Prøv vores nye app
Optakt: 4. etape af Tour du Limousin
17. august 2017 20:10Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Ag2r valgte at satse på en etapesejr med Cyril Gautier i stedet for at gå efter bonussekunder til Alexis Vuillermoz, og da Elie Gesbert samtidig forsvarede sig fornemt på stigningerne, er den unge Fortuneo-rytter nu bare én dag fra karrierens største sejr. Det kræver blot, at han kommer helskindet igennem den klassiske finaleetape til Limoges, hvor punchers og stærke sprintere som regel slås om sejren i en lang powerspurt på den stigende opløbsstrækning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Én ting er altid sikkert i Tour du Limousin: løbet slutter på den klassiske rundstrækning i Limoges, hvor et stigende opløb giver perfekte muligheder for stærke sprintere og puncheurs til at score afgørende bonussekunder. Løbet er altid tæt, og derfor bliver det som regel først afgjort i allersidste spurt, hvilket sandsynligvis vil være tilfældet igen i år.

 

Mens finalen altid er den samme, varierer resten af etapen fra år til år. I 2017 bydes der på 168,9 km mellem Saint-Junien og Limoges. Fra starten slår man en lille sløjfe syd om startbyen gennem relativt fladt terræn, inden man kører mod nord forbi den første spurt efter 33,1 km, kategori 3-stigningen Cote de Saint-Victurnien (2,7 km, 4,4%) efter 40,5 km samt kategori 2-stigningen Cote de Vellerajouze (2 km, 6,9%) efter 59,4 km. Herefter går det mod øst gennem klassisk småkuperet Limousin-terræn forbi de sidste spurter efter hvv. 78,5 og 93,2 km, inden man kører mod sydvest ned mod rundstrækningen. Undervejs skal man over kategori 3-stigningen Cote de la Lande du Haut (2,9 km, 4,2%) efter 119,4 km, inden man krydser målstregen efter 132,9 km. Der skal nu køres tre omgange på den småkuperede 12 km lange rundstrækning, hvor etapen som altid slutter med den lange powerspurt på den 1000 m lange, 7 m brede stigende opløbsstrækning i hjertet af Limoges. Etapen byder på i alt 3021 højdemeter.

 

Løbet slutter som sagt altid i Limoges med samme finale. Sidste år slog Sonny Colbrelli Francesco Gavazzi og Romain Feillu i den hårde spurt. I 2015 vandt Maurits Lammertink foran Colbrelli og Thomas Sprengers, mens Manuel Belletti var hurtigste i 2014. I 2013 viste Stephane Rossetto at et udbrud kan holde hjem, og det samme gjorde Jeremy Roy i 2011. Matthieu Ladagnous, Davide Appollonio og Romain Feillu vandt spurter i hhv. 2012, 2011 og 2010. Benoit Vaugrenard snød sprinterne i 2009, og Aliaksandr Usau (2008), Sebastien Hinault (2007), Thor Hushovd (2006) og Pierrick Fedrigo (2005) har også alle taget spurtsejre. Inden det sejrede Cedric Vasseur (2004), Bernhard Eisel (2003), Fedrigo (2002) Gilles Boivard (2001), Felix Cardenas (2000) og Laurent Desbiens (1999). Touren var forbi i 2016, hvor Marcel Kittel tog sin eneste etapesejr det år, og i 2000, hvor Christophe Agnolutto vandt. William Bonnet og Franco Pellizotti har vundet Paris-Nice-etaper i byen i hhv. 2010 og 2007.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

 

Vejret

Efter en sommerdag venter en regnvejrsdag. Fredag vil være skyet og præget af byer stort set hele dagen, men der ventes en opklaring først på aftenen. Temperaturen vil være 21 grader, og der vil være en let vind fra vest. Det giver medvind og sidevind på stykket frem til rundstrækningen. Her vil der være modvind på første del og medvind på anden del.

 

Favoritterne

Ag2r indså, at Alexis Vuillermoz ikke kunne vinde en spurt, og skulle han tage den samlede sejr, var det derfor nødvendigt at sætte Elie Gesbert. Man lod af samme grund Cyril Gautier jagte en etapesejr fra et udbrud og dermed sluge bonussekunderne, og den del af planen lykkedes fint. Vuillermoz kunne imidlertid ikke ryste løbets førende rytter, og han går derfor ind til den sidste etape med et intakt forspring på fire sekunder.

Annonce

 

Det bliver nu meget svært for Vuillermoz at tage den samlede sejr. Han har mulighed for at gå efter bonussekunder i de indlagte spurter, men dels ligger de dårligt placeret, og dels er det ikke sandsynligt, at han kan slå de hurtigste folk fra Fortuneo eller folk som Julien Simon og Francesco Gavazzi, der også jagter tid til klassementet. Derfor kræver det, at han slutter i top 3 på etapen, men selvom der er tale om et stigende opløb, virker det usandsynligt.

 

Det er en nemlig sand klassiker i Tour du Limousin, og vi ved derfor, hvad vi skal forvente. Ganske vist er det før lykkedes udbrydere at holde hjem, men som regel ender det hele i en ganske hård spurt i løbets hovedby. Her har man både set puncheurs og stærke sprintere sejre, og når folk som Manuel Belletti og Romain Feillu kan sejre her, er bakken op til mål formentlig for let for Vuillermoz. Naturligvis vil han forsøge sig, men det vil næppe være nok, da feltet byder på adskillige sprintere, der er specialister i at spurte på en stigning.

 

To af de første etaper har brudt på udbrudssejre, men vi tvivler på, at det vil ske for tredje gang. Etapen er den bedste mulighed for Bryan Coquard, Clement Venturini og Justin Jules, og vi formoder, at specielt Direct Energie vil tage ansvar for at holde det samlet. Cofidis, Veranclassic, Gazprom og Andronik an alle tænkes at give en hånd, og selvom vi ikke helt vil udelukke en udbrudssejr, tror vi, at det igen skal afgøres i en powerspurt på stigningen op til mål.

 

Her vil vi pege på Bryan Coquard som favorit. Franskmanden er en af verdens allerbedste til at spurte på en bakke, og i teorien er denne finale som skræddersyet til ham. Ganske vist har han ikke imponeret med sin form, men han har dog i specielt Vallonien og ved at være i udbrud i dette løb, vist, at formen ikke er helt skidt. I forvejen er han ubetinget feltets hurtigste rytter, og det gælder i endnu højere grad i et stigende opløb som dette. Hans problem er som altid positionering, men det betyder mindre i en ukompliceret finale. Derfor tror vi på sejr til Coquard.

 

Mathieu van der Poel viste sin ekspertise i at spurte på stigninger, da han var hurtigst bag udbryderne på 1. etape. Denne afslutning er betydeligt lettere og passer ham slet ikke så godt, men det ændrer ikke på, at det stadig er en fremragende finale for ham. 2. etape var for svær for ham, men han har undervejs vist, at formen er god, og han har formstærke Gianni Vermeersch, der måske endda selv vil forsøge sig, til at køre for sig. Han har vist, at han kan slå de fleste i disse spurter, og det gør ham til en god kandidat.

 

Vil Cofidis køre for Clement Venturini eller Julien Simon? Simon kan nå podiet, hvis han vinder, men det sker næppe, da finalen nok er en anelse for let. Skal Cofidis gå efter sejren, skal de formentlig satse på den hurtigere Venturini. Vi er ikke helt overbeviste om, at det vitterligt vil ske, men det vil være logisk. Venturini har nemlig i år vist, at han kan slå alle i dette felt, og at han klatrer ganske godt. Formen er måske ikke helt i top, men i denne type ikke alt for svære finale bør han være med i front.

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour de Romandie

 

Det samme må Justin Jules være. Veranclassics-sprinteren imponerede ved at sidde med de bedste hjem på dagens etape, og det vidner om form. Han er måske bedre i fladere og mere tekniske finaler, men han er heller ikke dårlig til at spurte på en bakke, der ikke er alt for stejl. Blandt sprinterne synes han at være den mest formstærke, og det er vigtigt i en hård finale som denne.

 

Afslutningen kan vise sig at være en anelse for let for Francesco Gavazzi. På den anden side har han tidligere været på podiet på netop denne etape, og han har vist fremragende form de seneste dage. Derfor burde han også kunne være med fremme i denne afslutning, specielt hvis det har været et hårdt løb, der har trættet sprinterne.

 

Manuel Belletti har tidligere vundet denne etape, og det drømmer han om at gøre igen. Han har vist ganske fin form på det seneste, og han er god til at spurte op af bakke. Selvom han har et fint tog, tvivler vi dog på, om han stadig er så hurtig, at han kan vinde her.

 

Eduard Prades viste med tredjepladsen på kongeetapen, at formen er perfekt. Denne etape er måske endda den allerbedste for ham, og det må give ambitioner. Hans speciale er netop at spurte på en bakke, men man kan desværre have en frygt for, at afslutningen alligevel er en anelse for nem.

Annonce

 

Sidste år vandt Roman Maikin en stigende spurt i dette løb, og i teorien burde dette være en glimrende etape for ham. For at vinde må han dog kræve, at alt flasker sig, specielt fordi han ikke synes at have sin allerbedste form.

 

FDJ har haft en mareridtsløb, men kan måske få oprejsning på sidste etape. I hvert fald er det en finale, der burde passe Kevin Reza, specielt hvis løbet har været hårdt. Han styrtede dog på 1. etape og er ikke på toppen. Finalen passer også Yannick Martinez, der endelig synes at have fundet en rimelig form, mens yderst formstærke Danilo Napolitano efter præstationen på 1. etape heller ikke helt kan afskrives, selvom finalen burde være for svær.

 

Feltet byder også på en række formstærke sprintere fra kontinentalholdene. Damien Touze og Jeremy Leveau har begge vist god form og burde kunne lide en afslutning som denne.

 

Feltet.dks vinderbud: Bryan Coquard

Øvrige vinderkandidater: Mathieu van der Poel, Clement Venturini

Outsidere: Justin Jules, Francesco Gavazzi, Manuel Belletti, Eduard Prades, Roman Maikin

Jokers: Julien Simon, Kevin Reza, Jeremy Leveau, Damien Touze, Yannick Martinez, Danilo Napolitano, Gianni Vermeersch, Mauro Finetto

INFO
Optakter
Nyheder
Tour du Limousin
Nyheder Profil Resultater
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 26. april 2024

Landevej
Følg lørdagens tyrkiske sprinterbrag og schweiziske kongeetape
Landevej
Ayuso er stadig mærket af kuldechok
Landevej
Lunds holdkammerat om dominans: Det er fantastisk
Landevej
Efter flere dages nedtur havde McNulty overraskende gode ben
Landevej
UAE-komet vinder efter fænomenal nedkørsel

Annonce

Landevej
UAE-dominans på regnfuld Romandiet-enkeltstart - dansker med topresultat
Landevej
Danskere holder sig til i klassementet - Franskmand vinder på hjemmebanen
Landevej
Sådan vil Pogacar lave Giro-Tour-double
Landevej
Video i artiklenHollænder vinder kongeetape - Tobias Lund mister førertrøjen

Annonce

Landevej
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt
Landevej
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da cross leverede endnu et vidunderbarn i schweizisk modvindsfuser

Annonce

Udstyr og test
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Landevej
Spansk mester står foran stor beslutning
Landevej
Overraskende prologvinder udgår med slemt brud
Landevej
Belgisk stjerne usikker til Touren
Cross
Trek trækker sig fra sponsorat
Landevej
Tysker sejrer på åbningsetapen – rutineret dansker med fremme
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Uheldig hollandsk profil udgår

Annonce

Landevej
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte
Landevej
Lefevere om muligt Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet
Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!

Annonce

Landevej
Giro-spillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen

Annonce

Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
VIS FLERE

Annonce