Vinteren er her: Cykel cross eller MTB?
11. november 2013 16:00Foto: Adam Aisen
af Adam Aisen

Vintertræningen kan med fordel være en kombination af lange, rolige ture på landevejen og kortere, intense ture i ujævnt og kuperet terræn. Men skal man hoppe med på cykel cross-bølgen eller holde sig til MTB? Og hvilke forskelle er der egentlig på de to discipliner? Feltet.dk har tidligere talt med en ex-landsholdsrytter og fået nogle af svarene, og vi indleder vores cykel cross tema med at bringe disse.

Annonce


Det er vinter, mudder og sne, som kommer på nethinden ved tanken om cykel cross - hvorimod mountain bike snarere vækker minder om sol og sommer. 

Hvor cykel cross er vokset ud af landevejscyklingen som en form for vintertræning og - som i de midteuropæiske forårsklassikere - er fyldt med hårdt kæmpende og lidende ’arbejdere’, var mountain bike cyklingen fra starten præget af en anderledes frihed og leg. Nærmere extreme-sporten, surfing og snowboarding i sine kulturelle rødder. ”Det er charmen ved de to discipliner, og det er der, de adskiller sig fra hinanden.”

Sådan siger Thomas Bonne, som i et tiår var en af landets bedste i begge de to discipliner og repræsenterede Danmark ved både World Cup løb, VM og EM - samt i det daværende MTB Tour de France. Det blev også til et par danske MTB mesterskaber, mens han i cykel cross måtte nøjes med medaljer af andre metaller.

I dag kører han mest for sjov, mens han skriver på en Ph.d på Institut for Idræt. Men han konkurrerer stadig og stiller i begge discipliner op for danske Team Davinci-Specialized. Så sent som i år lykkedes det ham tilmed at vinde bronze ved MTB DM, så han kan skam stadig, den nu 36-årige rytter.

Konkurrencementalitet
Selvom mountain bike disciplinen først for alvor dukkede op i Danmark i starten af 1990’erne - og fik grebet i den unge Thomas et par år senere - er den i dag langt større og mere udbredt end cykel cross, som ellers har en længere historie herhjemme. Men den klassiske disciplin er i de seneste år atter blevet populær, og for mange licensryttere og motionister virker cykel cross i stigende grad attraktivt at forsøge sig med - særligt her om vinteren, hvor landevejen er mindre tilgængelig.

Men hvad karakteriserer ifølge eks-landsholdsrytteren de to discipliner inden for cyklingen?

Først og fremmest, forklarer Thomas Bonne, er cykel cross, som allerede nævnt, udviklet som en sport til vinterbrug og stort set ikke dyrkes om sommeren, hvorimod mountain bike i bund og grund en sommersport. En anden forskel er, at distancen i cykel cross grundlæggende er underordnet. Løbene - og typisk også træningen - afvikles på korte ruter og i et på forhånd fastsat tidsrum, som meget sjældent overstiger en time. Modsat er det med MTB, hvor løb kan have mange og lange distancer, som bestemmer løbenes varighed.

En tredje og markant forskel på de to discipliner er, at konkurrence-mentaliteten er langt stærkere i cykel cross end i MTB, hvor det legende element for mange ganske vist stille og roligt fortrænges af konkurrencen, men dog stadig fylder meget.

De to discipliner kan naturligvis trænes på egen hånd eller med venner og klubkammerater og efter eget temperament. Men vil man køre løb, tegner der sig hurtigt et andet billede.

MTB en større motionssport
”Hvis vi ser på det som noget, man vil dyrke om vinteren, skal man måske gøre sig klart, hvad det er, man vil. Er konkurrence-elementet mindre vigtig, og handler det snarere om at komme ud og få pulsen op, så er det nemmere at komme ud og køre mountain bike løbene. Men så er det også motionsløb. Mountain bike som ’rigtig’ konkurrence disciplin er en sommerdisciplin. Det betyder ikke, at konkurrencen er fraværende til motionsløbene, for der er mange mennesker, og de gode ryttere er der også. Men det er motionsløb, og man kører med folk på alle niveauer i ofte store felter.”

”Heroverfor har cykel cross løbene den fordel, at det er som mountain bike om sommeren eller landevejscyklingen. Det vil sige med klasseinddelinger, hvor man kører med folk på ens eget niveau (gælder også, hvis man stiller op som motionist, red.). Dermed skal man heller ikke tage hensyn til andre ryttere i feltet, som kører på helt andre niveauer end en selv. Så her er det altså konkurrencen, som virkelig tæller. Og man kan få lov at give den fuld gas”, fortæller Thomas Bonne.

”Mountain bike sporten har i dag fået fat i det brede publikum. Og der er kommet rigtig mange konkurrenceformer og motionsløb, som henvender sig bredt. Man behøver ikke en cykel til 30.000 for at kunne være med - man kan komme langt for 5.000 kroner og stadig motionere i en eller anden form for konkurrencesammenhæng”, uddyber han.

Cykel cross mest for specialisterne
Men findes cykel cross slet ikke for motionisterne?

”Som motionsform er cykel cross ikke så udbredt, selvom den vokser. Men har man ambitioner om konkurrence, om at skulle køre det som mere seriøse cykelløb, kræver det hurtigt mere udstyr. Så skal man måske både have en cykel og et sæt ekstra hjul, til at starte med. Dertil kommer så, at der ikke er så mange, som dyrker sporten. Og der er derfor ikke så mange løb. Det bliver på sin vis selvforstærkende.”

”Modsat med mountain bike, hvor de mange mennesker gør, at det betaler sig at arrangere flere løb. Cykel cross skal man i højere grad opsøge, og man skal køre længere for at deltage. Samtidig er det stadig en hardcore kerne, som dyrker det. Og derfor er det måske heller ikke så tiltalende at tage ud til løbene med sin ikke så top-tunede cykel.”

”Som det er nu, er cross sporten måske ikke så meget en disciplin, der henvender sig til folk, som gerne vil motionere. Det er mere for de få hardcore, som godt kan lide at konkurrere om vinteren, og som i forvejen cykler seriøst”, forklarer Thomas Bonne.

(Meget er dog sket siden interviewet med Thomas Bonne blev foretaget, og der er i dag både flere løb og andre tilbud for motionister, red.)

Masser at hente i terrænet
Uanset om man vælger den ene eller anden type cykling vil han dog gerne gøre én ting helt klart: At udbyttet i det store og hele er det samme, hvad enten man vælger cykel cross frem for MTB eller omvendt. Begge discipliner træner nemlig i høj grad kredsløbet og ens tekniske færdigheder - ligesom de mange accelerationer op af bakker og efter sving særligt styrker antrittet. Alt sammen noget, som kommer én til gavn, når landevejsraceren findes frem igen.

Men er man landevejsrytter og ønsker at træne sin teknik og evne til at kunne tage sving i høj fart, er der ifølge den erfarne rytter mest at hente i cykel crossen. Her får man nemlig de bedste muligheder for at træne sit balancepunkt på cyklen, og man skal ikke bruge mængder af energi på vanskelige og stejle nedkørsler. Det kan gøre en til en bedre cykelrytter - også på landevejen, mener han.

Drama og intensitet
De to discipliner kan som nævnt stilles overfor hinanden ved at påpege cykel crossens fokus på konkurrence og råstyrke, hvilket i sig selv gør den meget dramatisk - og til noget af en festlighed i særligt Belgien, som dominerer sporten på professionelt plan og typisk tiltrækker i titusindvis af fans til løbene. Mountain biking har derimod legen og finesserne mere i centrum og er i en anden forstand mere spektakulær.

Ikke så meget mand-mod-mand duellerne, men vovede og elegante nedkørsler, som værdsættes af kenderne. Kulturforskelle, Thomas Bonne har kunnet opleve og fornemme, når han har kørt internationale løb i udlandet. Men også i hjemlige løb, på alle niveauer, mærkes forskellene på egen krop; det påvirker nemlig måden, disciplinerne dyrkes på.

”Charmen ved cykel cross er intensiteten - og konkurrencen. Det er alt eller intet i en time. Mountain bike er virkelig intenst og meget, meget hårdt. Og man tror ikke, det kan blive hårdere, indtil man kører et cykel cross-løb. De der to timer bliver pludselig til én time, og så bliver intensiteten endnu højere. Det er ligesom essensen i det for mig - at det hele spiller.”

Og hvordan adskiller disciplinerne sig i øvrigt fra hinanden?

”De adskiller sig også på andre punkter, for eksempel ved at du må skifte udstyr i cykel cross undervejs i løbet, altså have mere udstyr med. I mountain bike holder man ofte mere fast i den gamle tanke om, at man selv skal udbedre skaderne. Og der er heller ikke samme muligheder, da ruten som regel er længere, og punkterer man, kan det sådan set være lige meget. Man er færdig. I cykel cross er ruten to max tre kilometer lang, og så er depotet altid tæt på. Så her er det igen konkurrencen, som tæller.”

Klar, parat, start!
Er man stadig i tvivl om, hvad man vil prøve af, anbefaler Thomas Bonne, at man i første omgang overvejer, hvad ens temperament er til, altså hvor man oplever ’suset’. Først derefter giver det mening at kalkulere med, hvad ens fysik vil give af fordele og ulemper. Vi er trods alt i Danmark, bemærker han, og alt taget i betragtning, er ruterne i hverken mountain bike eller cykel cross kuperede nok til, at fx vægt gør den store forskel. Særligt for mountain bike, der netop om vinteren er mere motion end konkurrence, og hvor ruterne dermed er mindre vanskelige end om sommeren.

Fysisk set kan alle med andre ord komme til at køre stærkt i terrænet. Både store og små. Og alle får rig lejlighed til at træne deres svage sider.

Vil man forberede sig til de to discipliner, er holdningen hos den tidligere eliterytter ikke overraskende den, at der ikke er nogen genveje: Man må ud i terrænet og prøve sig af. Og da antrit og accelerationer samt tekniske færdigheder er altafgørende i begge discipliner, vil man hurtigt kunne mærke fremgang i terrænet.

Selvom der skal løbes en smule i cykel cross, er strækningerne dog ikke så lange, at egentlig løbetræning er nødvendig - med mindre man er helt uvant med at løbe. Så kan det være en fordel at vænne muskler og led til de anderledes bevægelser, fastslår Thomas Bonne.

’Good-to-know’
På opfordring giver han en håndfuld gode råd, som gælder for begge discipliner - og hvad enten det handler om at komme i gang eller køre konkurrence. De er, at man (1) skal sætte sig godt ind i cyklens geometri og kendetegn samt lægge mærke til, hvordan specialisterne bruger cyklens egenskaber. Og at man (2) selv prøver grænser af og opsøger udfordringerne, når man er ude i terrænet. Man bliver ikke bedre af at køre overforsigtigt.

Stiller man op i løb, er det også et ’must’, at man (3) inden løbets start kører ruten igennem og lægger mærke til dens særpræg, dvs. hvor man kan komme i vanskeligheder og ’tabe’ løbet, eller simpelthen ødelægger cyklen - ligesom man selvfølgelig varmer rigtig grundigt op, for det er ’all out’ lige fra starten. Man kører sig ikke varm på samme måde, som i et landevejsløb - licens eller motion.

Desuden indstiller man sig på, at der (4) ikke er meget tid til at spise og drikke undervejs i løbet, særligt i cykel cross hvor man faktisk slet ikke drikker eller spiser, når først starten er gået. Og sidst men ikke mindst, så (5) husker man varmt overtrækstøj til at smide lige inden start og få hurtigt på igen efter afslutningen - for det er koldt og gælder virkelig om at holde sig varm før og efter løbet. Overtrækstøj og gode handsker er altså ikke noget, man glemmer derhjemme.

Tilbage til starten
For Thomas Bonne selv har det været en vandring fra først at være fascineret af friheden ved mountain biking, ’suset’ ved at ”komme ud i mudderet og køre ned af en stejl skrænt”, og til efterhånden at opleve et anderledes spændende ’rush’ i konkurrence-sammenhæng. Han blev med andre ord ’cykelrytter’, da han begyndte at konkurrere - typisk mod ryttere, som modsat ham allerede var konkurrence-ryttere og også kørte cykel cross, da de kastede sig over løbene i den dengang helt nye terræn-disciplin.

De nye og de garvede ryttere skabte sammen i 1990’erne Danmarks guldalder inden for terræncykling med Henrik Djernis, Jan Østergaard, Lennie Kristensen og Michael Rasmussen som de store navne - også på den internationale scene. Men selv dengang var cykel cross langtfra så populært, som MTB er i dag. 

Nu er Thomas Bonne imidlertid på vej ’tilbage til rødderne’ og til den legende tilgang, han i sin tid fandt så stor glæde i. Da han startede med at køre mountain bike - før konkurrence-elementet totalt tog over. Og han anser nu igen sig selv mere som mountain biker end som cykelrytter. 


Artiklen blev første gang bragt på Feltet.dk den 29. november 2010.
 

INFO
Cyklecross
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
Udstyrstema: Cykel cross
Nyheder
Thomas Bonne
Nyheder
Træningsformer
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 01. juni 2023

Holdkammerat beretter om timerne før Remco-exit
Landevej
Lotto udtager trup til Dauphiné
Landevej
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Landevej
Spansk klatrer meldes på vej til Bora-Hansgrohe
Landevej
Hjelmskift og gelé-ben: Thomas deler detaljer om fatal enkeltstart
Landevej

Annonce

Udtaget til udviklingsholdet: Dansk sprinter klar til fransk etapeløb
Landevej
Produktnyt: Gravelier - Ny sadel fra WTB
Udstyr og test
Belgier lagt i kunstig koma - nu kommer holdet med en opdatering
Landevej
Oversigt: Disse trupper er udtaget til Critérium du Dauphiné
Landevej

Annonce

DSM med pivungt hold til Dauphiné
Landevej
Starter i dag: Sådan stiller de danske hold op i polsk UCI-løb
Landevej

Onsdag den 31. maj 2023

Landsmand gjorde stort indtryk på Lotto-profil forud for comeback
Landevej
Flere Ineos-profiler gør comeback i stort optaktsløb
Landevej

Annonce

Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Motion
Dauphiné-treer vender tilbage
Landevej
Irsk talent på vej tilbage efter ødelagt forår
Landevej
Belgisk rytter i koma efter træningsulykke
Landevej
Alaphilippe vender tilbage i Dauphine
Landevej
Russer krydser stregen først i Andalusien
Landevej
Vingegaard får vigtig hjælper med til Dauphine
Landevej

Annonce

Video i artiklenGaviria flytter fokus mod OL
Bane
Stjerne bekræfter: Kører Tour de France
Landevej
Store stjerner bekræftet til Tour de Suisse
Landevej

Annonce

Quick-Steps vanvittige Giro: Du hørte det alle steder
Landevej
Video i artiklenBays Giro-højdepunkt: Altid en snert af vanvid, når han vinder
Video
Eksklusivt interviewColoQuick beskriver planerne for østrigsk UCI-løb
INTERVIEW Landevej

Annonce

Med helt i toppen: Så meget har danskerne vundet i 2023
Landevej
Ung chilener bliver professionel på Giro-hold
Landevej
WorldTour-hold mister to navnesponsorer
Landevej
Eksklusivt interviewTalentfuld dansker tog pointsejr – skulle slet ikke have deltaget
INTERVIEW Landevej
Storhold får ny trøje til Touren
Landevej
Medie: Roglic går efter historisk præstation
Landevej
Medie: Kontroversielt stortalent finder nyt WorldTour-hold
Landevej
Tour-pres på chefen: Publikum afgør det ikke
Landevej
Stor profil i spil til Tour de France
Landevej

Tirsdag den 30. maj 2023

Roglic om Touren: Nej. Måske. Jeg ved det ikke. Hvem ved?
Landevej
Eksklusivt interviewFrederik Irgens fejrer dansk succes: Det er fedt
INTERVIEW Landevej
Giro-manager: Vinderne er fundet
Landevej
Elisa Balsamo er blevet opereret efter slemt styrt
Landevej
Østriger i gang med flot sæson: Overrasket over mit niveau i dag
Landevej
Efter første sejr i mesterskabstrøjen: Et selvtillidsboost
Landevej
Tre år senere lider tidligere verdensmester stadig af benbrud
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på MercanTour
Video
Video i artiklenIntet titelforsvar til Fuglsang - Carapaz viser Tour-form i fransk bjergslag
Landevej
Video i artiklenFuglsang sat med 10km til mål ved MercanTour
Video
Stornation bløder: U23-program står til at stoppe efter sæsonen
Landevej
Officielt: Trek-Segafredo skifter navn op til Touren
Landevej
Tidligere olympisk mester skriver med nyt hold - vil prøve sig af på landevejen
Landevej
Krons hold droppede Giroen: Den rigtige beslutning
Landevej
Pogačars løjtnant har genoptaget træningen, men er tvivlsom til Touren
Landevej
Minut for minut: Sådan forløb Carapaz' sejr i Mercan'Tour Classic
Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Trods lang pause: Fuglsang tror på topform til Tour de France
Landevej
Så meget vandt Cort, Mads P., Roglič, og INEOS i Giro d’Italia
Landevej
Uheldig supersprinter tilfreds trods endnu en andenplads
Landevej
Søn af belgisk ikon imponerer: Det er et stort skridt i min karriere
Landevej
Topsprinter skuffede i Giroen: Mine nerver løb af med mig
Landevej
Britisk stortalent ovenpå norsk-triumf: Jeg er i bund og grund en klassementsrytter
Landevej
Fransk stjerne presser på for at få sin svanesang i Tour de France
Landevej
Drama i Danmark: Førende rytter styrter voldsomt i sidste sving
Landevej
Eksklusivt interviewU23-landsholdets kaptajn ærgrer sig efter førertrøjetab til allersidst
INTERVIEW Landevej
Fuglsang før dagens titelforsvar: Ikke i topform
Landevej
Roglic overhaler Vingegaard
Landevej

Mandag den 29. maj 2023

Jumbo-Visma-løjtnant ovenpå Giro-sejren: Det giver den samme tilfredsstillelse som at vinde selv
Landevej
Evenepoel er ikke klar til at give op: Vi kommer tilbage
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Stor triumf til ung dansker i Pinse Cuppen – Bornholmerne gjorde arbejdet færdigt
Landevej
Ung belgier slog til på hjemmebane
Landevej
Dansk stortalent slået af norsk legende: Det var vanvittigt
Landevej
ColoQuick misser akkurat podiet i fransk dobbeltsejr
Landevej
Rørt Thijssen sejrer på hjemstavnen: Jeg har altid drømt om dette løb
Landevej
Giro d'Italia-analyse: The Comeback King
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Ronde van Limburg
Video
Hjemmebane-darling sejrer i Limburg
Landevej
Geraint Thomas forlænger karrieren: Det skal løse sig i de næste par uger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Norge Rundt
Video
Kristoff har taget første Uno-X-sejr i hjemmebaneløbet: Vi har brudt en barriere
Landevej
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Udstyr og test
VIS FLERE

Annonce