Prøv vores nye app
Kæmpe Giro-overraskelse: Cofidis-rytter vinder for første gang
15. maj 2021 17:02Foto: LaPresse
af Andy Joachim Pedersen

Det blev som forventet dagens morgenudbrud, der skulle dyste om sejren på en dag, hvor klassementsfavoritterne ikke rørte på sig. Den franske Cofidis-rytter Victor Lafay fik karrierens første sejr på ottende etape i Giroen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det blev en dag for alle lykkeridderne i Italien, hvor det dog var en franskmand, der med hænderne i vejret kunne gøre arbejdet færdigt på gaderne i Guardia Sanframondi.

 

Grundet etapens profil var den attraktiv for udbryderne, og der skulle gå over halvanden times kørsel med 70 kilometer, før et udbrud fik lov at køre væk fra feltet, og i den hektiske periode udgik Caleb Ewan (Lotto Soudal) af løbet for at tage hjem.

 

Da først udbruddet slap væk, kørte feltet til gengæld ikke i et tempo, der på nogen måde var hurtigt. Groupama-FDJ styrede slagets gang i hovedgruppen, og det stod klart, at sejrherren skulle findes blandt de forreste ni ryttere, som kom over Bocca della Selva.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

HUSK, AT DU KAN SE ALLE ETAPER AF GIRO D'ITALIA EKSKLUSIVT PÅ DISCOVERY+ UDEN REKLAMER

 

Trods et styrt fra Gaviria var samarbejdet godt i front, indtil de sidste 20 kilometer, hvorefter de angreb hinanden i øst og vest, mens feltet kun var præget af mindre positionskampe frem mod dagens finalestigning, Guardia Sanframondi.

 

På finalestigningen var det Victor Campenaerts (Qhubeka-Assos) og Giovanni Carboni (Bardiani), der sammen angreb og kørte væk fra udbryderkollegaerne. Italienske Carboni fik dog slået hullet til sidst og fik efterfølgende selskab af Victor Lafay (Cofidis), som kørte lige forbi ham.

Annonce

 

Franskmanden holdt hele vejen til målstregen, hvor han tog karrierens første sejr, mens Francesco Gavazzi (EOLO) blev nummer to foran Nikias Arndt (DSM).

 

Attila Valter (Groupama-FDJ) er fortsat i pink.

 

Etapereferat:
Dagens etape startede med en sand angrebsfest og skulle vare over de 170 kilometer, som rytterne i dag skulle udsættes for. Taco van der Hoorn (Intermarché) forsøgte igen sit held, og herefter ville mange gerne ud og afsted.

 

Rytterne startede i modvind, og det gjorde det svært at gå etableret et udbrud trods forsøg fra ryttere som Alberto Bettiol (EF Education), Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Egan Bernal (INEOS) og Quentin Hermans (Intermaché). Deceuninck-QuickStep lukkede de første huller.

 

Feltet splittede herefter i vinden i flere grupper, og Attila Valter (Groupama-FDJ) måtte blandt andet på hårdt arbejde for at lukke hullerne og forsvare sin Maglia Rosa. Han fik hjælp af sit franske hold, og hullet blev lukket igen, hvorefter angrebene igen kunne begynde.

 

Forrest i det noget nervøse felt var Christopher Juul-Jensen (BikeExchange) synlig i starten, mens Bahrain-Victorious mislykkedes med et halvhjertet sidevindsforsøg.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Vinden afblæser festen
Den første splittelse skabte både højt tempo og stor nervøsitet på vej hen mod den første ukategoriserede bakke Motta Montecorvino, hvor Quinten Hermans (Intermaché), Ruben Guerreiro (EF Education) og Stefano Oldani (Lotto Soudal) udgjorde det næste forsøg, der måtte give fortabt.

 

Filippo Ganna (INEOS-Grenadiers) snuste også lige til et hårdt tempo i fronten i vinden, men det gjorde ikke udslaget heller. På vej op ad dagens første bakke var det Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) og Davide Villella (Movistar Team), der åbnede ballet.

 

De to fik ikke et hul, og en gruppe nede bagerst i feltet sad så tilpas meget i rød zone, at de måtte give elastisk til resten af feltet. Der kom dog samling i tunnellen på toppen af bakken, og med de første 38 kilometer tilbagelagt var der intet udbrud afsted.

 

På nedkørslen gav Gino Mäder (Bahrain-Victorious) alt, hvad den kunne trække i flere forsøg, men også han måtte se langt efter et udbrud, mens Caleb Ewan (Lotto Soudal) lidt overraskende forlod løbet efter kun en times kørsel.

Annonce

 

Endelig kommer udbruddet væk
Efter 60 kilometer lykkedes det dog endelig for feltet at lade et udbrud køre væk. Nelson Oliveira (Movistar), Nikias Arndt (DSM), Alexis Gourgeard (AG2R), Kobe Goosens (Lotto Soudal), Francesco Gavazzi (EOLO), Giovanni Carboni (Bardiani), Fernando Gaviria (UAE) og Victor Lafay (Cofidis) var de otte mand, der skilte sig ud.

 

Victor Campenaerts (Qhubeka-Assos) lagde sig på mellemhånd for at køre op til udbruddet, som feltet ikke lod helt slippe med det samme. Belgieren lukkede hullet, og dermed var der ni ryttere i front.

 

 

Groupama-FDJ tog herefter fronten i feltet, og så voksede forspringet med flere minutter, hvorfor roen endelige kunne falde over feltet efter næsten halvanden time med angreb til højre og venstre.

 

Og ro kom da i den grad også. Det franske WorldTour-hold gjorde absolut intet for at begrænse udbruddet, og der kunne både trædes af på naturens vegne, spises, drikkes og snakkes i feltet.

Annonce

 

Læs også
Breschel 24, Saxo Bank sidst, Danmark 18

 

HUSK, AT DU KAN SE ALLE ETAPER AF GIRO D'ITALIA EKSKLUSIVT PÅ DISCOVERY+ UDEN REKLAMER

 

Gaviria høster bonuspointene
Udbruddet kunne dermed dyste om spurtpointene på den indlagte spurt i Campobasso, og her var Gaviria fuldstændig uden konkurrence, da han tog sejren i den spurt.

 

I feltet var det Antoine Duschesne og Lars van den Berg (Begge Groupama-FDJ), der trak feltet afsted frem mod Bocca della Selva. På stignignen havde udbruddet et solidt forspring på lige under otte minutter, og her var der ingen lyst til at forcere hverken i udbruddet eller nede i feltet.

 

Dan Martin (Israel Start-Up Nation) havde ad flere omgange problemer med sin cykel, der blev skiftet, men han kunne dog notere sig flere skift uden fare, da ingen i feltet satte trumf på farten.

 

Trumf var der heller ikke i front, hvor Arndt tog bjergpointene på Bocca della Selva foran Goossens og Gavazzi.

Annonce

 

Freden blev ødelagt i front
I et fredeligt øjeblik på nedkørslen kørte Gaviria væk fra sine kollegaer i udbruddet, men det var for en kort stund, da colombianeren styrtede i et sving. På trods af sin indledende lettere opgivende attitude endte han dog med at lukke hullet til de otte i front.

 

 

Inden finalestigningen forsøgte Campenaerts sin chance for at køre væk, inden procenterne for alvor meldte sig. Med et forspring på seks minutter kunne udbryderne dog tage hul på netop finalestigningen uden nogen former for enighed, men med masser af angreb.

 

I feltet blev Groupama-FDJ endelig afløst i front, da klassementsmandskaberne stille og roligt tog hul på positionskampen. I front blev tempoet hold højt med flere angreb, og især de belgiske og franske islæt i front kæmpede for at distancere konkurrenterne. 

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Israel Start-Up Nation kørte Dan Martin frem, da feltet rundede de sidste ti kilomter, men nervøsiteten var fraværende. Til gengæld kunne Campenaerts endelig slå holdet, denne gang sammen med Carboni, og duoen fik næsten selskab af en træt Gougeard, der insisterede på at komme med de to i front.

Annonce

 

Carboni skiver Campenaerts - bliver selv skivet bagefter

Duoens samarbejde stoppede dog, da Carboni ikke længere ville gøre nytte af belgieren. Med et angreb tre kilometer fra mål kørte han væk og alene i en kamp mod de andre udbrydere, der ville lukke hullet.

 

Blandt dem var Lafay, der slet ikke havde brugt kræfter nok i finalen. Han lukkede hullet til italieneren på de første 500 meter, og franskmanden fortsatte sit pres, hvilket Carboni ikke kunne holde til.

 

Lafay lykkedes med at holde sit antrit på den sidste del af stigningen, og Cofidis-rytteren kunne dermed i en alder af 25 år fejre karrierens første sejr, og dette på den helt store scene i Italien.

 

Favoritterne rørte overhovedet ikke på sig på den sidste stigning, og dermed blev alle kræfterne sparet til morgendagens klassementsopgør.

 

HUSK, AT DU KAN SE ALLE ETAPER AF GIRO D'ITALIA EKSKLUSIVT PÅ DISCOVERY+ UDEN REKLAMER

Annonce

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Følg enkeltstarten i Romandiet og kongeetapen i Tyrkiet
Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!

Annonce

Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
VIS FLERE

Annonce