Pogacar vinder på Colombier- Bernal ude af top-10
13. september 2020 17:30
af Andy Pedersen & William Qvick-Godthaab

Tadej Pogacar vandt i dag på det legendariske bjerg, Grand Colombier. UAE-rytteren tog sejren efter en etape, hvor Jumbo-Visma kontrollerede i feltet, og hvor Egan Bernal undervejs blev sat og tabte adskillige minutter.

Pogacar vinder 15. etape - Bernal taber meget tid

se mere cykling på

15. etape i årets Tour de France blev dagen, hvor den forsvarende mester, Egan Bernal, endegyldigt måtte vinke farvel til chancen for at genvinde verdens største cykelløb.

 

Colombianeren fra Ineos Grenadiers blev allerede tidligt på dagens finalestigning - den legendariske Tour de France-stigning Grand Colombier- sat, og helt slukket kørte han i mål med et tidstab på over syv minutter.

 

Mindre overraskende var det til gengæld, at etapen i sidste ende skulle afgøres blandt de to slovenske kombattanter Tadej Pogacar og Primoz Roglic, og her var det førstnævnte, der trak sig sejrrigt ud af duellen.

 

Dermed bringer Pogacar sig foran 2-1 i de to sloveneres direkte duel om etapesejr, men den unge UAE-rytter er stadig 40 sekunder efter sin ni år ældre landsmand i løbets samlede stilling.

 

Etapereferat:

Allerede tidligt på dagens bjergslag var der masser af angreb. Mads Pedersen (Trek-Segafedo) og Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott) forsøgte blandt andet at danne udbrud. Der var også angreb fra Peter Sagan (Bora), men han blev omgående lukket ned af Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep).

 

De første 30 kilometer blev kørt i højt tempo, hvor feltet igen og igen lukkede hullerne, som opstod efter de mange angreb. Mange ryttere var interesserede i at komme afsted i dagens første udbrud, som kom afsted kort tid efter.

 

Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie), Kevin Ledanois (Arkea-Samsic), Michael Gogl (NTT), Matteo Trentin, Simon Geschke (Begge CCC Team), Marco Marcato (UAE Team Emirates), Pierre Rolland (B&B Hotels - Vital Concept) og Jesus Herrada (Cofidis) blev det første seriøse forsøg på et udbrud.

 

Mitchelton-Scott kæmper for en plads
Dog var det ikke lykkedes for det australske mandskab Mitchelton-Scott at komme med i udbruddet, så de satte tempoet højt og forsøgte at angribe. I mellemtiden udgik Sergio Higuita (EF Pro Cycling) efter et styrt, som var forårsaget af Bob Jungels (Deceuninck-QuickStep) ved et uheld.

 

 

Det australske mandskab måtte dog opgive, og der kom bred front på feltet efter godt 50 kilometer, hvorefter udbruddet fik lov til at køre væk. Kort efter var Richard Carapaz (INEOS) og Hugo Hofstetter (Israel Start-Up) nede i et styrt, som de dog rejste sig fra igen.

 

Den første indlagte pointspurt blev vundet af Matteo Trentin, selvom Bonifazio forsøgte at udfordre italieneren i kampen om pointene. Langsomt voksede udbruddets forspring dog hen mod dagens første stigning.

 

Hård første stigning reducerer feltet
På Montee de la Selle de Fromentel kom Jumbo-Visma frem i feltet, hvor de indtog en ledende rolle. Udbruddets forspring stabiliserede sig på omkring fire til fem minutter, hvor flere af udbruddets ryttere måtte falde tilbage mod feltet.

 

Hen over Montee de la Selle de Fromentel var tre af udbruddets ryttere kørt alene afsted. Simon Geschke, Pierre Rolland og Jesus Herrada lagde så hårdt et tempo, at de kunne køre alene mod toppen.

 

På toppen af stigningen skulle der uddeles point i kampen om løbets prikkede bjergtrøje, og her tog Jesus Herrada de ti point, mens Pierre Rolland måtte nøjes med otte point. Kort før toppen fik den østrigske NTT-rytter, Michael Gogl, tilslutning til de tre forreste.

 

Col de la Biche tynder gevaldigt ud

Stigningen som løbets gule trøje, Primož Roglič, tog sin første triumf på i Tour de France-regi, skulle også tilbagelægges, før det helt store slag skulle stå på Grand Colombier.

 

Jumbo-Visma kørte ligeledes ind på Col de la Biche som første hold i samme stærke opstilling som på Montee de la Selle de Fromentel.

 

Kort inde på stigningen kørte det franske ikon, Pierre Rolland, alene afsted i et mål om at tage bjergpointene og fange Michael Gogl, som stadig kæmpede i front.

 

Med to kilometer til toppen hentede Pierre Rolland en hårdt kæmpende Michael Gogl, som skulle kæmpe for at holde franskmandens hjul, da han blev hentet. Nede i feltet forsatte Jumbo-Visma med at lægge et hårdt tempo, der resulterede i, at flere af de andre holds hjælpere blev sat.

 

På toppen af Col de la Biche skulle der igen uddeles point i kampen om den prikkede trøje. Her tog Pierre Rolland alle ti point, og dermed kørte han sig et skridt tættere på ”maillot à pois rouges.” Bagved tog Michael Gogl og Jesus Herrada henholdsvis otte og seks point i konkurrencen.

 

Kort efter toppen var der igen samling i udbruddet, hvor Pierre Rolland, Michael Gogl og Jesus Herrada atter sad forrest. Efter toppen ventede en lang nedkørsel mod etapens sidste bjerg, Grand Colombier.

 

Grand Colombier

Pierre Rolland og Michael Gogl kørte først ind på Grand Colombier, efter Jesus Herrada opgav at følge med på nedkørslen. De to ryttere kørte ind på stigningen med et forspring på lidt under to minutter.

 

Da det blev feltets tur til at køre ind på stigningen, kørte Jumbo-Visma ikke overraskende først, mens Cofidis-kaptajnen, Guillaume Martin, måtte skifte cykel. Hierarkiet i feltet var klart, Jumbo-Visma forrest, mens UAE og Bahrain - McLaren måtte kæmpe om de sekundære placeringer i feltet, hvor Ineos Grenadiers på overraskende vis ikke viste sig frem.

 

Kort inde på stigningen blev Michael Gogl sat, hvilket betød, at det var Pierre Rolland alene med et jagende felt bag sig. Franskmanden kæmpede alene i front, men det hollandske supermandskab gav ikke ved dørene, så de forsøgte at hente den bjergglade B&B Hotels - Vital Concept-rytter.

 

Guillaume Martin kom efter et stykke tid på stigningen tilbage til feltet efter sin defekt, men dette havde uomtvisteligt tæret på hans kræfter. I feltet sad alle feltets favoritterne, og kun de stærkeste hjælpere var tilbage.

 

Favoritter sat

Med 13 kilometer igen blev den sidste rytter fra udbruddet, Pierre Rolland, hentet, mens Tourens forsvarende vinder, Egan Bernal, blev sat sammen med Nairo Quintana.

 

Foran forsatte Jumbo-Visma med at sætte tempo, som flere rytte måtte opgive at følge.

 

Lidt efter begyndte den første af favoritterne af røre på sig. Britiske Adam Yates, som ellers havde sagt, at han ikke ville køre klassement, kørte langsomt væk fra favoritterne, men der var ikke bund nok i angrebet, så den tidligere indehaver af den gule trøje blev hentet.   

 

Finalen

Tom Dumoulin lagde et voldsomt tempo for Jumbo-Visma, hvilket reducerede feltet markant. Angrebene lod længe vente på sig, men kort før toppen angreb Primož Roglič, og kun unge Tadej Pogacar fulgte med sammen med Miguel Angel Lopez og Richie Porte.

 

Richie Porte førte op ad de sidste 400 meter, mens han havde de to slovener på hjul. Det var dog tydeligt, at de to slovenere havde en smule mere at give af, og med 200 meter igen angreb Primoz Roglic. Denne gang var Pogacar dog klar, og den bare 21-årige UAE Team Emirates-rytter gik forbi sin landsmand til sin anden etapesejr i løbet.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

FREDAG

Tobias Lund slog eliterytterne til drive in cykelløb

Amalie Dideriksen sejrede i Herning

Video i artiklenOptakt: 20. etape af Tour de France

Video i artiklenTour de France-analyse: Underdogs made in Denmark

Følg Tourens afgørende enkeltstart

Førertrøjen ser frem mod tt etapen i morgen

Udlandet roser Søren Kragh og Sunweb - Sammenlignes med søuhyre

Vind lækre Garmin produkter

Lige bag Søren Kragh for anden gang

Få Tour de France stemning hjemme i stuen med 20% rabat

Video i artiklenUlissi tager førertrøje og etapesejr i Luxembourg på dramatisk etape

Video i artiklenElisa Longo vinder i Giro Rosa

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Video i artiklenSe alle højdepunkterne fra 19. etape, hvor Søren Kragh vandt endnu en tour-sejr!

Video i artiklenSøren Kragh Andersen efter anden etapesejr: Jeg kunne ikke tro det

Video i artiklenMatteo Trentin: Jeg ville gerne have gået efter etapesejren

Video i artiklenKragh efter historisk sejr: Jeg skreg efter tiden, for jeg troede ikke på det

Video i artiklenEndnu en etapesejr til Søren Kragh i Tour de France!

Video i artiklenEndnu en etapesejr til Søren Kragh i Tour de France

Video i artiklenStærkt! Kragh angriber og skaber hul

Ulissi efter sejr i Luxembourg: Vi kæmpede med sidevinden

Video i artiklenNej, nej, nej! Sivakov styrter igen, igen!

Annemiek van Vleuten efter bristede VM-drømme: Ruten passede mig godt

Elisa Longo vinder i Giro Rosa – Uttrup firer

Ulissi tager førertrøje og etapesejr i Luxembourg på dramatisk etape

Uno-X vil skabe WorldTour-kvindehold med danske og norske ryttere

Produktnyt: Opgraderet overgangs- og vinterkollektion fra hollandske Futurum

Campenaerts ser van Aert som favorit til VM i enkeltstart

Medie: Giro Rosa-etapvinder på vej til CCC-Liv

Schleck: Pogacar minder mig om mig selv

Jumbo-Visma-sportsdirektør smidt ud af Tour de France

Mitchelton-Scott svækket yderligere - Spratt også ude af Giro Rosa

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Video i artiklenBliv guidet med cykelsøgemaskinen - Få rabatkoder og gode tilbud

Efter 18. etape i Touren: Sådan er klassementet på point

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

Roglics taktik til tidskørsel endnu ikke fastlagt

Degenkolb: Betyder jeg var i god form til Touren

Video i artiklenOptakt: 19. etape af Tour de France

Van Vleuten ude af Giro Rosa og VM

Video i artiklenTour de France-analyse: Klasse fornægter sig ikke

Denz bedst på kongeetapen i Slovakiet

Hirschi: Kwiatkowski var virkelig stærk

Pogacar: Jeg ser frem til tidskørslen

Landa - Vi prøvede alt

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Video i artiklenKwiatkowski: Jeg havde gåsehud de sidste kilometer

Video i artiklenEt kig frem mod ruten på 19. etape af Tour de France

Video i artiklenHøjdepunkter fra 18. etape af Tour de France

Video i artiklenKwiatkowski efter etapesejr: Jeg havde gåsehud de sidste mange kilometer

Video i artiklenKwiatkowski og Carapaz ruller over stregen side om side – Kwiatkowski vinder etapen

Video i artiklenDobbelt Ineos-triumf på 18. etape

Video i artiklenLotte Kopecky vinder 7. etape af Giro Rosa - van Vleuten fortsat i pink trods styrt

Verdensmesteren involveret i styrt - formodet brækket hånd

Video i artiklenUran i problemer! Bliver sat fra fontgruppen

Video i artiklenLanda angriber i bunden af dagens sidste stigning!

Video i artiklenFrontgruppen kører ind på dagens hårdeste stigning

Video i artiklenTo Ineos-ryttere i forreste gruppe over Col des Aravis

Video i artiklenDegenkolb vinder i Luxembourg

Video i artiklenHirschi styrter på nedkørsel!

Video i artiklenKopecky vinder syvende etape af Giro Rosa

Mads Würtz femmer i new zelandsk sejr i Coppa Sabatini

Bike Blowout 2020 og Copenhagen Bike Show 2021 aflyses

Video i artiklenDegenkolb vinder i Luxembourg – Hindsgaul i udbrud

Video i artiklenHirschi først over dagens første bjerg

Video i artiklenInterview med Pogacar før dagens etape

Video i artiklenInterview med Richie Porte før dagens etape

Video i artiklenSøren Kragh og Michael Valgren sammen i udbrud

Video i artiklenRolland og Alaphilippe angriber fra feltet

Video i artiklenSam Bennett hurtigst i pointspurten.

Groupama-FDJ forlænger med fem ryttere

Bora-Hansgrohe sikrer sig sprintertalent

Modkørende trafik endte i rytterstrejke

Bilbao: Vi vil prøve igen

Kruijswijk leder Jumbo-Visma an i Giro d’Italia

Danskerne gjorde rent bord - se samtlige resultater fra første e-løb

Efter 17. etape i Touren: Sådan er klassementet på point

ONSDAG

Video i artiklenOptakt: 18. etape af Tour de France

Video i artiklenTour de France-analyse: Højt at flyve, Superman!

Glad Roglic applauderer Lopez

Video i artiklenSepp Kuss angriber med under tre kilometer til mål