Prøv vores nye app
Optakt: Flandern Rundt 2015
04. april 2015 09:30Foto: Sirotti
af Mathias Overgaard Poulsen

Den belgiske brostenssæson afsluttes med monumentet Flandern Rundt. Løbet må i år undvære de skadede superstjerner Fabian Cancellara og Tom Boonen, men den flamske klassiker tegner til gengæld til at blive en særdeles åben og underholdende affære.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

På søndag er en af årets vigtigste og mest imødesete dage i cykelsporten. Det er dagen, hvor den flamske brostenssæson når sit absolutte klimaks med monumentet Flandern Rundt.

 

”Flanderns smukkeste” har mere end hundrede år på bagen, eftersom løbet blev kørt første gang i 1913. Flandern Rundt formår som få løb på cykelkalenderen at henrykke masserne. Synet af ryttere, der står stille på de belgiske mure eller endda bliver nødt til at stå af cyklen og trække, er noget, der begejstrer enhver cykelelsker. En sjov anekdote: I 1984 formåede kun to ryttere, Phil Anderson og Jan Raas, at nå toppen af stigningen Koppenberg uden at stå af cyklen og gå op undervejs.

 

Løbets vinderliste tæller en perlerække af fortidens koryfæer. Rik Van Steenbergen, Louison Bobet, Tom Simpson, Rudi Altig, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck og Jan Raas er blot nogle af de store ryttere, der har trukket sig sejrrigt ud af den belgiske klassiker. I nyere tid pryder navne som Moreno Argentin, udbrudskongen Jacky Durand, Johan Museeuw, Gianni Bugno, Michele Bartoli, Peter Van Petegem og danske Rolf Sørensen vinderlisten. Den prestigiøse liste omfatter også aktive ryttere som Stijn Devolder, Fabian Cancellara og Tom Boonen.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

I Flandern Rundt skal det vise sig, hvordan det reelle styrkeforhold er mellem rytterne, og hvem der har ramt formen på det rigtige tidspunkt. Der er blevet kørt talrige ”opvarmningsløb” til Flandern Rundt. Løb, som også har en stor værdi i sig selv. Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem og Tre dage ved Panne har givet pejlemærker på rytternes form, men det er indeværende søndag, at det helt store slag skal slås. De seneste år har E3 Harelbeke vist sig som den bedste indikator på rytternes niveau før Flandern Rundt. Dels ligger løbet kun godt en uge før monumentet, og dels ligner ruten til forveksling den selektive rute, som rytterne skal igennem i Flandern Rundt. Da E3 Harelbeke blev kørt sidste fredag, stod britiske Geraint Thomas som vinder foran tjekkiske Zdenek Stybar, og begge ryttere kan forventes fremme i forreste linje igen på søndag.

 

Forrige år vandt en brølstærk Fabian Cancellara sin anden sejr i ”Flanderns smukkeste”, da han angreb på løbets sidste hellingen, Paterberg. Han endte med at kunne køre i mål til en suveræn sejr med et forspring på næsten halvandet minut ned til en duo bestående af Peter Sagan og Jürgen Roelandts. Sidste år vandt samme Cancellara igen - denne gang i et spurtopgør mod belgierne Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke og Stijn Vandenbergh - uden dog at stille sin tidligere suverænitet til skue.

 

I år skulle den 34-årige schweizer så have skrevet historie ved at blive løbets første firedobbelte vinder, inden alderen for alvor begynder at trykke. Men Spartacus må i stedet se med fra sofaen ovenpå styrtet i E3 Harelbeke, som forårsagede et brud på ryggen. Da Tom Boonen - den anden store klassikerprofil i nyere tid - ligeledes misser Flandern Rundt grundet en skade, mangler den flamske klassiker anno 2015 to ryttere, der tilsammen har vundet seks af de seneste ti udgaver af løbet.

Annonce

 

Derfor skal en ny rytter bestige det øverste podie på søndag, og i et jævnbyrdigt topfelt står et væld af stærke ryttere klar til at overtage tronen - herunder nogle stærke belgiere, et par seje briter, en ung slovak, de mest hårdføre sprintere samt et belgisk superhold med mange strenge at spille på.

 

Ruten

Ruten i Flandern Rundt er populært sagt en blanding af ruterne i to andre monumenter, Paris-Roubaix og Liége-Bastogne-Liége. Rytterne skal forcere i alt 19 af de såkaldte helllingen, som er korte, brostensbelagte stigninger, og således kombinerer Flandern Rundt de væsentligste elementer fra de to ovenstående klassikere. Af samme grund tiltrækker løbet både de helt tunge sprinterdrenge og nogle af de lidt lettere ryttere, som har deres force i ardennerklassikerne.

 

Flandern Rundt gennemgik i 2012 en interessant og omdiskuteret ruteændring. Arrangørerne havde for det første flyttet målstregen fra Meerbeke til Oudenaard. For det andet indebar denne ændring, at berømte hellingen som Bosberg og den mytologiske Muur van Geraardsbergen - som traditionelt havde været det afgørende sted på ruten - var blevet sløjfet. For mange fans var det ren blasfemi at fjerne ”Muren”, men ændringen af ruten gjorde faktisk Flandern Rundt endnu hårdere på papiret, end det var i forvejen.

 

Rytterne skal i alt tilbagelægge 264,2 kilometer på søndag. Løbet starter i Brugge, som det har gjort siden 1998. I den indledende fase af løbet vil et udbrud uden store navne givetvis etablere sig. Efter 87 kilometer nås toppen af den første hellingen, Tiegemberg, mens den første passage af Oude-Kwaremont, som i alt skal passeres tre gange, venter efter 110 kilometer. Dernæst følger de resterende 17 stigninger i én lind strøm. Løbet vil udvikle sig til et udskilningsløb, og spørgsmålet er, hvornår de største favoritter og outsiderne vil begynde at åbne op.

 

Med 56 kilometer tilbage skal rytterne for anden gang over Oude-Kwaremont, hvilket markerer, at finalen påbegyndes. Dernæst venter første passage af Paterberg (hvis top ligger 51 kilometer fra mål), Koppenberg (45 kilometer), Steenbeekdries (39 kilometer), den hårde Taaienberg (37 kilometer) og Kruisberg (27 kilometer). Endelig skal rytterne en sidste gang over Oude-Kwaremont (17 kilometer) og Paterberg med 13 kilometer til målstregen, hvorefter det traditionelle forfølgelsesløb ind mod målet i Oudenaard kan begynde.

 

Favoritterne

Som optaktsskribent har Flandern Rundt typisk været et taknemmeligt løb at skrive om. Løbet har ofte båret præg af en vis grad af forudsigelighed, og det har været let at udpege løbets største favorit. Som eksempelvis de seneste to år, hvor Fabian Cancellara har levet op til den favoritværdighed, som både Feltet.dk og alle andre cykelmedier har givet ham.

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour de Romandie

 

I år er det dog anderledes, og vi går ind til en af de mest åbne udgaver af den flamske klassiker i nyere tid. I fraværet af den mægtige schweizer og med Tom Boonen ligeledes ude på sidelinjen burde kronprinserne Peter Sagan og Sep Vanmarcke være klar til at indtage Flandern-tronen, men ingen af dem har været på det ønskede niveau i år. Dette, kombineret med at ryttere som Geraint Thomas og Zdenek Stybar synes at blive bedre og bedre år for år, gør, at topfeltet i Ronde van Vlaanderen anno 2015 er mere jævnbyrdigt end længe.

 

Af samme grund er det svært at udpege én rytter som årets favorit, men undertegnedes valg er faldet på Geraint Thomas. Den alsidige brite synes i en alder af 28 at have nået et konstant meget højt niveau uanset terræn, og han er måske cykelfeltets mest komplette rytter. Thomas har kørt stærkt hele året, men det er ikke den primære grund til at pege på ham som potentiel vinder af den belgiske klassiker. Snarere er det den form, han stillede til skue i den forgangne weekend i Belgien.

 

Først vandt Thomas om fredagen det vigtigste optaktsløb, E3 Harelbeke, hvilket normalvis er en god indikator på resultatet i Flandern Rundt, idet vinderen af E3 Harelbeke i seks af de seneste ti år efterfølgende har trukket sig sejrrigt ud af Flandern Rundt. Og to dage senere viste Sky-rytteren sig igen som feltets vel nok stærkeste rytter i Gent-Wevelgem, hvor han dog måtte nøjes med en tredjeplads. Ydermere er Thomas en del af et stærk Sky-hold, hvor også Ian Stannard kan gøre sig gældende, og hvor Bradley Wiggins, Bernhard Eisel og Luke Rowe står klar til at udøve værdifuld støtte.

 

Den hårdeste konkurrent til Thomas udgøres ikke af en enkelt rytter, men snarere et helt hold i skikkelse af Etixx-QuickStep. Det belgiske storhold er forvænt med mange sejre og må være særdeles revanchesultne efter - trods overtal i finalen - at gå tomhændede hjem fra såvel Omloop Het Nieuwsblad som Gent-Wevelgem. Etixx-QuickStep vil sandsynligvis være i overtal igen i Flandern Rundt-finalen, og så er spørgsmålet, om de denne gang har den taktiske snilde (og styrken) til at udnytte fordelen i antal.

Annonce

 

Deres stærkeste kort er nok Zdenek Stybar, der blev toer i E3 Harelbeke, og som er skabt til såvel de flamske klassikere som monumentet Paris-Roubaix, der følger i næste uge. Også sidste års Paris-Roubaix-sejrherre Niki Terpstra vil kunne sidde med i finalen, og derudover har Stijn Vandenbergh efterhånden ved flere mange lejligheder vist, at han hører hjemme i toppen af brostensklassikerne, uden at han dog virker til at have de sidste to pct., det kræver for at besætte podiets øverste trin. Læg dertil, at den lynhurtige italiener Matteo Trentin blev treer i E3 Harelbeke, og vi har at gøre med et skræmmende stærkt hold.

 

Vi går alle og venter på, at Peter Sagan skal vinde sit første monument. Men måske skal vi vente lidt endnu. Sagan har ikke - trods mange fine placeringer i år - vist den øgede styrke og taktiske snilde denne sæson, som hans fans havde drømt om efter skiftet til Tinkoff-Saxo. Sagan var ellers med i finalen i E3 Harelbeke, men fik en underlig og sjælden nedsmeltning, da løbet skulle afgøres. Den unge slovak skal dog bestemt ikke afskrives sine meritter in mente, og han har nok den bedste spurt blandt favoritterne (efter Kristoff), skulle flere ryttere komme samlet hjem og sprinte om sejren.

 

En anden rytter, der har været udnævnt til naturlig arvtager til klassikertronen, er belgiske Sep Vanmarcke. Vanmarcke er et naturtalent på brostenene og har tidligere været på podiet i både Flandern Rundt og Paris-Roubaix. Var denne skribent blevet spurgt for få uger siden, kunne Vanmarcke meget vel være blevet udnævnt til hovedfavoritten på søndag. Men den belgiske profil virkede ikke helt på sit 2013- og 2014-niveau i sidste weekend og er derfor ikke topfavorit på søndag, om end han sagtens kan tænkes at sidde med i finalen igen eller endda vinde løbet.

 

Vanmarckes landmand Greg Van Avermaet har en naturlig plads blandt de ryttere, der aspirerer til en topplacering. Den stærke belgier er altid garant for solide placeringer i de store løb, det være sig brostens- eller ardennerklassikere, og han skal forsøge at forbedre sidste års andenplads i Flandern Rundt. Også Alexander Kristoff er efterhånden en selvfølgelighed at nævne blandt favoritterne i forårets monumenter. Den norske stjerne har foreløbig haft en fantastisk sæson med ni sejre til følge, og han har den kolossale fordel, at han måske er verdens hurtigste rytter, når der efter en lang dag på brosten skal sprintes om topplaceringerne. Det kan ikke udelukkes, at nordmanden efter sidste års Milano-Sanremo-triumf kan tilføje endnu et monument til sit CV.

 

Outsiderfeltet består desuden af ryttere som den hurtige tysker John Degenkolb, belgiske Jürgen Roelandts, den franske veteran Sylvain Chavanel, Gent-Wevelgem-vinderen Luca Paolini samt andre formstærke ryttere som hollandske Lars Boom og italienske Daniel Oss.

Annonce

 

Læs også
Ayuso er stadig mærket af kuldechok

 

Danske ryttere har traditionelt gjort det godt i Flandern Rundt. Først og fremmest vandt Rolf Sørensen monumentet i 1997, men siden da er det blevet til hele syv danske top-10 placeringer i den belgiske klassiker, fordelt på Rolf Sørensen (2), Matti Breschel (2), Lars Michaelsen, Frank Høj og Allan Johansen. Matti Breschel er også med i år og er det stærkeste danske kort. En placering mellem de ti bedste virker realistisk for Breschel, mens han næppe har skarpheden på de afgørende stigninger til at kunne blande sig i podiestriden. Samtidig er hans primære funktion som løjtnant for Peter Sagan, så det er slet ikke sikkert, at Breschel kan køre sin egen chance.

 

De øvrige danskere i løbet er Lars Bak fra Lotto-Soudal - som viste sig særdeles velkørende i Tre dage ved Panne - og Lasse Norman Hansen (Cannondale-Garmin), Magnus Cort (Orica-GreenEDGE) samt Tinkoff-Saxo-duoen Christopher Juul-Jensen og Michael Mørkøv. Fælles for alle fem er, at de enten skal bringe deres kaptajner helskindet frem til finalen eller håbe på at ramme morgenudbruddet. En Lars Bak i sin aktuelle form kan til gengæld håbe på et godt resultat i næste søndags Paris-Roubaix.

 

Feltet.dk’s favoritvurdering

 

*****: Geraint Thomas

****: Zdenek Stybar, Peter Sagan

***: Niki Terpstra, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Alexander Kristoff

**: John Degenkolb, Luca Paolini, Lars Boom, Jürgen Roelandts, Stijn Vandenbergh

*: Sylvain Chavanel, Ian Stannard, Daniel Oss, Matteo Trentin, Stijn Devolder

INFO
Optakter
Nyheder
Ronde van Vlaanderen
Nyheder Profil Resultater
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Landevej
Følg lørdagens tyrkiske sprinterbrag og schweiziske kongeetape
Landevej
Ayuso er stadig mærket af kuldechok
Landevej
Lunds holdkammerat om dominans: Det er fantastisk
Landevej
Efter flere dages nedtur havde McNulty overraskende gode ben
Landevej
UAE-komet vinder efter fænomenal nedkørsel
Landevej
UAE-dominans på regnfuld Romandiet-enkeltstart - dansker med topresultat
Landevej
Danskere holder sig til i klassementet - Franskmand vinder på hjemmebanen
Landevej
Sådan vil Pogacar lave Giro-Tour-double
Landevej
Video i artiklenHollænder vinder kongeetape - Tobias Lund mister førertrøjen

Annonce

Landevej
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt
Landevej
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser

Annonce

Udstyr og test
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Landevej
Spansk mester står foran stor beslutning
Landevej
Overraskende prologvinder udgår med slemt brud
Landevej
Belgisk stjerne usikker til Touren
Cross
Trek trækker sig fra sponsorat
Landevej
Tysker sejrer på åbningsetapen – rutineret dansker med fremme
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Uheldig hollandsk profil udgår

Annonce

Landevej
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte
Landevej
Lefevere om muligt Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet
Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!

Annonce

Landevej
Giro-spillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen

Annonce

Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
VIS FLERE

Annonce