Yates satte Froome og co. på plads i overraskende hård finale
16. maj 2018 16:48 af Nikolaj Corfitz Jensen Foto: LaPresse - Alberto / Ferrari / Paolone / Alpozzi

Simon Yates viste sig igen i dag som værende Giroens p.t. stærkeste klatrer, da han i en meget eksplosiv finale tog endnu en etapesejr.

Endnu en meget hårdt kørte etape i Giro d'Italia bød i dag på en spændende finale, da rytterenes møre ben betød store forskydninger på den ellers korte målstigning. Simon Yates (MItchelton-Scott) tog etapen, mens Tom Dumoulin (Sunweb) stemplede ind som hans nok største konkurrent i løbet. Chris Froome (Sky) var imidlertid igen en af de favoritter, som smed afgørende tid i den samlede stilling.

 

Etapereferat

Lige fra starten af var der utroligt mange angreb, hvor to af danskere også var aktive. Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) og især Mads Pedersen (Trek-Segafredo) prøvede lykken, men ingen kom væk på de første mange kilometer.

 

 Først efter 31 kilometer lykkedes det for Luis Leon Sanchez (Astana) og Alessandro De Marchi (BMC) at køre. Efter yderligere ti kilometer fik de selskab af Fausto Masnada (Androni), og med lidt over 100 kilometer til mål fik også Alex Turrin (Wilier Triestina) og Mirco Maestri (Bardiani) kontakt.

 

Kvintetten opbyggede en afstand på omkring 3.30, inden Mitchelton-Scott, LottoNL-Jumbo, Lotto Fix All og Trek-Segafredo satte sig frem. De fire hold bevarede afstanden heromkring i adskillige kilometer.

 

Drabeligt tempo

Det var dog ikke med lethed, at mandskaberne strammede grebet om udbruddet, for niveauet i frontgruppen kombineret med de faktum, at samtlige ryttere deroppe endnu havde succes i årets Giro til gode, resulterede i et meget højt tempo, som feltet altså var nødt til at svare på.

 

Med 40 kilometer igen røg en gruppe med store navne som Nicolas Roche (BMC), Vasil Kiryienka (Sky) og Ruben Plaza (Israel Cycling Academy) derfor fra, og yderligere udskilning skete, da rytterne ramte muren i Filottrano med 30 kilometer igen. Her røg blandt andre Mads Pedersen (Trek-Segafredo) fra efter en lang arbejdsdag.

 

Også oppe i udbruddet skete der ting og sager, da De Marchi med en hård forcering på muren satte Turrin og Maestri af, mens Masnada og Sanchez kom med på hjul. Sidstnævnte kom først forbi den indlagte spurt på toppen af stigningen, og det havde en ganske særlig betydning - Filottrano er nemlig den nu afdøde Michele Scarponis hjemby, og eftersom han kørte for Astana i karrierens sidste år, har det kasakhiske hold været opsat på at ære ham på den måde, som Sanchez netop gjorde.

 

Feltet under pres

Stille og roligt begyndte Sanchez dog at kunne øjne endnu en mulighed for at vise sit holds farver frem på etapen, da det eller så hårdtarbejdende felt ikke så ud til at nærme sig udbruddet. Forspringet havde stabiliseret sig omkring 1.45, men det havde det ligget på længe, og udbruddet virkede til at have nok i tanken til at holde det høje tempo.

 

Trek-Segafredo, LottoNL og Lotto Fix All var mest aktive i føringsarbejdet, mens Katusha-Alpecin og EF Education Firsts fravær var iøjnefaldende. De to hold havde gode kort til finalen med henholdsvis José Goncalves og Michael Woods, men havde altså endnu ikke vist sig med 20 kilometer til mål.

 

Med 13 kilometer til mål begyndte positionskampen dog for alvor, hvilket betød, at samtlige klassementshold bevægede sig fremad. Dårligt nyt for udbruddet, som med 10 kilometer til mål kun havde små 50 sekunder ned.

 

Spurt op ad muren

Som rytterne rundede dagens næstsidste stigning med 6 kilometer til mål, var forspringet skåret til 20 sekunder, og det forsvandt lynhurtigt på den bløde nedkørsel mod sidste stigning. Først Masnada og siden De Marchi og Sanchez blev opslugt.

 

Dårligt var der kommet samling, før der kom nye angreb. Zdenek Stybar (Quick-Step) accelererede kraftigt og fik Tim Wellens (Lotto Fix All) med sig, og som den første stejle rampe sluttede, havde duoen samlet sig med et forspring ned til feltet.

 

En hurtig nedkørsel fulgte, hvor de to meget stærke teknikere i front udbyggede deres forspring til otte sekunder - nede bagved gav Jack Haig (Mitchelton-Scott) den en tørn for sin kaptajn.

 

Årsagen til det arbejde blev hurtigt tydelig, for som stigningen igen tog fat med 1,8 kilometer igen angreb han. Han kom lynhurtigt op til Wellens, som havde sat Stybar, og kørte forbi - nede bagved var Tom Dumoulin (Team Sunweb) kørt efter.

 

Hollænderen kunne dog ikke lukke hullet, og som vejen fladede ud hen mod målstregen var den hjemme - Yates vandt sin anden etape i den lyserøde førertrøje med to sekunder ned til Dumoulin og yderligere tre ned til Davide Formolo (Bora-hansgrohe), som blev tre’er.

 

Det blev imidlertid endnu en dårlig dag for Chris Froome, der tabte i omegnen af 40 sekunder til Simon Yates. Briten blev fanget bag et styrt i bunden af finalestigningen, men havde efterfølgende ikke benene til at følge en mand som Miguel Angel Lopez (Astana), som også sad dårligt placeret ved styrtet. 

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Van Avermaet satser i 2019 på klassikerne, Tour de France og VM

Dumoulin bekræfter: Giroen bliver mit store mål i 2019

Michael Mørkøv: Min klart bedste sæson nogensinde

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

DM-guld til Mikkel Bjerg og Josefine Huitfeldt på banen

Trods skade: 4. danske World Cup-guld i træk

Damiano Caruso dedikerer sin sæson til Nibali

Ochowicz om CCC Team: Målet er 20 sejre

Betsema vinder sæsonens niende sejr i Belgien

Uovervindelige van der Poel vinder endnu engang

Efter fravalg i 2018: Ewan satser på Tour-debut på Lotto Soudal

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Ag2r-La Mondiale?

Dennis bekræfter hjælperrolle for Nibali i Touren

Kommunen vil være navnesponsor for dansk kontihold – tilbyder 50.000 kr

Guf for nørderne - Samtlige AG2R-ryttere på Strava i 2019

Tidligere Tinkoff-Saxo-sportsdirektør i bedring efter voldsomt styrt

Michael Valgren blandt tre finalister til Årets Sportsnavn 2018

Tour Transalp starter i VM-byen Innsbruck

FREDAG

Første gang i år: ingen medaljer til Danmark i forfølgelsesløbet

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af UAE-Team Emirates?

BMC bliver til CCC og får helt nyt trøjedesign

Deceuninck overtager hovedsponsorat - trøjen forbliver den samme

Nyt dansk 6-dagestalent får chancen i Ballerup og Bremen

Team Sunweb med helt nyt look i 2019

BHS Almeborg Bornholm forlænger med ungt talent

Oversigt: Her er WorldTour-holdenes trøjer for 2019-sæsonen

Van Garderen: Jeg har stadig redskaberne til at køre klassement

Bliv klar til 2019: Hvad vi kan forvente os af holdene

Team Giant-Assos CX holder jul i Belgien med fire store løb

Stejle mure dominerer bjergløst Tirreno-Adriatico 2019

Tidligere verdensmester ude i fire måneder

Team Sky kan blive del af storsatsende kinesisk projekt i 2020

Boganmeldelse: Lars Bak - Hjælperytteren

TORSDAG

Dylan Teuns vil gerne køre Flandern Rundt

Simion efter alvorligt styrt: Brug altid en hjelm

Froome bekræfter: Touren er mit store mål i 2019

Dumoulin: Tour de France er ikke det eneste mål

Stef Clement stopper karrieren

Danmark sender stærkt amputeret hold til World Cuppen

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Trek-Segafredo?