Prøv vores nye app

Breaking!

Yates vinder på Prat d'Albis - Pinot i storstilet angreb
21. juli 2019 16:53Foto: A.S.O. / Alex Broadway / Pauline Ballet / Thomas Maheux
af Mathias Høj

Simon Yates (Mitchelton-Scott) vinder 15. etape af Tour de France foran Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) og Mikel Landa (Movistar). Pinot var i en klasse for sig i dagens finale, hvor han stort set satte samtlige konkurrenter i klassementet til vægs.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det blev en underholdende affære på dagens bjergetape i Pyrenæerne i Tour de France.

Franske Thibaut Pinot lancerede et storstilet angreb på den afsluttende Prat d'Albis-stigning, som fik Julian Alaphilippe i vanskeligheder. Groupama FDJ-kaptajnen krydsede målstregen med Mikel Landa, og duoen tog noget tid på resten af klassementsrytterne. Alaphilippe tabte lidt over et minut til Pinot, mens Thomas begrænsede sit tidstab til franskmanden til under et minut.

 

Britiske Simon Yates tog etapesejren efter at have været en del af etapens store udbrud, der kom relativt sen afsted på etapen efter en hektisk start. I udbruddet sad blandt andre også Romain Bardet, Nairo Quintana, Bauke Mollema, Dan Martin og Vincenzo Nibali, men disse ryttere kunne ikke være med helt fremme i finalen.

 

Danske Jakob Fuglsang sluttede etapen på en 14. plads et minut og 21 sekunder efter Pinot. Alaphilippe forsvarede sin førertrøje trods tidstabet.

 

Læs også
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog

 

Etapereferat:

185 kilometer fra Limoux til toppen af Prat d’Albis-stigningen var i dag på menuen, da rytterne tog hul på 15. etape af Tour de France. Undervejs på etapen skulle rytterne op over tre kategoriserede stigninger, inden Prat d’Albis-stigningen (11,8 km - 6,9 % i snit) ventede i finalen. Etapen bød i alt på 4345 højdemeter, der skulle tilbagelægges i omkring 30 grader i Pyrenæerne.

 

Fra etapens start var der ganske som foventet stor angrebslyst i jagten på at ramme dagens udbrud. Jesus Herrada (Cofidis) og Benoit Cosnefroy (AG2R) var de første ryttere til at få et større forspring, mens også danske Magnus Cort (Astana) forsøgte sig med et angreb. Det lykkedes dog ikke for nogle ryttere at komme afsted i et udbrud på de første ti kilometer af etapen.

 

Men efter lidt over ti kilometers cykelløb kom en gruppe på fire ryttere afsted. Gruppen bestod af Daniel Oss (Bora-hansgrohe), Benoit Cosnefroy (AG2R), Lukasz Wisniowski (CCC) og Nicolas Roche (Sunweb). Roen ville dog ikke sænke sig over feltet, hvorfor kvartetten blev hentet igen få kilometer senere.

Angrebene opstod i højre og venstre, men ingen ryttere kom afsted i et udbrud på den første time af dagens etape, der blev kørt med en gennemsnitsfart på hele 47 kilometer i timen. Feltet kørte dermed samlet ind på dagens første kategoriserede stigning Col de Montségur (6,8 km - 6 % i snit).

Annonce

 

Stort udbrud etableres

Få kilometer opad stigningen kom en meget stor gruppe på 27 ryttere afsted, hvor stærke ryttere som Simon Yates (Mitchelton-Scott), Giulio Ciccone og Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Ilnur Zakarin (Katusha), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Romain Bardet (AG2R), Nairo Quintana (Movistar), Roman Kreuziger (Dimension Data) og Dan Martin (UAE Team Emirates) sad med. Michael Woods (EF Education First) sad også med i det store udbrud, og candieren førte gruppen først over stigningen med et forspring på to minutter ned til feltet og tog dermed også maksimum bjergpoint foran Nibali.

 

På mellemhånd blev der dannet en forfølgergruppe med Michael Matthews (Sunweb), Romain Sicard (Total Direct Energie), Pierre Luc-Perichon og Anthony Perez (Cofidis), Maxime Bouet (Arkea-Samsic), Mathias Frank (AG2R), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma) og Nils Politt (Katusha). Den otte mands store forfølgergruppe kom op til den store frontgruppe på nedkørslen fra Col de Montségur, hvorfor hele 36 ryttere var samlet helt i front.

 

Nede i feltet tog Deceuninck-Quick Step ansvar i føringsarbejdet i feltet med danske Michael Mørkøv og Maximillian Richeze. Det belgiske hold stabliserede det store udbruds forspring til omkring to minutter, hvorfor feltet ikke tog nogen chancer på dagens etape.

 

Dagen indlagte pointspurt var placeret med omkring 90 kilometer til mål, og her høstede Matthews maksimum point foran Politt og Damiano Caruso (Bahrain-Merida). Australieren rykkede dermed op på tredjepladsen i pointkonkurrencen, der føres suverænt af Peter Sagan.

 

Udskilning i det store udbrud på Port de Lers-stigningen

Deceuninck-Quick Step havde givet udbruddet mere snor frem mod kategori 1-stigningen Port de Lers (11,4 km, 7 % i snit). Politt vill have et forspring inden stigningen, hvorfor tyskeren angreb få kilometer inden, at udbruddet ramte stigningen. Politt blev dog hentet igen, og udbruddet tog hul på stigningen i to grupper med et forspring på omkring tre minutter og 30 sekunder ned til feltet.

 

Den forreste del af udbruddet bestod af en håndfuld ryttere, hvor blandt andre Simon Yates sad. Briten forceret med det samme på stigningen og fik senere selskab af Sebastien Reichenbach og Rudy Molard (Groupama-FDJ), Andrey Amador (Movistar), Herrada, Roche og Lutsenko. Længere tilbage var udbruddet splittet i atomer, hvor Nibali, Mollema, Quintana og Zakarin havde problemer på stigningen. Derfor var udskilningen for alvor begyndt helt i front.

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

Mas bliver sat tidligt i feltet

I feltet blev Enric Mas (Deceuninck-Quick Step) ganske overraskende sat af feltet i forbindelse med sin egne holdkammeraters føringsarbejde. Derfor havde Alaphilippe mistede sin vigtigste hjælperytter til finalen meget tidligt på etapen.

 

Efterhånden som kilometerne gik på stigningen kom flere ryttere op til frontgruppen, der nu bestod af 16 ryttere med fem kilometer til toppen. Omar Fraile (Astana) sad også i frontgruppen, og spanieren satte et hårdt tempo. Med to kilometer til toppen fik Quintana-gruppen kontakt med frontgruppen igen, hvorfor der var omkring 20 ryttere samlet helt i front.

 

Kort før toppen af Port de Lers angreb Bardet fra frontgruppen, hvorfor franskmanden tog maksimum bjergpoint foran Simon Geschke (CCC). På toppen lød afstanden til feltet på lidt over fem minutter med lidt over 60 kilometer til mål.

 

Geschke angriber solo - Fuglsang i offensiven

Næste udfordring var kategori 1-stigningen Mur de Péguere (9,3 km - 7,9 % i snit), og udbruddet ramte dagens næstsidste stigning med et forspring på fire minutter og 30 sekunder. Amador satte et hårdt tempo for Quintana, der så ud til at have genfundet benene efter at være blevet sat på Port de Lers.

Annonce

 

Geschke lancerede et soloangreb fra udbruddet med fem kilometer til toppen af stigningen, og ingen af konkurrenterne havde et modsvar i første omgang. Den tyske CCC-rytter fik hurtigt skabt sig et forspring på 40 sekunder til forfølgergruppen, der var gået en smule i stå.

 

Efter Quick Step havde svinget taktstokken i feltet på hele etapen, så satte Astana tempo for Fuglsang på Mur de Péguere. Efter en lille forcering fra Hugo Houle (Astana) angreb Mikel Landa (Movistar) med Fuglsang på hjul. Den danske Astana-kaptajn blev dog hentet lidt senere af feltet, hvor Jumbo-Visma tog kontrollen i føringsarbejdet.

 

Yates og Geschke danner frontduo

I forfølgergruppen angreb Yates en kilometer fra toppen i jagten på Geschke, der rundede toppen først efterfulgt af Yates. I mellemtiden fortsatte Landa med at øge sit forspring til omkring 20 sekunder til feltet med hjælp fra Marc Soler, der var faldet tilbage fra udbruddet for at hjælpe sin holdkammerat. Feltet rundede toppen lidt over to minutter efter Geschke, hvorfor alt var åbent med 35 kilometer til mål.

 

Yates fik kontakt til Geschke på nedkørslen fra Mur de Péguere, og duoen havde et forspring på 20 sekunder ned til Bardet, Quintana, Reichenbach og Lutsenko, der senere fik selskab af Woods, Kämna, Kreuziger, Guillaum Martin (Wanty Gobert) og Dan Martin i forfølgergruppen. Samtidig havde Landa øget sit forspring til feltet til over et minut.

 

Finalen

Yates og Geschke tog hul på den afsluttende Prat d’Albis-stigning med et forspring på halvandet minut til forfølgergruppen. Nede i feltet var tempoet skruet i vejret i dalstykket hen mod finalestigningen, hvorfor Landas forspring var skrumpet til et minut.

Annonce

 

Læs også
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest

 

Med næsten otte kilometer til toppen satte Yates sit angreb ind og kørte hurtig væk fra sin tyske udbrudsmakker. Derfor tydet meget på, at briten ville tage dagens etapesejr, hvis han blot kunne holde sig på cyklen. Landa havde i mellemtiden fået kontakt med forfølgergruppen, som han fik kørt ud af hjulet efter et par kilometer.

 

Pinot sætter alle på plads

I feltet begyndte Groupama-FDJ at sætte dagsordenen. Det franske holds forcering fik konsekvenser for Uran, der ikke kunne følge med i det hårde tempo. Da Gaudu slog ud angreb Pinot med det samme, hvorefter han fik hjælp fra Reichenbach. Hverken Thomas, Porte, Fuglsang, Valverde eller Kruijswijk kunne følge FDJ-kaptajnens antrit.

 

Dermed bestod den forreste del af favoritgruppen af Alaphilippe, Bernal, Buchmann og Pinot. Kvartetten blev hurtig til en trio, der Alaphilippe for første gang i årets Tour de France knækkede. Heller ikke Buchmann kunne følge Pinot, der med fire kilometer til mål kun havde Bernal i hjulet. Colombianeren måtte også strække gevær, hvorfor Groupama FDJ-kaptajnen var solo foran alle konkurrenterne.

 

Alaphilippe var faldet tilbage til forfølgergruppen med Thomas og Kruijswijk, der var 45 sekunder efter Pinot med tre kilometer til mål. Senere angreb Thomas, og waliserens forcering blev for meget for Alaphilippe. Den gule førertrøje måtte derfor kæmpe for at forsvare sin førerposition.

 

Ingen kunne dog røre Yates, der kunne krydse målstregen i ensom majestæt til sin anden etapesejr i dette års Tour de France. Pinot og Landa kom i mål 30 sekunder senere, mens en gruppe med Thomas, Kruijswijk og Valverde kom i mål lidt over et minut efter briten.

Annonce

 

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
Julian Alaphilippe
Nyheder Profil Resultater Statistik
Soudal - Quick Step
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Astana Qazaqstan Team
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak

Annonce

Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag

Annonce

Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning

Annonce

Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb

Annonce

Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
Landevej
Van der Poel vurderer sine chancer mod Pogacar
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang: Dét kan få mig til at stoppe karrieren
Landevej
Danskerduo skal op imod Cavendish og andre stjerner
Landevej
Dumoulin har klar holdning til Van der Poel vs. Pogacar
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
VIS FLERE

Annonce