Yates ordnede Valverde i Valencia - Izagirre fører samlet
09. februar 2019 15:33 af Mathias Mundbjerg Foto: Sirotti

Der er ikke mange, der kan slå Alejandro Valverde på et eksplosivt, stigende opløb. Adam Yates gjorde dog netop dette på dagens etape af Volta a la Comunita Valenciana, mens der også var succes til Ion Izagirre, som ser ud til at vinde løbet.

Yates strålede i flot sejr over Valverde, Izagirre og Martin

se mere cykling på

Det så på forhånd ud til at blive Alejandro Valverde mod alle de andre, da 4. etape af Volta a la Comunitat Valenciana sluttede med en kort stigning på 3,7 kilomter, hvoraf de sidste små to kilometer steg med over ti procent i gennemsnit.

 

Adam Yates formåede dog akkurat at få skovlen under den aldrende spanier, som måtte nøjes med andenpladsen, mens endnu en spanier i form af Pello Bilbao tog sig af tredjepladsen.

 

Edvald Boasson Hagen mistede ikke overraskende førertrøjen i den stejle afslutning. Den er nu i stedet placeret på skuldrene af Ion Izagirre før søndagens afsluttende etape.

 

Etapereferat:
Alexandr Riabushenko (UAE) var som eneste mand ikke med i feltet, da de tog starten på endnu en flot solskinsdag. Som på den foregående etape var der mange angreb fra start, hvor Julien Duval (AG2R) og Robin Carpenter (Rally) kørte væk som de første. De fik hurtigt selskab af Peio Goikoetxea (Fundacion Euskadi) og opbyggede sig et forspring på 20 sekunder, men efter syv kilometer blev de hentet igen. Herefter forsøgte Alexis Gougeard (AG2R), Fabien Grellier (Direct Energie), Diego Lopez (Fundacion Euskadi), Raul Alarcon (W52) og Joan Bou (Nippo) sig, men da de havde et forspring på 20 sekunder, begyndte Burgos at jagte hårdt. Det endte i en hård kamp mellem de to grupper, indtil Gougeard og Bou kørte væk i front. Burgos vandt i sidste ende dysten, og efter 24 kilometer var der atter samling.

 

Efter et kortlivet forsøg fra en trio angreb Silvan Dillier (Ag2r), og han fik selskab af Joao Rodrigues (W52). Diego Rubio (Burgos) satte efter, og mens han arbejdede hårdt for at lukke et hul på 10 sekunder, sad feltet op. Da Filippo Fortin (Cofidis) forlod løbet, var feltet allerede to minutter efter de forreste, der dog ikke ventede på Rubio, som på dette tidspunkt var hele 25 sekunder efter. Først efter en time blev der samling i frontgruppen, der nu var tre minutter foran feltet.

 

Dimension Data tog kontrol i feltet og lod langsomt afstanden vokse til næste fire minutter, mens Rubio vandt første bjergspurt, inden hans rival i bjergkonkurrencen, Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), krydsede stregen som første mand i feltet. Efterhånden begyndte Dimension Data langsomt at øge farten. Da Rubio vandt dagens anden bjergspurt - igen med Van Hecke på en 4. plads - rundede feltet toppen godt 3’30” efter de forreste. Senere vandt Dillier den indlagte pointspurt foran Rubio og Rodrigues.

 

Med godt 50 kilometer til mål gik Van Hecke i angreb på jagt efter flere bjergpoint. Kort forinden havde Rubio sluppet i front efter tre hårde dage ved fronten. Van Hecke blev dog hurtigt kørt ind igen af Dimension Data, som ellers ikke kørte synderligt meget ind på udbruddet, hvor Dilliers motor blev flittigt udnyttet.

 

Med tiden måtte også Rodrigues opgive at følge Dillier, som i den grad trykkede på speederen. Desværre for ham fik Dimension Data dog endelig en hjælpende hånd med føringsarbejdet, da Mitchelton-Scott gik frem med Christopher Juul-Jensen, som dermed kunne aflaste landsmanden Lars Bak i føringsarbejdet.

 

Da Dillier fortsat havde et forspring på mere end tre minutter med kun 15 kilometer igen, så flere hold sig nødsagede til at bidrage til jagten. Bahrain Merida smed et par folk i puljen, mens også Mitchelton-Scott indvesterede mere og mere.

 

Valverde mod Yates
Efterhånden blev farten automatisk holdt høj af den intensiverede positionskamp. Med fem kilomer til mål havde Dilliers pludselig kun et minuts forspring, og så så det ud til at være en umulig opgave for schweizeren med de 3,7 kilometers afsluttende klatring in mente.

 

Movistar satte tidligt på stigningen farten i vejret for at give Alejandro Valverde bedre betingelser. Farten gik dog hurtigt ned igen, hvilket fik først Rui Costa (UAE) og siden Merhawi Kudus (Dimension Data) til at forsøge sig. Det kostede Dillier tilstedeværelsen i front, efterhånden som de stejle sidste kilometer af stigningen tog deres begyndelse.

 

Favoritterne begyndte for alvor at røre på sig, da Adam Yates (Mitchelton-Scott) lancerede sit angreb og fik Ion Izagirre (Astana) og Amaro Antunes (CCC) med sig. De overhalede hurtigt Costa og Kudus, men derefter gik det i stå, og blandt andre Daniel Martin (UAE), Valverde, Jack Haig (Mitchelton-Scott) og Jesus Herrada (Cofidis) gjorde dem selskab.

 

Rytterne nåede ind på den sidste kilometer, hvor Herrada var den næste til at åbne op. Yates gik dog efter med det samme, mens Izagirre og Valverde også hurtigt fik lukket hullet. Yates forcerede derefter selv, hvilket kun Valverde kunne svare igen på. Derefter så det ud, som om det skulle afgøres mellem de to storfavoritter.

 

Yates formåede akkurat at holde Valverde bag sig og tog dermed en flot sejr på en etape, som passede hans spanske modstander fortrinligt. Pello Bilbao (Astana) vandt kampen om tredjepladsen foran holdkammeraten Izagirre, som dog modtager en meget stor trøstepræmie i form af førertrøjen.

 

Dermed ser det kun ud til at være uheld, der kan forhindre ham i at vinde løbet samlet. Der resterer blot én etape, som er relativt flad.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Dansk Industi: Verdens største cykelløb er en unik mulighed for at promovere Danmark

Region Hovedstaden byder Tour de France velkommen

Bekræftet: Tour de France starter i Danmark i 2021

Følg Tour de France pressemøde LIVE her

Provisorisk startliste sender ti danskere til Omloop

Se opsigtsvækkende video: Carbel kører sammen med lastbil

Touren bliver officielt præsenteret på Københavns Rådhus

Træt Froome melder fra til UAE Tour

410 hollandske kilometer venter rytterne i Vueltaen 2020

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

Fuglsangs overmand brugte erfaringen til at vinde

Quick-Step-sprinter lykkelig efter sejr i årets første løb

Flyvende Fuglsang: Følelsen var god

Optakt: Torsdagens etaper i Oman, Andalusien og Algarve

Prudhomme løfter sløret for Tour-etaperne i Danmark

Følg Fuglsang i Andalusien og første bjergetape i Algarve

Søren Kragh sekser i dramatisk afslutning

Optakt: Tour du Haut-Var

Fuglsang toer i Wellens-triumf

Tre cykler på højkant i Feltet.dks Tour

Efter svær tid: Alexey Lutsenko dedikerer etapesejr til sin kone

Cort om dansk Tour-start: Det er en kæmpe ting

Fransk medie publicerer artikel igen: Touren kommer til Danmark

Den forhenværende Lotto-Soudal-rytter James Shaw har fundet nyt hold

Ærlig Greg Van Avermaet: Green Moutain er for hård

Vild forvirring: Kommer Tour de France til Danmark eller ej?

Endnu en Superman på Astana: Lutsenko tager tredje sejr

Pozzovivo kører efter sejren i sæsonens første test

Colbrelli om klassikere: Top fem er ikke længere nok

TIRSDAG

Jonas Vingegaard glæder sig til debut hos Jumbo-Visma

Pineau: Tour-deltagelse er mit inderligste ønske

Laporte drømmer om sejren i Paris-Roubaix

Budgettet til VM i Schweiz i 2020 er på plads

Markel Irizar stopper karrieren efter San Sebastian

Optakt: Onsdagens etaper i Oman, Andalusien og Algarve

Optakt: Volta ao Algarve

Optakt: Vuelta a Andalucia/Ruta del Sol

Wellens nedtoner ambitionerne i Ruta del Sol

Dimension Data med Valgren og Bak i Algarve

Pernille Mathiesen sæsondebuterer i Valenciana

Skuffet Van Avermaet slog ikke til i Oman