Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Wandahl vokser sig ind i ny rolle og vil vinde i kontraktår
02. december 2022 13:00Foto: BORA-hansgrohe
af Nicolai Grau Andersen

21-årige Frederik Wandahls navn cirkulerer ikke specielt meget i danske cykelkredse, men det kan måske ændre sig de kommende år. Den dansk-svenske Bora-rytter er nemlig i færd med at udvikle sig til en vindertype, der skal bokse med om de store sejre, og allerede i år har han taget store skridt i den retning. 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Hvornår har du sidst smagt på sejrens sødme?

 

Efter en ustyrligt hård dag i sadlen, der så kulminerer i berusende lykke. Cykelsporten er ubarmhjertig. Her taber man langt mere, end man vinder.

 

Visse professionelle går måske igennem en hel karriere, år efter år med benhård træning og utallige elementer, man går på kompromis med, uden at blive belønnet med en eneste sejr på sportens højeste niveau.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Frederik Wandahl falder indtil videre i den kategori. Men selvom det er de færreste, der får den forløsende sejr i så ung en alder, har den 21-årige et brændende ønske om at krydse den milepæl inden længe.

 

”Jeg vil gerne vinde et cykelløb næste år. Det kan lyde lidt åndssvagt, men det er et personligt mål jeg har,” fortæller han i et stort interview med Feltet.dk.

 

Han har endnu sin første professionelle sejr til gode, men har allerede i en meget ung alder haft flere år på World Touren.

Annonce

 

Han har med andre ord fået det professionelle liv ind under huden, hvor succesen ikke bliver serveret på et sølvfad, og hvor det ikke er muligt at skyde genvej.

 

To år inde i den professionelle tilværelse føler han sig nu allerede klar til at indtage en rolle, hvor han kan vinde løb på højeste plan.

 

”Det er også lidt derfor jeg kører på cykel. Jeg vil vinde cykelløb. Det kan godt være, at det er ti gange sværere end når man bare lige siger det, men samtidig motiverer det mig meget.”

 

Det fortrængte vinderinstinkt

2023 skal nemlig meget gerne være året, hvor Wandahl får hul på bylden.

 

Det er kontraktår for den unge dansker, og selvom han har udviklet sig jævnt, er der aldrig noget, man kan tage for givet i elitesporten.

 

Frederik Wandahl var blandt de bedste i ungdomsrækkerne, og han fik en kontrakt i hånden fra et af sportens allerstørste mandskaber allerede som 19-årig.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Dengang var danskeren næppe en rytter, mange havde det store kendskab til. Men det blev alligevel til noget så sjældent som en 3-årig kontrakt, og det er en tillidserklæring, som få oplever i den alder.

 

Med sådan en tillidserklæring følger et ansvar. Et ansvar for en professionel tilgang, der skal forplante sig i udviklingen.

 

 

Og selvom danskeren i dag blot er 21 år, så går han nu ind i sidste år af sin kontrakt, og her forventes der noget af Wandahl.

Annonce

 

Ikke blot fra holdets side, men også fra ham selv.

 

Han vil vinde. Allerede i 2023.

 

”Det er lidt det der med, at jeg kører på cykel for at vinde. Eller at hjælpe holdet til at vinde. Men personligt kører jeg på cykel for at vinde cykelløb. Jeg savner måske lidt den der ’køre først over målstregen-følelse’,” siger han.

 

”Det er selvfølgelig rigtig hårdt, for det er klart, at det tager tid at etablere sig på world touren og at komme ind i det hele. Det føler jeg, at jeg er ved at have gjort nu, og jeg vil gerne ud over stepperne. Jeg føler, jeg har været der i nogle finaler, men jeg har måske også misset nogle momenter, hvor jeg ved, jeg kan gøre det bedre. Jeg føler, det går den rigtige vej, men nu vil jeg sgu også gerne prøve at se, om ikke jeg kan vinde et cykelløb," lyder det stålsat.

 

Frederik Wandahl giver udtryk for en stærk vindermentalitet, når han funderer over sin tilværelse i cykelsporten, og hvor han vil hen.

Annonce

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

Men det har ikke været nemt for at ham finde mentaliteten frem fra gemmerne, efter en periode hvor det blev fortrængt.

 

Frederik Wandahl har brugt de sidste to år på at køre sig ind i varmen hos det tyske mandskab. Og i det første år blev han primært brugt som arbejdshest.

 

”Jeg havnede i en stor hjælperolle i det første år på Bora. Jeg fik aldrig rigtig lov til at køre en finale i et professionelt løb," siger han og nævner DM som det eneste løb, hvor han egentlig var i spil til sejren.

 

"Det gik meget godt til DM, hvor jeg følte, jeg vidste, hvordan jeg ville køre det. Jeg følte, at jeg stadig havde et instinkt. Men på samme tid er man nødt til at udvikle sig og vide, hvorfor man ikke vandt den dag, og hvordan kunne jeg have gjort det anderledes i finalen. Det handler mere om at finde ud af, hvordan jeg kører en finale, så det bliver bedst muligt for mig selv. Og det tror jeg ikke helt jeg fik udviklet på samme måde i 2021, som jeg gjorde i 2022.”

 

Med Wandahls rolle som den nye dreng i klassen blev han kastet for løverne som trækdyr i en række løb i 2021. Og på den måde blev vinderinstinktet forsømt.

Annonce

 

Men året lærte ham utroligt meget, og det tunge arbejde i holdets tjeneste på World Tour-niveau i 2021 bar også frugt i år, da han gik ind med en helt anden base forud for denne sæson.

 

Og så har han brugt året på at lede efter vindergenet.

 

”Den største forskel er, at jeg kommer ind og lever som professionel, og kommer i den hverdag som professionel. I år har jeg fået lov til at udvikle mit finaleinstinkt mere, idet jeg har kørt flere finaler. Jeg tror det udvikler en meget, for man kan sagtens stå stille, hvis ikke man har kørt finaler i et stykke tid, fordi så bliver man låst i en bestemt rolle."

 

Vokser i rollen

Allerede i denne sæson fik den unge dansker i ny og næ godbider i form af beskyttede roller på et af sportens største hold.

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

Det kvitterede danskeren med flere top-10 placeringer, og ser han tilbage på sæsonen, er han tilfreds med det udbytte, han har fået ud af det:

Annonce

 

”Jeg føler, at de steder hvor jeg har fået muligheden for at køre min egen chance og vise mig frem, der har jeg også gjort det. Måske er der flere løb, hvor jeg Ikke har kørt efter sejren, men stadig vist mig frem ved at køre stærkt og være der i finalen. Det behøver ikke nødvendigvis ende med en top 5 eller top 10 placering. Det er mere det med at vise, at man godt kan være med, lave noget i finalen, og nogen gange går det ens vej, og andre gange gør det ikke," fortæller han.

 

”Generelt er det gået meget godt i år. Jeg føler, at jeg lagt et lag mere på, og det var vigtigt. Jeg skulle vise, at jeg fortsat udvikler mig den rigtige vej. Alle har perioder hvor det går op og ned i løbet af sæsonen. Det havde jeg også. Men jeg fik både startet og afsluttet på en god måde, og jeg fik vist mig frem i flere cykelløb.”

 

Særligt i anden halvdel af sæsonen var han stærkt kørende med en samlet 8. plads i Tour de Wallonie, en 10. plads i Gran Piemonte og flotte præstationer i de canadiske løb, hvor han var med til at animere finalen i Montreal.

 

 

Han er langsomt ved at vokse sig ind i en ny rolle på holdet, og ved at vise sig positivt frem, tror han også, at holdet får en større tillid til ham.

Annonce

 

”Viser du, at du kan køre stærkt, får du også en anden rolle. Jeg har vist holdet, at jeg kan være der, når det gælder i en finale. Det har jeg fået banket ind i hovederne på sportsdirektørerne," nævner han med selvsikkerhed i stemmen.

 

Men han slår også koldt vand i blodet og lader sig ikke rive med.

 

Bora-Hansgrohe er et hold, der vil bide skeer med de store. Derfor har de i de senere år haft et større fokus på at skabe en trup med potentielle vindere af de allerstørste etapeløb.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

Det vidner tilgange som Sergio Higuita, Aleksadr Vlasov og Jai Hindley forud for denne sæson om. Sidstnævnte tog holdets første GT-sejr nogensinde, og planen er, at det skal fortsætte i den retning.

 

Den plan lægger derfor en lille dæmper på Wandahls egne ambitioner for det kommende år, da det naturligt vil binde en del af holdets ressourcer til klassementsmålene.

Annonce

 

”Jeg ved ikke, om jeg er steget i graderne, for vi har stadig et hold, hvor vi udvikler os med flere GC-ryttere. Når man vil udvikle sig i den retning, er der prioriteringer i forhold til etapeløb, hvor man går efter klassementet, og så bliver man låst. Men i de chancer der har været, føler jeg også, jeg har fået lov til at vise mig frem.”

 

Hvilken vindertype?

Med udsigten til flere chancer og større skridt i retningen af at blive en rendyrket vindertype, dukker flere centrale spørgsmål op.

 

Hvilken vindertype skal han blive? Og hvor skal den første forløsende sejr komme henne?

 

Skal han gå efter klassikerne? Eller ser han selv et potentiale i at blive klassementsrytter?

 

Det er umulige spørgsmål at komme med stålsatte svar på. Både i så tidlig en alder, hvor udviklingen stadig kan diktere ryttertypen, men også fordi danskerens planer for næste sæson endnu ikke er lagt.

Annonce

 

Det eneste han ved, det er at han skal på træningslejr med holdet på Mallorca til december, og at sæsonen starter selvsamme sted i januar.

 

Derfor hedder målsætningen for næste sæson også at han vil smage sejrens sødme, uden at definere, hvor den skal komme fra. Bare den kommer.

 

Læs også
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr

 

 

Han fortæller at det afhænger af løbsprogrammet. Får han som ønsket sin debut i en Grand Tour, må han efter al sandsynlighed trække i arbejdstøjet igen, og det samme vil nok ske i andre etapeløb.

 

Derfor skal de få chancer gribes.

 

Han er dog ikke bange for at pege på sit ultimative drømmeløb.

 

”Jeg har altid haft Liege-Bastogne-Liege som mit drømme cykelløb. Jeg føler også, det passer godt til min ryttertype. Jeg vil blive ved med at sige, at Liege er min drøm at vinde.”

 

Wandahl har allerede bevist, at han kører hæderligt opad, og at vinde et monument som Liege kræver også habile klatreevner.

 

Men han ser alligevel sig selv disponere kræfterne bedst muligt i endagsløb, selvom han ikke helt vil afskrive, at han kan blive en del af Boras satsning inden for klassementerne.

 

”Man skal aldrig sige aldrig. Jeg har også snakket med holdet om det. Jeg er stadig ung. Det kan godt være, at hvis jeg flyver i bjergene næste år og kører en sindssygt god enkeltstart, at så ser det måske mere realistisk ud at bevæge sig hen imod klassementet.”

 

”Det kan gå begge veje, men jeg tror, at jeg føler mere for… Ikke nødvendgvis endagsløb, men altså hvor jeg kan give den et skud for at vinde den pågældende dag. Men det kan sagtens være det bevæger sig hen imod klassementsrytter. Det er lidt svært at sætte en finger på, hvordan det kommer til at udfolde sig, når jeg stadig er ung.”

INFO
Frederik Wandahl
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce