Prøv vores nye app
Eksperten forklarer: Holdkammerats skade kan blive "en gave" for Vingegaard
14. april 2023 11:55Foto: Sirotti
af Christian Frese

Hvad skal der ske med Sepp Kuss til Tour de France, nu hvor han skal køre Giro d´Italia? Og hvad kan amerikanerens Giro-deltagelse og Wilco Keldermans afbud til selvsamme løb få af betydning for Jonas Vingegaard? Feltet.dk´s ekspert, Emil Axelgaard, analyserer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I sidste uge smed Jumbo-Visma en mindre bombe, da de offentliggjorde, at Wilco Kelderman qua sit styrt i Tirreno-Adriatico erstattes af Sepp Kuss i holdets Giro d´Italia-trup.

 

Hvad det betyder for amerikanerens plads i truppen til Tour de France, og om Kelderman så nu skal indgå i den, har hollænderne endnu ikke oplyst.

 

Til gengæld har verdensetterne bekræftet, at Kelderman nu fokuserer på Tour de Suisse, hvilket ifølge Feltet.dk´s ekspert, Emil Axelgaard, antyder, at nummer fem fra 2021 også skal køre Tour de France.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Med baggrund i Kuss´ historik og fordelingen af ryttertyper i Vingegaards forventede Tour-trup er det imidlertid ikke Kuss, som eksperten antager ofres - men derimod klassikermanden Nathan Van Hooydonck.

 

Faktisk kan Keldermans skade og dermed Kuss´ Giro-deltagelse ifølge Emil Axelgaard vise sig at blive en ”gave” for Vingegaard.

 

”Hvis det går, som det plejer, så er Kuss bedst i sin anden Grand Tour. Han er trods alt blevet nummer 16 og otte i Vueltaen, selvom han har været hjælper for Roglic.”

Annonce

 

”Nu vandt han godt nok en etape i Touren forrige år, men han har ikke leveret de sublime præstationer i bjergene, som han har gjort det i Vueltaen. Han har været en mere markant stærk hjælper i Vueltaen,” mener eksperten.

 

Kuss er kendt som en ustabil rytter, men med et enormt højt topniveau. Præstationerne i 2020- og 2021-udgaverne af Vuelta a Espana på bagkant af Tour de France lover for både mere stabilitet og et endnu højere topniveau i den 28-åriges hjælperarbejde for Vingegaard.

 

”Han har leveret nogle ret vilde præstationer i Vueltaen, specielt på Angliru i 2020 da han reddede Roglic. Og han var stabil i 2021, da han går i top 10, og i 2020 missede han kun top 10, fordi han smeltede sammen den dag i regnen til Formigal (6. etape, hvor Kuss smed næsten 10 minutter, red.).”

 

Hvem kører Tour de France?

Allerede i vinteren 2021-2022 udtog Jumbo-Visma de første ryttere til Tour de France 2022. Siden trak de dog flere af udtagelserne tilbage, og blandt dem endte Rohan Dennis med helt at blive siet fra.

 

I år har hollænderne været lidt mere sparsomme med informationer om Tour-truppen. Vingegaard, Wout Van Aert, Kuss og Steven Kruijswijk blev i januar offentliggjort til Touren, men ingen er siden blevet det.

 

Emil Axelgaard forventer dog, at truppen bliver meget lig med 2022´s. Tiesj Benoot og Christophe Laporte får genvalg, mens Roglic, der satser på Giroen, erstattes af Dylan Van Baarle. Dette åbner et hul i bjergene, hvilket sammen med rutens udformning gør Van Hooydonck udsat til fordel for den mere klatrestærke Kelderman.

 

Læs også
Lefevere om mulig Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet

 

”Med ruten i år, hvor Touren holder sig i den sydlige del af landet, er der ikke så meget brug for fladbane-folkene. De får Van Baarle ind, som kan meget af det samme som Van Hooydonck og tilmed er mere alsidig, da han kører bedre op ad. Og Vingegaard har i forvejen Laporte, Benoot og Van Aert, så han er jo storartet stillet på det område. Han kunne i virkeligheden bare klare sig med Van Aert.”

 

Kuss fører for Vingegaard på 16. etape af Tour de France 2022. Foto: Sirotti.

 

”Så er det bedre med en ekstra mand i bjergene, hvor det ser en lille smule tyndt ud, hvis man erstatter Roglic med Van Baarle. Vi ved ikke, hvor god Kruijswijk bliver, og Kuss er jo ustabil, så det vil være et godt bytte med Van Hooydonck ud og Kelderman ind. Holdet vil blive mere afbalanceret, med flere folk der kan klare sig i bjergene.”

 

Med Kuss forblivende i truppen og Kelderman som erstatning for Van Hooydonck vil Vingegaard ifølge Emil Axelgaard få endnu bedre støtte i Frankrig end først antaget.

Annonce

 

”Jeg ser det umiddelbart som en gave, hvis Kuss kommer i en stærkere udgave end normalt, og så også Kelderman kommer med. Så regner jeg med, at det bliver et stærkere hold. Vingegaard skal bestemt ikke være utilfreds.”

 

Hvad nu hvis?

Helt så simpelt bliver det dog ikke nødvendigvis. For der er forhold at tage højde for. Først og fremmest kan Emil Axelgaard naturligvis tage fejl.

 

Der er ingen garanti for, at det faktisk er Jumbos plan at sende Kelderman til en Tour, som han i 2021 gav udtryk for ikke at kunne lide at køre. Heller ej er det sikkert, at Kuss efter Giroen er frisk nok til at stille til start i Touren blot fem uger senere.

 

Derudover er sygdom og styrt en væsentlig del af ligningen. Sidstnævnte har både Roglic og Kelderman for vane at havne i, og også det kan rykke på Tour-brikkerne.

 

Derfor skal ligeledes omtales scenarier, hvor Kuss og Kelderman ikke begge kører Tour de France. Det mest sandsynlige formentlig værende, at Kelderman bliver en én til én-erstatning for Kuss, og at Van Hooydonck således atter kommer med.

Annonce

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

”Kelderman er mere tilregnelig end Kuss. Kelderman kan man nogenlunde regne med fra dag til dag, men han var ikke flyvende sidste år. Han havde også sine mange styrt,” siger Emil Axelgaard, inden han påpeger, at Kelderman måske så alligevel ikke er synderlig tilregnelig.

 

Wilco Kelderman. Foto: Bram Berkien.

 

”Det er lidt det, der er problemet. Det er ikke tilfældigt, at han vælter konstant. Så på den måde er han et usikkert kort. Man ved aldrig, hvor langt han kommer.”

 

”Så hvis Vingegaard efter fem dage kun står med Kruijswijk, der fortsat kæmper med niveauet efter styrtet i sidste års Tour, og Van Aert, i det omfang han nu kan hjælpe i bjergene, så begynder det pludselig at se tyndt ud i bjergene. Det samme gælder, hvis Kelderman ikke er bedre end sidste år. Det er usikre kort, så det kan blive lidt problematisk i bjergene.”

 

Kelderman har rundet 32 år, men ryttere har det imidlertid med at udvikle sig, når de skifter til Jumbo, og ifølge Emil Axelgaard viste hollænderen tegn på dette før styrtet i Tirreno den 11. marts.

Annonce

 

Hvis Kelderman vitterligt nærmer sig det niveau, der sikrede ham en femteplads i Touren 2021 og en tredjeplads i Giroen 2020, ser eksperten det potentielle bytte som en tilnærmelsesvis fair handel.

 

Hvis ellers Kelderman holder sig på cyklen.

 

”Selvom Kuss har det højeste niveau i bjergene, så er Kelderman mere stabil. Men styrtrisikoen ved Kelderman er så stor, at man næsten er nødt til at tage den i betragtning. For det er jo helt vildt, hvor mange løb den mand er styrtet i. Det er jo konstant. På den baggrund ville jeg helst have holdt fast i Kuss, men det er nogenlunde lige over.”

 

Betyder bjergholder egentlig noget?

Uden Kuss´ tilstedeværelse ser Emil Axelgaard en reel risiko for, at Vingegaard kan blive isoleret i bjergene, omgivet af op mod fem UAE Team Emirates-ryttere. For i nyerhvervelsen Adam Yates, stortalentet Brandon McNulty, en delvist genfødt Marc Soler og rutinerede Rafal Majka har Pogacar på papiret et stærkt hold.

 

Læs også
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Ikke desto mindre anser eksperten det som usandsynligt, at holdenes interne styrkekamp i bjergene vil få den vilde indflydelse på Tour-sejren.

Annonce

 

”Grand Tours er så lange. Det er sjældent, at der er taktik. Man kan diskutere, om holdet var afgørende sidste år, fordi Vingegaard var jo bedre end Pogacar på Hautacam, men der er ingen tvivl om, at den store lussing på Granon i høj grad skyldtes, at de tvang Pogacar til at jagte to mand. Der spillede holdet en rolle.”

 

”Men ellers er det relativt sjældent, at holdet på den måde bliver altafgørende i Grand Tours, fordi løbene er så lange, at du får meget store forskellene relativt tidligt i løbet. Muligheden for at bruge taktik forsvinder ofte hurtigt. Der kører kun få mand om sejren.”

 

”De to er så suverænt meget bedre end de andre, hvis det går som forventet. Så i sidste ende tror jeg ikke, at det bliver afgørende.”

 

Med Emil Axelgaards vurdering af en rokade som værende en styrkelse af Vingegaards Tour-hold er det oplagt at spørge, hvorfor Jumbo ikke bare oprindeligt besluttede sig for de nu antagne Giro- og Tour-hold.

 

”Det er et godt spørgsmål. For det første tror jeg, at Kuss gerne vil køre to Grand Tours, og han elsker Vueltaen, og Kelderman har sagt, at han ikke er super vild med Touren. Det var han i hvert fald ikke i 2021. Så jeg tror næsten, at det skyldes det.”

Annonce

 

”Og man kan ikke vide, hvordan Kuss kommer ud af Giroen. Det ville være lidt en gambling ligefrem at satse på, at han skal køre Touren efter Giroen.”

 

Foruden Roglic og Kuss består Jumbo-Vismas Giro d´Italia-hold af Robert Gesink, Edoardo Affini, Tobias Foss, Koen Bouwman, Jan Tratnik og Michel Hessmann.

INFO
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
Sepp Kuss
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie
Landevej
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Vuelta Asturias
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser
Landevej
Følg enkeltstarten i Romandiet og kongeetapen i Tyrkiet
Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia

Annonce

Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup
VIS FLERE

Annonce