Wattene bag Verdensklassen - Tempokongens vanvittige klatrerridt
12. oktober 2020 11:39Foto: Sirotti
af Christian Frese

Filippo Ganna tog fusen på samtlige rivaler og eksperter, da den 82 kilo tunge Ineos-rytter vandt 5. etape af Giro d´Italia. 4600 højdemeter kunne nemlig ikke stoppe enkeltstartsverdensmesteren, som nu har afsløret de vanvittige watt bag sejren.

Annonce

Han gav tårnhøje odds 75 hos diverse bookmakere - efter at have ramt morgenudbruddet.

Filippo Ganna chokerede det meste af cykelverdenen, da den 82 kilo tunge italiener i onsdags vandt den yderst bjergrige 5. etape af Giro d´Italia, og nu har Ineos-rytteren afsløret sine data fra triumfen.

 

På Gannas Strava-profil fremgår det, at den 24-årige kørte med et absolut gennemsnit på 338 watt (4,12 W/kg) og en normalized power på 370 watt* (4,51 W/kg) over etapens officielt næsten seks timer og 225 kilometer.

 

Den nykårede enkeltstartsverdensmester ramte morgenudbruddet, da han via 426 watt i 18.45 fra kilometer 44 til 57 var med til at trække en gruppe på i alt fire mand fri.

Ganna tager sin anden etapesejr i Giroen!

SE ALLE GIRO-ETAPER I FULD LÆNGDE UDEN REKLAMER

 

Den gruppe skulle siden vokse til otte, der efter de første 100 kilometer havde opbygget et forspring på fem minutter. Ganna havde op til dette punkt trådt 310 watt i gennemsnit.

 

Herfra tog udbruddet fat på Tiriolo-stigningen (16,3 km á 4,6 %), som Ganna forcerede i selskab med sine syv rivaler med 362 watt (4,41 W/kg) i en periode på 40 minutter.

 

Over de næste 45 kuperede kilometer fastholdt udbruddet afstanden til feltet, og med 301 watt i disses varighed af en time og ti minutter bidrog Ganna solidt til føringsarbejdet - tilsyneladende for sin mere klatrerstærke holdkammerat Salvatore Puccio.

Annonce

 

Dette ledte frem til etapens næstsidste kategoriserede stigning med 60 kilometer igen, hvor udbruddet trods adskillige distancerede ryttere i feltet bevarede dets forspring på næsten fem minutter.

 

Gruppen inkluderede naturligvis fortsat Ganna, som med 402 watt (4,90 W/kg) i 16.17 forcerede bjerget uden problemer.

 

Ikke desto mindre var italienerens og resten af udbruddets forspring nede på tre minutter i bunden af Valico di Mont (24,2 km á 5,6 %), hvis top skulle rundes med blot 11,6 kilometer til mål.

 

Ganna havde med 273 watt i de sidste 28 minutter frem til finalebjerget fået chancen til at restituere en anelse, men med et spinkelt forspring til feltet så den store italieners i forvejen beskedne sejrschancer ud til endegyldigt at være forduftet.
 

Afstanden faldt da også yderligere til 1.30, da rytterne ramte stigningen, men Ganna overraskede ved at følge de lettere ryttere i frontgruppen som Hector Carretero, Edoardo Zardini og Thomas De Gendt.

 

Ineos-rytteren var imidlertid ingenlunde færdig, og med 4,5 kilometer til toppen kunne konkurrenterne blot se til, da den kraftfulde rytter rejste sig fra sadlen og dansede væk i det italienske uvejr.

Annonce

 

Trods at have kørt med 414 watt i stigningens indledende 47 minutter havde Ganna nemlig overskud til at angribe med 582 watt i 30 sekunder og derfra holde 460 watt i de resterende 11.40 til toppen.

 

Med totalt 423 watt (5,16 W/kg) på bjergets næsten 59 minutter sendte Ganna samtlige udbrudskolleger til tælling, og da feltet fortsat var 1.05 bagude, så det umulige ud til at ville lykkes.

 

Fra toppen ventede nemlig en faldende og teknisk 11 kilometer lang enkeltstart på verdensmesteren, og da han på denne både formåede at træde 328 watt og holde sig på cyklen, var etapen afgjort.
 

Efter fem timer og 59 minutter, 225 kilometer og 4600 højdemeter kunne Ganna trille ind i Camigliatello Silano som en overraskende vinder og fejre sin anden etapesejr på fire dage.

 

*Tallet er hentet via Strava-udvidelsen ”Elevate”. Tallet inkluderer kørslen i den neutrale zone og kan derfor forventes at være marginalt højere for selve etapen.

 

Annonce

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Video i artiklenFavoritvurdering: Fredagens løb i Ungarn og Spanien

Landevej

Video i artiklenOptakt: 7. etape af Giro d’Italia

Landevej

Giro d'Italia-analyse: Fri for slovenske monstre

Landevej

Video i artiklenFølg fredagens tricky adriaterhavsetape i Giroen

Landevej

Video i artiklenPåkørt Giro-rytter: En lortefølelse

Landevej

Video i artiklenEfter rytterpåkørsel: Sportsdirektør smidt ud af Giroen

Landevej

Video i artiklenDansk Uno-X-rytter kolliderer med vagt

Landevej

Annonce