: Sirotti
af Mathias Høj

Simon Yates (Mitchelton-Scott) vandt i dag 12. etape af Tour de France. Mitchelton Scott-rytteren vandt den afgørende spurt foran Pello Bilbao (Astana) og Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe). Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) forsvarede den gule førertrøje.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I dag ventede den første etape i Pyrenæerne i dette års Tour de France, hvorfor angrebslysten også var stor fra etapens start. Hele 40 ryttere etablerede dagens enorme udbrud, som danske Michael Mørkøv og Michael Valgren var en del af.

 

I finalen gik det store udbrud i opløsning, hvor kun de bedste klatrere kunne klare sig på den afsluttende Horquette d'Ancizan-stigning. Simon Yates var godt kørende på stigningen sammen med Gregor Mühlberger og Pello Bilbao, og de tre ryttere dannede fronttrio opad stigningen. Nede i feltet var der total ro på, mens INEOS satte et kontrollerende tempo på den sidste stigning.

 

Yates, Bilbao og Mühlberger holdte forfølgergruppen bag sig hele vejen til målet, hvor etapesejren skulle afgøres i en reduceret spurt. Her var det britiske Yates, der trak det længste strå foran Bilbao og Mühlberger. Dermed er Mitchelton Scott nu oppe på to sejre i dette års Tour de France.

 

Læs også
Hollænder vinder kongeetape - Tobias Lund mister førertrøjen

 

Julian Alaphilippe kørte i mål med resten af feltet og forsvarede dermed sin gule førertrøje. Bedste danske rytter blev Valgren, der krydsede målstregen på 18. pladsen et minut og 33 sekunder efter Yates.

 

Etapereferat:

209,5 kilometer fra Toulouse til Bagnères-de-Bigorre var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 12. etape af Tour de France. Belgiske Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) stillede som ventet ikke til start på dagens etape, hvorfor 168 ryttere tog starten i Toulouse.

 

Undervejs på etapen skulle rytterne op over tre kategoriserede stigninger, hvoraf de to sidste var kategori 1-stigningerne Col de Peyresourde (13,2 km - 6,9 % i snit) og Horquette d’Ancizan (9,9 km - 7,7 % i snit). Sidstnævnte havde sin top med omkring 30 kilometer til mål, inden der i finalen ventede en lang nedkørsel mod målbyen Bagnères-de-Bigorre. Etapen bød i alt på 3088 højdemeter.

Annonce

 

Fra etapens start var der meget stor angrebslyst. Blandt de meget aktive ryttere var Peter Sagan (Bora-hansgrohe), men slovakken formåede ikke at ramme dagens udbrud i første omgang. Næste rytter til at forsøge sig var tyske Lennard Kämna (Sunweb), der kørte alene væk fra feltet og skabte sig et lille forspring. Det hele blev dog samlet igen efter 30 kilometers cykelløb i et hæsblæsende tempo.

 

Enormt udbrud bliver etableret

Der skulle gå lidt over 40 kilometer, inden et enormt udbrud på 42 ryttere kom afsted. Danske Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick Step) og Michael Valgren (Dimension Data) ramte det meget store udbrud, mens Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) på egen hånd forsøgte at køre op til fronten.

 

Katusha-danskeren fik senere kontakt til Mikael Cherel (AG2R) og Rein Taaramae (Total Direct Energie), der sad i en forfølgergruppe. Afstanden op til udbruddet lød dog på to minutter, hvorfor de få kilometer senere blev hentet af feltet. Derfor var det meget skuffende, at det lukningstruet Katusha-hold ikke havde mindst en rytter med helt i front.

 

Deceuninck-Quick Step førte feltet an i forsvaret på Julian Alaphilippes gule førertrøje. Største trussel i udbruddet var Greg Van Avermaet (CCC), der lå 14 minutter efter Alaphilippe i klassementet, men det belgiske mandskab holdte udbruddet i kort snor.

 

Udbruddet tog hul på dagens første kategoriserede stigning Cote de Montoulieu-Saint-Bernard (1,7 km - 5,2 % i snit) med et forspring på lidt over tre minutter til feltet. Wellens førte udbruddet over toppen af stigningen og tog det ene bjergpoint, der var at hente.

 

Nizzolo og Dennis udgår

Fra Cote de Montoulieu-Saint-Bernard og hen til kategori 1- stigningen Col de Peyresourde skulle rytterne tilbagelægge omkring 70 kilometer. Frem mod Col de Peyresourde øgede udbruddet langsomt sit forspring til fem minutter. I mellemtiden udgik Giacomo Nizzolo, der var for medtaget af sit styrt i går til at forsætte i årets Tour de France, mens også Rohan Dennis (Bahrain-Merida) forlod løbet.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Få kilometer inden stigningen lå dagens indlagte pointspurt placeret, og med Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) og Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) i udbruddet var der lagt op til en seværdig spurt. Sagan kørte sig til maksimum point foran Colbrelli og Kristoff, der brugte spurten til at få et lille forspring inden stigningen.

 

Calmejane alene i front

Colbrelli fik hurtigt kørt Kristoff ud af hjulet, men italienerens forcering handlede blot om overlevelse på etapen. Lilian Calmejane (Total Direct Energie) angreb fra udbruddet og fik få meter senere kontakt til Colbrelli i front, men som ventet kunne Bahrain-sprinteren ikke følge franskmandens tempo på stigningen.

 

Calmejane fortsatte alene mod toppen med forspring på 45 sekunder ned til resten af udbruddet, hvor Sunweb svingede taktstokken i føringsarbejdet for Nicolas Roche. På de sidste meter op mod toppen angreb Wellens bagfra, og belgieren hentede Calmejane. Dermed kunne Lotto Soudal-rytteren tage maksimum bjergpoint foran Serge Pauwels (Dimension Data) og Simon Clarke (EF Education First).

 

Clarke går egne veje

Clarke fortsatte alene sin forcering på nedkørslen, der ikke var vildt teknisk. Australieren slog et afgørende hul på omkring 40 sekunder til resten af udbruddet. I mellemtiden var Mørkøv tilbage i feltet efter at være blevet hægtet af udbruddet på Col de Peyresourde.

Annonce

 

Med 40 kilometer til mål ramte Clarke dagens sidste stigning Hourquette d’Ancizan (9,9 km - 7,5 % i snit) med et forspring på over et minut til Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), der også brugte dalstykket til at skabe sig et forspring inden den sidste stigning. Afstanden ned til feltet lød nu på seks minutter, hvorfor alt tydet på, at dagens etapvinder skulle findes i udbruddet.

 

I den store forfølgergruppe bag Trentin angreb Mathias Frank (AG2R) med Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe) på hjul. De to ryttere slog et fint hul og fik senere selskab af Simon Yates (Mitchelton-Scott), Tony Gallopin (AG2R) og Roche. Dermed var der en samlet kvintet i jagten på Trentin og Clarke helt i front.

 

Nede i feltet tog INEOS over i forbindelse med føringsarbejdet, og det britiske mandskab satte et kontrollerende tempo på den afsluttende stigning. Intet tydet på, at klassementsrytterne ville køre aggressivt på stigning, da der i morgen også ventede en vigtig enkeltstart i Pau.

 

Yates og Mühlberger danser kinddans på afsluttende stigning

Trentin hentede Clarke med fire kilometer til toppen, og italieneren kørte stort set lige forbi EF Education First-rytteren, der så mærket ud på stigningen. Lidt senere blev Trentin dog hentet af Yates og Mühlberger, der blev ved med at forcere fra den efterhånden decimeret forfølgergruppe, som kun bestod af Roche, Gallopin, Frank, Pauwels, Trentin og Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

 

Bilbao kom op til Yates og Mühlberger med to kilometer til mål, men Yates forcerede i samme øjeblik, som Astana-rytteren kom op. Derfor måtte Bilbao slide for at få kontakt til frontduoen på de sidste kilometer af stigningen.

Annonce

 

Læs også
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt

 

Yates var første mand over toppen med Mühlberger lige i hjulet, mens Bilbao haltede nogle sekunder efter. Forfølgergruppen krydsede toppen 50 sekunder efter frontduoen, der nu havde 30 kilometers nedkørsel ned til målbyen.

 

Bilbao får kontakt

Bilbao fik kontakt til Yates og Mühlberger på nedkørslen, og fronttrioen havde et forspring på et minut ned til forfølgergruppen med 20 kilometer til mål. Afstanden til feltet lød på otte minutter, hvorfor klassementsrytterne havde en afventende dag i sadlen.

 

Med ti kilometer til mål lød fronttrioens forspring på halvandet minut. Derfor var der stor sandsynlighed for, at Yates, Mühlberger og Bilbao skulle kæmpe om dagens etapesejr, hvis du blot kunne undgå at styrte.

 

Finalen

Bilbao førte frontgruppen ind under kilometerporten, men det var Yates, der åbnede op for gassen først. Mitchelton Scott-rytteren kørte først igennem opløbssvinget med 200 meter til mål, og briten viste sig også stærkest i spurten, hvor han krydsede målstregen først som vinder af 12. etape.

 

Valgren kom i mål med den nærmeste forfølgergruppe, hvorfor Dimension Data-danskeren beviste, at formen er på rette kurs efter et uheldigt forår.

Annonce

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Landevej
LIVE nu: Price i næstbedste tid på stor enkeltstart
Landevej
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Vuelta Asturias
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser
Udstyr og test
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Landevej
Spansk mester står foran stor beslutning
Landevej
Overraskende prologvinder udgår med slemt brud
Landevej
Belgisk stjerne usikker til Touren
Cross
Trek trækker sig fra sponsorat
Landevej
Tysker sejrer på åbningsetapen – rutineret dansker med fremme
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Uheldig hollandsk profil udgår

Annonce

Landevej
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte
Landevej
Lefevere om muligt Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet
Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Landevej
Giro-spillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien

Annonce

Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr

Annonce

Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
VIS FLERE

Annonce