Astana QazaqstanSøg
Ryttere: 29 - Gennemsnitsalder: 28.21 år.
UCI status: UCI ProTour-hold
Website: http://www.astana.lu
Information:

ASTANA QAZAQSTAN
Abacanto SA
4, Rue Albert Borschette
1246 Luxembourg
Luxembourg 
 

E-mail: info@astana.lu
 

Astana Pro Team

2007-2010         Astana

2011                  Pro Team Astana

2012-2020         Astana Pro Team
2021                 Astana - Premier Tech
2022                 Astana Qazaqstan

 

Sponsorerne bag holdet:

Astana var indtil 23. marts i år navnet på Kazakhstans hovedstad, men officielt hedder byen nu Nur-Sultan efter landets første præsident Nursultan Nazarbayev. Navnet på cykelholdet lader dog til at forblive uændret. Astana Pro Team ejes af den statsejede investeringsfond Samuryk-Kazyna, som også er enten ejer eller medejer af blandt andet landets jernbaner, postvæsen, luftfartsselskabet Air Astana og olie- og gasselskabet KazMunayGas. Investeringsfonden er 100 procent statsejet. Holdets UCI-licens lå det første år i Schweiz, derefter et enkelt år i Luxembourg, men siden 2009 har licensen ligget i Kasakhstan. Til 2021 sæsonen fik Astana-holdet en co-sponsor i den canadiske virksomhed Premier Tech.

 

Holdets historie:

I modsætning til hvad mange tror, så er Astana Pro Team ikke en direkte arvtager for Liberty Seguros-Würth-holdet. Astana overtog godt nok navnesponsoratet fra det hold, der tidligere også har heddet ONCE, i sidste halvdel af 2006. Da folkene bag Astana ville købe licensen forud for 2007-sæsonen, ville team manager Manolo Saiz ikke sælge, og holdet søgte derfor om selv at få en licens. I første omgang afviste UCI licensansøgningen, men da organisationerne bag de tre grand tours lovede Astana deltagelse i deres løb, gav UCI sig, og den 20. december så holdet for første gang dagens lys.

 

holdets mest prominente navne i 2007 var Alexandre Vinokourov, der året forinden havde vundet Vuelta a España, Andreas Klöden, der året før var blevet toer i Tour de France samt den aldrende italiener Paolo Savoldelli.

 

Danskere på holdet:

I de første seks år bestod holdet hovedsageligt af kasakhere, spaniere og amerikanere, men i 2013 banede Jakob Fuglsang vejen på det, der efterfølgende er blevet lidt af et danskerhold. Godt nok havde Fuglsang de første tre år i lyseblåt for sig selv, men da Tinkoff-Saxo efter 2016-sæsonen lukkede, væltede det nærmest ind med danskere. Både Michael Valgren og Jesper Hansen kom fra det lukkede hold, og også Matti Breschel kom til fra Cannondale. Forud for sidste sæson afløste Magnus Cort Matti Breschel på holdet, mens Jonas Gregaard tilsluttede sig som stagiare fra 1. august. Fuglsang, Cort og Gregaard er som bekendt stadig på holdet i dag.

 

Ti store profiler:

Alexandre Vinokourov

Alberto Contador

Lance Armstrong

Fabio Aru

Vincenzo Nibali

Jakob Fuglsang

Michele Scarponi

Luis León Sánchez

Michael Valgren

Miguel Ángel López

 

Annonce