Optakt: 4. etape af Circuit Cycliste Sarthe
11. april 2019 20:55 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

Mathieu van der Poel måtte som frygtet sande, at det ikke lod sig gøre for hans svage Corendon-hold at kontrollere kongeetapen, og derfor blev det i stedet Ag2r, der med en genfødt Alexis Gougeard tog et stort skridt mod den samlede sejr. Inden han kan krones som samlet vinder, skal han dog overvinde en uforudsigelig og ganske kuperet sidste etape, hvor en kuperet rundstrækning lægger op til angreb og ukontrollerbar kørsel.

Ruten

Løbet er ofte sluttet med en relativt kuperet etape, der har kunnet gøre forskelle i klassementet, men i de seneste to år er man endt med endnu en næsten helt flad etape. I år ser det dog ud til, at man igen har lagt flere udfordringer ind på en rundstrækning, der bestemt ikke er flad og har en stigende finale. Alt er således ikke afgjort endnu, idet både bonussekunder og sidevinden også kan ændre på klassementet til allersidst på en etape, der ser god ud for puncheurs og stærke sprintere.

 

I alt skal der tilbagelægges 183,3 km med både start og mål i Sillé-le-Guillaume. Etapen kan inddeles i to dele, og indledes med en omgang på en stor rundstrækning i det let kuperede område nord for byen. Først kører man mod øst og siden nord igennem relativt fladt terræn forbi den første spurt, der kommer efter 30,5 km. Efterhånden når man frem til det nordligste punkt, hvor man krøller sig lidt rundt for at ramme et par bakker. Efter 48,5 og 65,5 km skal man over hhv. St Leonard (3,0 km, 3,9%) og Calvaire (2,6 km, 2,9%), og indimellem har vi den anden spurt, der passeres efter 56,2 km. Herfra går det tilbage mod syd igennem relativt fladt terræn forbi den tredje spurt, der kommer efter 87,3 km.

 

Efter 95,7 km rammer man rundstrækningen, og kører herefter næsten en hel omgang. Stregen krydses efter 108,3 km, og etapen afsluttes nu med seks omgange på den 12,5 km lange runde. Den er placeret i området nord for byen, hvor der er mål i den nordlige udkant. Efter en flad start, der fører mod øst, falder det mod nordøst, inden det igennem fladt terræn går mod syd og siden vest. I byens centrum rammer man den stele Sillé-le-Guillaume-stigning (700 m, 7,8%), der har top 4,3 km fra stregen. Herefter falder det mod nord og siden syd, inden de sidste 1500 m går mod nord via en lille bakke, hvor der er mål på toppen. Finalen er teknisk med to helt skarpe sving på de sidste 500 m, det sidste umiddelbart inden stregen. Der er bjergpoint på stigningen på 1. omgang.

 

Etapen byder på i alt 2820 højdemeter.

 

Sillé-le-Guillaume var senest målby i 2010, hvor Anthony Ravard slog Luis Leon Sanchez og Julien Simon i en reduceret massespurt i den stigende finale. I 1999 sejrede Cedric Vasseur og sikrede sig derved også den samlede sejr.

 

 

 

 

Vejret

Det generelt pæne vejr fortsætter helt frem til slutningen med en forrygende flot fredag, der ikke byder på en eneste sky og temperaturer på op til 15 grader. Der vil være en let vind fra nordøst, hvilket først giver sidemod- og siden sidemedvind på den store rundstrækning. På den sidste rundstrækning vil der først være mod- og så sidemedvind, inden man får sidevind på stigningen. I den kringlede finale vil der primært være sidemodvind, herunder på den sidste kilometer.

 

Favoritterne

Selv Mathieu van der Poel måtte sande, at der er grænser for, hvad man kan klare uden et stærkt hold. Selvom den hollandske mester gjorde et behjertet forsøg på at sætte efter den stærke nimandsgruppe, der slap fri allerede ved første passage af Avaloirs-stigningen, var der intet at stille op, og heller ikke FDJs intense jagt til fordel for en overraskende stærk Marc Sarreau førte nogen vegne. I stedte var det Alexis Gougeard, der kunne udnytte Ag2rs overtal til at bringe sig i en fremragende position til at tage den samlede sejr.

 

For at gøre arbejdet færdigt skal han dog overleve sidste etape. Det er altid vanskeligt at aflæse upræcise løbsbøger, og det er derfor uklart, hvor stejl målbakken reelt er. Den kategoriserede stigning kommer dog så tæt på mål, at det kan blive en ganske hård finale, der i hvert fald bør være for hård for de klassiske sprintere. Det kunne ligne en etape for de hårdføre afsluttere og måske også puncheurtyper, og der burde i hvert fald være garanti for, at Gougeard kommer under angreb.

 

Heldigvis kan han glæde sig over, at han støttes af et af løbets absolut stærkeste hold, og er der nogen, der kan kontrollere denne rundstrækning, ligner Ag2r et godt bud. Samtidig kan de med sindsro lade et udbrud køre langt væk og sikre sig bonussekunderne, og man kan derfor slet ikke udelukke, at det tidlige udbrud faktisk kunne have en chance.

 

Der er dog en del hold med interesse i at jagte. Det gælder særligt Corendon med Van der Poel, men Vital Concept kan bestemt heller ikke have opgivet chancen for enten at vinde etape eller måske sætte den lidt tunge Gougeard under pres på de sidste stigninger. Derfor forventer vi os, at de to hold sammen vil sikre, at det tidlige udbrud køres ind.

 

På selve rundstrækningen forventer vi et aggressivt løb, hvor en helt stribe hold har en interesse i at true Gougeard. Som sagt tror vi dog, at Ag2r kan holde snor i tingene. Den største trussel er vel i virkeligheden, at Van der Poel viser sig så stærk, at han kører fra alt og alle på en dag, der trods alt har næsten 3000 højdemeter. For at tage den samlede sejr skal det ske fra distancen, men helt utænkeligt er det ikke.

 

Mest sandsynligt er det dog, at det skal afgøres på de to bakker på sidste omgang efter et ret selektivt løb, hvor højt tempo og de mange højdemeter vil have slidt på folk. Derfor giver vi heller ikke sprinterne mange chancer og forventer i stedet et opgør mellem de hårdføre afsluttere og puncheurs i den stigende og ganske tekniske finale.

 

Derfor er det også svært at komme udenom, at Mathieu van der Poel er storfavorit. I dag gik den ikke, men i morgen har han større chance for at havne i en situation, hvor han kan køre om etapesejren. Det skulle ikke undre, om han er så god, at han slet og ret kører fra alt og alle på den sidste stejle bakke, men selv hvis det mislykkes, står han stærkt. I en stigende spurt er der nemlig ikke mange, der kan matche den yderst formstærke hollænder, der tillige kan glæde sig over den tekniske finale. Derfor tror vi, at Van der Poel tager sin revanche efter dagens skuffelse.

 

Hans værste moral må være Bryan Coquard. Den lille franskmand har altid været ekspert i stigende spurter, og han synes at være i storform. I dag var han således en af de få, der kunne matche Van der Poels angreb, og han melder da også selv om superben. Det er klart, at den stejle bakke kan blive lidt af en prøvelse, men når han klarede Avaloirs-stigningen i dag, burde han også kunne være med i morgen. Et stigende opløb som dette passer i hvert fald formstærke Coquard. Og falder han fra, har Vital Concept en stærk plan B i Patrick Müller, der selv er en glimrende afslutter, mens finalen nok er for let for Quentin Pacher.

 

Egentlig har vi en vis tro på, at Clement Venturini kan true Van der Poel. I år har franskmanden nemlig vist sin klasse i stigende spurter, både i Tour of Oman og i Tirreno-Adriatico. Desværre skal Ag2r først og fremmest kocentrere sig om Gougeard, og på de små seksmandshold kan det tvinge Venturini i arbejdstøjet. Får han lov at spare sig, ligner denne finale imidlertid en gave til den formstærke Venturini.

 

Det burde også være en god afslutning for Andrea Vendrame. Den stærke italiener er nemlig en sand puncheur, der sidste år vandt favoritgruppens spurt på Avaloirs-stigningen, hvor der var mål i 2018. Denne finale burde derfor passe ham næsten perfekt, og han viste sin fine form ved i dag at sidde med de bedste hjem. Da Francesco Gavazzi samtidig vist svag form, må det være Vendrame, der skal gå efter et resultat for Androni.

 

Hvordan står Justin Jules i en stigende spurt? Han har ikke mange resultater i den slags afslutninger, men efter hans flotte kørsel i Limburg synes alt at være muligt. I dag vandt han da også feltet spurt, og han har derfor vist sin hurtighed og sin form. Nu skal han bare vise, at han også har samme hurtighed, når der skal afsluttes på en bakke. Som backup har holdet den formstærke Eliot Lietaer, der også er en hæderlig puncheur.

 

Det kunne også være en god afslutning for Maurits Lammertink. Hollænderen var i 2016 en glimrende puncheur, der endda slog Philippe Gilbert i Tour de Luxembourg. Hos Katusha gik han i stå, og han er da heller ikke på samme niveau endnu. Han har dog vist klare tegn på fremgang, og dette kunne være hans store chance for at rejse sig igen. Holdet har også hurtige Nick van der Lijke, men han lider lidt under sygdom og må formodes at køre for Lammertink.

 

Det kunne det også være for Julien Simon. Cofidis-rytteren er nemlig også altid været bedst i puncheurfinaler. Desværre har han i de seneste år ikke været på samme niveau som i 2017, og han synes heller ikke nu at have sin bedste form. Som regel er han dog altid blandt de bedste franskmænd i afslutninger som disse, og det bør han også være i morgen.

 

Sidste års nr. 2 Xandro Meurisse har også altid været en god afslutter. Desværre har han ikke sin allerbedste form i år, men det burde være en finale, der passer ham fint. Særligt den stejle bakke burde være god, da den kan slide lidt på de hurtigere folk. Spørgsmålet er bare, om målbakken ikke bliver en anelse for let.

 

Det skal også blive interessant at se Anthony Maldonado i denne afslutning. I dag viste han i hvert fald, at han er en yderst holdbar sprinter, og han har også i Ardeche- og Drome-løbene vist punch på mindre bakker. Han er stadig lidt uprøvet i disse afslutninger, men han har potentiale til at være med helt i front.

 

Løbets to jokere er Marc Sarreau og Thomas Boudat. Begge overraskede positivt ved at sidde med de bedste i dag, og derfor er de ikke helt uden chance. I dag kunne de dog lukrere på, at stigningen kom langt fra mål, men der i morgen stilles større krav til deres punch på bakker i finalen. Vi har vores tvivl, om det er godt nok, men helt afskrives kan de ikke.

 

Endelig er der et par ganske hurtige og klatrestærke folk i Romain Hardy, Laurent Pichon, Thomas Sprengers og Kevin Deltombe. Vi har dorg vores tvivl om, hvorvidt deres fart rækker til faktisk at vinde etapen-

 

Feltet.dks vinderbud: Mathieu van der Poel

Øvrige vinderkandidater: Bryan Coquard, Clement Venturini

Outsidere: Andrea Vendrame, Justin Jules, Maurits Lammertink, Julien Simon, Xandro Meurisse

Jokers: Patrick Müller, Anthony Maldonado, Marc Sarreau, Thomas Boudat, Eliot Lietaer

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Grædende Fuglsang: Mega, mega skuffet, mega ærgerlig og mega irriteret

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

Optakt med etapevinderbud: Adriatica Ionica Race

Hjælp os - Vind en Garmin Egde 830

Sunweb trækker Cees Bol ud af Touren: Vi vil ikke overskride hans grænser

Optakt: 17. etape af Tour de France

Fuglsang ikke alene - Endnu en Astana-rytter udgår

Groenewegen må igen se sig slået: Jeg blev lukket inde

Mørkøv: Nu har vi kun én chance tilbage

Fuglsang: Jeg kunne knapt stå på mine ben

Tour de France-analyse: Frem og tilbage er lige langt

Følg Tour-etapen til udbryderbyen Gap

Roompot trækker sig som sponsor

Etapevinder Ewan: Jeg havde ekstra motivation i dag

Mørkøv efter tabt sprint på 16. etape: Nu skal vi udnytte sidste chance i Paris

Roger Kluge efter ny Caleb Ewan-sejr: Han er den hurtigste fra baghjul

Debutanten Caleb Ewan efter ny sejr: Jeg led så meget derude i dag

Highlights: Caleb Ewan stjal sejren fra udbryderne på Fulgsangs sidste etape af årets Tour de France

Caleb Ewan vinder i Nîmes - Fuglsang udgår

Adam Yates vil vende tilbage til Touren

Nyt styrt: Jakob Fuglsang udgår af årets Tour de France

Fuglsang udgår af Tour de France

Thibaut Pinot tager ikke glæderne på forskud

Magi? Ineos-drengene laver sjov med vandflasker

Dan Martin: Benene er der bare ikke

Styrt! Geraint Thomas ryger en tur i asfalten

Movistar boss bekræfter: Farvel til Quintana og Carapaz

Bernal: Geraint Thomas er stadig vores kaptajn

Kruijswijk: Jeg kan vinde Touren

CCC-allrounder: Jeg har fundet min niche

AG2R skriver med tre stagiairer

Overblik: Udgåede ryttere i årets Tour de France

Ny bog: Den hemmelige cykelrytter

MANDAG

AG2R udtager holdene til belgiske løb

Bardet efter fiasko: Vil ændre mine forberedelser

Landa: Jeg vil kæmpe for hvert sekund

Jesper Hansen skal køre Vuelta a España

Optakt: 16. etape af Tour de France

Tour de France-analyse: Den rette hest at spille på

Jumbo-Visma forhandler med danskere

Fabio Aru efter comback: Jeg er realistisk

Astana har tropperne klar til Polen Rundt

Bernal: Tilpas med ny rolle

Geraint Thomas om klassementet: Situationen er anderledes

Disse 10 bøger bør du eje under Touren - SPAR 50%

Van Aert havde Paris i sigte

Berhane forlænger med Cofidis

Movistar forlænger med hele syv ryttere

James Knox forlænger med Deceuninck – Quick-Step

Alaphilippe: Vi har ikke holdet til at vinde Touren

Produktnyt: Cannondale opgraderer på E-MTB fronten

Quintana: Handler om at støtte Landa

Mads P kan få to nye danske holdkammerater

Sunweb-rytter udgår af Touren

Efter 15. etape i Touren: Sådan er klassementet på point

Nedslået Fuglsang: Jeg mangler noget

Nomaden Roche vil være mere end en, der bare cykler rundt

SØNDAG

Valverde: Det var næsten en perfekt dag for os

Landa: jeg følte mig bedre kørende i dag

Emanuel Buchmann havde endnu en god dag

Bernal: Jeg fik besked på at køre mit eget løb

Kämna: Jeg var selv overrasket

Kruijswijk: Hovedet ned, kør til stregen og begræns skaden

Fuglsang gav ingen interviews

Presset Geraint: Det er nemt bare at tænke på sidste år

Alaphilippe: Glad for at beholde trøjen

Simon Yates: Jeg var bekymret for, om de hentede mig bagfra

Matt White: Den største kvalitet ved denne organisation er at vende modgang til medgang

Geraint Thomas: Vi ville ikke føre med Alaphilippe på hjul

Tom Steels: Jeg tror, at Julien gik en smule over grænsen for at følge Pinot

Thibaut Pinot: Jeg vil tilbage til toppen af klassementet

Julien Alaphilippe: Det bliver en vildt hård sidste uge, så jeg nyder hver dag i den gule trøje

Yates: Jeg kørte aggressivt – lige som jeg kan lide det

Pinot: Vejret og etapen passede mig godt

Yates vinder på Prat d'Albis - Pinot i storstilet angreb

Alaphilippe knækker for første gang

Simon Yates: Alaphilippe vinder Touren

Lutsenko tæt på at styrte - Brian Holm ganske rolig i boksen

Landa angriber, og Fuglsang går efter!

Bagioli snupper sidste etape i d'Aosta - Vansevenant vinder samlet

Mas droppet tidligt på etapen!