Prøv vores nye app
Optakt: DM 2015 - enkeltstart (herre elite)
25. juni 2015 14:00Foto: Sirotti
af Lasse Wedege Penning

Danmarks bedste enkeltstartsryttere står klar i morgen, torsdag den 25 juni, for endnu engang at kæmpe om det ædle metal og den hæderfulde dannebrogstrøje.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det er CK Djurs og Syddjurs kommune, der står for dette års DM i landevejscykling, og de syv løb køres derfor netop i den syddjurske region omkring Rønde. Herre eliten har som altid fået tildelt den suverænt længste rute, og det er en meget interessant en af slagsen.

 

I fjor tog Rasmus Quaade den forventede favoritsejr foran de to professionelle Christopher Juul-Jensen og Michael Valgren. I år er danmarksmesteren selv blevet professionel, mens flere dygtige kontinentalryttere har taget et skridt op i niveau sammenlignet med sidste år.

 

Det ligner et meget åbent DM med det stærkeste felt i mange år, hvor det faktisk kun er Lars Bak og Michael Mørkøv, der mangler for at samle alle Danmarks bedste cykelryttere. Tour-bejleren Jakob Fuglsang vender tilbage til det danske mesterskab efter to års pause, og forhåbentlig vender han også stærkt tilbage fra den sygdom, der betød, at han måtte udgå af Tour du Suisse.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Første mand ud af de 68 på startlisten er udenlandsdanskeren Kasper Asgreen fra MLP Team Bergstrasse klokken 17.30. Den forsvarende danmarksmester Quaade er naturligvis den sidste på startrampen klokken 18.47 og forventes i mål omkring 50 minutter senere.

 

Ruten

Det er muligvis den mest kuperede enkeltstartsrute i flere år med 382 højdemeter fordelt på 39,2 kilometer og to større bakker. Disse er placeret på sidste halvdel af ruten, så det gælder om at have sparet en lille smule på gassen, så man ikke eksploderer på den sidste tredjedel.

 

Ruten starter i Rønde og fører rytterne sydpå, inden de tæt ved den sydligste spids af Djurs vender om og kører tilbage til Rønde. Undervejs på strækningen føres rytterne ind i Nationalpark Mols Bjerge, og det er altså her, at vi finder de skrappe stigninger.

Annonce

 

Der er et par små bakker det første stykke, men det er først efter 25 kilometer, når rytterne drejer ind på Porskærvej, at det for alvor bliver svært. Det er især den første kilometer, der er hård med en maksimal stigninsprocent på 8,3 %, mens de følgende to kilometer svinger mellem 0 og 4,5 %. Toppen nås først med 11 kilometer tilbage, hvorfra der er en nedkørsel og et fladt stykke hen til næste stigning.

 

Med 5,9 kilometer til mål drejer rytterne ind på Bjødstrupvej, og herfra begynder vejen stille og roligt at stige. Det er ikke nogen voldsomt svær stigning, da den har flade stykker og aldrig kommer over 4,3 %, men der er næsten fem kilometer til en reel bakketop. Herfra er der omkring en kilometers nedkørsel direkte mod målstregen i Rønde.

 

Vinden ser ud til at blive jævn og fra vest, så rytterne får en mærkbar sidevind det meste af tiden og tørvejr til alle.

 

Favoritterne

Hvem kan så tænkes at ville kæmpe om guldet i år? Det er stadig svært at komme uden om Rasmus Quaade, som viste fin form ved de netop overståede European Games, hvor han blev nummer fem på enkeltstarten godt to minutter efter en af verdens bedste enkeltstartsryttere, Vasil Kiriyenka. Ud over dette resultat har der været langt mellem snapsene siden skiftet til den professionelle tilværelse hos CULT Energy Pro Cycling, og Quaade har ikke samme suveræne favoritværdighed som sidste år, og samtidig passer ruten med de to bakker ham heller ikke helt perfekt. Der er dog ingen tvivl om, at han på papiret er den bedste enkeltstartsrytter i landet, og det bliver spændende at se, om han har timet formen til at tage sit tredje danmarksmesterskab for eliten.

 

Holdkammeraterne Christopher Juul-Jensen og Michael Valgren var sidste år de to nærmeste konkurrenter til manden med cykelstyroverskægget - begge over et minut efter den suveræne danmarksmester. Førstnævnte har virkelig taget et skridt op på enkeltstarterne de seneste halvandet år, og det bliver spændende at følge, om han har udviklet sig endnu mere. Valgren bejler til Tinkoff-Saxos Tour de France-mandskab og må derfor forventes at være i forrygende form, og ruten passer ham rigtig godt, hvorfor man ikke skal blive overrasket over en gentagelse af sidste års podie.

 

Hvorvidt Jakob Fuglsang er kommet sig oven på sin sygdom, må tiden vise, men når en tidligere danmarksmester stiller op til DM i enkeltstart, kan man ikke undgå at have ham med i favoritvurderingen. Formen viste sig i Schweiz at være fremragende de første dage, og han er udset til at blive en vigtig del af Astanas Tour-hold, så Danmarks bedste etapeløbsrytter bør have gode muligheder for at kæmpe med om en medalje, selvom enkeltstartsniveauet ikke er, hvad det har været.

 

Læs også
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt

 

Kragh-duoen Asbjørn og Søren har været forrygende på TREFOR-Blue Water i år, og begge er glimrende på en enkeltstartscykel - senest vist for tre uger siden, da Søren blev nummer to til U23 DM i samme disciplin. Torsdag behøver de for en gangs skyld heller ikke at diskutere, hvem der skal køres for, og især Asbjørn vil nyde godt af den kuperede rute og har sikkert planer om at forbedre femtepladsen fra sidste år. Forvent kamp til stregen om at blive bedste Kragh - helt i toppen vel at mærke.

 

Martin Toft Madsen har i flere sæsoner vært Bornholms stærkeste enkeltstartsrytter. I denne sæson har han ved flere lejligheder vist sig skræmmende stærk og må betegnes som den helt store udfordrer til de største favoritter. Hans holdkammerat på Almeborg-Bornholm Mathias Dam Westergaard har også været godt kørende i år, men har ikke helt samme niveau som sin holdkammerat på enkeltstartscyklen.

 

Den mest interessante outsider må være Lasse Norman Hansen, hvis topniveau på enkeltstarten som bekendt er tårnhøjt. Cannondale-Garmin-rytterens form er lidt usikker, men han viste sig frem på etaperne i Route du Sud og må forventes at være tændt på at gøre det godt på hjemmebanen. På CULT Energy Pro Cycling kan man ud over Quaade også tillade sig at have forventninger til Martin Mortensen, Mads Pedersen og Rasmus Guldhammer, der alle, hvis de rammer dagen, bør køre i top ti.

 

Hos coloQuick er den nykårede U23-danmarksmester Mads Würtz Schmidt efter et par svære år stærkt på vej tilbage til 2011-niveauet, og Alexander Kamp har været flyvende på landevejen derudover, men er ikke just specialist på enkeltstartscyklen. Riwal Platform har endnu til gode at vise, at de fortjener en plads i Post Danmark Rundt og sætter deres lid til to gange Casper, nemlig Pedersen og Von Folsach.

Annonce

 

Favoritvurdering

*****: Rasmus Quaade

****: Christopher Juul-Jensen, Jakob Fuglsang, Michael Valgren

***: Martin Toft Madsen, Asbjørn Kragh Andersen, Mads Würtz Schmidt

**: Søren Kragh Andersen, Rasmus Guldhammer, Martin Mortensen, Lasse Norman Hansen

*: Mads Pedersen, Mathias Dam Westergaard, Kasper Asgreen

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Landevej
LIVE nu: Price i næstbedste tid på stor enkeltstart
Landevej
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Vuelta Asturias
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser
Udstyr og test
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024

Annonce

Landevej
Spansk mester står foran stor beslutning
Landevej
Overraskende prologvinder udgår med slemt brud
Landevej
Belgisk stjerne usikker til Touren
Cross
Trek trækker sig fra sponsorat

Annonce

Landevej
Tysker sejrer på åbningsetapen – rutineret dansker med fremme
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Uheldig hollandsk profil udgår
Landevej
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte

Annonce

Landevej
Lefevere om muligt Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet
Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Landevej
Giro-spillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent

Annonce

Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr

Annonce

Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE

Annonce

Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
VIS FLERE

Annonce