Gravelruter og gourmetmad
10. august 2022 07:00Foto: Viggo H. Kohberg
af Peter Christiansen

Vejles kuperede terræn, der går under navnet Kingdom of Cycling, er mere end den spektakulære Munkebjergbakke, ikoniske Kiddesvej eller den frygtede skihopnedkørsel i Nørreskoven. Vejle byder også på gode gravelruter, og Feltet har prøvekørt et par af de bedste.

Annonce

Foreløbig er ruten flad og overkommelig. Den følger Vejle Å, som slynger sig afsted blot få meter væk, og de steder, hvor åen og stien krydser hinanden, kører jeg over små træbroer. Jeg passerer Ravningbroen, der blev bygget under Harald Blåtand for mere end tusind år siden, så man kunne komme tørskoet over ådalen, og hér skifter underlaget fra asfalt til grus. Nu kommer mine noprede dæk rigtig til deres ret. 

 

 

Vejleområdets gravelstier benyttes også i forbindelse med retroløbet Grand Prix Vejle Ådal, hvor der køres på stålcykler og med tåclips. Foto: Viggo H. Kohberg

 

Istidslandskab

I øst-vestgående retning fortsætter den lange tunneldal, så langt øjet rækker, og på begge sider rejser bakkerne sig stejlt. For det meste kører jeg på grus, men af og til dukker korte asfaltpassager op, dog i begrænset omfang. Enkelte steder går det stejlt op og ned, og landskabet skifter konstant mellem skov, åbne arealer, søer og snoede åer. Inden jeg igen sætter kursen mod Vejle, kører jeg forbi Frederikshåb Plantage samt den fredede Randbøl Hede. Her har naturen, der rummer alt fra kronvildt og hugorme til grævlinger, frit spil på de store lyngarealer, i tætte skove og på de hvide sandklitter. Landskabet er helt unikt, og det opleves bedst på en gravelcykel.

 

På hjemturen dukker to gode pitstops op. Først og fremmest er det oplagt at holde pause ved den mere end 100 år gamle Bindeballe Købmandsgård.

 

Bindeballe Købmandsgård er et oplagt pitstop: Foto Konny Christiansen


I butikken, der er indrettet i originalt 1920’er-interiør, som minder om Matador, kan man både handle, købe frokost, kaffe og kolde drikke, og kort derfra ligger udsigtspunktet Runkenbjerg. Man kan ikke cykle op ad de mange trappetrin, men gåturen er besværet værd, for udsigten byder på et 360 graders panoramablik over ådalen. Og det er i disse spektakulære naturkulisser, forfatteren Jens Henrik Jensens fiktive hovedperson, Oxen, opklarer et af sine mordmysterier. 

 

Nogle timer senere er jeg tilbage ved udgangspunktet, DGI Huset i Vejle. Turen gennem Vejle Ådal har budt på 75 kilometer cykling, 460 højdemeter, masser af indtryk og en smuk og varieret natur. 

 

Start ved Jellingestenene

Et andet godt udgangspunkt for gravelture i Vejles opland er Jelling. Historisk er der tale om Danmarks vugge, hvilket de berømte runesten, gravhøjene og vikingeborgen vidner om, mens byen i moderne tid er kendt for sin musikfestival. Modsat turen ad Vejle Ådal, hvor man skal kæmpe sig små hundrede højdemeter i vejret for at komme op på den jyske højderyg, er man allerede godt i højderne, når udgangspunktet hedder Jelling. Byen ligger 105 meter over havet.

 

Fra Jelling går det ad grusveje mod syd, og efter få kilometer dukker den smukke Fårupsø op. Jeg kører nordom søen, der er et lokalt udflugtsmål med restaurant, kiosk samt udlejning af robåde, og fortsætter vestpå mod Gadbjerg og Lindeballe. Parallelt med den stærkt trafikerede hovedvej, Bredsten Landevej, går der små asfaltstrækninger, markveje og grusstier hele vejen til Gadbjerg, og ved Tøsby krydser jeg Hærvejen. En afstikker fører mig syd om Lindeballe, og her kommer jeg tæt på et af Danmarks højest beliggende områder. Syd for Lindeballe vrimler det med toppe, der rager op over 120 meters højde, og den største af dem, Møllebjerg, ligger 137 meter over havet. Men da området i forvejen ligger højt, er kontrasten mellem bakketoppene og -dalene ikke så markant. 

 

 

Jeg nærmer mig ”vendepunktet” - i hvert fald turens vestligste punkt - der ligger ved Uhe. Herfra går det mod nordøst, hvor næste delmål hedder Farre. Den lille by, der ligger ved lystfiskerspottet Omme Å, har især positioneret sig på det kulinariske område. Folk kommer langvejs fra for at handle i den lokale slagterbutik, og byens destilleri, Fary Lochan, har vundet international anerkendelse for sin whisky. Inden jeg igen er tilbage i Jelling, laver jeg en sløjfe omkring Givskud, der er landskendt for sin zoo og safaripark. Jeg holder mig fortsat til de grus- og småveje, der krydser de store og trafikerede landeveje, og ved at køre på kanten af højderyggen undgår jeg de store stigninger. Samlet byder min rute på 65 kilometer og beskedne 300 højdemeter.

 

Mange muligheder

Ud over de to beskrevne gravelture - Vejle Ådal-ruten og Jellingturen - byder Vejles opland på mange andre muligheder. En rigtig god rute er strækningen langs Vejle Fjords nordside, hvor man med udgangspunkt i Vejle kører mod øst. Turen starter flot, da man kører ad strandvejen, hvor millionvillaer spejler sig i vandet. Senere - på strækningen mellem Tirsbæk Slot og Daugaard - bliver det mere kuperet, og laver man afstikkere ind i baglandet, venter alle de højdemeter, man orker. 

 

Det fantastiske terræn, som omkranser Vejle, lægger også op til løbsarrangementer. Traditionelt kommer Danmark Rundt-feltet altid gennem Vejle for at prøve kræfter med Kiddesvej, mens det lokale løb, Grejsdalsløbet, rangerer blandt Danmarks største og mest kendte. I forbindelse med Grejsdalsløbet, der traditionelt afvikles en søndag i maj, kører man et decideret gravelløb om lørdagen, dagen før ”selve” Grejsdalsløbet. Et andet arrangement, som også tager udgangspunkt i de lokale grusveje, er Le Grand Prix De Vejle Ådal Her er der tale om et vintageløb, hvor man også benytter ådalens grusveje, og hvor deltagerne dyster på stålrammer, benytter tåclips og ifører sig klassiske uldtrøjer.  

 

Det kendte løb, Grejsdalsløbet, har også en gravelrute. Foto: Noah Hohn Grejsdalsløbet.
 

På toppen

Munkebjerg Hotel er ikke bare en lokal klassiker, hotellet rangerer også som et af landets kendteste hoteller. Beliggenheden i knap 100 meters højde giver uhindret panoramablik over Vejle Fjord, og bakken op til hotellet er kendt af enhver, der elsker cykeludfordringer. En smuk serpentinervej med tocifrede stigningsprocenter snor sig mod toppen, og strækningen minder mere om Alperne end om Jylland. Til alle sider omgives hotellet af grøn skov, og hvert år leverer Munkebjergskoven Danmarks først udsprungne bøg. 

 

Ud over selve hotellet, der både inkluderer standardværelser og luksussuiter, råder hotellet også over kasino og flere restauranter - blandt andet gourmetrestauranten Tree Top, hvor flere stjernekokke i tidens løb har regeret i køkkenet.

 

Gode danske råvarer

Vi sætter os til bords i Hotel Munkebjergs Panoramarestaurant, og som navnet antyder, er udsigten førsteklasses. Køkkenet er ambitiøst og bestræber sig på at tilbyde både danske, men også udenlandske retter på spisekortet. 

 

Hotel Munkebjerg ligger midt i Kingdom of Cycling. Foto: Hotel Munkebjerg

 

Første ret er hummersuppe med små urter, og retten ledsages af et glas australsk chardonnay. Alt er velsmagende. Herefter serveres sashi-bøf med bearnaisesauce og pommes frites, og lad det være sagt med det samme; kødet er noget af det møreste og mest smagfulde, man kan forestille sig. Én af Munkebjerg leverandører er JN Meat, der flere gange har vundet titlen som verdens bedste bøfproducent - især qua sit finske kød - og sammen med et glas californisk zinfandel går det smagsmæssige op i en højere enhed. Behageligt mætte slutter vi mad cappuccino og petit fours, mens vi nyder udsigten over fjorden, hvor mørket er faldet på og lysene blinker på modsatte side. 

 

Munkebjergs restaurant har naturligvis egen vinkælder. Foto: Hotel Munkebjerg

 

Hotel Munkebjerg lever helt op til sit ry, og med det varierede og kuperede terræn lige uden for døren er det det oplagte sted til cykelweekend i Kingdom of Cycling.

 

Annonce

 

Annonce

INFO
Gravel
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. august 2022

Eksklusivt interviewJumbo-komet glæder sig til dagens gruskamp
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansker: Regnen kan gøre det mindre hårdt
INTERVIEW Landevej
Vuelta-spillet starter i morgen - hvem vælger du?
Landevej
Eksklusivt interviewLasse Norman frygter Hernings grusveje
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewSuri-es beskriver holdets planer for grusetapen
INTERVIEW Landevej

Annonce

Schweizer lykkelig for EM-sejren efter grufuld Tour-start i Danmark
Landevej
Eksklusivt interviewDansk profil forventer kaos: Folk ved ikke, hvad der kommer
INTERVIEW Landevej
WorldTour-hold skriver med tre nye ryttere
Landevej
Stærk leadout-man forlænger sin kontrakt
Landevej

Annonce

Quintana med kontant udmelding ovenpå diskvalifikation
Landevej
Moberg om Muff: En af de bedste enkeltstarter nogensinde
Landevej
Eksklusivt interviewDanmarks kaptajn har ambitioner om topplacering i stort etapeløb
INTERVIEW Landevej

Onsdag den 17. august 2022

Eksklusivt interviewBernal kørte fra døden: Ulykken har ændret min mentalitet
INTERVIEW Landevej

Annonce

Optakt: 3. etape af PostNord Danmark Rundt
Landevej
Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana
Landevej
Vuelta a Espana: Holdanalyse
Landevej
Følg det lange grusvejsmaraton i Danmark Rundt
Landevej
Cykelduellen: Stem på din Vuelta a Espana-vinder
Landevej
Eksklusivt interviewForslået dansker frygter for klassementet: Det var ikke min bedste dag på cyklen
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewEnkeltstarten passede dansk tempospecialist dårligt
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewPrice tilfreds med smalt nederlag til Thomas: Det kan jeg hente på bedre udstyr
INTERVIEW Landevej

Annonce

Etapevinder bruger gammel sportsgren som hjælp til enkeltstart
Landevej
Eksklusivt interviewDSM’s sportsdirektør vil spille på flere danske heste
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenSe den schweiziske triumf på EM-enkeltstarten
Video

Annonce

Video i artiklenSe Mikkel Bjerg køre i mål på EM-enkeltstarten
Video
Eksklusivt interviewBreschel efter Corts tidstab: Vi skal måske køre mere offensivt
INTERVIEW Landevej
Bjerg tæt på medaljerne ved EM i enkeltstart
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewSkjelmose efter endnu en andenplads: Det skal nok komme
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenFlot dansk præstation ved EM i München
Video
Eksklusivt interviewFransk stjerne forklarer, hvorfor han akkurat missede sejren
INTERVIEW Landevej
Sublime Skjelmose leverer stor enkeltstart i Assens
Landevej
Vuelta a Espana: Outsiderne (*)
Landevej
Optakt: EM – enkeltstart
Landevej
Nedrykningstruede Movistar henter vigtig sejr i Frankrig
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af 2. etape af Tour du Limousin
Video
Vuelta a Espana: Podiekandidaterne (**)
Landevej
Vuelta a Espana: Vinderkandidaterne (***)
Landevej
Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne (****)
Landevej
Vuelta a Espana: Favoritten (*****)
Landevej
Vuelta a Espana: Ruten, etaper og etapeprofiler
Landevej
Sidste Vuelta-hold udtaget
Landevej
Optakt: 2. etape af PostNord Danmark Rundt
Landevej
Schweizer genvinder EM-titlen - ingen dansker i top 10
Landevej
Officiel startliste til Vuelta a España 2022
Landevej
Chok: Quintana streget fra årets Tour de France
Landevej
Eksklusivt interviewCasper P. om Søren Kragh: Han ser rigtig skarp ud
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewKim A. udpeger dansker som favorit
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview19-årig dansker sætter ord på Jumbo-skifte
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewCort håbede på længere rute: Havde ikke gjort mig noget
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUno-X kommer godt forberedte: Drømmer om top fem
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewIneos-komet kommenterer sin favoritværdighed i Assens
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewWürtz har vundet to gange: Det bliver svært
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMartin Toft analyserer hvem enkeltstarten passer til
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewIngen halv hviledag til bakketrøjen: Så meget koster det ikke
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHolm: Operationen lykkedes, men patienten døde
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk etapebejler giver opdatering på kroppen efter styrt
INTERVIEW Landevej
Har været prof i 17 år - nu stopper han
Landevej
Transferlisten 2022-2023 - Dansk
Landevej
Tidligere stjerne skal genrejse karrieren på nyt hold
Landevej
Stjerne får chancen for at fuldende Grand Tour-samling
Landevej
Vuelta-mandskab tvunget til sen ændring
Landevej
Bahrain Victorious offentliggør holdet til Vueltaen
Landevej
Dansk komet har valgt sit første seniorhold
Landevej
Officielt: Julius Johansen til Vueltaen
Landevej
Boganmeldelse: Rolf Sørensen præsenterer Tour de France
Landevej
Oversigt: Disse ryttere indstiller karrieren
Landevej
Dansker til Jumbo-Vismas udviklingshold
Landevej
Video i artiklenSe Julie Leth og Amalie Dideriksen på podiet til EM i banecykling
Video
Eksklusivt interviewBrian Holm fremhæver Van Aerts vanvidscomeback på vegne af Asgreen
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på kvindernes EM-parløb - Danmark vinder bronze
Video
Lefevere advarer sin stjerne: Ikke det jeg betaler ham for
Landevej
Starttider: 2. etape af PostNord Danmark Rundt
Landevej
DSM-danskere mistede hinanden i spurten
Landevej
32-årige Quintana skriver lang kontrakt
Landevej
Starttider: EM i enkeltstart
Landevej

Tirsdag den 16. august 2022

Vellykket leadout, men ingen sprinter til at eksekvere: Mørkøv håber på en ny chance
Landevej
VIS FLERE

Annonce