Prøv vores nye app
Vingegaard vs. Pogacar: Sådan har de klaret sig imod hinanden
27. juni 2024 22:49Foto: Sirotti
af Gustav Volstrup Sønderlund

Den store duel i årets Tour de France tegner til igen at blive imellem sidste års nummer et og to: Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar. Vi varmer op til Touren og kigger nærmere på, hvordan det er gået, når de to storfavoritter har konkurreret direkte imod hinanden i etapeløb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Tour-feberen er ved at stige til kogepunktet, og spændingen er nærmest lige så stor som altid. 

 

Jonas Vingegaard skal nemlig ud i sit andet Tour-forsvar og det blot tredje danske Tour-forsvar i historien.

 

Naturligvis hedder hovedudfordreren igen i år Tadej Pogacar, og han ser nærmest mere skræmmende ud end nogensinde før. For inden Touren overhovedet er startet, har det slovenske vidunderbarn allerede 13 sejre i 2024. Det er mere end nogen anden.

 

Læs også
Oversigt: Disse ryttere stopper karrieren

 

De seneste tre udgaver af verdens største cykelløb har været en duel mellem sloveneren og danskeren, og vi forventer ikke, at det bliver anderledes i år.

 

Kamphanerne har til gengæld stadig til gode at møde hinanden i år, da de har kørt forskellige løbsprogrammer, og Vingegaard ikke har kørt løb siden sit styrt i Baskerlandet Rundt.

 

Dermed var deres seneste indbyrdes møde i etapeløb under sidste års Tour, hvor vinderen for andet år i træk hed Jonas Vingegaard. Men hvordan er det ellers gået, når verdens to bedste Grand Tour-ryttere er tørnet sammen i etapeløbssammenhæng?

Annonce

 

Netop dette kigger vi i denne artikel nærmere på, for hvem har egentlig haft overhånden de to imellem, når de har duelleret direkte imod hinanden?

 

Foto: A.S.O. / Pauline Ballet.

 

Det perfekte forsvar

Efter den eventyrlige Tour-triumf med den perfekte cirkelslutning med start på dansk grund og hyldest selvsamme sted fire uger senere, skulle Jonas Vingegaard forsøge at genvinde Touren som den første dansker i historien.

 

Hans forudsætninger for dette så ganske lovende ud, da han havde kvalt al modstand i først Baskerlandet Rundt og siden Critérium du Dauphiné få uger inden Tour-starten. Imens døjede hans slovenske rival med et brækket håndled, men de stod begge skarpt til Tour-starten i Bilbao.

 

Og det var de også nødt til, for der var hårde stigninger på menuen fra første færd, og det kunne kun betyde én ting: Pogacar i angreb. På løbets to første etaper angreb førsteudfordreren for fulde drøn, men kunne ikke slippe af med den forsvarende vinder. Han blev dog treer på dem begge og sluttede dermed foran Vingegaard og kom i overskud på bonussekunder.

 

De to følgende sprinteretaper kom de samlet i mål. Vingegaard sluttede bedre end Pogacar på 3. etape og omvendt dagen efter. Men på 5. etape ramte rytterne de første bjerge, og hen helt ukontrolleret dag i Pyrenæerne endte med et kraftfuldt Vingegaard-angreb, som manden i hvidt ikke kunne svare igen på. Vingegaard hentede over et minut på sin rival.

 

Læs også
Medie: Outsider dropper OL med andet mål for øje

 

Jumbo-Visma havde opdaget sprækker i slovenerens panser og ville lave knockout dagen efter med en storstilet offensiv på Tourmalet. Pogacar havde dog slikket sine sår og stod atter skarpt. Så skarpt at han endda satte Vingegaard på målstigningen til Cauterets og vandt etapen og en sekundhøst på 24 sekunder. Touren var helt åben igen med danskeren i gult.

 

Efter to flade etaper bød den næste test på den monsterstejle Puy de Dome. Pogacar satte et heftigt angreb ind lidt over en kilometer fra toppen. Først sad Vingegaard lige i hjulet, men slovenerens forcering fortsatte i hvad der føltes som en evighed. Igen kørte han fra danskeren, der dog klarede skærene og tabte otte sekunder.

 

Flere udbrudsdage fulgte, men fra 13. etape tog tvekampen atter fat. På Grand Colombier spurtede Pogacar fra den gule trøje mod målstregen på toppen og hentede fire sekunder. Det blev tættere og tættere i den samlede stilling.

 

24 timer senere skulle Vingegaard igen svare på slag fra Pogacar. Det kraftigste af disse kunne han ikke svare igen på i første omgang, men han sled sig tilbage, så de to rundede toppen af Col de Joux Plane sammen og kom også sammen i mål. Det samme gjorde de dagen efter, hvor Vingegaard mere overbevisende havde siddet limet til UAE-kaptajnens hjul.

Annonce

 

Lige så tæt, som Touren havde været indtil da, lige så enorm var forskellen mellem de to rivaler på 16. etape. 22,4 benhårde kilometer i kampen mod uret ventede, og her leverede Vingegaard en præstation uden sidestykke. Han smadrede Pogacar helt og aldeles og tog 1:38 på ham alene på den dag.

 

En ulykke kommer sjældent alene, og det gjorde sig også gældende for sloveneren, der på den monstrøse kongeetape dagen efter gik helt ned med flaget på Col de la Loze. Han smed knap seks minutter til Vingegaard, der viste sig som Tourens stærkeste mand. Touren var nu afgjort.

 

Tre dage senere ventede dog et sidste bjergslag i Vogeserne. Pogacar kunne få revanche, og det gjorde han, da han i en spurt slog Vingegaard og de øvrige favoritter og tog sin anden etapesejr i løbet. Dagen efter blev Vingegaard kronet i Paris.

 

På blot otte af løbets etaper kom Vingegaard i mål foran Pogacar, men det ændrer ikke på, at danskeren lægger sig i front med en føring på 1-0.

 

Vingegaard vandt Touren 2023 med 7:29 til Pogacar. Foto: Sirotti.

Annonce

 

Læs også
UAE-sportsdirektør forklarer, hvorfor Pogacar ikke satser på Vueltaen

 

Revanchen

Deres seneste møde, som ikke var i en Grand Tour, var i Paris-Nice anno 2023. Her indkasserede Pogacar hele fire sejre med den samlede sejr som en af disse.

 

Imens tog Vingegaard ikke en eneste og sluttede som treer samlet bag Pogacar og David Gaudu.

 

Kun på holdenkeltstarten fik den daværende Jumbo-rytter en bedre etapeplacering end sin rival, da han og holdet vandt denne etape.

 

På 4., 7. og 8. etape blev deres interne styrkeforhold målt op, og her var der ingen tvivl om, hvem af de to der havde mest at skyde med, idet Pogacar vandt alle tre etaper i overlegen stil.

 

Efter et stort angreb på første bjergafslutning på 4. etape knækkede Vingegaard nakken på sin store kraftudladning, hvorfor han blev plantet af Pogacar.

Annonce

 

Tre dage senere gik det dog lidt bedre for danskeren, men da etapen skulle afgøres på toppen af Col de la Couillole, som også er mål på 20. etape af årets Tour, kunne han intet stille op imod multitalentets uimodståelige spurt.

 

Sidste etape af løbet dannede imidlertid ramme om noget af en Vingegaard-afklapsning, idet Pogacar lagde fra land 20 kilometer fra stregen med et vildt ryk, som ingen kunne svare på. Dermed kom slovenerens samlede sejr også i hus. En særk udligning til 1-1 af Pogacar.

 

Pogacar vinder 7. etape af Paris-Nice 2023. Foto: A.S.O. / Aurelien Vialatte,

 

Eventyret

Det er gået de færreste danske næser forbi, at Vingegaard i den eventyrlige 2022-sommer sejrede i verdens største cykelløb.

 

Læs også
Dansker vinder polsk åbningsetape

 

Men som lovet kigger vi nærmere på denne tre uger lange tvekamp, som kulminerede med dansk sejr i Paris.

Annonce

 

Første gang temperaturen skulle tages på de to kamphaner var allerede på løbets åbningsetape i København, og her var Pogacar akkurat bedre med otte sekunder.

 

De følgende fire etaper sluttede Vingegaard kun bedre end sin konkurrent på en enkelt etape, nemlig den til Nyborg, hvor den daværende forsvarende Tour-vinder var impliceret i et styrt tæt ved mål, men uden tidstab.

 

På 6. og 7. etape fortsatte Pogacar med at ligne den mest sandsynlige Tour-vinder, idet han triumferede på begge etaper, dog noget mere overbevisende på 6. etape end den følgende dag på toppen af La Super Planche des Belles Filles, hvor Vingegaard var få meter fra at høste sin første Tour-etapesejr. Sloveneren erobrede den gule trøje som følge heraf.

 

Faktisk skulle der gå helt til den episke 11. etape af løbet, før Vingegaard formåede at slutte foran sin slovenske rival igen.

 

Dette gjorde han dog noget så eftertrykkeligt efter et perfekt orkestreret Jumbo-Visma-angreb fra kilometer nul, som var med til at udtrætte manden i den gule trøje, der måtte strække gevær på vej mod toppen af den brutale Col du Granon, og danskeren kunne derfor kalde sig den nye mand i gult.

Annonce

 

Herefter fulgte seks etaper i både Alperne, det lumske terræn i Massif Central og Pyrenæerne, hvor Vingegaards gule trøje var under angreb nærmest konstant. Både til Alpe d’huez, flyvepladsen i Mende og i Pyrenæerne forsøgte sloveneren utallige gange at ryste sin rival, men uden held.

 

Scenen var derfor sat til en storslået bjergfinale på mytiske Hautacam. Kunne Vingegaard gentage Bjarne Riis’ 26 år gamle, danske kunststykke? Naturligvis kunne han det, men ikke uden hård kamp, for Pogacar var nemlig nok en gang i angrebshumør. Vingegaard endte dog med at plante sin rival på vej mod toppen, så han kunne indkassere sin anden etapesejr.

 

Der skulle derfor et nyt slovensk mirakel til på enkeltstarten to dage senere, men det var en utaknemmelig opgave, når modstanderen hed Jonas Vingegaard. Danskeren udbyggede nemlig sin føring og havde etapesejren inden for rækkevidde.

 

Læs også
Norsk mester snyder favoritterne på belgisk kongeetape – Dansker bliver firer

 

Enkeltstarten var blot den femte etape i Touren 2022, hvor Vingegaard sluttede foran Pogacar. Til trods for dette er det svært ikke at give pointet til Vingegaard her, da han dagen efter sikrede løbets samlede sejr. 2-1.

 

Vingegaard fik skovlen under Pogacar i fjor. Foto: A.S.O. / Pauline Ballet.

Annonce

 

Vidunderbarnet

Ligesom Paris-Nice i fjor var Tirreno-Adriatico i 2022 en noget anden fortælling end eventyret ved navn Tour de France 2022.

 

Pogacar var nemlig nok en gang på et helt andet niveau i dette løb, idet han på samtlige af løbets etaper sluttede bedre end danskeren, og han vandt selvfølgelig også løbet samlet i suveræn stil.

 

De to rivalers styrkeforhold skulle stå sin prøve på en kuperet afslutning, som Pogacar naturligvis mestrede. Dog var afstanden imellem dem ganske minimal, ligesom det også var tilfældet på de italienske mure dagen efter.

 

Kongeetapen to gange over Monte Carpegna var til gengæld en anden sag. Første gang op ad stigningen lettede det slovenske vidunderbarn anker, og her måtte Vingegaard give fortabt og indkassere et stort tidstab og måtte derfor nøjes med løbets samlede andenplads dagen efter. 2-2.

 

I Tirreno-Adriatico 2022 var Pogacar suveræn. Foto: Sirotti.

Annonce

 

Opblomstringen

Det lå ikke i kortene, at Vingegaard skulle blive Pogacars største bekymring i Tour de France 2021, men en uheldsramt Primoz Roglic banede vejen for dette.

 

Allerede på løbets to indledende etaper skulle favoritterne op imod hinanden, og her var Pogacar tydeligt på toppen. Begge dage sluttede han bedre end Vingegaard, der stadig stod i Roglics skygge.

 

Læs også
Johansen millisekunder fra triumf og førertrøje

 

Men 5. etapes enkeltstart så til gengæld anderledes ud, for her var danskeren Jumbos bedste kort og tog etapens tredjeplads. Vinderen blev dog Pogacar, som kørte sig tæt på gult. To dage senere fik Vingegaard sin første etapeplacering højere end Pogacar, imens Roglic knækkede på den voldsomt lange, kuperede etape.

 

Men da bjergene indtraf, stod det hurtigt klart, at Pogacars Tour-forsvar var blevet noget lettere uden en Roglic på toppen. For etapen til Le Grand Bornand dannede ramme om en voldsom pulverisering af slovenerens konkurrenter. Så selvom han ikke vandt etapen, cementerede han her sin status som løbets konge. Vingegaard viste sig for første gang som en mulig podiekandidat ved at være den næstbedste over tre minutter efter.

 

Dagen efter forløb det ikke meget anderledes, idet Pogacar igen kørte fra Vingegaard og de andre på en ny regnvåd etape.

 

Da episke og frygtindgydende Mont Ventoux bankede på døren, syntes en ny slovensk soloforestilling at vente, men det blev bare ikke tilfældet. For på de sidste, vindblæste kilometer mod toppen af Tourens måske mest legendariske bjerg, vendte vinden i ryggen på danskeren.

 

Et hårdt angreb resulterede i det næsten umulige: Pogacar blev sat af Vingegaard, og på toppen var han over 40 sekunder bagud. Dog blev Vingegaard halet ind på nedkørslen, men det var et ildevarslende tegn for manden i gult, der sluttede forrest af de to på etapen.

 

Flere mindre begivenhedsrige dage fulgte inden Pyrenæerne, hvor flere store bjergetaper ventede, og selvom den nye Jumbo-kaptajn lykkedes med at plante den gule førertrøje, virkede det usandsynligt, at han kunne hale over fem minutter ind.

 

Den påstand stod også ved magt, da sloveneren vandt begge etaper med et hårdt ryk på toppen af begge stigninger med Vingegaard som toer begge dage uden dog at blive sat for alvor til vægs.

 

Tourens afsluttende enkeltstart varslede til gengæld, at Vingegaard havde potentialet til at slå Pogacar, idet han her blev treer igen, men barberede næsten et halvt minut af Pogacars forspring, der ikke kunne stå for fald længere.

 

Samtidig var det kun tredje og sidste gang i Touren 2021, at Vingegaard blev bedre end Pogacar på en etape. Sejren i denne duel var der derfor ingen tvivl om. 3-2 til Pogacar.

 

Læs også
Her er overblikket over alt cykling ved OL

 

For første gang plantede Vingegaard den ellers uovervindelige Pogacar på Mont Ventoux. Foto: Sirotti.

 

Det første møde

Første gang de to stjerner mødtes i etapeløbssammenhæng på WorldTouren, hvor de begge var konkurrencedygtige i klassementet, var Baskerlandet Rundt 2021.

 

Samtidig var det også første gang, at Vingegaard beviste, at han kunne køre med i den sjove ende af de største etapeløb, idet han sluttede foran Pogacar samlet på løbets andenplads.

 

Allerede fra åbningsenkeltstarten var det en ny dansker, vi fik at se, eftersom Jumbo-rytteren her overgik Pogacar. Sloveneren var dog ikke til at slå de følgende to dage, men en tidsgevinst på 4. etape satte danskeren i en bedre position. Samtidig var hans holdkammerat Primoz Roglic også godt placeret.

 

Dette udnyttede Jumbo-rytterne på den sidste, eksplosive etape, hvor Roglic med en storstilet offensiv stjal den samlede sejr. I duellen holdt Vingegaard sig til Pogacars hjul, hvilket sikrede ham en bedre samlet placering. På blot to ud af seks etaper var danskeren bedre, men den samlede andenplads giver Vingegaard point, hvorfor der er udlignet til 3-3.

 

Jumbo og Vingegaard fik skovlen under Pogacar i Baskerlandet. Foto: Sirotti.

 

Godt nok mødtes de to kamphaner både i UAE Tour samme år og Baskerlandet Rundt 2019, men deres interne duel udeblev.


Dermed viser historikken, at de har været meget jævnbyrdige i deres indbyrdes kampe, men oftest i kortere etapeløb har Pogacar haft overhånden, imens historien er en anden i Grand Tour-sammenhæng, hvor stillingen står 2-1 til Vingegaard. Hvem tager føringen efter Touren 2024?

 

Følg hele Touren 2024 tæt på Feltet.dk hele sommeren.

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. juli 2024

Landevej
Norsk sejrherre fik indfriet særligt mål med dagens triumf
Landevej
Storhold skriver lang kontrakt med talent
Landevej
Johansen millisekunder fra triumf og førertrøje
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Her er overblikket over alt cykling ved OL
Landevej
Dansker vinder polsk åbningsetape
Landevej
Norsk mester snyder favoritterne på belgisk kongeetape – Dansker bliver firer
Udstyr og test
ABUS sikrer kvaliteten i Italien
Landevej
Oversigt: Disse ryttere stopper karrieren
INTERVIEW MTB
Eksklusivt interviewDansk MTB-stjerne ser frem til OL: Jeg har udviklet mig sindssyg meget
Landevej
Her er danskerne, der skal køre Tjekkiet Rundt
Landevej
Første Vuelta-hold udtaget
Landevej
Dødsfald har sat sig i kæmpetalent: Foretrækker at holde mig bagest i feltet
Landevej
Få adgang til et annoncefrit Feltet.dk
Landevej
På én betingelse havde 41-årig legende fortsat et år mere
Landevej
”Nederlagene har givet ham mere styrke”
Landevej
UAE-sportsdirektør forklarer, hvorfor Pogacar ikke satser på Vueltaen
Landevej
Roglic afslører: Har brud på ryghvirvel
Udstyr og test
Test: Trek CarBack Radar Tail Light
Landevej
Italiener ramt af lastbil under træning

Tirsdag den 23. juli 2024

Landevej
Red Bull forlænger med belgisk profil
Landevej
Pogacar afviser rygte
Landevej
Danskernes Tour-historie: Én udgik, da cykelskoene forsvandt
Landevej
Etapevinder vil gøre alt for at beholde førertrøjen på hård etape
Landevej
Tidligere topsprinter vinder spansk endagsløb
Landevej
Stærk newzealænder tager både etapesejr og førertrøje i Belgien - Kron styrter i finalen
Landevej
Dansker leverer topplacering i Polen
Landevej
Tourens bedste franskmand kørte uden cykelcomputer: Vil ikke gøre min cykel tungere
Landevej
Sjældent set: Tidsforskellene illustrerer Pogacars suverænitet
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Ny Garmin Edge 1050 med højttaler
Landevej
Fuglsang og Juul udligner Riis og Holm
Motion
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Landevej
Evenepoel har stort mål efter Tour-podie: Det er en realistisk drøm
Landevej
Kun tre sekunder adskiller Vingegaard og Pogacar efter 13.667 kilometer
Landevej
Her er Pogacars efterårsprogram
Landevej
Roglic er endnu ikke tilbage på landevejen – Vueltaen er i fare
Landevej
Tour-Tadej i tal: Pogacars vilde bedrifter
Landevej
Pogacar runder vild milepæl mens de danske stjerner falder tilbage
Landevej
Fuglsang ærgrer sig over manglende OL-udtagelse
Landevej
Vingegaard beholder Tour-rekord

Mandag den 22. juli 2024

Landevej
Disse ryttere var mest i udbrud i årets Tour de France
Landevej
Belgisk kæmpetalent vinder sit tredje etapeløb i træk
Landevej
Pogacar skipper OL
Landevej
Belgisk sprinter tager overbevisende sejr - Kron i bjergtrøjen
Landevej
Medie: Alpecin må slippe kæmpetalent
Landevej
Tour de France-stjerneskud forlænger kontrakt
Landevej
Pogacar om rekorder: Det interesserer mig ikke
Landevej
Movistar-kaptajn har fået blod på tanden: Jeg vil vinde Vueltaen
Landevej
WorldTour-stjerner og danmarksmesteren: Brølstærkt landshold til Danmark Rundt
Landevej
Carapaz kom på podiet i Nice: Stolt over at bringe trøjen hjem
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFlyvende belgier sværger Remco og Wout troskab: Det er en ære
Landevej
Skuffet Van der Poel ser tilbage: Jeg har ikke været tæt på
Landevej
”Jeg måtte bare takke gud” - Ekstatisk sprinterstjerne holdt tårerne inde
Landevej
Historisk overblik: Sådan har danskerne klaret sig i Touren
Landevej
Stolt Van Aert lovpriser Vingegaard: Han er en mester
Landevej
Journalist: Ineos gør 29-årig historisk
Landevej
Total dominans: Så mange penge scorede Pogacar og UAE
Landevej
Stor oversigt: De varmeste transferrygter
Landevej
Evenepoel forklarer, hvorfor han og Pogacar ”kommer godt ud af det med hinanden”
Landevej
Fire danskere til start i Ethias-Tour de Wallonie

Søndag den 21. juli 2024

Landevej
Vingegaard afslører løbsprogram efter Tour de France
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewCort evaluerer på ”blandet” Tour de France
Landevej
Van Aert kritiserer: Nedkørslerne var forræderiske
Landevej
Pogacar om tredje Tour-sejr: I år gik alting perfekt
Landevej
Pogacar tager også sidste stik foran Vingegaard i sin tredje Tour-sejr
Landevej
Sådan kronede Pogacar Touren med sjette etapesejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewTrods corona: Mørkøv melder stærkt ud om OL
Landevej
Magtdemonstration: Hollandsk stjerne fuldender dominans
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewChris Juul har færdiggjort sin syvende Tour: De ville nok have givet deres højre ben for det
Landevej
Mørkøv bekræfter: Cavendish stopper karrieren
Landevej
Emma Norsgaard viser storform før OL
Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Landevej
Vingegaard frygter ikke Evenepoel, men ”man kan tabe meget tid på den her rute”
Landevej
Optakt: 21. etape af Tour de France
Landevej
Starttiderne på 21. etape af Touren
Landevej
Dansker slutter på podiet i Østrig
Landevej
Deltag i efterårsmanagerspillet - Præmier til top 50
Landevej
Fuglsang styrter før sidste etape i Touren
VIS FLERE

Annonce