Prøv vores nye app
Optakt: 1. etape af Baloise Belgium Tour
11. juni 2019 18:39Foto: Hammer Series
af Emil Axelgaard

Hvis der er én ting, der er helt klassisk ved Belgiens nationale rundtur, er det den stigende spurt i kystbyen Knokke-Heist, der er en stensikker afslutning på en af løbets to første etaper. Sådan vil det også være i år, hvor sprinterne kan se frem til at skulle slås om den første førertrøje i løbets vel nok mest kendte afslutning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Belgium Tour er ofte blevet indledt med en prolog, men første linjeløbsetape har altid været en sag for sprinterne. Ligesom i 2017 og 2018 har man dog i år skippet den indledende enkeltstart til fordel for en længere tidskørsel på 3. etape, og det betyder, at de hurtige folk igen kan slås om den første førertrøje. Det sker, når feltet på førstedagen kan se frem til en pandeklagefald etape, hvor kun vinden kan true en eventuel massespurt, og hvor man vender tilbage til den helt klassiske stigende finale i Knokke-Heist, der år efter år er vært for en af de første sprinteretaper.

 

I alt skal der tilbagelægges 183,4 km, der fører feltet fra Sint-Niklaas til Knokke-Heist helt ude ved den belgiske kyst. Startbyen ligger inden i landet lige syd for grænsen til Holland, og her lægger man ud med at køre en omgang på en helt flad rundstrækning, inden man vender tilbage til centrum, hvor dagens første Checkpoint-spurt kommer efter 19,0 km. Derefter sætter man kursen mod sydvest med retning mod vandet og passerer forbi den anden Checkpoint-spurt efter 40,5 km, inden man kortvarigt kører mod nord igennem fladlandet for derefter at sno sig igennem fladt terræn mod vest langs grænsen til Holland.

 

I udkanten af Brugge rammer man en 2000 m lang pavé, der er placeret efter 120,7 km, inden man kører nord om storbyen via endnu en pavé (400 m), der er placeret efter 126,0 km. Man fortsætter mod nord ud mod kysten, hvor man efter 133,6 km rammer den afsluttende rundstrækning og herefter krydser stregen for første gang efter 144,9 km, idet man 4,6 km forinden har kørt den sidste Checkpoint-spurt.

 

Læs også
UAE-dominans på regnfuld Romandiet-enkeltstart - dansker med topresultat

 

Etapen afsluttes nu med to omgange på den 19,3 km lange runde, der er næsten helt flad og placeret i området syd for byen. Både mod starten og slutningen er der visse tekniske udfordringer, men ellers består den af lange, flade veje. På de sidste 3 km er der skarpe sving med 2700 m, 500 m og 400 m igen, inden man rammer opløbsstrækningen, der er let stigende. Den Gyldne Kilometer kommer på anden omgang og indledes med 13,6 km til mål.

 

Etapen byder på i alt 167 højdemeter.

 

Sidste år tog André Greipel sin fjerde sejr i denne finale, da han krydsede stregen foran Wouter Wippert og Tim Merlier. I 2017 vandt Bryan Coquard sin sidste sejr for Direct Energie foran Jens Debusschere og Daniel McLay, og i 2016 sejrede Edward Theuns foran Dan McLay og Kenny Dehaes. De tidligere vindere i Knokke-Heist er Tom Boonen (2015, 2014, 2006, 2005, 2004), André Greipel (2013, 2012, 2011), Kenny Van Hummel (2010), Borut Bozic (2009) og Jan Svorada (2002). Kun i 2003 lykkedes det Jans Koerts at snyde sprinterne. I 2007 var man vært for en etape i Eneco Tour, hvor Mark Cavendish vandt, og i 2008 lagde man asfalt til unge Jurgen Roelandts’ overraskende sejr ved de belgiske mesterskaber.

Annonce

 

 

 

 

 

 

Vejret

Ligesom det meste af Europa er også Belgien ramt af en kedelig sommer, og det kommer i den grad til udtryk denne onsdag. Her ventes der nemlig masser af regn, men måske er der en chance for, at det kortvarigt vil klare op omkring etapeafslutningen, inden regnen melder sig igen sidt på eftermiddagen. Temperaturen vil i forbindelse med opklaringen kravle op på 18 grader, og der vil bare være en let vind fra sydøst. Det giver sidemedvind på stort set hele etapen, indtil man når rundstrækningen. Her vil der først være sidemod- og modvind, indtil man får med- og sidemedvind på den sidste halvdel. På den korte opløbsstrækning vil der være sidemedvind.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Favoritterne

Finalen i Knokke-Heist er kendt af enhver, der tidligere har kørt Belgium Tour, og det ender altid i en massespurt. Vinden er en potentiel fare i kystregionen, men har traditionelt aldrig spillet en rolle. Det ser heller ikke ud til at skulle blive tilfældet i år, hvor det snarere er de våde veje end blæsten, der vil volde problemer.

 

Etapen bør derfor få et ret klassisk forløb. Et tidligt udbrud vil blive etableret, og derefter forventer vi, at Deceuninck vil tage kontrol. De kan tænkes at få hjælp fra Vital Concept og måske også Wanty, Cofidis og Israel Cycling Academy, og med det belgiske storhold som motor vil det være en stor overraskelse, hvis ikke vi får samling. Det bør derfor blive en relativt begivenhedsfattig dag, hvor det dog er interessant, at Den Gyldne Kilometer kommer så sent, at klassementsrytterne der vil kunne gå efter bonussekunder.

 

I sidste ende bør det ende i en massespurt. Vi kender den tekniske finale, der kræver et godt hold og god positionering. Derudover er opløbet som bekendt stigende, men det er en ganske kort bakke, der som regel ikke betyder det mindste for udfaldet.

 

Uanset hvad er der ingen tvivl om, at Fabio Jakobsen er storfavorit. Allerede, da han sidste efterår slog navne som Groenewegen og Ackermann i Guangxi, havde man på fornemmelsen, at han havde taget næste skridt. Den tendens har han fortsat i år, først i Algarve, hvor han på 1. etape var i en klasse for sig, senere ved at genvinde Scheldeprijs og særligt, da han slog den ellers så suveræne Sam Bennett i Tour of Turkey. Senere vandt han en etape i Californien, og for nylig var han vanvittigt overlegen i Hammer Sprint i Limburg, hvor han ikke blot viste hurtighed, men også holdbarhed. Jakobsen er utvivlsomt feltets hurtigste, og formen er fremragende. Med Davide Martinelli og Fabio Sabatini hos sig har han endda det måske bedste tog, og det gør ham til klar favorit.

Annonce

 

Hans værste rival må være Jasper Philipsen . Belgieren var ikke langt fra at slå Jakobsen på 4. etape i Californien, og sammen med sejren i Tour Down Under er det vidnesbyrd om, at han har en imponerende topfart. Samtidig har han været fremragende i positionskampen, og han vil elske den stigende finale. Lægger man dertil, at han var meget tæt på at tage en stor solosejr i mandagens Ronde van Limburg, er det klart, at hans gode form giver ham et ekstra kort. På det belgiske landshold har han ikke den største støtte, men Gijs Van Hoecke og Nathan Van Hooydonck bør kunne hjælpe ham tilstrækkeligt til, at han med sin gode positioneringsevne vil være med helt fremme.

 

En anden meget formstærk sprinter er Bryan Coquard, der på det seneste har vundet en hård etape i Dunkerque, vundet sprinterløbet GP Marcel Kint og senest vundet den stigende spurt på sidste etape i Mayenne. Franskmanden melder om lige så god form som i jubelåret 2016, og han har endda den fordel, at han tidligere har vundet i denne finale, hvor han elsker det stigende opløb. Problemet er positionskampen, men med et stærkt tog, der tæller Kevin Reza, Jonas Van Genechten og Kris Boeckmans kan den udfordring overvindes.

 

Niccolo Bonifazio startede som lyn og torden for Direct Energie, og efter en lang periode med problemer rejste han sig for nylig med en sejr i Aragonien. I sidste uge vandt han feltets spurt på den knaldhårde og vindblæste 1. etape i Mayenne, inden han desværre faldt sammen de sidste dage. Desværre er det udtryk for en ustabilitet, der gør ham utilregnelig, men han har vist både form og fart forinden. Han elsker rekniske finaler og har med folk som Damien Gaudin, Niki Terpstra og Adrien Petit et af de bedste tog, hvilket gør ham til en klar vinderkandidat.

 

Davide Cimolai kommer direkte fra Giroen, hvor han var en af feltets bedste sprintere, dog uden at være tæt på en sejr. Han syntes at komme ud af løbet i fornuftig form, men også han er en yderst svingende størrelse, der kan være svær at vurdere. Han er god i positionskampen, elsker stigende finaler og har et stærkt tog med Guillaume Boivin og formstærke Tom Van Asbroeck. Er han frisk efter Giroen, giver det ham en god chance.

 

Matteo Moschetti viste senest i Giroen, at hans topfart kan gøre ham til den næste italienske supersprinter, og at han samtidig er fremragende i positionskampen. I UAE Tour viste han evnerne i stigende finaler, og dette bør derfor være en spurt for ham. Toget med Ruan Mullen, Mads Pedersen og Alex Frame er samtidig ganske imponerende, men desværre er det usikkert, hvor han står efter det styrt, der sendte ham hjem fra den lovende grand tour-debut.

Annonce

 

Læs også
Sådan vil Pogacar lave Giro-Tour-double

 

Efter en tid med nogle knap så prangende resultater imponerede Timothy Dupont i Dunkerque, hvor han var en af de mest stabile sprintere og tog kampen op med suveræne Dylan Groenewegen. Desværre har han skuffet i sine løb siden da, og mandag blev han bare nr. 12 i Ronde van Limburg. Formen synes egentlig at være fin, men det har knebet lidt i positionskampen i de senere år. Dunkerque viste dog, at farten stadig er der, og også han er bedst i stigende finaler. Toget med Loic Vliegen, Pieter Vanspeybrouck og Tom Devriendt bør være hæderligt og vil forhpbentlig kunne bringe ham langt.

 

Christophe Laporte kommer til Belgien med stor selvtillid, efter at han vandt både prologen og sprinteretapen i Luxembourg i sidste uge. Desværre måtte han udgå med sygdom, og derfor er det usikkert, hvor han står. Han har heller ikke samme topfart som de nævnte, og selvom hans speciale er stigende finaler, kan man tvivle på, om denne bakke er hård nok. Toget er godt, og Laporte er forrygende i positionskampen, så det er primært topfarten, der kan give anledning til tvivl.

 

Wallonie kommer med Emils Liepins og Baptiste Planckaert. Letten er den hurtigste af de to og har i år vundet en etape i Coppi e Bartali, ligesom han i går blev nr. 4 i Ronde van Limburg. Planckaert har til gengæld været i eminent form på det seneste og imponerede senest i Tour de Luxembourg. Det stigende opløb kan anspore holdet til at satse på belgieren, men vi vil tro, at Liepins her får chancen for at bygge videre på de seneste resultater.

 

Arkea stiller med unge Bram Welten, der flere gange har vist en flot fart. Desværre har han store problemer i positionskampen, og da han heller ikke er specialist i stigende finaler, denne afslutning ikke just hans kop te. Toget med Connor Swift, Clement Russo og Maxime Daniel kan forhåbentlig hjælpe ham ud af problemerne, men det vil nok kræve lidt held, hvis han skal vise sin virkelige fart.

 

Corendon stiller med Roy Jans, der efter en svær tid har rejst sig lidt i år. Blandt andet kørte han i top 5 i Scheldeprijs og blev nr. 3 og 4 i Dunkerque, men siden har det knebet lidt. I går kørte han endda spurten i Ronde van Limburg for Lasse Norman Hansen , der sammen med Joeri Stallaert må være plan B, men normalt bør man satse på Jans i denne finale. Det kniber lidt i positionskampen, men har han benene fra Dunkerque igen, kan han være med fremme.

Annonce

 

Christophe Noppe har virkelig forbedret sig i år og været med helt fremme på WorldTour-niveau i Tyrkiet. Senest kørte han nogle fine spurter i Mayenne, og da han samtidig har forbedret sig i positionskampen, er han en fin kandidat til et godt resultat. Sport Vlanderen har også Amaury Capiot og Sasha Weemaes , men baseret på årets resultater, må Noppe være manden, der satses på.

 

Roubaix stiller med de to stærke sprintere Emiel Vermeulen og Pierre Barbier, der med jævne mellemrum er med helt fremme i de bedste franske løb. Barbier synes imidlertid at have tabt lidt af formen efter en skuffende præstation i Mayenne og Ain, og heller ikke Vermeulen har vist meget på det senest. Begge er de dog gode i positionskampen.

 

Andre kandidater til spurten er Adam Blythe, Yevgeniy Gidich, Matthew Gibson, Manuel Penalver, Daniel Lopez, Nicolai Brøchner, Rasmus Bøgn Wallin, Michael van Staeyen, Jens Adams, Corne Van Kessel, Quinten Hermans og Jelle Mannaerts, men det vil være overraskende, hvis de vinder.

 

OPDATERING 1: Corendon har i sidste øjeblik skrevet kontrakt med Tim Merlier, der med blandt andet to sejre i Danmark Rundt sidste år, viste sig som en fremragende sprinter. Han har dog ikke kørt på landevejen i år og må formodes at skulle køre spirten for Roy Jans. Til gengæld er Israel Cycling Academy uden Cimolai, og de vil formentlig køre for formstærke Tom Van Asbroeck med formsvage Rudy Barbier som plan B.

 

Læs også
Hollænder vinder kongeetape - Tobias Lund mister førertrøjen

 

OPDATERING 2: Coquard har fået et helt andet, men måske endnu stærkere tog med Kris Boeckmans, Bert De Backer, Kevin Reza og Jeremy Lecroq.

Annonce

 

OPDATERING 3: Wallonie har erstattet Eliot Lietaer med sprinteren Justin Jules, der for nylig blev nr. 2 bag Laporte i Luxembourg, men som styrtede slemt på de sidste meter. Man må formode, at han er for forslået og skal hjælpe Liepins eller Planckaert, men normalt vil han være holdets førstesprinter.

 

OPDATERING4: Riwal har udtaget Andreas Stokbro, der må formodes at være holdets førstesprinter med støtte fra Nicolai Brøchner og Rasmus Bøgh Wallin.

 

Feltet.dks vinderbud: Fabio Jakobsen

Øvrige vinderkandidater: Jasper Philipsen, Bryan Coquard

Outsidere: Niccolo Bonifazio, Matteo Mosschetti, Timothy Dupont, Christophe Laporte, Emils Liepins

Jokers: Justin Jules, Tom Van Asbroeck, Baptiste Planckaert, Bram Welten, Roy Jans, Tim Merlier, Emiel Vermeulen, Christophe Noppe, Pierre Barbier

INFO
Optakter
Nyheder
Belgium Tour
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Landevej
UAE-komet vinder efter fænomenal nedkørsel
Landevej
Danskere holder sig til i klassementet - Franskmand vinder på hjemmebanen
Landevej
Hollænder vinder kongeetape - Tobias Lund mister førertrøjen
Landevej
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt
Landevej
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Vuelta Asturias
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser
Udstyr og test
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Landevej
Spansk mester står foran stor beslutning
Landevej
Overraskende prologvinder udgår med slemt brud
Landevej
Belgisk stjerne usikker til Touren
Cross
Trek trækker sig fra sponsorat
Landevej
Tysker sejrer på åbningsetapen – rutineret dansker med fremme
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Uheldig hollandsk profil udgår
Landevej
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte
Landevej
Lefevere om muligt Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet
Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Landevej
Giro-spillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

Annonce

Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien

Annonce

Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
VIS FLERE

Annonce