BORA-italiener vandt, Polanc tog trøjen og favoritduo tog tid
23. maj 2019 17:01 af Mathias Mundbjerg Foto: BORA-hansgrohe - BettiniPhoto

Cesare Benedetti kom tilbage til fronten på selve opløbsstrækningen, men alligevel havde han mere tilbage i spurten end sine kolleger.

Benedetti tager etapen, mens Polanc er ny mand i den lyserøde førertrøje

se mere cykling på

Egentlig så etapen ud til at skulle afgøres mellem Eddie Dunbar, Gianluca Brambilla og Eros Capecchi, men i sidste øjeblik kom også Cesare Benedetti og Damiano Caruso tilbage til fronten, og så kunne Benedetti tage en ganske overraskende sejr fra det store udbrud.

 

Kort efter kom også Jan Polanc i mål, og da han inden etapen var den bedst placerede i udbruddet, som holdt hjem med mange minutter, er han ny mand i den lyserøde førertrøje, som han overtager fra holdkammeraten Valerio Conti.

 

Miguel Angel Lopez og Mikel Landa tog et halvt minut på de øvrige favoritter.

 

Etapereferat:

Caleb Ewan og Elia Viviani valgte ikke at stille til start på dagens 158 kilometer lange etape, hvorfor 159 ryttere tog starten i Giroens første bjergtest. Tempoet var skruet i vejret fra kilometer nul, hvor Thomas De Gendt (Lotto Soudal) og Eddie Dunbar (Team Sky) var de første til rive sig fri af feltet.

 

En stor forfølgergruppe bestående af Christian Knees (INEOS), Enrico Gasparotto og Danilo Wyss (Dimension Data), Manuel Boaro og Dario Cataldo (Astana), Jan Polanc (UAE), Roger Kluge (Lotto Soudal), Connor Dunne (Israel Cycling Academy), Francesco Gavazzi og Matteo Montaguti (Androni),  Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe), Josef Cerny (CCC), Sean Bennet (EF Education First), Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), Marco Haller og Jens Biermans (Katusha-Alpecin), Jan Bakelants (Sunweb), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Jasha Sütterlin (Movistar), Eros Capecchi (Deceuninck-Quick-Step), Damiano Caruso (Bahrain Merida), Manuel Senni og Luca Covili (Bardiani) satte efter frontduoen, og efter et par kilometer var der hele 25 ryttere samlet i frongruppen.

 

Alexis Vuillermoz havde sovet lidt i timen, og satte efter frontgruppen på egen hånd. Franskmanden lå derfor på mellemhånd i et stykke tid, inden feltet hentede ham igen efter lidt over 30 kilometers cykelløb. UAE Team Emirates førte feltet an i et moderat tempo og lod udbruddet sejle væk med over 15 minutter, inden Bahrain Merida og Jumbo-Visma satte sig i front for at forhindre forspringet i at løbe løbsk.

 

Oppe i udbruddet var den bedst placerede rytter i klassementet UAE-rytteren Polanc, hvorfor det arabiske WorldTeam virtuelt stadig var i besiddelse af den lyserøde førertrøje, som fysisk sad på Valerio Conti. Sean Bennet og Marco Haller har ikke klatreevnerne til at holde sig til i klassementet, og derfor angreb de også fra udbruddet med lidt under 60 kilometer til mål for at sikre sig et forspring inden Montoso-stigningen med sine 8,8 kilometer a 9,4 %. Haller og Bennet fik hurtigt et forspring på over 30 sekunder til de resterende udbrydere.

 

Nede i feltet blev tempoet øget af Jumbo-Visma og Bahrain Merida, som fortsat sad i front. De to hold fik barberet udbruddets forspring ned under 13 minutter inden Montoso-stigningen, der tog sin begyndelse med 40 kilometer til mål.

 

Giroens første bjerg
Der var ikke kørt mange meter op ad, før De Gendt traditionen tro forsøgte sig. Han kom dog ikke væk, og i stedet tog Caruso fronten og kørte Haller og Bennet ind. Det betød et farvel til en del af rytterne i front og kun Cataldo, Dunbar, Brambilla, Senni, Polanc, Capecchi og Montaguti kunne i første omgang følge tempoet.

 

Kort efter angreb Dunbar selv, og han fik hurtigt et flot hul. Capecchi kørte dog snart op til ham, og lidt efter lidt fulgte resten af gruppen med. Derefter var det Brambillas tur, og også han fik Capecchi med på hjul, hvorefter resten af gruppen blev trukket med.

 

I mellemtiden var feltet startet på stigningen - dog uden Miguel Angel Lopez (Astana), som havde haft defekt. Han blev gradvist bragt tilbage af sine holdkammerater, der kunne glæde sig over, at BORA-hansgrohe i front ikke gav den fuldt gas.

 

Jan Hirt (Astana) var dog ikke med nede for at hente Lopez op - tværtimod angreb han fra feltet, lige så snart Lopez var tilbage, hvilket med det samme fik Jumbo-Visma til at sætte sig i front. Der nåede de ikke at sidde ret længe, før kaptajn Lopez også selv lancerede et angreb. Richard Carapaz (Movistar), Rafal Majka (BORA-hansgrohe) og Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) lukkede hurtigt hullet, mens også Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Simon Yates (Mitchelton-Scott) og Hugh Carthy (EF Education First) kort efter kom tilbage sammen med de resterende favoritter.

 

Favoritduo kommer fri
Dernæst var det Mikel Landas (Movistar) tur til at forsøge sig, og der ville Lopez også med. Samtidig nåede Brambilla over toppen af stigningen som første mand, mens kun Dunbar, Caruso og Capecchi fortsat var med. Kort efter kom også Benedetti, Polanc, Montaguti og Cataldo dog op og gjorde udbruddet til en gruppe på otte mand.

 

Landa og Lopez øgede til resten af feltet, og derfor så Majka, Sivakov og Nibali sig nødsagede til at optage forfølgelsen. De blev dog hentet hen over toppen, hvorefter Majka igen forsøgte sig med et angreb på nedkørslen. Han fik Nibali og Chaves med, men det varede ikke længe, før også Carapaz, Nibali, Kangert, Yates, Hamilton, Sivakov og Roglic kom op og dermed kunne hjælpe med at bringe Landa og Lopez tilbage.

 

Det skulle vise sig at blive sværere end først ventet, da duoen havde fået selskab af hjælperne Sütterlin og Boaro, som virkelig gav den gas på det flade.

 

Samarbejdet i den store favoritgruppe var så dårligt, at Mollema, Zakarin, Carthy og flere af deres hjælpere fik tilslutning med omkring 13 kilometer til mål. Det betød dog også flere kræfter i jagten på at komme tættere på de to Movistar- og Astana-ryttere, som på dette tidspunkt var cirka 40 sekunder foran.

 

Benedetti angreb som den første i bunden af den afsluttende brostensstigning, men han blev hurtigt kørt ind, før Brambilla og Capecchi kørte afsted og hurtigt fik et stort hul. Dunbar optog forfølgelsen, og han fik tilslutning kort efter toppen, hvor der var mindre end to kilometer til mål. På selve opløbsstrækningen fik de selskab af Caruso og Benedetti.

 

Brambilla åbnede spurten som den første, hvorefter Benedetti gik forbi. Caruso og Dunbar sad perfekt i hans hjul, men ingen af dem havde noget tilbage i benene, og så kunne BORA-hansgrohe-italieneren tage en ganske uventet sejr efter at være kommet tilbage til fronten i absolut sidste øjeblik.

 

Polanc kom i mål kort efter tids nok til at køre sig i løbets førertrøje.

 

Lopez og Landa fulgtes ad hele vejen op ad den sidste knold kort før mål, og det gjorde de også resten af vejen til mål, hvor de kunne notere sig for en tidsgevinst på et halvt minut til de resterende favoritter.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

De Bondt genvinder Halle Ingooigem efter dramatisk finale

Israel Cycling Academy henter to stagiaires

Medie: Nacer Bouhanni skifter til Arkéa-Samsic efter sæsonen

Test: Mondraker CHRONO CARBON R

UCI annoncerer ændringer til kvindernes WorldTour

LIVE nu: Er de belgiske stjerner klar til de nationale mesterskaber?

Groupama-FDJ udtager sin trup til Tour de France

AG2R-veteran vil stoppe karrieren næste år

Ekspert peger på Wout van Aert som ny belgisk mester i enkeltstart

Feillu: Mistænkeligt at farten i løbene er så høj

Lilian Calmejane forlænger med Total Direct Energie indtil 2021

UCI suspenderer VM-sølvvinder i Downhill efter positiv dopingtest

Toft Madsen inden DM: Umiddelbart kører jeg lige så stærkt som sidste år

Astana udtager Fuglsang og Cort til Tour de France

Vraget til Touren: Gilbert havde set frem til sit tiende Tour de France

Optakt: Halle-Ingooigem

Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber

Sportsdirektør: Asgreen skal være hjælperytter, men han er i stand til mere

Contador: Bernal er uden tvivl en af favoritterne til Touren

Tyrkiet Rundt er ikke et WorldTour-løb fra næste sæson

Danskerhold tager step ned

To belgiske forårsklassikere bliver på WorldTouren til og med 2022

Officielt: Kasper Asgreen og Michael Mørkøv til Tour de France

Fransk cykelforbund rasende over Alaphilippe og Bardet

Oversigt: Seks ud af 22 hold er udtaget til Tour de France

Van Vleuten all in på de hollandske mesterskaber

Dansk mekaniker gør Deceuninck klar til DM og Touren

Produktnyt: Isadore Alternative Line

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

Pierre Latour har haft en dårlig optakt til titelforsvar: Jeg var ikke på cyklen i fire måneder

Huub-Wattbike om UCIs World Cup-ændringer: Det ødelægger sporten

Medie: Gilbert ikke udtaget til Tour de France

Rolland kæmper for at finde niveauet

Van Avermaet i OL-dilemma

Wanty klar med det endelige Tour-mandskab

Brian Holm forud for Touren: Jeg tror på Fuglsang

Præmier til top 100 og dagspræmier i Tour-spillet

Honoré er til start ved belgisk endagsløb

AG2R forlænger kontrakten med hovedsponsor

Tidligere CSC-rytter etablerer nyt spansk kvindehold

Lotto-manager: Alle kører for Ewan i Touren

Efter hjertefejl: Kiryienka genvinder enkeltstart ved European Games

Produktnyt: Scott Addict RC

Nyt colombiansk stjerneskud rygtes til UAE og Astana

Rift om Wanty-kaptajn: Klausul kan sende ham til FDJ

Medie: Benoot millimeter fra at blive Sunweb-rytter

Schweizisk magtdemonstration på enkeltstarten ved European Games

Vingegaard på vej tilbage fra skade og ser frem mod DM

AG2R uden Bardet ved de franske mesterskaber

Bekræftet: Her er Lotto Soudals Tour de France-trup

Gazzettaen: Aru kører Tour de France

Sejrende Wiebes: En sprinter søger altid bekræftelse

MANDAG

Campenaerts melder sig klar til nationale mesterskaber i enkeltstart

Medie: Disse Lotto-ryttere skal støtte Caleb Ewan i Touren

Patrick Konrad sikrer første WorldTour-podieplads

Overrasket Siggaard: Tænkte ikke, at det ville ske

Dennis kan ikke forklare klatrerbenene: Det skete bare

Bernal tilbyder sin hjælp: Thomas bliver Tour-kaptajn

Team Virtu Cycling lukker efter denne sæson

Sportsdirektør: Hagen kan vinde Tour-etaper uden superform

Ulissi klar til trøjejagt: Formen er fantastisk

Vaughters om Wiggins: En vinder født på slagmarken

Ny mester fra European Games: Alt fungerede perfekt

Démare efter etapesejre: Klar til det franske mesterskab

Würtz Schmidts hollandske overmand: Griber chancen, når jeg får den

Arkea Samsic udtager sine første seks ryttere til Touren

Tusindvis af cykelryttere på vejene lørdag

Hjælp os - Vind en Garmin Egde 530

Valverde efter sejr i Frankrig: Jeg bliver ikke holdkaptajn i Touren

Ballerini og Wiebes øverst på podiet ved European Games

Ewan: Vi prøvede en anderledes taktik

Britisk kontinentalhold lukker efter denne sæson

Nizzolo hylder holdet efter sejr

Ubekræftet: Gaviria er ikke til start i Tour de France

Sejrende Carthy: Jeg vidste, at benene var gode

Stybar forlænger med Deceuninck-Quick Step

SØNDAG

Bernal efter stor sejr: Det giver selvtillid

Flotte danske resultater i Nations Cup LVM Saarland Trofeo

Massiv colombiansk dominans i Baby-Giroen

Merlier snød de store drenge i Elfstedenronde

Suveræne Rodenberg dansk U23-mester