EKSKLUSIVT

Annika Langvad: Fokus på mountainbike blandes med landevejens forårsklassikere
06. december 2018 12:00 af Mathias Blohm SchytteFoto: Michal Cerveny Photo

Det hollandske storhold Boels Dolman offentliggjorde først på ugen, at de havde indlemmet danske Annika Langvad i truppen. Verdensmesteren i mountainbike marathonløb (XCM) kommer dog ikke til at køre færre mountainbikeløb, hun krydrer dem bare med landevejsløb.

Annika Langvad har flere verdensmesterskaber i mountainbike på cv’et, og derfor vakte det også en smule opsigt, da den 34-årige dansker mandag blev præsenteret som ny rytter for landevejsholdet Boels-Dolmans Cycling Team.

 

Den alsidige silkeborgenser, der har vundet danske mesterskaber på både mountainbike-, cross- og landevejscyklen, kommer dog stadig til at fokusere lige så meget på mountainbikedelen, som hun hele tiden har gjort.

 

”Intet ændrer sig på mountainbike siden, det er næsten nemmest at sige sådan. Jeg kommer til at køre med samme fokus, som jeg har haft de sidste mange år, nemlig på world cup løbene og på mesterskaberne,” siger Annika Langvad til Feltet.dk.

 

Boels-Dolmans kører på Specialized-cykler, og netop Specialized er navnesponsor på det mountainbikehold, som danskeren har repræsenteret igennem de sidste fire sæsoner. Det kommer imidlertid heller ikke til at ændre sig i den kommende sæson.

 

”Jeg kommer også til at fortsætte på mit mountainbikehold fuldstændig som normalt, så der er faktisk ikke så meget der ændrer sig,” forklarer Annika Langvad.

 

 

Tid i foråret giver plads til klassikerne

World cuppen i mountainbike blev i år (2018) indledt med løbet i sydafrikanske Stellenbosch den 10. marts, men den afdeling er næste sæson pillet af programmet, hvorfor første afdeling bliver kørt i tyske Albstadt den 17. Maj. Netop den forskydning har gjort det muligt for Langvad at køre landevejsløb.

 

”Det giver faktisk en helt masse spillerum der i foråret, hvor jeg primært kommer til at køre landevejsløb. Det bliver i den periode, jeg kommer til at køre landevejsløb, og i mindre grad når først min mountainbikesæson går i gang,” forklarer Langvad.

 

Kaster man et blik på kvindernes WorldTour kalender i den periode, er der løb som eksempelvis Strade Bianche (9. marts), Gent-Wevelgem (31. marts), Flandern Rundt (7. april), Amstel Gold Race (21. April), La Flèche Wallonne (24. April) og Liège-Bastogne-Liège (28. April), og det er da også løb som disse, Annika Langvad har i kikkerten.

 

”Jeg kender ikke min løbsplan specifikt endnu, men det bliver nogle af de der forårsklassikere,” forudser Langvad, der skal med sit nye hold til holdpræsentation i Holland på fredag. Her håber hun desuden at kunne snakke mere specifikke løbsplaner med holdets ledere.

 

VM gav blod på tanden

Selvom mountainbikekarrieren altså også fremover vil have førsteprioritet, er det langt fra første gang, Annika Langvad stifter bekendtskab med den gren af cykelsporten, der foregår på landevejene.

 

I 2010 lavede hun nemlig et vaskeægte DM-hattrick, da hun sluttede øverst på podiet i både linjeløbet, enkeltstarten og holdtidskørslen med sit daværende hold Odder CK. Efterfølgende genvandt hun titlen som enkeltstartsmester i både 2011 og 2013, mens hun i 2013 også sluttede på en imponerende sjetteplads ved VM i enkeltstart i Firenze.

 

 

I år var hun igen med til VM, hvor hun som hjælperytter for Cecilie Uttrup Ludwig gjorde det fremragende, og selv sluttede på en 37. plads. Netop VM har da også fungeret som katalysator for landevejskontrakten med det hollandske hold.

 

”Det var helt klart med til at give mig blod på tanden, det var mega fedt at føle, at jeg egentlig godt kunne være med blandt de her landevejspiger,” siger Langvad, der ikke var helt fit, da det 156 kilometer lange løb skulle køres.

 

”Jeg var ikke hundrede procent på toppen den dag, for jeg havde lidt mén fra et styrt, jeg havde til VM i mountainbike marathonløbet. Jeg kunne ikke rigtigt træne i to uger op til landevejs-VM, og det til trods så synes jeg egentlig, at jeg var fint med,” siger den blonde dansker, der af samme årsag har gode forventninger til de kommende landevejsløb.

 

”Jeg er helt sikker på, at jeg kommer til at være ret godt med, når jeg er hundrede procent på toppen, så det glæder jeg mig rigtig meget til.”

 

Holdkammerat med Dideriksen og van der Breggen

Ved VM i Innsbruck var Langvad en del af den danske sekstet, der også indeholdt Amalie Dideriksen, og hos Boels-Dolmans bliver Langvad igen holdkammerat med netop Amalie Dideriksen, som har været på det hollandske storhold siden 2015. Ud over VM-løbet i Innsbruck er det dog relativt begrænset, hvor godt de to kender hinanden.

 

”Første gang jeg snakkede med hende, var til VM. Vi har været i to fuldstændig forskellige cykelverdener, hvor hun jo har været meget på bane og landevejen, mens jeg har været på mountainbike, så vores veje har aldrig rigtig krydset,” forklarer Langvad, der til gengæld har kørt med holdets helt store stjerne.

 

 

”Jeg kender faktisk Anna van der Breggen bedre, for hun kørte mountainbikeløb med os sidste år på både Cypern og i Italien,” forklarer Langvad om den forsvarende OL- og VM-mester.

 

Måtte selv sige fra

Boels-Dolmans ville egentlig gerne have Langvad til at køre flere løb, end danskeren selv havde tænkt sig, så det har hun selv været nødt til at afvise.


”Jeg har sagt, at det ikke er realistisk. Jeg kommer til at køre samme løbsprogram på mountainbike, når den sæson begynder, og så er det svært at passe helt vildt mange landevejsløb ind der.”

 

Både Boels-Dolmans og Specialized Racing XC er sponsoreret af Specialized, og den amerikanske cykelproducent har da også haft stor indvirkning på, at samarbejdet er kommet i stand. Hos Boels-Dolmans har Annika Langvad i første omgang fået en etårig kontrakt.

 

”Jeg kommer selvfølgelig til at være registreret som holdmedlem for hele sæsonen,” forklarer Langvad, som endnu ikke kan komme nærmere ind på, hvilke løb hun skal køre, når både mountainbikesæsonen og landevejssæsonen er i gang.

 

”Jeg synes, det giver klart mest mening at tage stilling til det, som sæsonen går,” slutter den danske verdensstjerne.

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Ochowicz om CCC Team: Målet er 20 sejre

Betsema vinder sæsonens niende sejr i Belgien

Uovervindelige van der Poel vinder endnu engang

Efter fravalg i 2018: Ewan satser på Tour-debut på Lotto Soudal

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Ag2r-La Mondiale?

Dennis bekræfter hjælperrolle for Nibali i Touren

Kommunen vil være navnesponsor for dansk kontihold – tilbyder 50.000 kr

Guf for nørderne - Samtlige AG2R-ryttere på Strava i 2019

Tidligere Tinkoff-Saxo-sportsdirektør i bedring efter voldsomt styrt

Michael Valgren blandt tre finalister til Årets Sportsnavn 2018

Tour Transalp starter i VM-byen Innsbruck

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

Første gang i år: ingen medaljer til Danmark i forfølgelsesløbet

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af UAE-Team Emirates?

BMC bliver til CCC og får helt nyt trøjedesign

Deceuninck overtager hovedsponsorat - trøjen forbliver den samme

Nyt dansk 6-dagestalent får chancen i Ballerup og Bremen

Team Sunweb med helt nyt look i 2019

BHS Almeborg Bornholm forlænger med ungt talent

Oversigt: Her er WorldTour-holdenes trøjer for 2019-sæsonen

Van Garderen: Jeg har stadig redskaberne til at køre klassement

Bliv klar til 2019: Hvad vi kan forvente os af holdene

Team Giant-Assos CX holder jul i Belgien med fire store løb

Stejle mure dominerer bjergløst Tirreno-Adriatico 2019

Tidligere verdensmester ude i fire måneder

Team Sky kan blive del af storsatsende kinesisk projekt i 2020

Boganmeldelse: Lars Bak - Hjælperytteren

TORSDAG

Dylan Teuns vil gerne køre Flandern Rundt

Simion efter alvorligt styrt: Brug altid en hjelm

Froome bekræfter: Touren er mit store mål i 2019

Dumoulin: Tour de France er ikke det eneste mål

Stef Clement stopper karrieren

Danmark sender stærkt amputeret hold til World Cuppen

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Trek-Segafredo?

Floyd Landis’ hold rammes af canadisk cannabis-lovgivning

Thomas: Stor mulighed for nye sponsorer

Bahrain-Merida har næste års trøje klar

Matthews bekræfter debut i Flandern Rundt i 2019

Nibali forsøger Giro-Tour-doublen i 2019

Froome om Team Sky: Vi planlægger at forblive sammen i 2020 hvis muligt

Contador ikke overrasket over Skys stop - Forventer holdet kører videre efter 2019