BORA-italiener vandt, Polanc tog trøjen og favoritduo tog tid
23. maj 2019 17:01Foto: BORA-hansgrohe - BettiniPhoto
af Mathias Mundbjerg

Cesare Benedetti kom tilbage til fronten på selve opløbsstrækningen, men alligevel havde han mere tilbage i spurten end sine kolleger.

Benedetti tager etapen, mens Polanc er ny mand i den lyserøde førertrøje

se mere cykling på

Egentlig så etapen ud til at skulle afgøres mellem Eddie Dunbar, Gianluca Brambilla og Eros Capecchi, men i sidste øjeblik kom også Cesare Benedetti og Damiano Caruso tilbage til fronten, og så kunne Benedetti tage en ganske overraskende sejr fra det store udbrud.

 

Kort efter kom også Jan Polanc i mål, og da han inden etapen var den bedst placerede i udbruddet, som holdt hjem med mange minutter, er han ny mand i den lyserøde førertrøje, som han overtager fra holdkammeraten Valerio Conti.

 

Miguel Angel Lopez og Mikel Landa tog et halvt minut på de øvrige favoritter.

 

Etapereferat:

Caleb Ewan og Elia Viviani valgte ikke at stille til start på dagens 158 kilometer lange etape, hvorfor 159 ryttere tog starten i Giroens første bjergtest. Tempoet var skruet i vejret fra kilometer nul, hvor Thomas De Gendt (Lotto Soudal) og Eddie Dunbar (Team Sky) var de første til rive sig fri af feltet.

 

En stor forfølgergruppe bestående af Christian Knees (INEOS), Enrico Gasparotto og Danilo Wyss (Dimension Data), Manuel Boaro og Dario Cataldo (Astana), Jan Polanc (UAE), Roger Kluge (Lotto Soudal), Connor Dunne (Israel Cycling Academy), Francesco Gavazzi og Matteo Montaguti (Androni),  Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe), Josef Cerny (CCC), Sean Bennet (EF Education First), Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), Marco Haller og Jens Biermans (Katusha-Alpecin), Jan Bakelants (Sunweb), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Jasha Sütterlin (Movistar), Eros Capecchi (Deceuninck-Quick-Step), Damiano Caruso (Bahrain Merida), Manuel Senni og Luca Covili (Bardiani) satte efter frontduoen, og efter et par kilometer var der hele 25 ryttere samlet i frongruppen.

 

Alexis Vuillermoz havde sovet lidt i timen, og satte efter frontgruppen på egen hånd. Franskmanden lå derfor på mellemhånd i et stykke tid, inden feltet hentede ham igen efter lidt over 30 kilometers cykelløb. UAE Team Emirates førte feltet an i et moderat tempo og lod udbruddet sejle væk med over 15 minutter, inden Bahrain Merida og Jumbo-Visma satte sig i front for at forhindre forspringet i at løbe løbsk.

 

Oppe i udbruddet var den bedst placerede rytter i klassementet UAE-rytteren Polanc, hvorfor det arabiske WorldTeam virtuelt stadig var i besiddelse af den lyserøde førertrøje, som fysisk sad på Valerio Conti. Sean Bennet og Marco Haller har ikke klatreevnerne til at holde sig til i klassementet, og derfor angreb de også fra udbruddet med lidt under 60 kilometer til mål for at sikre sig et forspring inden Montoso-stigningen med sine 8,8 kilometer a 9,4 %. Haller og Bennet fik hurtigt et forspring på over 30 sekunder til de resterende udbrydere.

 

Nede i feltet blev tempoet øget af Jumbo-Visma og Bahrain Merida, som fortsat sad i front. De to hold fik barberet udbruddets forspring ned under 13 minutter inden Montoso-stigningen, der tog sin begyndelse med 40 kilometer til mål.

 

Giroens første bjerg
Der var ikke kørt mange meter op ad, før De Gendt traditionen tro forsøgte sig. Han kom dog ikke væk, og i stedet tog Caruso fronten og kørte Haller og Bennet ind. Det betød et farvel til en del af rytterne i front og kun Cataldo, Dunbar, Brambilla, Senni, Polanc, Capecchi og Montaguti kunne i første omgang følge tempoet.

 

Kort efter angreb Dunbar selv, og han fik hurtigt et flot hul. Capecchi kørte dog snart op til ham, og lidt efter lidt fulgte resten af gruppen med. Derefter var det Brambillas tur, og også han fik Capecchi med på hjul, hvorefter resten af gruppen blev trukket med.

 

I mellemtiden var feltet startet på stigningen - dog uden Miguel Angel Lopez (Astana), som havde haft defekt. Han blev gradvist bragt tilbage af sine holdkammerater, der kunne glæde sig over, at BORA-hansgrohe i front ikke gav den fuldt gas.

 

Jan Hirt (Astana) var dog ikke med nede for at hente Lopez op - tværtimod angreb han fra feltet, lige så snart Lopez var tilbage, hvilket med det samme fik Jumbo-Visma til at sætte sig i front. Der nåede de ikke at sidde ret længe, før kaptajn Lopez også selv lancerede et angreb. Richard Carapaz (Movistar), Rafal Majka (BORA-hansgrohe) og Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) lukkede hurtigt hullet, mens også Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Simon Yates (Mitchelton-Scott) og Hugh Carthy (EF Education First) kort efter kom tilbage sammen med de resterende favoritter.

 

Favoritduo kommer fri
Dernæst var det Mikel Landas (Movistar) tur til at forsøge sig, og der ville Lopez også med. Samtidig nåede Brambilla over toppen af stigningen som første mand, mens kun Dunbar, Caruso og Capecchi fortsat var med. Kort efter kom også Benedetti, Polanc, Montaguti og Cataldo dog op og gjorde udbruddet til en gruppe på otte mand.

 

Landa og Lopez øgede til resten af feltet, og derfor så Majka, Sivakov og Nibali sig nødsagede til at optage forfølgelsen. De blev dog hentet hen over toppen, hvorefter Majka igen forsøgte sig med et angreb på nedkørslen. Han fik Nibali og Chaves med, men det varede ikke længe, før også Carapaz, Nibali, Kangert, Yates, Hamilton, Sivakov og Roglic kom op og dermed kunne hjælpe med at bringe Landa og Lopez tilbage.

 

Det skulle vise sig at blive sværere end først ventet, da duoen havde fået selskab af hjælperne Sütterlin og Boaro, som virkelig gav den gas på det flade.

 

Samarbejdet i den store favoritgruppe var så dårligt, at Mollema, Zakarin, Carthy og flere af deres hjælpere fik tilslutning med omkring 13 kilometer til mål. Det betød dog også flere kræfter i jagten på at komme tættere på de to Movistar- og Astana-ryttere, som på dette tidspunkt var cirka 40 sekunder foran.

 

Benedetti angreb som den første i bunden af den afsluttende brostensstigning, men han blev hurtigt kørt ind, før Brambilla og Capecchi kørte afsted og hurtigt fik et stort hul. Dunbar optog forfølgelsen, og han fik tilslutning kort efter toppen, hvor der var mindre end to kilometer til mål. På selve opløbsstrækningen fik de selskab af Caruso og Benedetti.

 

Brambilla åbnede spurten som den første, hvorefter Benedetti gik forbi. Caruso og Dunbar sad perfekt i hans hjul, men ingen af dem havde noget tilbage i benene, og så kunne BORA-hansgrohe-italieneren tage en ganske uventet sejr efter at være kommet tilbage til fronten i absolut sidste øjeblik.

 

Polanc kom i mål kort efter tids nok til at køre sig i løbets førertrøje.

 

Lopez og Landa fulgtes ad hele vejen op ad den sidste knold kort før mål, og det gjorde de også resten af vejen til mål, hvor de kunne notere sig for en tidsgevinst på et halvt minut til de resterende favoritter.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SØNDAG

Trentin: Min sejr giver selvtillid til hele VM-holdet

Riis om doping: I dag er det kun dumme mennesker

Tanfield: Det er sjovt at være i Yorkshire

Nyt managerspil til VM og efterårsløbene

Mads P: Nu venter VM

Martin: Herrerne kostede os guldet

Uheld punkterede podiedrømmene for Italien

Belgisk landstræner kritiserer firmahold efter holdstafet

Tilfredshed i den franske lejr efter femteplads

Ackermann jubler over sejr

Brand: Det skal fejres

Følg juniorernes VM-enkeltstarter

Mollema om sejr: Det er fantastisk at vinde på denne måde

Favoritten Ackermann helt suveræn i Gooikse Pijl

Mads Pedersen vinder flot solosejr i Frankrig

Europamestrene tog også regnbuestriberne i holdstafet

VM-klar Trentin sejrer i Trofeo Matteotti

Aura Energi flyvende i Hobro

Langvad og Fini vandt i København

VM i cykling 2019: Program, starttider og danskerne

Riwal glad for at konkurrere med de store drenge

Brølstærk belgier: Jeg har fået selvtillid inden VM

Viviani: Jeg skulle bare sætte prikken over i’et

Optakt: Trofeo Matteotti

Optakt: Gooikse Pijl

Optakt: GP d’Isbergues

Henvist til andenpladsen: Startede spurten for sent

ColoQuick runder skarp milepæl

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Startlisten til VM i holdstafet

UCI overvejer holdstafet til OL i 2024

Test: AGU Bibshort og Jersey

Lutsenko efter sejren: Jeg havde ikke planlagt at gøre noget i finalen

Sejrherren Theuns: Vidste ikke, hvad vi skulle gøre

Lampaert vinder Slovakiet Rundt - Viviani tager etapen

Theuns tager flot sejr i Belgien

Lutsenko snyder udbryderne i Pantani-mindeløb

Spilak forlader Katusha efter otte år

Efter ny operation: Dumoulin føler sig som en atlet igen

LIVE nu: Følg Van der Poel, Sagan og Van Avermaet teste VM-formen

Bennett kan tvinges til at blive på Bora

Stor Quick-Step-dag i Slovakiet

Loyal Astana-rytter forlænger sin kontrakt

Optakt: Primus Classic

Optakt: Memorial Marco Pantani

Evenepoel: Nyder sejrene mere i år end sidste år

Thomas trækker sig fra VM-enkeltstarten

Lillebror-Viviani skriver med Cofidis

Medie: Vervaeke skifter til Corendon-Circus

Indonesisk cykelløb aflyst på grund af skovbrande

Alé Cipollini får ny navnesponsor - Sigter efter WorldTouren

Brøchner vil prøve igen i dag

Cykelrejse til Kroatien i uge 43 - Slå til nu!

FREDAG

Sådan stiller landene op til VM

Démare og holdet glad for sejr i Slovakiet

Jumbo-Visma to og tre i Kampioenschap van Vlaanderen

Ung hviderusser toer i Slovakiet Rundt: Finalen passede mig godt

Optakt med etapevinderbud: Okola Slovenska/Tour de Slovaquie

Stagiairen Steimle: Jeg har kørt fire løb for Quick Step og vundet de to

Demare stærkest i Slovakiet Rundt - Brøchner lige udenfor top 10

Quick Step-stagiaire vinder Kampioenschap van Vlaanderen efter sidevindsdrama

Holm om Sagan: Rytterne hader ham

Sunweb overvejer at sagsøge østrigsk dopingsynder

Motion: Min MTB-sæson - Jeg kører på cykel for sjov

Optakt: Kampioenschap van Vlaanderen

Cavagna forlænger med Deceuninck-Quick Step

Bennett, Impey eller Colbrelli? – Disse ryttere er stadig uden kontrakt

Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet

Seks arresteret i spansk antidoping-operation

Lefevere: Vi burde boykotte holdstafetten

Franskmand vender hjem til Marseille

Specialized Days - en unik mulighed for at se og prøve 2020-nyhederne

Bendixen slutter sæsonen af i Belgien

Fransk rytter testet positiv for EPO - Deler træner med Alaphilippe

Quaade skriver to år med Riwal-Readynez

Hindsgaul hasteindkaldt til VM

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Transferlisten 2019-2020 WorldTour

TORSDAG

Lutsenko-sejr vigtig for moralen inden VM

Kritik af cross-åbning i USA