Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne (****)
19. oktober 2020 19:35Foto: A.S.O. / Alex Broadway
af Emil Axelgaard

Mens det ofte er en kamp for Giro d’Italia at tiltrække de store grand tour-stjerner, er det i de senere år blevet stadig mere populært for de store navne at slutte sæsonen med endnu et stort slag i de spanske bjerge. Vuelta a Espana-løbsdirektør Javier Guillen har flere gange måttet knibe sig selv i armen over de fremragende startfelter, han har kunnet tiltrække, og efter en lidt tynd 2019-udgave må han kalde sit løb for en af corona-krisens vindere, når han byder på 18 dages bjergfest mest en hel perlerække af de største navne fra årets Tour de France.Feltet.dk giver i en serie på fem artikler en detaljeret analyse af de 15 største favoritter og udpeger deres største styrker og svagheder.

Radio Tour – taler Giro, 13. etape: Almeida, ernæring og alkohol

Livestream Giroen på Dplay uden reklamer – Få 7 dage gratis!

Vuelta a Espana betragtes fortsat som den mindste af de tre grand tours, og i mange år var det for mange lidt af en eftertanke efter en lang sæson eller ren forberedelse til VM. De dage er imidlertid nu ovre. I dag synes langt de fleste grand tour-ryttere at foretrække at køre to grand tours hver sæson, og da Giro-Tour-kombinationen har vist sig at være yderst vanskelig, stiller det helt automatisk Vueltaen i en gunstig situation. Det har givet løbet en forrygende opblomstring, og i de senere år har det spanske løb endda flere gange næsten kunnet hævde, at de har haft det stærkeste felt af klassementsryttere.

 

2019 var en kedelig undtagelse, men Vueltaen synes i den grad at kunne lukrere på corona-krisen. Det er nemlig meget tænkeligt, at netop den ultrakorte sæson har fået så mange af de navne, der egentlig havde Touren som hovedmål, til at kaste sig ud i en Vuelta, der måske også bliver lidt mere attraktiv af at være ”corona-forkortet” til bare 18 dage. Mens Giroen i disse dage kæmper med at tiltrække opmærksomhed grundet et yderst pauvert felt, er der i Spanien i den grad lagt op til revanche efter en Tour, der i forvejen var sjældent stærkt besat.

 

Feltet føres an af den forsvarende vinder og nr. 2 i årets Tour, Primoz Roglic, der i skrivende stund ventes at få selskab af to andre ryttere fra top 10 i det franske etapeløb, nemlig Enric Mas og Tom Dumoulin. Dertil skal lægges Alejandro Valverde, der altid blomstrer op igen på hjemmebanen, samt Richard Carapaz, Thibaut Pinot, Dan Martin og Daniel Martinez, der har meget at revanchere efter et fejlslagent Tour-klassement. Aleksandr Vlasov ventes at rejse sig efter sit tidlige Giro-exit og får selskab af andre kometer som Ivan Ramiro Sosa og David Gaudu. Føj dertil Chris Froomes foreløbig forgæves forsøg på at genfinde fordums styrke, Guillaume Martin, der akkurat missede Tourens top 10, Marc Soler, der kørte en fremragende tredje uge i Touren, samt Wout Poels, Ion Izagirre og David de la Cruz, der her træder ud af deres hjælperytterrolle for at kunne køre egen chance, og det står klart, at Vueltaen igen i år langt overskygger Giroen, når det handler om at tiltrække de store navne.

 

Feltet.dk tager i en serie på fem optakter et blik på de 15 største favoritter, hvoraf én har fået fem stjerner, to har fået fire, tre har fået tre, fire har fået to, og fem må nøjes med en enkelt stjerne. I denne artikel giver vi en dybdegående analyse af de to firestjernede favoritter, der kan betragtes som de største udfordrere til løbets storfavorit.

HUSK AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL VUELTAEN

 

Richard Carapaz (****)

Man må håbe, at Richard Carapaz ikke er en mand med hang til planlægning. I givet fald må han nemlig være ved at bryde sammen over en kalender, der er blevet ændret igen og igen i corona-året 2020. Lige nu skulle han således være i gang med at forsvare sin Giro-trone, men i stedet bliver det den spanske grand tour, der nu bliver ecuadorianerens hovedmål.

 

Egentlig var det ved årets begyndelse sandsynligt, at Carapaz ville have kombineret Vueltaen med Giro-titelforsvaret. Det fik coronavirus lavet om på, da overlappet betød, at det italienske løb nu blev det altoverskyggende fokus. Men så måtte der igen ændres i planerne, da Geraint Thomas og Chris Froome i Dauphiné langt mere lignede danske søndagsmotionister end tidligere Tour-vindere, hvorfor Carapaz i al hast blev kaldt ind som plan B bag Egan Bernal.

 

Det gik ikke specielt opmuntrende. Den dårlige forberedelse betød, at Carapaz aldrig fandt det tårnhøje niveau, der gjorde ham så overlegen i sidste års Giro, som han nærmest vandt med den ene hånd på ryggen, og det blev ikke bedre af, at et styrt definitivt sendte ham ud af klassementet. Alligevel nåede han med en fantastisk afslutning, hvor han var i udbrud og hovedaktør på alle løbets tre sidste bjergetaper - og den sidste kunne han have vundet, hvis ikke han valgte at holde sig til holdkammeraten Michal Kwiatkowski at vise, hvorfor han er indbegrebet af en grand tour-rytter. Der er nemlig meget få, der er så god i den tredje uge som netop Carapaz. 

Spørgsmålet er bare, om han får så megen glæde af det denne gang. Løbet kan meget vel være afgjort efter 13. etape, og dermed er der i sjældent grad brug for dieselegenskaberne. Heldigvis for Carapaz kommer løbet som afslutning på en meget intens sæson, og den træthed bør naturligvis tælle til fordel for en rytter, hvis styrke netop er restitutionsevnen.

 

Ruten passer ham også udmærket. Det er klart, at Primoz Roglic og Tom Dumoulin kører ham midt over på de 30 km tempotons i Galicien, men heldigvis er bjergetaperne mellem Tourmalet og Angliru så svære, at der er masser af plads til at indhente det tabte, hvis Carapaz vitterligt finder det tårnhøje niveau, han havde i den Giro, hvor han kørte alle midt over. Og udfordringen med, at han officielt deler kaptajnrollen med Chris Froome, er formentlig løst allerede efter 1. etape, med mindre stakkels Froome pludselig finder et niveau, han slet ikke har været tæt på siden styrtet for mere end et år siden.

 

Det helt store spørgsmål er, om Carapaz stadig har det. Han har ikke haft sit Giro-niveau, siden han stod i den sidste lyserøde trøje for nu snart halvandet år siden, og denne gang har han trods alt ikke haft mulighed for at have en opbygning i hjemlandet, som han gerne vil have det. Hvis det til gengæld lykkes, kan Carapaz blive ganske uhyggelig på en rute med så svære og stejle målbjerge, hvor han i givet fald må være manden, der kan bringe Roglic ud af fatning. Og lykkes det, lever han nok med, at han har været nødsaget til at tømme hele Ecuador for papirkalendere for at holde styr på alle de ændringer, Ineos-manager Dave Brailsford har udsat ham for i corona-året 2020.


HUSK AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL VUELTAEN
 

Thibaut Pinot (****)

Er man typen, der lader sig rive med af store følelser på tv, må man have fået grædt nogle sommertårer de seneste år. Det er nemlig blevet en fast bestanddel af juli måned, at hele verden skal sidde med en klump i maven, når stakkels Thibaut Pinot nok engang har fået knust sine Tour-drømme. Værst var naturligvis den ubærlige skuffelse sidste år, hvor han måske kunne være endt som Tour-vinder, men det var nok en ringe trøst, da et dumt styrt på 1. etape i år nok engang knuste alle franskmænds store drøm om, at Pinot kunne bryde den 35 år lange franske sejrstørke på hjemmebanen.

 

Nederlaget var nok lettere at sluge denne gang, hvor han trods alt aldrig nåede at få bevist over for sig selv, at han faktisk kunne vinde løbet. Den tvivl kunne man nemlig godt have efter et 2020, hvor han endnu ikke har genfundet det fantastiske niveau, der sendte et helt land i ekstase for et år siden. Hverken i et skuffende forår eller i et Dauphiné, hvor han nok kørte flot, men alligevel - i høj grad grundet et svagt hold - tabte det hele på jorden i sidste øjeblik var det nemlig den Pinot, der sidste år lammetævede Egan Bernal på Tourmalet og Prat d’Albis og bød Julian Alaphilippe op til dans i det eksplosive terræn, hvor han ellers er i sin egen liga.

 

Det stiller naturligvis spørgsmålet, om Pinot stadig har det i sig. I en alder af 30 ser vi særligt i disse år, at ryttere hurtigt går i tilbagegang, og derfor er det legitimt at spørge, om Pinot allerede har toppet. Det er imidlertid lige så legitimt at affeje den antydning, for vi nåede aldrig at se, hvor god Pinot virkelig var i Touren.

 

Når han i denne analyse ender som nr. 3, skyldes det ikke så meget frygten for, at topniveauet ikke rækker. Det handler snarer om den skrøbelige psyke, der altid har været Pinots værste fjende. Når han har været ramt af sine Tour-skuffelser, har han som regel haft det så svært med at genfinde motivationen, at han har trukket stikket for resten af sæsonen. Det har han ikke gjort denne gang, men kender vi ham ret, er det næppe med den allerstørste ildhu, at han har kastet sig på cyklen igen efter skuffelsen i Frankrig.

 

Undtagelsen var i 2018, hvor lungebetændelse havde kostet ham en podieplads bare 24 timer inden afslutningen af Giroen, så han endte på et romersk hospital og ikke foran et jublende romersk publikum. Dengang fandt han i efteråret for første gang det tårnhøje niveau, der nær havde givet ham Tour-sejren den efterfølgende sommer, men selv da var det en rusten Pinot, der startede Vueltaen og først undervejs fandt sine gode ben.

 

En rusten start er der ikke råd til i et løb, hvor det hele kan være afgjort bare 14 dage efter starten, men hvis til gengæld Pinot har trodset skuffelsen og trænet som en gal, kan han blive ganske uhyggelig. Vi ved alle, hvor skræmmende han var i 2019, og i dette løb har han tillige den fordel, at han er en af de ryttere, der ikke har kørt sig halvt ihjel ved at køre klassement i Touren. 

Ruten passer ham også glimrende. Han er eksplosiv og således god til finalerne i den første uge, og han vil elske den lange opkørsel ad Tourmalet, hvor han jo allerede vandt sidste sommer. De hidsige procenter i den anden uge ligger også fint til Pinot, der er tidligere vinder på de brutale Rettenbachferner, der ligeledes er en lang og meget stejl sag. Ved at rette sin position fik han i 2019 igen fornuftigt styr på enkeltstarten, og selvom han ikke er vild med 30 km tempotons, kan han forsvare sig. Endelig udgør han sammen med David Gaudu en af løbets mest potente duoer.

 

I den forstand ligger det hele til Pinots højreben - i hvert fald når det kommer til fysikken. Spørgsmålet er snarere psykologi og motivation, der ofte har været Pinots værste klods om benet. Heldigvis er han altid meget mere frigjort i Vueltaen, hvor han i 2018 vandt to etaper og som sagt forlod løbet i sit livs form. Alle de fans, der er vant til at græde julitårer sammen med Pinot, vil i hvert fald føle det som mere fortjent end noget andet, hvis det endelig lykkes Pinot at få den grand tour-sejr, hans klasse fortjener.

HUSK AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL VUELTAEN

 

INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a España
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Stortalent skifter til BHS-PL Beton Bornholm: Hele tiden mit førstevalg

Eksklusivt interviewVuelta-debutanten Vingegaard: Håber at fortsætte den gode stil

CCC-rytter skifter til Total Direct Energie

Thomas efter Giro-exit: Var i bedre form end ved min Tour-triumf

Campenaerts: Hvis min karriere er forbi, vil jeg være brandmand

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

Cykelsøgemaskine

MANDAG

Video i artiklenOptakt: 7. etape af Vuelta a Espana

Video i artiklenGiro d'Italia-analyse: Den (u)forudsigelige grand tour

Louis Bendixen forlænger med Team Coop

Kirsten Wild tilbage på landevejen efter Covid-19-kamp

Video i artiklenVuelta a Espana-analyse: Roglical eller Andorra om igen?

Cykelcross Cup i Holbæk

Giro d’Italia pointvinder: Da vi vandt vores først etape tænkte vi, ”lad os fortsætte”

Følg Valgrens store udbrudschance i Vueltaen

Eksklusivt interviewMathias Matz skifter til Synch-Giant: Det er et fedt team

Bernal om genoptræning: Det vil tage over to måneder

Video i artiklenHar du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!

Rørt Pozzovivo: De vigtigste tre uger i mit liv

Hvad har Skibby til fælles med Sagan, Bennett og Izagirre?

O'Connor: Min bedste GrandTour i karrieren

Sydafrikansk profil forlader NTT

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Gravel Club: Kom med GFyn på tur - for Fyn er fin til gravel

Overvældet Almeida: Kan ikke beskrive min glæde

Video i artiklenStudiet peger på INEOS som de helt store vindere

McNulty godkender sin egen Grand Tour-debut

Costa efter tredjeplads: Ville slet ikke med i udbruddet

Video i artiklenEn ny spændende generation: Hvad byder fremtiden for Hindley efter giro-skuffelsen?

Izagirre skriver sig ind i historiebøgerne

Lykkelig Carapaz: Der er lang vej endnu

Video i artiklenRadio Tour – Taler giro 21. etape: Gennemgang og evaluering af årets Giro d’Italia

Vejret er for koldt og vådt til Esteban Chaves

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Kelderman: Om en uge er jeg nok glad for resultatet

Fuglsang: Måske slut med at jagte klassement i store løb

SØNDAG

Video i artiklen’’Cykelløbet gav styrke i en mørk tid’’ – Studiet peger på det mest mindeværdige ved giroen

Video i artiklenRadio Tour giver karakterer til de danske Giro d’Italia-ryttere

Nibali hylder de nye stjerneskud

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Lykkelig Geoghegan Hart troede ikke sejren var mulig

Roglic: Krise skyldtes drilsk regnjakke

Video i artiklenIon Izagirre: Jeg havde problemer på sidste stigning, men jeg fandt kræfterne

Video i artiklenJai Hindley: Det er et kæmpe skridt for min karriere

Video i artiklenSe alle højdepunkter fra sjetteetape af Vuelta a España

Jakob Fuglsang efter Giro d´Italia: Jeg kom for at kæmpe om den lyserøde førertrøje

Video i artiklenIzagirre vinder sjette etape - Stor dag for Valgren og dyr dag for Roglic

Video i artiklenGlad Dave Brailsford: Tao gik fra 'måske kan jeg' til 'jeg kan gøre det'

Video i artiklenTao Geoghegan Hart vinder Giroen 2020

Video i artiklenJai Hindley må se sig slået af Geoghegan Hart

Video i artiklenIzagirre vinder sjette etape - Valgren femmer

Hart vinder Giro d'Italia - mens Ganna vinder enkelstarten

Video i artiklenFuglsang kører over målstregen

Video i artiklenDennis: Jeg havde håbet på en god enkeltstart, men jeg er helt død!

Video i artiklenStudiet om Mikkel Bjergs giro-debut: Han kan være stolt af den her giro

Video i artiklenCasper Pedersen giver bud på Jai Hindleys chancer på enkeltstarten

Video i artiklenTao Geoghegan Hart vs. Jai Hindley: Det er deres livs enkeltstart

Video i artiklenDave Brailsford: Tao gør bare, hvad han altid gør

De vigtigste starttider til dagens afgørende Giro-enkeltstart

Video i artiklenHolm til Sam Bennett før bjergetape: You look a bit chubby?

Video i artiklenJesper Worre går gennem sidste Giro-etape: Enkelstarten

Erfaren belgier skifter til Cofidis

Video i artiklenStatus på danskernes indsats i årets Giro d’Italia: Kan Fuglsang være tilfreds?

Video i artiklenTop fem – de mest mindesrige etaper i årets Giro d’Italia: Stelvio og Fuglsangs oprejsning

Video i artiklenTop fem – de mest mindesrige etaper i årets Giro d’Italia: Geoghegan Hart og Hindley skaber spænding før sidste etape

Video i artiklenTop fem – de mest mindesrige etaper i årets Giro d’Italia: Rytterprotest

Video i artiklenTop fem – de mest mindresrige etaper i årets Giro d’Italia: Thomas’ udgåelse og Castroviejo-sejr

Video i artiklenOptakt: 6. etape af Vuelta a Espana

Video i artiklenOptakt: 21. etape af Giro d’Italia

Video i artiklenVuelta a Espana-analyse: Sæsonafhængig belgisk udbryderkonge

Video i artiklenGiro d'Italia-analyse: Er der nogen, der har Pogacars nummer?

Video i artiklenTop fem – de mest mindesrige etaper i årets Giro d’Italia: Demare og Sagans duel

Sneskred under Giro-etape - se billederne

Video i artiklenBreschel: Præsidenten har ringet til Guerreiro for at fragte ham hjem i privatfly

Video i artiklenLund om Rohan Dennis flotte kørsel: ''Han vinder for for Tao''

Video i artiklen’’Det bliver en spektukalær afslutning!’’ – går girosejren til Geoghegan Hart Hart eller Hindley?

Video i artiklenGod, ond, underlig - et kig på 20. etape

Jesper Hansen går usikker fremtid i møde

Transferlisten 2020-2021 - Dansk

DCU prioriterer ungdommen i forhold til nye corona-restriktioner

Kelderman håber på godt holdresultat

Hindley: Jeg skal køre mit livs enkeltstart