Prøv vores nye app
Yates vinder på Prat d'Albis - Pinot i storstilet angreb
21. juli 2019 16:53Foto: A.S.O. / Alex Broadway / Pauline Ballet / Thomas Maheux
af Mathias Høj

Simon Yates (Mitchelton-Scott) vinder 15. etape af Tour de France foran Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) og Mikel Landa (Movistar). Pinot var i en klasse for sig i dagens finale, hvor han stort set satte samtlige konkurrenter i klassementet til vægs.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det blev en underholdende affære på dagens bjergetape i Pyrenæerne i Tour de France.

Franske Thibaut Pinot lancerede et storstilet angreb på den afsluttende Prat d'Albis-stigning, som fik Julian Alaphilippe i vanskeligheder. Groupama FDJ-kaptajnen krydsede målstregen med Mikel Landa, og duoen tog noget tid på resten af klassementsrytterne. Alaphilippe tabte lidt over et minut til Pinot, mens Thomas begrænsede sit tidstab til franskmanden til under et minut.

 

Britiske Simon Yates tog etapesejren efter at have været en del af etapens store udbrud, der kom relativt sen afsted på etapen efter en hektisk start. I udbruddet sad blandt andre også Romain Bardet, Nairo Quintana, Bauke Mollema, Dan Martin og Vincenzo Nibali, men disse ryttere kunne ikke være med helt fremme i finalen.

 

Danske Jakob Fuglsang sluttede etapen på en 14. plads et minut og 21 sekunder efter Pinot. Alaphilippe forsvarede sin førertrøje trods tidstabet.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Etapereferat:

185 kilometer fra Limoux til toppen af Prat d’Albis-stigningen var i dag på menuen, da rytterne tog hul på 15. etape af Tour de France. Undervejs på etapen skulle rytterne op over tre kategoriserede stigninger, inden Prat d’Albis-stigningen (11,8 km - 6,9 % i snit) ventede i finalen. Etapen bød i alt på 4345 højdemeter, der skulle tilbagelægges i omkring 30 grader i Pyrenæerne.

 

Fra etapens start var der ganske som foventet stor angrebslyst i jagten på at ramme dagens udbrud. Jesus Herrada (Cofidis) og Benoit Cosnefroy (AG2R) var de første ryttere til at få et større forspring, mens også danske Magnus Cort (Astana) forsøgte sig med et angreb. Det lykkedes dog ikke for nogle ryttere at komme afsted i et udbrud på de første ti kilometer af etapen.

 

Men efter lidt over ti kilometers cykelløb kom en gruppe på fire ryttere afsted. Gruppen bestod af Daniel Oss (Bora-hansgrohe), Benoit Cosnefroy (AG2R), Lukasz Wisniowski (CCC) og Nicolas Roche (Sunweb). Roen ville dog ikke sænke sig over feltet, hvorfor kvartetten blev hentet igen få kilometer senere.

Angrebene opstod i højre og venstre, men ingen ryttere kom afsted i et udbrud på den første time af dagens etape, der blev kørt med en gennemsnitsfart på hele 47 kilometer i timen. Feltet kørte dermed samlet ind på dagens første kategoriserede stigning Col de Montségur (6,8 km - 6 % i snit).

Annonce

 

Stort udbrud etableres

Få kilometer opad stigningen kom en meget stor gruppe på 27 ryttere afsted, hvor stærke ryttere som Simon Yates (Mitchelton-Scott), Giulio Ciccone og Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Ilnur Zakarin (Katusha), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Romain Bardet (AG2R), Nairo Quintana (Movistar), Roman Kreuziger (Dimension Data) og Dan Martin (UAE Team Emirates) sad med. Michael Woods (EF Education First) sad også med i det store udbrud, og candieren førte gruppen først over stigningen med et forspring på to minutter ned til feltet og tog dermed også maksimum bjergpoint foran Nibali.

 

På mellemhånd blev der dannet en forfølgergruppe med Michael Matthews (Sunweb), Romain Sicard (Total Direct Energie), Pierre Luc-Perichon og Anthony Perez (Cofidis), Maxime Bouet (Arkea-Samsic), Mathias Frank (AG2R), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma) og Nils Politt (Katusha). Den otte mands store forfølgergruppe kom op til den store frontgruppe på nedkørslen fra Col de Montségur, hvorfor hele 36 ryttere var samlet helt i front.

 

Nede i feltet tog Deceuninck-Quick Step ansvar i føringsarbejdet i feltet med danske Michael Mørkøv og Maximillian Richeze. Det belgiske hold stabliserede det store udbruds forspring til omkring to minutter, hvorfor feltet ikke tog nogen chancer på dagens etape.

 

Dagen indlagte pointspurt var placeret med omkring 90 kilometer til mål, og her høstede Matthews maksimum point foran Politt og Damiano Caruso (Bahrain-Merida). Australieren rykkede dermed op på tredjepladsen i pointkonkurrencen, der føres suverænt af Peter Sagan.

 

Udskilning i det store udbrud på Port de Lers-stigningen

Deceuninck-Quick Step havde givet udbruddet mere snor frem mod kategori 1-stigningen Port de Lers (11,4 km, 7 % i snit). Politt vill have et forspring inden stigningen, hvorfor tyskeren angreb få kilometer inden, at udbruddet ramte stigningen. Politt blev dog hentet igen, og udbruddet tog hul på stigningen i to grupper med et forspring på omkring tre minutter og 30 sekunder ned til feltet.

 

Den forreste del af udbruddet bestod af en håndfuld ryttere, hvor blandt andre Simon Yates sad. Briten forceret med det samme på stigningen og fik senere selskab af Sebastien Reichenbach og Rudy Molard (Groupama-FDJ), Andrey Amador (Movistar), Herrada, Roche og Lutsenko. Længere tilbage var udbruddet splittet i atomer, hvor Nibali, Mollema, Quintana og Zakarin havde problemer på stigningen. Derfor var udskilningen for alvor begyndt helt i front.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Mas bliver sat tidligt i feltet

I feltet blev Enric Mas (Deceuninck-Quick Step) ganske overraskende sat af feltet i forbindelse med sin egne holdkammeraters føringsarbejde. Derfor havde Alaphilippe mistede sin vigtigste hjælperytter til finalen meget tidligt på etapen.

 

Efterhånden som kilometerne gik på stigningen kom flere ryttere op til frontgruppen, der nu bestod af 16 ryttere med fem kilometer til toppen. Omar Fraile (Astana) sad også i frontgruppen, og spanieren satte et hårdt tempo. Med to kilometer til toppen fik Quintana-gruppen kontakt med frontgruppen igen, hvorfor der var omkring 20 ryttere samlet helt i front.

 

Kort før toppen af Port de Lers angreb Bardet fra frontgruppen, hvorfor franskmanden tog maksimum bjergpoint foran Simon Geschke (CCC). På toppen lød afstanden til feltet på lidt over fem minutter med lidt over 60 kilometer til mål.

 

Geschke angriber solo - Fuglsang i offensiven

Næste udfordring var kategori 1-stigningen Mur de Péguere (9,3 km - 7,9 % i snit), og udbruddet ramte dagens næstsidste stigning med et forspring på fire minutter og 30 sekunder. Amador satte et hårdt tempo for Quintana, der så ud til at have genfundet benene efter at være blevet sat på Port de Lers.

Annonce

 

Geschke lancerede et soloangreb fra udbruddet med fem kilometer til toppen af stigningen, og ingen af konkurrenterne havde et modsvar i første omgang. Den tyske CCC-rytter fik hurtigt skabt sig et forspring på 40 sekunder til forfølgergruppen, der var gået en smule i stå.

 

Efter Quick Step havde svinget taktstokken i feltet på hele etapen, så satte Astana tempo for Fuglsang på Mur de Péguere. Efter en lille forcering fra Hugo Houle (Astana) angreb Mikel Landa (Movistar) med Fuglsang på hjul. Den danske Astana-kaptajn blev dog hentet lidt senere af feltet, hvor Jumbo-Visma tog kontrollen i føringsarbejdet.

 

Yates og Geschke danner frontduo

I forfølgergruppen angreb Yates en kilometer fra toppen i jagten på Geschke, der rundede toppen først efterfulgt af Yates. I mellemtiden fortsatte Landa med at øge sit forspring til omkring 20 sekunder til feltet med hjælp fra Marc Soler, der var faldet tilbage fra udbruddet for at hjælpe sin holdkammerat. Feltet rundede toppen lidt over to minutter efter Geschke, hvorfor alt var åbent med 35 kilometer til mål.

 

Yates fik kontakt til Geschke på nedkørslen fra Mur de Péguere, og duoen havde et forspring på 20 sekunder ned til Bardet, Quintana, Reichenbach og Lutsenko, der senere fik selskab af Woods, Kämna, Kreuziger, Guillaum Martin (Wanty Gobert) og Dan Martin i forfølgergruppen. Samtidig havde Landa øget sit forspring til feltet til over et minut.

 

Finalen

Yates og Geschke tog hul på den afsluttende Prat d’Albis-stigning med et forspring på halvandet minut til forfølgergruppen. Nede i feltet var tempoet skruet i vejret i dalstykket hen mod finalestigningen, hvorfor Landas forspring var skrumpet til et minut.

Annonce

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

Med næsten otte kilometer til toppen satte Yates sit angreb ind og kørte hurtig væk fra sin tyske udbrudsmakker. Derfor tydet meget på, at briten ville tage dagens etapesejr, hvis han blot kunne holde sig på cyklen. Landa havde i mellemtiden fået kontakt med forfølgergruppen, som han fik kørt ud af hjulet efter et par kilometer.

 

Pinot sætter alle på plads

I feltet begyndte Groupama-FDJ at sætte dagsordenen. Det franske holds forcering fik konsekvenser for Uran, der ikke kunne følge med i det hårde tempo. Da Gaudu slog ud angreb Pinot med det samme, hvorefter han fik hjælp fra Reichenbach. Hverken Thomas, Porte, Fuglsang, Valverde eller Kruijswijk kunne følge FDJ-kaptajnens antrit.

 

Dermed bestod den forreste del af favoritgruppen af Alaphilippe, Bernal, Buchmann og Pinot. Kvartetten blev hurtig til en trio, der Alaphilippe for første gang i årets Tour de France knækkede. Heller ikke Buchmann kunne følge Pinot, der med fire kilometer til mål kun havde Bernal i hjulet. Colombianeren måtte også strække gevær, hvorfor Groupama FDJ-kaptajnen var solo foran alle konkurrenterne.

 

Alaphilippe var faldet tilbage til forfølgergruppen med Thomas og Kruijswijk, der var 45 sekunder efter Pinot med tre kilometer til mål. Senere angreb Thomas, og waliserens forcering blev for meget for Alaphilippe. Den gule førertrøje måtte derfor kæmpe for at forsvare sin førerposition.

 

Ingen kunne dog røre Yates, der kunne krydse målstregen i ensom majestæt til sin anden etapesejr i dette års Tour de France. Pinot og Landa kom i mål 30 sekunder senere, mens en gruppe med Thomas, Kruijswijk og Valverde kom i mål lidt over et minut efter briten.

Annonce

 

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
Julian Alaphilippe
Nyheder Profil Resultater Statistik
Soudal - Quick Step
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Astana Qazaqstan Team
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr

Annonce

Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche

Annonce

Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker

Annonce

Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape

Annonce

Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce