Prøv vores nye app
26. juni 2010 08:050
af Mikael Bay

De danske mesterskaber er i øjeblikket i fuld gang, og slutter på søndag med hovedbegivenheden, når herrerne skal køre deres linieløb på en rundstrækning omkring den nordjyske by Hobro.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.
Der kæmpes ikke blot om medaljer, men også om retten til at køre i Dannebrogstrøjen det næste år, hvilket er attraktivt for alle, men særligt for de fem danskere, der fra på næste lørdag skal køre Tour de France, hvor alverdens øjne let vil kunne genkende den rød/hvide-trikot.

Sidste år vandt Matti Breschel (Saxo Bank) i en spurt mod holdkammeraten Chris Anker Sørensen, efter en kort dyst, der i de flestes øjne var afgjort på forhånd. Veteranen Frank Høj fuldendte et rent Saxo Bank-podie efter et løb, hvor det danske storhold dominerede i alle løbets facetter. På trods af sin daværende storform deltog Breschel ikke i Touren efterfølgende, men det gør han i år, da han er blandt Bjarne Riis’ ni udvalgte.

Ruten
Rytterne skal køre på en rundstrækning omkring Hobro, der er 15 kilometer lang. Den er ikke voldsomt kuperet, men indeholder en enkelt udfordrende stigning efter 10,5 kilometer, der efter et par omgange godt kan begynde at mærkes. Udover denne stigning, der er omkring 500 meter lang og stiger med 24 højdemeter, indeholder ruten flere andre mindre stigninger og så bliver den også teknisk, når rytterne efter fem kilometer forlader Mariagervej og drejer sydøst, hvor der skal køres på mindre veje inden rytterne vender tilbage til Hobro.

Favoritterne
Det ligger i kortene at den kommende danske mester kører for Team Saxo Bank. Sådan har historien været de sidste ti år med undtagelse af Alex Rasmussens sejr i Roskilde i 2007 og det vil være sensationelt, hvis den statistik skulle forandres nu hvor holdet siden har tilknyttet Alex Rasmussen og derfor også har landets bedste sprinter i truppen.

Ruten er som sagt ikke særlig hård, men den er hård nok til at Saxo Bank kan angribe for derved at undgå den altid chancebetonede massespurt. Det bliver spændende, hvordan holdet vil bruge Alex Rasmussen, men i udgangspunktet er han ikke blandt de mest oplagte kandidater, der tæller fem ryttere, hvoraf de fire skal køre Tour de France, der starter i næste weekend.

Den forsvarende mester Matti Breschel er storfavoritten over dem alle, selvom formen ikke har været ligeså prangende i juni måned som den var sidste år, hvor han blandt andet vandt en etapesejr i Tour de Suisse. Til gengæld er han uden diskussion Danmarks bedste endagsrytter, og kun skader og uheld holdt ham fra toppen af brostensløbene i foråret. Da han samtidig også er meget skarp på mindre stigninger og som afslutter, bliver det ham de andre skal holde øje.

Netop den store bevågenhed på Matti Breschel kan blive andre rytteres fordel. Jakob Fuglsang er den rytter i feltet, der har vist bedst form på det seneste og med to samlede sejre i Post Danmark Rundt har han vist at han sagtens kan begå sig på danske landeveje selvom det er i bjergene han virkelig kan gøre forskellen internationalt. Fuglsang vandt enkeltstarten i torsdags og det lover til gengæld ikke godt, da det ikke er sket siden 2002 at den samme rytter har taget begge titler.

Chris Anker Sørensen og Nicki Sørensen skal i Touren fungere som hjælpere for brødrene Schleck, så deres mulighed for lidt personlig succes den kommende tid kommer nok primært på søndag, selvom Nicki Sørensen i sidste års Tour viste, at man sagtens kan kombinere godt holdarbejde med personlig succes. Han er den mest naturlige endagsrytter af de to og har da også to danske titler at prale med, men Chris Anker Sørensen viste til gengæld god form med en 3. plads i Tour de Slovenie og er som type en rytter, der kan køre alene hjem. Den sidste af de store favoritter er Anders Lund, der endelig har fået det til at køre og selvom det mest er i bjergene han har imponeret på det seneste, så har han talent for endagsløb og er også en habil afslutter.

Skulle det blive en spurt så er Alex Rasmussen som sagt Danmarks hurtigste sprinter og så stiller Saxo Bank i øvrigt til start med alle holdets elleve danske ryttere, hvilket giver mulighed for at sende folk som Jonas Aaen, Michael Mørkøv og Andre Steensen tidligt af sted, for derved at lægge pres på de øvrige hold.

Skal nogen bryde Saxo Banks dominans kræver det først og fremmest at Danmarks øvrige udlandsproffer arbejder sammen, hvilket tidligere har vist sig svært. Der er simpelthen for mange interesser på spil. Det er et stykke tid siden at Danmark havde så mange ryttere på udenlandske hold, men det gør løbet lidt mere spændende selvom ingen ligefrem har kørt overdådigt i år. Bedst chance må de to HTC-Columbia-ryttere Lars Bak og Rasmus Guldhammer have, både fordi de har hinanden, men også fordi det er en god rute for dem begge. Martin Mortensen (Vacansoleil) bør også nævnes, idet han har kørt stærkt på hjemlig grund i år og Brian Vandborg viste sidste år, at han var den eneste, der kunne true Saxo Bank-rytterne. Martin Pedersen (Footon-Servetto) virker derimod langt fra den form, der sidste år indbragte fire internationale sejre, mens Thomas Vedel Kvist (Quickstep) på trods af gode takter i Dauphiné Libéré er et stykke fra det niveau, der kræves for at vinde et dansk mesterskab.

De hjemlige hold har de seneste mesterskaber virket som om, at de mere gik efter at besejre hinanden end at udfordre Saxo Bank om sejren. En lignende taktik vil gøre det svært igen i år, hvor Glud & Marstrand - LRØ Rådgivning virker som det bredeste hold med Lasse Bøchmann, Niki Østergaard, Mads Christensen og Christoffer Juul-Jensen, der alle kan sidde med i finalen og hvor specielt Lasse Bøchmann ved flere lejligheder har vist, at han kan udfordre de stærkeste.

Det samme har Team Designa Køkken – Blue Waters Rene Jørgensen, der efter et stille forår, er kommet i god form. Rene Jørgensen har i flere år har været betragtet som det bedste bud på en hjemlig rytter, der kan træde op på podiet, men også holdet anden rutinerede dansker, Michael Reihs, kan udfordre i afslutningen. Team Concordia Forsikring – Himmerland sætter primært sit lid til stortalentet Sebastian Lander eller en spurt med Philip Nielsen.
Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Landevej
Følg lørdagens tyrkiske sprinterbrag og schweiziske kongeetape
Landevej
Ayuso er stadig mærket af kuldechok
Landevej
Lunds holdkammerat om dominans: Det er fantastisk
Landevej
Efter flere dages nedtur havde McNulty overraskende gode ben
Landevej
UAE-komet vinder efter fænomenal nedkørsel

Annonce

Landevej
UAE-dominans på regnfuld Romandiet-enkeltstart - dansker med topresultat
Landevej
Danskere holder sig til i klassementet - Franskmand vinder på hjemmebanen
Landevej
Sådan vil Pogacar lave Giro-Tour-double
Landevej
Video i artiklenHollænder vinder kongeetape - Tobias Lund mister førertrøjen

Annonce

Landevej
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt
Landevej
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser

Annonce

Udstyr og test
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Landevej
Spansk mester står foran stor beslutning
Landevej
Overraskende prologvinder udgår med slemt brud
Landevej
Belgisk stjerne usikker til Touren
Cross
Trek trækker sig fra sponsorat
Landevej
Tysker sejrer på åbningsetapen – rutineret dansker med fremme
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Uheldig hollandsk profil udgår

Annonce

Landevej
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte
Landevej
Lefevere om muligt Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet
Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!

Annonce

Landevej
Giro-spillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen

Annonce

Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
VIS FLERE

Annonce