Prøv vores nye app

TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Vejlsøhus ligger i smørhullet midt i det fantastiske mountainbikeområde, som Silkeborg byder på. Hotellet er et perfekt udgangspunkt for et aktivt ophold for venner, familie eller kollegaer, som elsker at hoppe på den tohjulede med god affjedring. 

 

 

Min kammerat og jeg har booket overnatning på Vejlsøhus for at være godt placeret i vores projekt mod at afprøve mountainbikemulighederne i Silkeborg. Efter en god morgenmad og opfyldte energidepoter er vi spændte på, om MTB-sporene lever op til det ry, som de har. Vi har hørt meget om både sporet i Nordskoven, der er en del af de 10 spir, som naturstyrelsen har udvalgt til at være de bedste MTB-ruter i Danmark, samt sporet i Vesterskov, som er relativt nyt. Om sporene lever op til vores høje forventninger, finder vi kun ud af ved at hoppe på cyklerne, så vi starter med Vesterskov, som ligger tættest på.

 

Introduktion til de enkelte spor og sikkerhed i bikeparken

 

En ny teknikpark for mountainbike-ryttere

Silkeborg Kommune er gået helhjertet ind i projektet med at gøre byen til et cykelmekka, der ikke blot skal tiltrække flere cykelglade turister, men også lokke flere store internationale cykelløb til området.

Derfor har Silkeborg Kommune senest investeret på den gode side af to millioner kroner i en ny bikepark, som minder om de bikeparks, man kan finde i Alperne – dog i en lidt mindre skala. Bikeparken, der ligger ved Cirkuspladsen på Kastaniehøjvej, byder på et blåt, et rødt og et sort spor.

Bikeparken er designet og lavet af en række udenlandske professionelle sporbyggere og det bemærker man også. Der er bestemt tale om et gennemført stykke anlægningsarbejde og veldesignede spor, hvor man kan sagtens få en time eller to til at gå med at øve sine tekniske færdigheder.

 

Bikeparkens røde og sorte rute kræver godt udstyr

 

Ved ”indgangen” af parken, hvor alle tre spor starter og slutter, finder man et skilt, som kort gør opmærksom på ordentlig og sikker kørsel i bikeparken og med graduering af de forskellige spor. Bikeparken er bemandet i de fleste af døgnets lyse timer, hvorfor man på toppen, hvorfra alle tre spor starter, bliver taget godt imod og introduceret yderligere til de enkelte spor.

Efter en god og grundig introduktion og et par tekniske fif, hopper vi spændte på cyklen og kører det blå spor, som anbefales til nye gæster. Vi bliver ført gennem et bredt flowspor, der byder på mulighed for fart, små hop og store burns, og som ikke mindst giver et smil på læben og føles sikkert at køre. Sporet til bunden er relativt kort, men en god bred sti, der fører til toppen, er overskuelig at cykle eller trække op ad – og så er det ellers nedad igen.

 

Det blå spor kræver ikke en fuldt affjedret mountainbike eller mange års erfaring for at kunne køres. Det forholder sig dog lidt anderledes med det røde spor, som byder på en del større hop og det anbefales at køre med mere sikkerhedsudstyr.

 

Det professionelle sporarbejde er veludført

 

To gode single-trails

Sporene i Nord- og Vesterskoven er mere klassiske spor, som vi kender dem i de danske skove.

Den relativt nye rute i Vesterskov byder på nuværende tidspunkt på 17 kilometer blåt spor, sjov, smuk natur og et design, som hurtigt giver en følelsen af et godt flow og sikkerhed – også selv om det er første gang, sporet køres. Det er ikke noget teknisk svært spor, men det er sjovt og yderst velegnet til mindre erfarne ryttere, som skal prøve kræfter med mountainbike eller for den mere erfarne rytter, som vil presse pulsen op ved at tage sporet i god fart.

 

Ruten i Vesterskov kan starts ved Østre Søbad

 

Sving og burns er virkelig godt lavet, og standarten af disse er høj på hele ruten, hvilket giver en god tillid til sporet. Der er en god variation af op- og nedkørsler, som hverken bliver for lange eller stejle på noget tidspunkt. Der er meget få rødder og grene, så sporet er bekvemt at køre på. Der bliver jævnligt bygget på sporet for at vedligeholde, men også men henblik på, at der i fremtiden skal suppleres med flere røde og sorte passager samt flere kilometer.

Det lidt ældre spor i Nordskoven er en anelse mere udfordrende. Det blå spor er godt bygget og tillidsvækkende og kan køres af de fleste. Der, hvor Nordskoven differentierer sig, er ved at det byder på flere og længere passager med røde og sorte spor. Disse er mere naturlige, og hvor udfordringer som rødder og sten, stejlere og snævrere ned- og opkørsler samt drops og hop er nogle af de elementer, som kræver ekstra koncentration. 

Selv om der er mange røde og sorte afstikkere, bliver man fint ledt ind på det blå spor igen efter kort tid. Det betyder, at man i en gruppe med forskellige tekniske færdigheder kan køre sammen og hver især blive udfordret. 

 

Vejlsøhus ligger i naturskønne omgivelser

 

Vejlsøhus - et oplagt valg

I det naturskønne område og med beliggenhed mellem Nordskoven og Vesterskov samt tæt på centrum finder man Vejlsøhus, som er Silkeborgs førende sports- og outdoorhotel. Det er tydeligt, at den aktive livsstil er en naturlig og integreret del af hotellet, og det mærker vi med det samme, da vi iført mountainbiketøj træder ind i receptionen. Ingen kigger skævt til os, men ser det som det mest naturlige, at vi kommer gående i vores outfit, og det første, receptionisten spørger os om, er, hvor vi har været henne at køre, eller om vi har brug for et par gode råd. Vi får i vores snak med receptionisten at vide, at vi bare kan tage vores cykler med op på værelset – her er nemlig lavet cykelparkering.

 Vejlsøhus har en historie, der går mere end 100 år tilbage. I 1903 blev den smukke og velplacerede bygning opført og fungerede som tuberkulosesanatorium helt frem til 1958, mens det i de efterfølgende knap 30 år fungererede som forsorgsinstitution. I dag er Vejlsøhus både hotel samt kursuscenter og huser flere virksomheder.

 

Cykler kan medbringes på værelset

 

Hotellet har en meget miljøbevidst politik og er en del af Ferskvandscenteret, der er et nationalt center for vandmiljø. Derfor har hotellets gæster fri adgang til AQUA, som er Nordeuropas største ferskvandsakvarium med tilhørende dyrepark.

 

Vil man gerne oplevet områdets mountainbikeruter, kan det anbefales, at man ser på de pakkeløsninger, som Vejlsøhus tilbyder. Er man til et ophold med overnatning, mad og guidet mountainbiketur, kan man med fordel kigge nærmere på ”Aktiv Ferie”, mens ”Bike & Burger", er et oplagt endagsarrangement.

 

Det er ligeledes muligt at få arrangeret en polterabend på mountainbike. Vejlsøhus har deres eget lille værksted, hvor cyklerne kan finjusteres, vaskes eller pumpes, og det er ligeledes muligt at leje cykler.  

                     

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at mange vælger Vejlsøhus som udgangspunkt for aktiviteter. Om det så er den aktive familie, det modne ægtepar, vennegruppen eller cykelklubben, så giver hotellet de optimale rammer for en aktiv dag. Efter en dag på cyklerne kan man blandt andet hoppe i en af de mange ferskvandssøer, som er i området, lave stand up padeling eller snuppe en gå- eller løbetur i skoven.

 

Fakta

Ruter i Nord- og Vesterskov                

Teknikbane (blåt spor)                      

Vejlsøhus                 

TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Facts om rejseguiden - bliv en del af den!

Skandinaviens førende portal for cykelsport besøges dagligt af tusindvis af mænd, kvinder, drenge og piger – i alle aldre. Mange af disse er selv aktive ryttere og søger mod spændende udenlandsk cykelterræn, hvor de ønsker at overvinde sig selv, klargøre sig til den kommende sæson eller blot få sig en cykeloplevelse med hjem.

I 1. januar 2013 lancerede Feltet.dk en Rejseguide for at gøre denne voksende gruppe opmærksomme på de tilbud og muligheder, som findes. Frem for at søge i timevis kan man her danne sig et overblik over spændende og attraktive cykelrejser/udbyder. Rejseguiden er inspireret af den Skoleguide, som allerede findes på Feltet.dk.

Feltet.dk har gennemsnitligt ca. 33.000 daglige besøgende, hvoraf 60% er i alderen 30-60 år og dermed blandt de mest cykelrejselystne. De får på Rejseguiden en unik mulig for at finde og læse om cykelrejser og – muligheder – samlet på ét sted.

Ønsker du at blive et del af Feltet.dks rejseguide - så kontakt Bjarne fra Feltet.dk på Mail: bjarne@feltet.dk eller 22 25 89 66

Annonce