Prøv vores nye app
Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne (****)
19. oktober 2020 19:35Foto: A.S.O. / Alex Broadway
af Emil Axelgaard

Mens det ofte er en kamp for Giro d’Italia at tiltrække de store grand tour-stjerner, er det i de senere år blevet stadig mere populært for de store navne at slutte sæsonen med endnu et stort slag i de spanske bjerge. Vuelta a Espana-løbsdirektør Javier Guillen har flere gange måttet knibe sig selv i armen over de fremragende startfelter, han har kunnet tiltrække, og efter en lidt tynd 2019-udgave må han kalde sit løb for en af corona-krisens vindere, når han byder på 18 dages bjergfest mest en hel perlerække af de største navne fra årets Tour de France.Feltet.dk giver i en serie på fem artikler en detaljeret analyse af de 15 største favoritter og udpeger deres største styrker og svagheder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Vuelta a Espana betragtes fortsat som den mindste af de tre grand tours, og i mange år var det for mange lidt af en eftertanke efter en lang sæson eller ren forberedelse til VM. De dage er imidlertid nu ovre. I dag synes langt de fleste grand tour-ryttere at foretrække at køre to grand tours hver sæson, og da Giro-Tour-kombinationen har vist sig at være yderst vanskelig, stiller det helt automatisk Vueltaen i en gunstig situation. Det har givet løbet en forrygende opblomstring, og i de senere år har det spanske løb endda flere gange næsten kunnet hævde, at de har haft det stærkeste felt af klassementsryttere.

 

2019 var en kedelig undtagelse, men Vueltaen synes i den grad at kunne lukrere på corona-krisen. Det er nemlig meget tænkeligt, at netop den ultrakorte sæson har fået så mange af de navne, der egentlig havde Touren som hovedmål, til at kaste sig ud i en Vuelta, der måske også bliver lidt mere attraktiv af at være ”corona-forkortet” til bare 18 dage. Mens Giroen i disse dage kæmper med at tiltrække opmærksomhed grundet et yderst pauvert felt, er der i Spanien i den grad lagt op til revanche efter en Tour, der i forvejen var sjældent stærkt besat.

 

Feltet føres an af den forsvarende vinder og nr. 2 i årets Tour, Primoz Roglic, der i skrivende stund ventes at få selskab af to andre ryttere fra top 10 i det franske etapeløb, nemlig Enric Mas og Tom Dumoulin. Dertil skal lægges Alejandro Valverde, der altid blomstrer op igen på hjemmebanen, samt Richard Carapaz, Thibaut Pinot, Dan Martin og Daniel Martinez, der har meget at revanchere efter et fejlslagent Tour-klassement. Aleksandr Vlasov ventes at rejse sig efter sit tidlige Giro-exit og får selskab af andre kometer som Ivan Ramiro Sosa og David Gaudu. Føj dertil Chris Froomes foreløbig forgæves forsøg på at genfinde fordums styrke, Guillaume Martin, der akkurat missede Tourens top 10, Marc Soler, der kørte en fremragende tredje uge i Touren, samt Wout Poels, Ion Izagirre og David de la Cruz, der her træder ud af deres hjælperytterrolle for at kunne køre egen chance, og det står klart, at Vueltaen igen i år langt overskygger Giroen, når det handler om at tiltrække de store navne.

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

Feltet.dk tager i en serie på fem optakter et blik på de 15 største favoritter, hvoraf én har fået fem stjerner, to har fået fire, tre har fået tre, fire har fået to, og fem må nøjes med en enkelt stjerne. I denne artikel giver vi en dybdegående analyse af de to firestjernede favoritter, der kan betragtes som de største udfordrere til løbets storfavorit.

HUSK AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL VUELTAEN

 

Richard Carapaz (****)

Man må håbe, at Richard Carapaz ikke er en mand med hang til planlægning. I givet fald må han nemlig være ved at bryde sammen over en kalender, der er blevet ændret igen og igen i corona-året 2020. Lige nu skulle han således være i gang med at forsvare sin Giro-trone, men i stedet bliver det den spanske grand tour, der nu bliver ecuadorianerens hovedmål.

 

Egentlig var det ved årets begyndelse sandsynligt, at Carapaz ville have kombineret Vueltaen med Giro-titelforsvaret. Det fik coronavirus lavet om på, da overlappet betød, at det italienske løb nu blev det altoverskyggende fokus. Men så måtte der igen ændres i planerne, da Geraint Thomas og Chris Froome i Dauphiné langt mere lignede danske søndagsmotionister end tidligere Tour-vindere, hvorfor Carapaz i al hast blev kaldt ind som plan B bag Egan Bernal.

Annonce

 

Det gik ikke specielt opmuntrende. Den dårlige forberedelse betød, at Carapaz aldrig fandt det tårnhøje niveau, der gjorde ham så overlegen i sidste års Giro, som han nærmest vandt med den ene hånd på ryggen, og det blev ikke bedre af, at et styrt definitivt sendte ham ud af klassementet. Alligevel nåede han med en fantastisk afslutning, hvor han var i udbrud og hovedaktør på alle løbets tre sidste bjergetaper - og den sidste kunne han have vundet, hvis ikke han valgte at holde sig til holdkammeraten Michal Kwiatkowski at vise, hvorfor han er indbegrebet af en grand tour-rytter. Der er nemlig meget få, der er så god i den tredje uge som netop Carapaz.



 

Spørgsmålet er bare, om han får så megen glæde af det denne gang. Løbet kan meget vel være afgjort efter 13. etape, og dermed er der i sjældent grad brug for dieselegenskaberne. Heldigvis for Carapaz kommer løbet som afslutning på en meget intens sæson, og den træthed bør naturligvis tælle til fordel for en rytter, hvis styrke netop er restitutionsevnen.

 

Ruten passer ham også udmærket. Det er klart, at Primoz Roglic og Tom Dumoulin kører ham midt over på de 30 km tempotons i Galicien, men heldigvis er bjergetaperne mellem Tourmalet og Angliru så svære, at der er masser af plads til at indhente det tabte, hvis Carapaz vitterligt finder det tårnhøje niveau, han havde i den Giro, hvor han kørte alle midt over. Og udfordringen med, at han officielt deler kaptajnrollen med Chris Froome, er formentlig løst allerede efter 1. etape, med mindre stakkels Froome pludselig finder et niveau, han slet ikke har været tæt på siden styrtet for mere end et år siden.

 

Det helt store spørgsmål er, om Carapaz stadig har det. Han har ikke haft sit Giro-niveau, siden han stod i den sidste lyserøde trøje for nu snart halvandet år siden, og denne gang har han trods alt ikke haft mulighed for at have en opbygning i hjemlandet, som han gerne vil have det. Hvis det til gengæld lykkes, kan Carapaz blive ganske uhyggelig på en rute med så svære og stejle målbjerge, hvor han i givet fald må være manden, der kan bringe Roglic ud af fatning. Og lykkes det, lever han nok med, at han har været nødsaget til at tømme hele Ecuador for papirkalendere for at holde styr på alle de ændringer, Ineos-manager Dave Brailsford har udsat ham for i corona-året 2020.


HUSK AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL VUELTAEN
 

Thibaut Pinot (****)

Er man typen, der lader sig rive med af store følelser på tv, må man have fået grædt nogle sommertårer de seneste år. Det er nemlig blevet en fast bestanddel af juli måned, at hele verden skal sidde med en klump i maven, når stakkels Thibaut Pinot nok engang har fået knust sine Tour-drømme. Værst var naturligvis den ubærlige skuffelse sidste år, hvor han måske kunne være endt som Tour-vinder, men det var nok en ringe trøst, da et dumt styrt på 1. etape i år nok engang knuste alle franskmænds store drøm om, at Pinot kunne bryde den 35 år lange franske sejrstørke på hjemmebanen.

 

Nederlaget var nok lettere at sluge denne gang, hvor han trods alt aldrig nåede at få bevist over for sig selv, at han faktisk kunne vinde løbet. Den tvivl kunne man nemlig godt have efter et 2020, hvor han endnu ikke har genfundet det fantastiske niveau, der sendte et helt land i ekstase for et år siden. Hverken i et skuffende forår eller i et Dauphiné, hvor han nok kørte flot, men alligevel - i høj grad grundet et svagt hold - tabte det hele på jorden i sidste øjeblik var det nemlig den Pinot, der sidste år lammetævede Egan Bernal på Tourmalet og Prat d’Albis og bød Julian Alaphilippe op til dans i det eksplosive terræn, hvor han ellers er i sin egen liga.

 

Det stiller naturligvis spørgsmålet, om Pinot stadig har det i sig. I en alder af 30 ser vi særligt i disse år, at ryttere hurtigt går i tilbagegang, og derfor er det legitimt at spørge, om Pinot allerede har toppet. Det er imidlertid lige så legitimt at affeje den antydning, for vi nåede aldrig at se, hvor god Pinot virkelig var i Touren.

 

Når han i denne analyse ender som nr. 3, skyldes det ikke så meget frygten for, at topniveauet ikke rækker. Det handler snarer om den skrøbelige psyke, der altid har været Pinots værste fjende. Når han har været ramt af sine Tour-skuffelser, har han som regel haft det så svært med at genfinde motivationen, at han har trukket stikket for resten af sæsonen. Det har han ikke gjort denne gang, men kender vi ham ret, er det næppe med den allerstørste ildhu, at han har kastet sig på cyklen igen efter skuffelsen i Frankrig.

 

Læs også
Vingegaard kommer med positive meldinger

 

Undtagelsen var i 2018, hvor lungebetændelse havde kostet ham en podieplads bare 24 timer inden afslutningen af Giroen, så han endte på et romersk hospital og ikke foran et jublende romersk publikum. Dengang fandt han i efteråret for første gang det tårnhøje niveau, der nær havde givet ham Tour-sejren den efterfølgende sommer, men selv da var det en rusten Pinot, der startede Vueltaen og først undervejs fandt sine gode ben.

 

En rusten start er der ikke råd til i et løb, hvor det hele kan være afgjort bare 14 dage efter starten, men hvis til gengæld Pinot har trodset skuffelsen og trænet som en gal, kan han blive ganske uhyggelig. Vi ved alle, hvor skræmmende han var i 2019, og i dette løb har han tillige den fordel, at han er en af de ryttere, der ikke har kørt sig halvt ihjel ved at køre klassement i Touren.



 

Ruten passer ham også glimrende. Han er eksplosiv og således god til finalerne i den første uge, og han vil elske den lange opkørsel ad Tourmalet, hvor han jo allerede vandt sidste sommer. De hidsige procenter i den anden uge ligger også fint til Pinot, der er tidligere vinder på de brutale Rettenbachferner, der ligeledes er en lang og meget stejl sag. Ved at rette sin position fik han i 2019 igen fornuftigt styr på enkeltstarten, og selvom han ikke er vild med 30 km tempotons, kan han forsvare sig. Endelig udgør han sammen med David Gaudu en af løbets mest potente duoer.

 

I den forstand ligger det hele til Pinots højreben - i hvert fald når det kommer til fysikken. Spørgsmålet er snarere psykologi og motivation, der ofte har været Pinots værste klods om benet. Heldigvis er han altid meget mere frigjort i Vueltaen, hvor han i 2018 vandt to etaper og som sagt forlod løbet i sit livs form. Alle de fans, der er vant til at græde julitårer sammen med Pinot, vil i hvert fald føle det som mere fortjent end noget andet, hvis det endelig lykkes Pinot at få den grand tour-sejr, hans klasse fortjener.

HUSK AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL VUELTAEN

 

Annonce

INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a España
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
Følg en vild onsdag med stejle mure i både Italien og Belgien
Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende

Annonce

Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger

Annonce

Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone

Annonce

Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Annonce

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm

Annonce

Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker

Annonce

Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Kvindernes Amstel neutraliseret efter uheld - løbet forkortes
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng WorldTour-dansker til trods for vanskelig sæsonstart: Dét giver motivation
Landevej
Pidcock mangler kun øverste trin på Amstel-podiet: Måske er Van der Poel faldet lidt ned
Landevej
Skjelmose: Sådan skal jeg vinde Amstel
Landevej
Matthews drømmer om Amstel-sejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview"Det er helt vildt," siger Søren Kragh om Alpecins historiske sæson
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang affinder sig med rolle: Det er logisk
Landevej
Her er startlisten til Amstel Gold Race
Bane
Beskeden dansk placering i Leths comeback
Landevej
Oversigt: 13 Amstel-danskere på spændende søndag

Lørdag den 13. april 2024

Landevej
Startlisten og overblik over kvindernes Amstel Gold Race
Landevej
Dansk topplacering i hollandsk endagsløb
Landevej
Dansker greb ud efter sejren i Frankrig
Landevej
Visma-leder raser: Det gør mig trist og virkelig vred
Landevej
Give- og Aalborg-sejr i Skive
Landevej
Norsgaard udtaget til italiensk bjergløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang giver afkald på drøm: Bliver nok svært
Landevej
Dobbelt dansk misser akkurat top-10 - Israel-stortalent fortsætter sejrsstimen
VIS FLERE

Annonce