Yates vinder på Prat d'Albis - Pinot i storstilet angreb
21. juli 2019 16:53Foto: A.S.O. / Alex Broadway / Pauline Ballet / Thomas Maheux
af Mathias Høj

Simon Yates (Mitchelton-Scott) vinder 15. etape af Tour de France foran Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) og Mikel Landa (Movistar). Pinot var i en klasse for sig i dagens finale, hvor han stort set satte samtlige konkurrenter i klassementet til vægs.

Highlights: Simon Yates tog sin anden etapesejr, mens Pinot slagtede favoritterne

se mere cykling på

Det blev en underholdende affære på dagens bjergetape i Pyrenæerne i Tour de France.

Franske Thibaut Pinot lancerede et storstilet angreb på den afsluttende Prat d'Albis-stigning, som fik Julian Alaphilippe i vanskeligheder. Groupama FDJ-kaptajnen krydsede målstregen med Mikel Landa, og duoen tog noget tid på resten af klassementsrytterne. Alaphilippe tabte lidt over et minut til Pinot, mens Thomas begrænsede sit tidstab til franskmanden til under et minut.

 

Britiske Simon Yates tog etapesejren efter at have været en del af etapens store udbrud, der kom relativt sen afsted på etapen efter en hektisk start. I udbruddet sad blandt andre også Romain Bardet, Nairo Quintana, Bauke Mollema, Dan Martin og Vincenzo Nibali, men disse ryttere kunne ikke være med helt fremme i finalen.

 

Danske Jakob Fuglsang sluttede etapen på en 14. plads et minut og 21 sekunder efter Pinot. Alaphilippe forsvarede sin førertrøje trods tidstabet.

 

Etapereferat:

185 kilometer fra Limoux til toppen af Prat d’Albis-stigningen var i dag på menuen, da rytterne tog hul på 15. etape af Tour de France. Undervejs på etapen skulle rytterne op over tre kategoriserede stigninger, inden Prat d’Albis-stigningen (11,8 km - 6,9 % i snit) ventede i finalen. Etapen bød i alt på 4345 højdemeter, der skulle tilbagelægges i omkring 30 grader i Pyrenæerne.

 

Fra etapens start var der ganske som foventet stor angrebslyst i jagten på at ramme dagens udbrud. Jesus Herrada (Cofidis) og Benoit Cosnefroy (AG2R) var de første ryttere til at få et større forspring, mens også danske Magnus Cort (Astana) forsøgte sig med et angreb. Det lykkedes dog ikke for nogle ryttere at komme afsted i et udbrud på de første ti kilometer af etapen.

 

Men efter lidt over ti kilometers cykelløb kom en gruppe på fire ryttere afsted. Gruppen bestod af Daniel Oss (Bora-hansgrohe), Benoit Cosnefroy (AG2R), Lukasz Wisniowski (CCC) og Nicolas Roche (Sunweb). Roen ville dog ikke sænke sig over feltet, hvorfor kvartetten blev hentet igen få kilometer senere.

Angrebene opstod i højre og venstre, men ingen ryttere kom afsted i et udbrud på den første time af dagens etape, der blev kørt med en gennemsnitsfart på hele 47 kilometer i timen. Feltet kørte dermed samlet ind på dagens første kategoriserede stigning Col de Montségur (6,8 km - 6 % i snit).

 

Stort udbrud etableres

Få kilometer opad stigningen kom en meget stor gruppe på 27 ryttere afsted, hvor stærke ryttere som Simon Yates (Mitchelton-Scott), Giulio Ciccone og Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Ilnur Zakarin (Katusha), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Romain Bardet (AG2R), Nairo Quintana (Movistar), Roman Kreuziger (Dimension Data) og Dan Martin (UAE Team Emirates) sad med. Michael Woods (EF Education First) sad også med i det store udbrud, og candieren førte gruppen først over stigningen med et forspring på to minutter ned til feltet og tog dermed også maksimum bjergpoint foran Nibali.

 

På mellemhånd blev der dannet en forfølgergruppe med Michael Matthews (Sunweb), Romain Sicard (Total Direct Energie), Pierre Luc-Perichon og Anthony Perez (Cofidis), Maxime Bouet (Arkea-Samsic), Mathias Frank (AG2R), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma) og Nils Politt (Katusha). Den otte mands store forfølgergruppe kom op til den store frontgruppe på nedkørslen fra Col de Montségur, hvorfor hele 36 ryttere var samlet helt i front.

 

Nede i feltet tog Deceuninck-Quick Step ansvar i føringsarbejdet i feltet med danske Michael Mørkøv og Maximillian Richeze. Det belgiske hold stabliserede det store udbruds forspring til omkring to minutter, hvorfor feltet ikke tog nogen chancer på dagens etape.

 

Dagen indlagte pointspurt var placeret med omkring 90 kilometer til mål, og her høstede Matthews maksimum point foran Politt og Damiano Caruso (Bahrain-Merida). Australieren rykkede dermed op på tredjepladsen i pointkonkurrencen, der føres suverænt af Peter Sagan.

 

Udskilning i det store udbrud på Port de Lers-stigningen

Deceuninck-Quick Step havde givet udbruddet mere snor frem mod kategori 1-stigningen Port de Lers (11,4 km, 7 % i snit). Politt vill have et forspring inden stigningen, hvorfor tyskeren angreb få kilometer inden, at udbruddet ramte stigningen. Politt blev dog hentet igen, og udbruddet tog hul på stigningen i to grupper med et forspring på omkring tre minutter og 30 sekunder ned til feltet.

 

Den forreste del af udbruddet bestod af en håndfuld ryttere, hvor blandt andre Simon Yates sad. Briten forceret med det samme på stigningen og fik senere selskab af Sebastien Reichenbach og Rudy Molard (Groupama-FDJ), Andrey Amador (Movistar), Herrada, Roche og Lutsenko. Længere tilbage var udbruddet splittet i atomer, hvor Nibali, Mollema, Quintana og Zakarin havde problemer på stigningen. Derfor var udskilningen for alvor begyndt helt i front.

 

Mas bliver sat tidligt i feltet

I feltet blev Enric Mas (Deceuninck-Quick Step) ganske overraskende sat af feltet i forbindelse med sin egne holdkammeraters føringsarbejde. Derfor havde Alaphilippe mistede sin vigtigste hjælperytter til finalen meget tidligt på etapen.

 

Efterhånden som kilometerne gik på stigningen kom flere ryttere op til frontgruppen, der nu bestod af 16 ryttere med fem kilometer til toppen. Omar Fraile (Astana) sad også i frontgruppen, og spanieren satte et hårdt tempo. Med to kilometer til toppen fik Quintana-gruppen kontakt med frontgruppen igen, hvorfor der var omkring 20 ryttere samlet helt i front.

 

Kort før toppen af Port de Lers angreb Bardet fra frontgruppen, hvorfor franskmanden tog maksimum bjergpoint foran Simon Geschke (CCC). På toppen lød afstanden til feltet på lidt over fem minutter med lidt over 60 kilometer til mål.

 

Geschke angriber solo - Fuglsang i offensiven

Næste udfordring var kategori 1-stigningen Mur de Péguere (9,3 km - 7,9 % i snit), og udbruddet ramte dagens næstsidste stigning med et forspring på fire minutter og 30 sekunder. Amador satte et hårdt tempo for Quintana, der så ud til at have genfundet benene efter at være blevet sat på Port de Lers.

 

Geschke lancerede et soloangreb fra udbruddet med fem kilometer til toppen af stigningen, og ingen af konkurrenterne havde et modsvar i første omgang. Den tyske CCC-rytter fik hurtigt skabt sig et forspring på 40 sekunder til forfølgergruppen, der var gået en smule i stå.

 

Efter Quick Step havde svinget taktstokken i feltet på hele etapen, så satte Astana tempo for Fuglsang på Mur de Péguere. Efter en lille forcering fra Hugo Houle (Astana) angreb Mikel Landa (Movistar) med Fuglsang på hjul. Den danske Astana-kaptajn blev dog hentet lidt senere af feltet, hvor Jumbo-Visma tog kontrollen i føringsarbejdet.

 

Yates og Geschke danner frontduo

I forfølgergruppen angreb Yates en kilometer fra toppen i jagten på Geschke, der rundede toppen først efterfulgt af Yates. I mellemtiden fortsatte Landa med at øge sit forspring til omkring 20 sekunder til feltet med hjælp fra Marc Soler, der var faldet tilbage fra udbruddet for at hjælpe sin holdkammerat. Feltet rundede toppen lidt over to minutter efter Geschke, hvorfor alt var åbent med 35 kilometer til mål.

 

Yates fik kontakt til Geschke på nedkørslen fra Mur de Péguere, og duoen havde et forspring på 20 sekunder ned til Bardet, Quintana, Reichenbach og Lutsenko, der senere fik selskab af Woods, Kämna, Kreuziger, Guillaum Martin (Wanty Gobert) og Dan Martin i forfølgergruppen. Samtidig havde Landa øget sit forspring til feltet til over et minut.

 

Finalen

Yates og Geschke tog hul på den afsluttende Prat d’Albis-stigning med et forspring på halvandet minut til forfølgergruppen. Nede i feltet var tempoet skruet i vejret i dalstykket hen mod finalestigningen, hvorfor Landas forspring var skrumpet til et minut.

 

Med næsten otte kilometer til toppen satte Yates sit angreb ind og kørte hurtig væk fra sin tyske udbrudsmakker. Derfor tydet meget på, at briten ville tage dagens etapesejr, hvis han blot kunne holde sig på cyklen. Landa havde i mellemtiden fået kontakt med forfølgergruppen, som han fik kørt ud af hjulet efter et par kilometer.

 

Pinot sætter alle på plads

I feltet begyndte Groupama-FDJ at sætte dagsordenen. Det franske holds forcering fik konsekvenser for Uran, der ikke kunne følge med i det hårde tempo. Da Gaudu slog ud angreb Pinot med det samme, hvorefter han fik hjælp fra Reichenbach. Hverken Thomas, Porte, Fuglsang, Valverde eller Kruijswijk kunne følge FDJ-kaptajnens antrit.

 

Dermed bestod den forreste del af favoritgruppen af Alaphilippe, Bernal, Buchmann og Pinot. Kvartetten blev hurtig til en trio, der Alaphilippe for første gang i årets Tour de France knækkede. Heller ikke Buchmann kunne følge Pinot, der med fire kilometer til mål kun havde Bernal i hjulet. Colombianeren måtte også strække gevær, hvorfor Groupama FDJ-kaptajnen var solo foran alle konkurrenterne.

 

Alaphilippe var faldet tilbage til forfølgergruppen med Thomas og Kruijswijk, der var 45 sekunder efter Pinot med tre kilometer til mål. Senere angreb Thomas, og waliserens forcering blev for meget for Alaphilippe. Den gule førertrøje måtte derfor kæmpe for at forsvare sin førerposition.

 

Ingen kunne dog røre Yates, der kunne krydse målstregen i ensom majestæt til sin anden etapesejr i dette års Tour de France. Pinot og Landa kom i mål 30 sekunder senere, mens en gruppe med Thomas, Kruijswijk og Valverde kom i mål lidt over et minut efter briten.

 

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Imponeret Philipsen: Ewan gav mig næsten en forkølelse

Impey vil lave Tour Down Under-hattrick

Ny rekord: 22 danske cykelryttere på WorldTouren

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Dumoulin vil genfinde gammelt våben

Fransk sprinter skadet på træningslejr

Optakt med etapevinderbud: La Tropicale Amissa Bongo

Sejrende Iserbyt måtte grave dybt

Optakt: 1. etape af Tour Down Under

Video i artiklenOptakt: Tour Down Under

Iserbyt vinder foran Aerts efter intens duel

Worst vinder i Frankrig efter spændende finale

Viviani: Det var nok umuligt at slå Ewan i dag

Ewan efter sejr: Føltes godt derude

Video i artiklenNyt managerspil til Tour Down Under - Præmier til top 25

Ewan med overlegen sejr i Adelaide - Mørkøv syver

LIVE nu: Følg regnbuetrøjen i årets første store cykelløb

Haller efter første skifte i otte år: Bahrain-McLaren er unikt

Winder vinder Tour Down Under - italiener snupper sidste etape

Hård Tour de Yorkshire-rute præsenteret

LØRDAG

Optakt: Schwalbe Classic (Down Under Classic)

Cancellara: Van der Poel vinder ikke Flandern og Roubaix i år

Belgisk legende: Evenepoel er podiekandidat i Giroen

Ewans usunde træning: Som at ryge 47 cigaretter

Bernal vil genvinde Touren: Skærer ned på løbsdagene

Sam Bennett: Ønsker ikke at være første sprinter til ikke at vinde

Roglic: Jeg er favoritten til Tour de France

Michelle Lauge Quaade bliver sportschef

Test: Garmin Tacx Flux 2 Smart

Eksklusivt interviewLund om OL: Målet er top-otte

Bernal, Thomas, Froome - og Carapaz? Giro-vinderen vil have Tour-debut i 2020

Winder efter sejr: Lærte af sidste år

Froome: Tour de France er min eneste målsætning

Ung nordmand klar til møde med supersprintere

Amerikaner snyder Spratt og kører sig i førertrøjen

FREDAG

Debat: Et rent dansk Tour de France-hold

DM-bronzevinder i pointløb skifter til Team AURA Energi

UEC offentliggør "Super Cykel-EM" i 2021

Giro-direktør advarer italienske hold: Ikke sikre på Giro-invitation i fremtiden

Bennett bliver Jumbo-Vismas kaptajn i Tour Down Under

Fremtiden på plads: FDJ og Groupama forlænger til 2024

Tidligere Tour-treer led af spiseforstyrrelse: Ville leve uden mad

Fransk supersprinter kører ikke Touren for andet år i træk

Van Aert fortsætter cross-sæson efter VM

Brutal stigning skal igen afgøre Tour of Oman

Porte roser Mads Pedersens VM-triumf: Et fantastisk løb

Det danske cross-landshold er udtaget til VM i Schweiz

Eksklusivt interviewKamp drømmer om Ardennerne i 2020 - Intet Danmark Rundt til Trek

Oversigt: Disse WorldTour-ryttere mangler en kontrakt for 2020

Bakelants om sent holdskifte: Overvejede at begynde på en uddannelse

Preidler afviser brug af doping før 2018

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Spratt efter sejr: Jeg var underdog i den afsluttende spurt

Spratt overtager førertrøjen efter etapesejr i Tour Down Under

Test: AGU Vintercykeltøj til kvinder

TORSDAG

OL-håbet smuldrer for Cavendish

Kruijswijk må forlade træningslejr med knæproblemer

Brailsford bekræfter: Carapaz og Dennis til Giroen – Bernal og Thomas til Touren

RCS uddeler wildcards til tre italienske forårsløb

Powless skal køre klassement i sit første løb i EF-trøjen

Wildcards til Giro d'Italia er uddelt

Video i artiklenIngen alkohol på Lotto Soudal møder fuld opbakning fra veteran

Video i artiklenViviani dæmper forventingerne inden sæsonstart

Test: AGU Vintercykeltøj til herrer

Eksklusivt interviewMathiesen vil jagte klassement og OL-enkeltstart i travl sommer

Evenepoel fastslår: Jeg har store mål

Thomas vil være Ironman efter karrieren

Ackermann afslører sine sæsonmål: Bliver stærkere og stærkere

Contador om Froomes kørestil: En af de mærkeligste ryttere

Se alle de professionelle cykelhold 2020

Hjemmebanefavorit vinder sæsonåbner i massespurt

ONSDAG

Sunweb-talent ude med bristet testikel

AG2R-rytter rykker tilbage til hjemlandet

Casper P. til start i dansk tredagesløb med hollandsk sprinter

Boswell indstiller karrieren efter hjernerystelse

Israel Start-Up Nation indgår partnerskab med Formel 1-hold

Stor tv-oversigt: Disse løb kan du se i dansk tv i 2020

Bevin med hjerteproblemer ude af Tour Down Under

NTT har holdet klar til Tour Down Under uden danskere

Valgren og Stokbro starter sæsonen i Frankrig