Deres f\u00e6lles projekt skulle efter al sandsynlighed kulminere i det tredje og sidste kval-l\u00f8b, hvor 12 af de 14 pladser var p\u00e5 spil.<\/p>","
L\u00f8b \u00e9t gik ellers fuldst\u00e6ndig efter planen. I feltet p\u00e5 121 mand sluttede de to venner begge i top 50, der gik videre til l\u00f8b to. Her k\u00f8rte Schultz i udbrud, men fire kilometer fra toppen af m\u00e5lstigningen gik det galt.<\/p>
\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
Den tidligere mangeårige kontinental-rytter tabte kæden.
”Vi sad på hvert vores værelse. Vi kunne nærmest høre hinanden sidde at puste. Jeg hører så, at han råber: ”Fuck!”. Flere gange. Så bliver der helt stille,” fortæller Lyhne til Feltet.dk.
Lyhne kørte hos coloQuick mellem 2017 og 2020, det første år sammen med Schultz. Foto: Team coloQuick.
Mens Lyhne holdt på og kunne se sin og utallige andre avatars klatre forbi Schultz´ stillestående af slagsen, kæmpede hans roommate videre med kæden.
Omkring 45 sekunder skulle der gå, før Schultz var i gang igen. På den tid nåede 40 ryttere forbi ham, hvoraf mindst 14 skulle genoverhales for deltagelse i det tredje løb.
Schultz nåede 13.
Som nummer 27, godt 20 sekunder fra den forjættede 26. plads, trillede Schultz over stregen. Lyhne var sluttet 17´er og dermed klar til finalen - hvor han trods Schultz´ uheld og skuffelse skulle få selskab af sin gode ven.
”I det sidste løb kommer han ind og støtter mig 100 procent. Han står og råber ad mig. Da jeg kvalificerer mig, er vi begge to glade, men også irriterede på samme tid. Det var en lidt blandet følelse,” siger Lyhne.
For Lyhne havde Schultz netop udvist ”kæmpe kammeratskab”. Og i relation til deres fælles VM-projekt stoppede det ikke ved kvalifikationsløbet.
I håbet om få en af DCU´s tre pladser holdt Schultz i den følgende måned fast i den hårde træning og disciplinerede kost. Udtagelsen glippede. Alligevel fortsatte han, præcis som Lyhne, med at ”leve af kylling og ris”.
”Han gør det, fordi han støtter mig i det. Han gider ikke sidde at give mig fristelser hver aften til aftensmaden. Selvom han har kunnet spise alt muligt andet lækkert, beskidt mad, så har han støttet mig i det og vist, at han er lige så meget med til det, som jeg er,” roser Lyhne.
Overvejede at stoppe
Lyhne vandt sin VM-plads ved at køre i udbrud efter godt fem kilometer af det godt 24 kilometer lange finaleløb, hvor 12 spurter undervejs hver ville belønne vinderen.
Da den femte spurt var overstået, lå Lyhne i front med to andre ryttere, som han to kilometer senere overspurtede.
”Jeg tænkte: ”Fedt, nu har jeg chancen for at prøve at se, hvad det kan række til”. Jeg er glad for, at jeg viste, at jeg var god nok til at kunne kvalificere mig. Jeg vidste, at det ville blive svært at blive udtaget,” siger Lyhne.
Lyhne under enkeltstarten i PostNord Danmark Rundt 2018. Foto: Henriette S. Brandt / Feltet.dk.
Spurtsejren betød dog mere end bare en VM-billet. Efter sin ottende seniorsæson havde den nuværende Herning- og tidligere coloQuick-rytter både indset, at drømmen om at blive professionel på landevejen aldrig bliver til virkelighed, og at ”der også er meget andet, der er sjovt”.
Han overvejede at stoppe helt i den danske A-klasse, men nu har succesen på Zwift givet ham ny selvtillid og mod på en sidste landevejssæson.
”Det (kvalifikationen, red.) viste på en måde, at jeg måske stadig kan lidt. Godt nok er det i Zwift, og ikke udenfor i virkeligheden, men det gav mig tro på tingene igen,” fortæller Lyhne og uddyber om det at skulle køre VM i en UCI-disciplin blot få måneder efter overvejelserne om et karrierestop.
”Det er lidt en underlig følelse. Jeg ved, at det her uanset hvad bliver min sidste sæson. Jeg giver det et sidste skud, og så ser jeg, hvad det kan række til. Hvert cykelløb, jeg kommer til at køre, kommer jeg til at køre 100 procent. For jeg ved, at det er sidste gang. Det er med at nyde det.”
Læs også: Vores VM-interview med Anders Foldager
Frygten for åbningsløbet
Lyhne har langt hen ad vejen forberedt sig, som han gjorde det til sidste års landevejssæson, hvor han præsterede tre top fire-placeringer i sine første syv A-løb. Qua det korte og intensive VM-format har han i de seneste uger øget sit fokus på spurtevnerne.
Ved VM vil to småkuperede scratch-løb på henholdsvis 14 og otte kilometer snitte feltet fra 100 til først 30 og dernæst 10, som herefter vil køre om medaljerne i et udskilningsløb.
”Jeg frygter meget løb ét, rigtig meget. Jeg synes, at det lidt er en ærgerlig måde, de afholder VM på. Det er tre løb, og det er sprinterne, der er favoriseret 100 procent. Har du en god ét minuts power, så kommer du også til det sidste løb,” udtaler Lyhne og forklarer, hvorfor han frygter åbningsløbet.
”Løb ét slutter godt nok på en lille kicker, men min 40 sekunders power kontra mange af de andres er ikke så høj. Hvorimod løb to er mere kuperet med tre bakker af to-tre minutter. Det er mere til min fordel. Selvfølgelig, hvis man kommer til løb tre, kan det gå begge veje, afhængigt af hvor mange kræfter man har tilbage.”
”Det er knald eller fald i det første løb for mig. Jeg er næsten 100 procent sikker på, at hvis jeg kommer med til løb to, så kommer jeg også med til løb tre. Jeg ville bare gerne have haft, at det måske var 70 kilometer, hvor der havde været mere taktik. Nu kører vi 14 kilometer fuld gas. Du når ikke at blive træt på samme måde.”
Med frygten værende så markant for det første løb, er det næsten udelukkende her, at Lyhnes fokus få dage inden VM ligger.
”Min målsætning er at komme videre fra løb ét. For så kan alt ske derfra. Selvfølgelig håber man på at blive verdensmester, det er slet ikke det. Men du skal have heldet med dig, og du skal time den 100 procent i løb ét, fordi der er så mange, der ryger ud,” slutter den 26-årige dansker.
Det er første gang, at Lyhne deltager ved VM i e-cykling. Også Bjørn Andreassen og Joakim Lisson debuterer ved VM. De fire øvrige danske herrer, Anders Foldager, Oskar Hvid, Aleksej Calmann og Nicklas Amdi Pedersen, har alle kørt mesterskabet en enkelt gang tidligere, dog under det velkendte scratch-format.
Hos kvinderne er Danmark repræsenteret ved Fie Østerby, og du kan se begge VM-løb på Discovery+ lørdag fra klokken 19.00. Startlisterne kan ses lige her.
Læs også: Vores VM-interview med Aleksej Calmann