EKSKLUSIVT

Annika Langvad: Fokus på mountainbike blandes med landevejens forårsklassikere
06. december 2018 12:00 af Mathias Blohm SchytteFoto: Michal Cerveny Photo

Det hollandske storhold Boels Dolman offentliggjorde først på ugen, at de havde indlemmet danske Annika Langvad i truppen. Verdensmesteren i mountainbike marathonløb (XCM) kommer dog ikke til at køre færre mountainbikeløb, hun krydrer dem bare med landevejsløb.

Annika Langvad har flere verdensmesterskaber i mountainbike på cv’et, og derfor vakte det også en smule opsigt, da den 34-årige dansker mandag blev præsenteret som ny rytter for landevejsholdet Boels-Dolmans Cycling Team.

 

Den alsidige silkeborgenser, der har vundet danske mesterskaber på både mountainbike-, cross- og landevejscyklen, kommer dog stadig til at fokusere lige så meget på mountainbikedelen, som hun hele tiden har gjort.

 

”Intet ændrer sig på mountainbike siden, det er næsten nemmest at sige sådan. Jeg kommer til at køre med samme fokus, som jeg har haft de sidste mange år, nemlig på world cup løbene og på mesterskaberne,” siger Annika Langvad til Feltet.dk.

 

Boels-Dolmans kører på Specialized-cykler, og netop Specialized er navnesponsor på det mountainbikehold, som danskeren har repræsenteret igennem de sidste fire sæsoner. Det kommer imidlertid heller ikke til at ændre sig i den kommende sæson.

 

”Jeg kommer også til at fortsætte på mit mountainbikehold fuldstændig som normalt, så der er faktisk ikke så meget der ændrer sig,” forklarer Annika Langvad.

 

 

Tid i foråret giver plads til klassikerne

World cuppen i mountainbike blev i år (2018) indledt med løbet i sydafrikanske Stellenbosch den 10. marts, men den afdeling er næste sæson pillet af programmet, hvorfor første afdeling bliver kørt i tyske Albstadt den 17. Maj. Netop den forskydning har gjort det muligt for Langvad at køre landevejsløb.

 

”Det giver faktisk en helt masse spillerum der i foråret, hvor jeg primært kommer til at køre landevejsløb. Det bliver i den periode, jeg kommer til at køre landevejsløb, og i mindre grad når først min mountainbikesæson går i gang,” forklarer Langvad.

 

Kaster man et blik på kvindernes WorldTour kalender i den periode, er der løb som eksempelvis Strade Bianche (9. marts), Gent-Wevelgem (31. marts), Flandern Rundt (7. april), Amstel Gold Race (21. April), La Flèche Wallonne (24. April) og Liège-Bastogne-Liège (28. April), og det er da også løb som disse, Annika Langvad har i kikkerten.

 

”Jeg kender ikke min løbsplan specifikt endnu, men det bliver nogle af de der forårsklassikere,” forudser Langvad, der skal med sit nye hold til holdpræsentation i Holland på fredag. Her håber hun desuden at kunne snakke mere specifikke løbsplaner med holdets ledere.

 

VM gav blod på tanden

Selvom mountainbikekarrieren altså også fremover vil have førsteprioritet, er det langt fra første gang, Annika Langvad stifter bekendtskab med den gren af cykelsporten, der foregår på landevejene.

 

I 2010 lavede hun nemlig et vaskeægte DM-hattrick, da hun sluttede øverst på podiet i både linjeløbet, enkeltstarten og holdtidskørslen med sit daværende hold Odder CK. Efterfølgende genvandt hun titlen som enkeltstartsmester i både 2011 og 2013, mens hun i 2013 også sluttede på en imponerende sjetteplads ved VM i enkeltstart i Firenze.

 

 

I år var hun igen med til VM, hvor hun som hjælperytter for Cecilie Uttrup Ludwig gjorde det fremragende, og selv sluttede på en 37. plads. Netop VM har da også fungeret som katalysator for landevejskontrakten med det hollandske hold.

 

”Det var helt klart med til at give mig blod på tanden, det var mega fedt at føle, at jeg egentlig godt kunne være med blandt de her landevejspiger,” siger Langvad, der ikke var helt fit, da det 156 kilometer lange løb skulle køres.

 

”Jeg var ikke hundrede procent på toppen den dag, for jeg havde lidt mén fra et styrt, jeg havde til VM i mountainbike marathonløbet. Jeg kunne ikke rigtigt træne i to uger op til landevejs-VM, og det til trods så synes jeg egentlig, at jeg var fint med,” siger den blonde dansker, der af samme årsag har gode forventninger til de kommende landevejsløb.

 

”Jeg er helt sikker på, at jeg kommer til at være ret godt med, når jeg er hundrede procent på toppen, så det glæder jeg mig rigtig meget til.”

 

Holdkammerat med Dideriksen og van der Breggen

Ved VM i Innsbruck var Langvad en del af den danske sekstet, der også indeholdt Amalie Dideriksen, og hos Boels-Dolmans bliver Langvad igen holdkammerat med netop Amalie Dideriksen, som har været på det hollandske storhold siden 2015. Ud over VM-løbet i Innsbruck er det dog relativt begrænset, hvor godt de to kender hinanden.

 

”Første gang jeg snakkede med hende, var til VM. Vi har været i to fuldstændig forskellige cykelverdener, hvor hun jo har været meget på bane og landevejen, mens jeg har været på mountainbike, så vores veje har aldrig rigtig krydset,” forklarer Langvad, der til gengæld har kørt med holdets helt store stjerne.

 

 

”Jeg kender faktisk Anna van der Breggen bedre, for hun kørte mountainbikeløb med os sidste år på både Cypern og i Italien,” forklarer Langvad om den forsvarende OL- og VM-mester.

 

Måtte selv sige fra

Boels-Dolmans ville egentlig gerne have Langvad til at køre flere løb, end danskeren selv havde tænkt sig, så det har hun selv været nødt til at afvise.


”Jeg har sagt, at det ikke er realistisk. Jeg kommer til at køre samme løbsprogram på mountainbike, når den sæson begynder, og så er det svært at passe helt vildt mange landevejsløb ind der.”

 

Både Boels-Dolmans og Specialized Racing XC er sponsoreret af Specialized, og den amerikanske cykelproducent har da også haft stor indvirkning på, at samarbejdet er kommet i stand. Hos Boels-Dolmans har Annika Langvad i første omgang fået en etårig kontrakt.

 

”Jeg kommer selvfølgelig til at være registreret som holdmedlem for hele sæsonen,” forklarer Langvad, som endnu ikke kan komme nærmere ind på, hvilke løb hun skal køre, når både mountainbikesæsonen og landevejssæsonen er i gang.

 

”Jeg synes, det giver klart mest mening at tage stilling til det, som sæsonen går,” slutter den danske verdensstjerne.

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Uttrup med god form til Setmana Ciclista Valenciana

Kristoff skuffet over tøven i Oman-spurt

Optakt: Onsdagens etaper i Oman, Andalusien og Algarve

Efter et halvt års løbspause: Casper Pedersen debuterer for Team Sunweb

Colbrelli efter årets første sejr: Alt gik perfekt

Optakt: Volta ao Algarve

Optakt: Vuelta a Andalucia/Ruta del Sol

Lutsenko inden kongeetape: Jeg kender stigningen, men det bliver ikke nemt.

Startliste til Ruta del Sol: Fuglsang i lederrolle og Vingegaard starter sæsonen

Colbrelli giver Bahrain-Merida sæsonens første sejr

Cort om fjerde etape i Oman: Hvis det flasker sig, forsøger jeg i finalen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

MANDAG

Spansk rytter får annulleret dopingdom

Vanvittig statistik: Astana med otte sejre på otte dage

Van Avermaet tilfreds efter tredjeplads i Oman

Optakt: 4. etape af Tour of Oman

Sky-stjerneskud: Podiet er uforglemmeligt

Kasakhstansk mester: Jeg vil vinde samlet

Van der Poel nu på 32 sejre - slår egen rekord

Lykkelig Quintana: En sejr fyldt med følelser

Lutsenko vinder for anden dag i træk i Oman og overtager førertrøjen

Otte ryttere udtaget til VM i banecykling

Izagirre efter historisk tæt løb: Jeg vidste ikke, hvordan Clarke sluttede

Lopez efter hjemmebanesejr: Specielt at vinde i Colombia

Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år

SØNDAG

Ackermann: Øget selvtillid frem mod mål i Algarve og de belgiske klassikere

Sportsdirektør førte Lutsenko gennem finalen i Oman-sejr

Tilfreds Blaudzun efter sæsondebut: Der er plads til forbedringer

Degenkolb efter sejr: Jeg forstår sprinternes fravær i Provence

Tilskuer stoppede ikke Quintana-sejr på kongeetapen i Colombia - Superman Lopez vinder samlet

Lærlingen slog mesteren i tæt tysk sprinterduel

Optakt: 3. etape af Tour of Oman

Italiener snyder Riwal Readynez og favoritterne i Laiguegila

Millimetertæt klassement stjæler fokus fra Degenkolb sejr i Provence

Simon Yates inden sæsondebut: Jeg er her for at hjælpe

Optakt: Søndagens etaper i Provence, Oman og Colombia

Lutsenko snød sprinterne i Oman. Cort avancerer i top-10

Kasper Asgreen ude af Tour de la Provence

Katusha-profil skal gennemgå lægetest

Thomas afviser rygter: Jeg kører ikke Giroen

De Clercq blev første rytter med kunstig hofte