Prøv vores nye app
Wattene bag Verdensklassen - DM´s store sensation
03. juli 2019 19:13Foto: Dorte Adelfred
af Christian Frese

Wattene bag Verdensklasse er tilbage, og det er med tallene bag Andreas Brandt Aidels overraskende niendeplads ved DM-linjeløbet. Vi bringer her en uddybende analyse af, hvordan den 23-årige rytter fra Team OK Kvickly Odder slog adskillige af de etablerede danske topnavne i søndags.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det var nok de færreste danske cykelfans, der havde den 23-årige Andreas Brandt Aidel blandt favoritterne til DM-linjeløbet, som blev afviklet i søndags i Esbjerg.

 

Godt nok havde rytteren fra Team OK Kvickly Odder inden DM allerede to podieplaceringer i licensløb i indeværende sæson, men oppe mod adskillige etablerede WorldTour-ryttere samt stærke navne fra Riwal Readynez, BHS Almeborg-Bornholm, Team Waoo og ColoQuick var Aidel ikke udset til at skulle køre med om de sjove placeringer.

 

Ikke desto mindre imponerede Aidel stort, og med en niendeplads sluttede han lige foran navne som Asbjørn Kragh, Jonas Gregaard og Casper Pedersen, mens ryttere som Mads Pedersen, Alexander Kamp og Mads Würtz sluttede længere tilbage.

 

Læs også
Dansk sprintertalent tager stor sejr

 

Andreas Brandt Aidels DM i tal (uddybning af hans powerdata fra Strava følger herunder): 

Hastighed

42.1km/h

67.7km/h

Puls

142bpm

182bpm

Kadence

71

177

Power

241W* **

1,082W

Kalorier

4,515

Temperatur

22℃

Total Tid

5:12:30***

 

*Aidel har overfor Feltet.dk fortalt, at hans normalized power for hele løbet var på 304 watt. Derudover var gennemsnitspoweren ifølge hans egen fil på 277 watt, og ikke på 241 watt som Strava indikerer.

 

**Aidel fortæller samtidig, at han vejer omkring 74 kilo, hvilket giver en normalized power på 4,11 W/kg for de godt fem timer, som løbet varede.

***Aidels officielle sluttid var 4:59:36.

Annonce

 

 

Årets DM blev afviklet på en ganske flad, men meget vindblæst 217 kilometer lang rute i det vestjyske i og omkring Esbjerg.

 

Starten gik fra Ribe, og her blev der hurtigt dannet to udbrud på hver fire ryttere, hvilket tillod feltet at indlede løbet i et roligt tempo. Således kunne Aidel nøjes med 150 watt gennemsnitligt i løbets første 40 kilometer, hvor han sad placeret i læ af andre ryttere i feltet.

 

Selv i denne rolige periode gav den stærke vind dog anledning til nervøsitet, og til trods for at udbruddets forspring voksede til ti minutter i de første 40 kilometer, måtte Aidel undervejs træde op mod 1050 watt ud ad svingene for ikke at blive fanget i sidevinden.

 

Det var dog lige præcis, hvad den 23-årige dansker gjorde blot få kilometer senere, da der for første gang blev kørt sidevindskørsel. Her resterede endnu over 170 kilometer til mål.

 

Mens TV-kameraerne og alt fokus var rettet mod afslutningen på kvindernes løb, blev herrernes felt nemlig splittet, og Aidel tabte sammen med flere andre ryttere her omkring 40 sekunder til det forreste felt.

 

Læs også
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr

 

Heldigvis for Aidel og resten af gruppen valgte det forreste felt helt at stoppe forceringen ved Vejrup med 162 kilometer til mål, hvilket tillod en regruppering.

 

Sidevindskørslen havde dog utvivlsomt kostet kræfter, da Aidel i denne periode måtte pumpe 365 watt ud i pedalerne over en 13,7 kilometer lang strækning, der blev tilbagelagt på lige under 18 minutter.

 

Herfra ventede en mere rolig fase af løbet, hvor tempoet dog stadig var løftet sammenlignet med den rolige start. De næste 34 minutters kørsel blev gennemført med 215 watt i gennemsnit for Aidel, der som en del af feltet nu kun var syv minutter (forspringet toppede på over ti) efter udbryderne. 

 

Riwal splitter feltet i vinden

Den begivenhedsløse fase af løbet fik imidlertid en brat ende, da Riwal Readynez satte hele mandskabet i front og løftede tempoet drastisk på et sidevindsstykke omkring Vejrup med 140 kilometer igen.  

Annonce

 

Denne gang kom blot de to Quick-Step-profiler, Kasper Asgreen og Michael Mørkøv, med i første omgang, mens Aidel sad langt tilbage i feltet, da Riwal lancerede forceringen. Derfor kom Aidel indledningsvis heller ikke med i den første forfølgergruppe.

 

Et par kilometer senere fik Aidel dog kontakt til forfølgergruppen, som nu var omkring 25 sekunder efter Riwal-gruppen, der i mellemtiden var vokset med godt 20 ryttere.

 

Aidel skulle således ud i en ny jagt, men eftersom rytterne var drejet over i mere modvind end sidevind, var angrebslysten sivet ud af det forreste felt, og efter godt 11 kilometers jagt fik Aidel i selskab med blandt andre Mads Würtz, Michael Valgren og Jonas Gregaard kontakt med gruppen.

 

Igen afslører Aidels fil, at der i denne periode blev trådt godt med watt. Aidel blev nemlig sat af Riwal på trods af at have kørt 382 watt i de første tre kilometers sidevind, og den efterfølgende jagt i forfølgergruppen krævede 255 watt i godt et kvarter.

 

På denne vis var feltet igen samlet i et stort antal ryttere efter godt 90 kilometer, som var blevet tilbagelagt på 2:22 timer (38,6 km/t) og med en gennemsnitspower på 212 watt for Aidel.

Annonce

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

Der resterede endnu 125 kilometer af løbet på dette tidspunkt, og de næste 20 af slagsen (232 watt for Aidel) førte rytterne ind på finalerundstrækningen i Esbjerg, som skulle gennemkøres ti gange for i alt omtrent 102 kilometer.  

 

Finalerundstrækningen i Esbjerg

På målstregen havde udbryderne 3.20 ned til et felt ledt an af en imponerende Mikkel Honoré. Dette fortsatte den unge rytter med at gøre i adskillige omgange, hvor det undervejs blev klart, at forskelle ville blive svære at skabe på den flade rundstrækning.

 

På de tre første omgange var udviklingen i løbet derfor begrænset til, at udbruddet blev reduceret fra fire til tre mand, mens afstanden til feltet langsomt dalede til to minutter. Aidels 235 watt på disse tre omgange illustrerer, at intensiteten i feltet var stort set uændret i forhold til de foregående 20 kilometer.

 

Igen var det op til Riwal Readynez at tage initiativet, og det gjorde mandskabet på fjerde omgang af de ti med godt 65 kilometer til mål. Rasmus Quaade satte tempoet i sidevinden, hvilket hurtigt sendte rytterne i feltet ud på én lang linje, og huller opstod flere steder.

 

Ved målstregen havde en gruppe på godt 20 ryttere et lille hul til resten, men Aidel sad blandt de allerforreste forfølgere og fik langsomt lukket hullet gennem den centrale del af byen. I alt betød Riwals forcering, at Aidel måtte løfte poweren til 381 watt i 9:17.

Annonce

 

Herfra resterede næsten seks omgange, og de professionelle ryttere begyndte nu at spille med musklerne. Både Valgren, Lars Bak, Asgreen, Rasmus Byriel Iversen og Honoré var med i angreb over de næste 15 kilometer, men ingen kom afgørende fri af feltet.

 

Her sad Aidel trykt placeret, og Odder-rytterens 257 watt i disse 15 kilometer (herunder 414 watt i 1,5 kilometer omkring målstregen) beviste, at de konstante angreb holdt tempoet højt i løbet.

 

En gruppe med Casper Pedersen, Byriel, Andreas Stokbro og Honoré fik dog slået et hul på 20 sekunder med 45 kilometer igen, hvilket fik Team Waoo til at sætte sig frem og føre for Michael Carbel.

 

Waoos føringsarbejde fik i samarbejde med uenighed i frontgruppen (morgenudbruddet var for længst hentet på dette tidspunkt) neutraliseret udbrudsforsøget 6,5 kilometer senere. Aidels data afslører, at Waoo måtte arbejde særdeles hårdt, da den 23-årige måtte træde 300 watt i gennemsnit under jagtens godt otte minutter.

 

Læs også
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads

 

Angreb på angreb

Der manglede her endnu at blive kørt 37 kilometer af DM-løbet, hvis sidste sjettedel, ifølge Aidels data, foregik i et konstant opskruet tempo stort set uden perioder med hvile for rytterne i front.

Annonce

 

Flere angreb fulgte, men da ingen var i stand til at etablere et forspring, kunne Aidel nøjes med 249 watt i de næste 4:35 for at holde hjulet på andre ryttere i det nu stærkt decimerede felt på omkring 60 ryttere.

 

Rytterne var på dette tidspunkt på fjerdesidste omgang (316 watt i de sidste 3,5 kilometer af denne for Aidel), og da målstregen blev passeret var det så Lasse Norman Hansen og Asgreen, der forsøgte sig, og mens to af forhåndsfavoritterne satte fart på i front, kæmpede Aidel for at følge med bagerst i feltet.

 

Heller ikke Asgreen og Norman kunne dog rive sig fri, og i stedet gik der taktik i den i front, hvilket tillod den bagerste del af feltet, inklusiv Aidel, at komme helt tilbage til de forreste.

 

I stedet kom en ny femmandsgruppe afsted med Gregaard, Mads Rahbek, Honore, Andreas Kron samt Jesper Hansen, og gruppen fik kort efter tilslutning af navne som Mads Pedersen, Jonas Vingegaard, Niklas Larsen og såmænd Aidel, der med 639 watt i 27 sekunder var rykket med.

 

Gruppen nåede målstregen først og kørte ud på næstsidste omgang med et beskedent forspring på otte sekunder til en gruppe på omkring 12 ryttere, mens resterne af feltet var yderligere ti sekunder efter. Aidels gennemsnit for den fulde omgang var 318 watt.

Annonce

 

Igen skete der en regruppering efter målstregen, og 48 mand var således tilbage i kampen om sejren på næstsidste omgang, der blev præget af flere mindre udbrudsforsøg. Hansen, Gregaard og Kron var blandt udbryderne, men kort før klokken ringede for sidste omgang, var der samling.

 

Aidel-forsøg kan ikke forhindre spurt

Aidel selv var herefter næste mand til at tage initiativet, og Odder-rytteren gik først ind på opløbet med et lille hul til de øvrige. Han fik dog ikke lov til at passere stregen først, da Asgreen kom flyvende forbi i et nyt angreb.

 

Angrebet med 535 watt i 51 sekunder som afslutning på en omgang med 315 watt på de godt ti kilometer rundt i Esbjerg havde imidlertid overraskende placeret Aidel helt fremme i kampen om Dannebrogstrikoten med kun én omgang igen.

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Asgreens angreb var nok engang forgæves, hvilket betød, at Mads Würtz og Valgren kørte kontra. De fik Casper Pedersen, Niklas Larsen, Emil Vinjebo og Mads Rahbek med sig, og gruppen fik denne gang et lovende hul.

 

Riwal Readynez ville desværre for de seks ryttere.i front gerne spurte, og derfor lukkede Pro-kontinentalmandskabet ned for forspringet. Således var alt samlet med fem kilometer til mål, og DM 2019 skulle derfor afgøres i en decimeret massespurt.

Annonce

 

Først skulle rundstrækningens medvindssektion dog forceres, og her blev farten konsekvent holdt på mellem 50 og 60 km/t. Ned mod den sidste venstrekurve med 500 meter igen, afslører Aidels data, at rytterne endda kørte tæt på 70 km/t - på flad vej.

 

En hård positionskamp og små ryk af mellem 500 og 800 watt sikrede Aidel en placering omkring nummer ti før det sidste altafgørende højresving, som førte ind på opløbsstrækningen.

 

Herfra var det bare at træde med alt, hvad der var tilbage, hvilket i Aidels tilfælde var 606 watt i 18 sekunder. I alt kørte den 23-årige A-rytter med 616 watt gennemsnitligt i de sidste 40 sekunder (450 meter), og dette resulterede i en imponerende niendeplads.

 

 

Stats:

Første 115 km frem til 1. passage af målstregen: 215 W i 2:58 timer.

Sidste 102 km på rundstrækningerne: 278 W i 2:13 timer.

Spurten: 616 W i 40 sekunder. Max Watt: 861 W.

Annonce

 

Sidste 102 km omgang-for-omgang (10,2 km):

1. omgang: 251 W i 13:33.

2. omgang: 231 W i 13:41.

3. omgang: 213 W i 14:22.

4. omgang: 308 W i 13:00.

5. omgang: 298 W i 13:01.

6. omgang: 265 W i 13:10.

7. omgang: 282 W i 12:57.

8. omgang: 318 W i 12:56.

9. omgang: 315 W i 13:09.

10. omgang: 309 W i 12:38 (48,6 km/t).

Tidligere artikler i serien:
Fuglens sidste konkurrent

Van der Poels vanvittige Amstel-triumf
Sebastian Finis kraftpræstation​
De Gendts vilde soloridt
Mitchelton-Scotts mesterværk

Sidevindsdrama i Paris-Nice
Lutsenkos medrivende Omloop
Ackermann slår Kittel, og Sosa dyster med Lopez
Ryan Gibbons´ flotte fjerdeplads på hjemmebanen
Sutterlins udbrud, Van Poppels spurt og Chris Hamiltons klassementsjagt i Tour Down Under


HUSK AT VORES TOUR DE FRANCE-MANAGERSPIL STARTER PÅ LØRDAG!

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
LIVE nu: Kron angriber i finalen
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
VIS FLERE

Annonce