Yates satte Froome og co. på plads i overraskende hård finale
16. maj 2018 16:48 af Nikolaj Corfitz Jensen Foto: LaPresse - Alberto / Ferrari / Paolone / Alpozzi

Simon Yates viste sig igen i dag som værende Giroens p.t. stærkeste klatrer, da han i en meget eksplosiv finale tog endnu en etapesejr.

Endnu en meget hårdt kørte etape i Giro d'Italia bød i dag på en spændende finale, da rytterenes møre ben betød store forskydninger på den ellers korte målstigning. Simon Yates (MItchelton-Scott) tog etapen, mens Tom Dumoulin (Sunweb) stemplede ind som hans nok største konkurrent i løbet. Chris Froome (Sky) var imidlertid igen en af de favoritter, som smed afgørende tid i den samlede stilling.

 

Etapereferat

Lige fra starten af var der utroligt mange angreb, hvor to af danskere også var aktive. Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) og især Mads Pedersen (Trek-Segafredo) prøvede lykken, men ingen kom væk på de første mange kilometer.

 

 Først efter 31 kilometer lykkedes det for Luis Leon Sanchez (Astana) og Alessandro De Marchi (BMC) at køre. Efter yderligere ti kilometer fik de selskab af Fausto Masnada (Androni), og med lidt over 100 kilometer til mål fik også Alex Turrin (Wilier Triestina) og Mirco Maestri (Bardiani) kontakt.

 

Kvintetten opbyggede en afstand på omkring 3.30, inden Mitchelton-Scott, LottoNL-Jumbo, Lotto Fix All og Trek-Segafredo satte sig frem. De fire hold bevarede afstanden heromkring i adskillige kilometer.

 

Drabeligt tempo

Det var dog ikke med lethed, at mandskaberne strammede grebet om udbruddet, for niveauet i frontgruppen kombineret med de faktum, at samtlige ryttere deroppe endnu havde succes i årets Giro til gode, resulterede i et meget højt tempo, som feltet altså var nødt til at svare på.

 

Med 40 kilometer igen røg en gruppe med store navne som Nicolas Roche (BMC), Vasil Kiryienka (Sky) og Ruben Plaza (Israel Cycling Academy) derfor fra, og yderligere udskilning skete, da rytterne ramte muren i Filottrano med 30 kilometer igen. Her røg blandt andre Mads Pedersen (Trek-Segafredo) fra efter en lang arbejdsdag.

 

Også oppe i udbruddet skete der ting og sager, da De Marchi med en hård forcering på muren satte Turrin og Maestri af, mens Masnada og Sanchez kom med på hjul. Sidstnævnte kom først forbi den indlagte spurt på toppen af stigningen, og det havde en ganske særlig betydning - Filottrano er nemlig den nu afdøde Michele Scarponis hjemby, og eftersom han kørte for Astana i karrierens sidste år, har det kasakhiske hold været opsat på at ære ham på den måde, som Sanchez netop gjorde.

 

Feltet under pres

Stille og roligt begyndte Sanchez dog at kunne øjne endnu en mulighed for at vise sit holds farver frem på etapen, da det eller så hårdtarbejdende felt ikke så ud til at nærme sig udbruddet. Forspringet havde stabiliseret sig omkring 1.45, men det havde det ligget på længe, og udbruddet virkede til at have nok i tanken til at holde det høje tempo.

 

Trek-Segafredo, LottoNL og Lotto Fix All var mest aktive i føringsarbejdet, mens Katusha-Alpecin og EF Education Firsts fravær var iøjnefaldende. De to hold havde gode kort til finalen med henholdsvis José Goncalves og Michael Woods, men havde altså endnu ikke vist sig med 20 kilometer til mål.

 

Med 13 kilometer til mål begyndte positionskampen dog for alvor, hvilket betød, at samtlige klassementshold bevægede sig fremad. Dårligt nyt for udbruddet, som med 10 kilometer til mål kun havde små 50 sekunder ned.

 

Spurt op ad muren

Som rytterne rundede dagens næstsidste stigning med 6 kilometer til mål, var forspringet skåret til 20 sekunder, og det forsvandt lynhurtigt på den bløde nedkørsel mod sidste stigning. Først Masnada og siden De Marchi og Sanchez blev opslugt.

 

Dårligt var der kommet samling, før der kom nye angreb. Zdenek Stybar (Quick-Step) accelererede kraftigt og fik Tim Wellens (Lotto Fix All) med sig, og som den første stejle rampe sluttede, havde duoen samlet sig med et forspring ned til feltet.

 

En hurtig nedkørsel fulgte, hvor de to meget stærke teknikere i front udbyggede deres forspring til otte sekunder - nede bagved gav Jack Haig (Mitchelton-Scott) den en tørn for sin kaptajn.

 

Årsagen til det arbejde blev hurtigt tydelig, for som stigningen igen tog fat med 1,8 kilometer igen angreb han. Han kom lynhurtigt op til Wellens, som havde sat Stybar, og kørte forbi - nede bagved var Tom Dumoulin (Team Sunweb) kørt efter.

 

Hollænderen kunne dog ikke lukke hullet, og som vejen fladede ud hen mod målstregen var den hjemme - Yates vandt sin anden etape i den lyserøde førertrøje med to sekunder ned til Dumoulin og yderligere tre ned til Davide Formolo (Bora-hansgrohe), som blev tre’er.

 

Det blev imidlertid endnu en dårlig dag for Chris Froome, der tabte i omegnen af 40 sekunder til Simon Yates. Briten blev fanget bag et styrt i bunden af finalestigningen, men havde efterfølgende ikke benene til at følge en mand som Miguel Angel Lopez (Astana), som også sad dårligt placeret ved styrtet. 

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Asgreen klar til VM med Quick-Step

Van Aert sagsøges af sit hold

Spanier snød favoritterne i Coppa Sabatini

Solid hjælper forlænger med Lotto Soudal

Trek Women fortsætter oprustningen

LIVE nu: Er stjernerne klar til VM?

Virtu Cycling må undvære Siggaard til VM i holdtidskørsel

Canadisk veteran fortsætter karrieren på Rally Cycling

Mikel Landa opgiver VM

Wiggins: Yates ville ikke have vundet Vueltaen med Team Sky

Italiensk enkeltstartstalent skriver under med Mitchelton-Scott

Roglic fører Slovenien an til VM

Pozzovivo tog sig af den sidste podie-plads i Giro della Toscana

Dupont efter tredjeplads: Jeg har den rette følelse igen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

Sagan: Cykling er en kedelig sport, og som fan ser jeg kun de sidste kilometer

Van Genechten: Brostens-rystelser gjorde mig i tvivl om sejren

Bardet efter andenplads: Formen går i den rigtige retning før VM

Medie: Denifl og Malucelli skifter til nye græsgange i næste sæson

Optakt: Coppa Sabatini

Moscon: Dunbar var spektakulær

Vital Concept-jubel i tæt spurtopgør i Belgien

Uimodståelige Moscon sejrer igen

MPCC mener ikke Froome skulle have kørt Giro

Mitchelton sikrer sig italiensk tempomaskine

Produktnyt: Ny Specialized Turbo Levo

Bora kaprer Schachmann fra Quickstep

Den værdifulde cykelbagage fra idrætsefterskolen i Ikast

Dansker-duo får mere ansvar på Cervélo-Bigla fra næste sæson

Trek-Segafredo kaprer Ciccone

Continuum Sports snupper Wiśniowski hos Team Sky

Ny agent skaber tvivl om Sosas Trek-kontrakt

Løbsberetning: Hærvejsløbet 2018

TIRSDAG

BMC jagter endnu en VM-medalje

Landa stadig uklar til VM

Lasse Norman skifter til belgiske Corendon-Circus

Richie Porte optimistisk forud for VM

De Gendt forsvarer sin Vuelta-bjergtrøje mod landsmands udmelding

Optakt: Giro della Toscana

Optakt: Omloop van het Houtland Lichtervelde

Dimension Data klar til italienske endagsløb